ΒΟΥΛΗ

Τροπολογία από ΚΚΕ για την άμεση μονιμοποίηση των χιλιάδων νεοδιόριστων εκπαιδευτικών

Δημοσίευση: 07/02/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Tροπολογία,   για να μονιμοποιηθούν άμεσα οι χιλιάδες νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί, κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΚΚΕ, προς ψήφιση στη Βουλή.

Ο  ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε σχετικά:

"Σήμερα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καταθέτει τροπολογία στη βουλή για να μονιμοποιηθούν άμεσα οι δεκάδες χιλιάδες νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται με τη βαλίτσα στο χέρι για πάνω από 15 χρόνια. Έχουν αλωνίσει κυριολεκτικά όλη τη χώρα. Είναι αυτοί που, μαζί με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς, κράτησαν το σχολείο όρθιο στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, στάθηκαν δίπλα στους μαθητές. Είναι αυτοί που -μαζί με άλλους χιλιάδες εκπαιδευτικούς- έχουν εξεταστεί και αξιολογηθεί αποδεδειγμένα, αλλά αναγκάστηκαν και αναγκάζονται να κυνηγούν προσόντα και να πληρώνουν κιόλας χιλιάδες ευρώ. Γιατί αυτό είναι το ψυχοφθόρο νομοθετικό πλαίσιο που υλοποιείται σήμερα από την κυβέρνηση της ΝΔ, με βάση τον απαράδεκτο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η πρόκληση, αυτή η ομηρία των δεκάδων χιλιάδων νεοδιόριστων εκπαιδευτικών πρέπει να σταματήσει τώρα".

Ακολουθεί η τροπολογία

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: «Εκσυγχρονισμός της μουσειακής πολιτικής και ζητημάτων διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς: ίδρυση μουσείων-ν.π.δ.δ., κρατική ασφάλιση της κινητικότητας των πολιτιστικών αγαθών, δράσεις του Ο.Δ.Α.Π. και του Μουσείου Ακρόπολης, ρυθμίσεις ποινικής προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, Συμβούλια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μητρώο Προσωπικού Αρχαιολογικών Εργασιών και λοιπές διατάξεις σχετικά με το προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στον πολιτισμό».

Θέμα: «Μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων δόκιμων εκπαιδευτικών που έχουν συμπληρώσει 2ετή ευδόκιμη δοκιμαστική υπηρεσία»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την παρούσα τροπολογία αίρεται μια κατάφωρη αδικία σε βάρος των χιλιάδων νεοδιόριστων εκπαιδευτικών των ετών 2020, 2021 και 2022. Συγκεκριμένα, οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί του 2020, έχοντας κλείσει τη 2ετη δοκιμαστική υπηρεσία, θα έπρεπε ήδη να είχαν μονιμοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2022. Αντ’ αυτού, το Υπουργείο Παιδείας, με προφορικές οδηγίες που έδωσε στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σταμάτησε την έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησής τους και ανακάλεσε όσες ήδη είχαν εκδοθεί.

Η αιτιολογία που επικαλείται η κυβέρνηση και θέτει απαράδεκτα εμπόδια στη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών είναι ότι με βάση τους νόμους 4598/19 και 4823/2021, οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί πρέπει πρώτα να αξιολογηθούν στο τέλος της 2ετους δοκιμαστικής υπηρεσίας και στη συνέχεια να μονιμοποιηθούν. Το ίδιο καθεστώς θα ακολουθηθεί και με τους νεοδιόριστους του 2021 και του 2022 όταν συμπληρώσουν με τη σειρά τους την 2ετή δοκιμαστική υπηρεσία.

Οι εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν τα έτη 2020, 2021, 2022 έχουν υπηρετήσει το δημόσιο σχολείο για πάνω από 15 χρόνια, έχουν αλωνίσει από άκρη σε άκρη όλη τη χώρα, δουλεύοντας ως αναπληρωτές. Σε πολύ δύσκολες συνθήκες, κράτησαν το δημόσιο σχολείο όρθιο. Το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας τους προσλάμβανε ξανά και ξανά κάθε χρόνο για να δουλεύουν στα σχολεία και να καλύπτουν τα κενά που δημιούργησε η διαχρονική πολιτική της αδιοριστίας. Η κυβέρνηση της Ν.Δ., μάλιστα, διατήρησε και εφάρμοσε τον ν.4589/19  του ΣΥΡΙΖΑ που ανάγκασε χιλιάδες εκπαιδευτικούς να μπουν στη διαδικασία απόκτησης μιας σειράς μοριοδοτούμενων προσόντων με αντίτιμο χιλιάδες ευρώ. Η απόφαση να μην προχωρήσει στην προβλεπόμενη από το νόμο μονιμοποίησή τους είναι πρόκληση, είναι ένα πρόσχημα που κρατά χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε μια ιδιότυπη ομηρία και αβεβαιότητα.

Το επιχείρημα του Υπουργείου Παιδείας ότι εκκρεμεί η ατομική αξιολόγηση προκειμένου να προχωρήσει η μονιμοποίηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών καταρρίπτεται από την απόφαση του ίδιου του Υπουργείου, με τροπολογία της κυβέρνησης, να δοθεί η δυνατότητα στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς να μπορούν να είναι υποψήφιοι και να συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής για θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης, χωρίς να έχουν μονιμοποιηθεί.

Η αδικία απέναντι στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς χρειάζεται να αρθεί άμεσα.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού : «Εκσυγχρονισμός της μουσειακής πολιτικής και ζητημάτων διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς: ίδρυση μουσείων-ν.π.δ.δ., κρατική ασφάλιση της κινητικότητας των πολιτιστικών αγαθών, δράσεις του Ο.Δ.Α.Π. και του Μουσείου Ακρόπολης, ρυθμίσεις ποινικής προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, Συμβούλια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μητρώο Προσωπικού Αρχαιολογικών Εργασιών και λοιπές διατάξεις σχετικά με το προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στον πολιτισμό» προστίθεται άρθρο ως εξής:

Άρθρο

α) Κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης μονιμοποιούνται, με άμεση έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, όλοι οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί του 2020 που έχουν ήδη συμπληρώσει 2ετή ευδόκιμη δοκιμαστική υπηρεσία. Όμοια μονιμοποιούνται και οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί του 2021 και 2022 άμεσα μόλις ολοκληρώσουν την 2ετη δοκιμαστική υπηρεσία χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση.

β) Το άρθρο 62 παρ 7 του ν.4589/19 τροποιείται ως εξής: Οι νεοδιόριστοι υπηρετούν επί δύο (2) έτη ως δόκιμοι. Στο τέλος του δεύτερου έτους οι νεοδιοριζόμενοι μονιμοποιούνται αυτοδίκαια με βάση το άρθρο 40 παρ 3 του ν. 3528/2007.

γ) Με την ψήφιση του παρόντος καταργούνται όλες οι διατάξεις των ν. 4589/19 και 4823/21 που ορίζουν διαφορετικές διαδικασίες μονιμοποίησης.

Αθήνα, 07 Φεβρουαρίου 2023

Οι προτείνοντες βουλευτές

 • ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
 • ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΑΛΕΚΑ
 • ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 • ΠΑΦΙΛΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
 • ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΩ
 • ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
 • ΓΚΙΟΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
 • ΔΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
 • ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ
 • ΚΑΤΣΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 • ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ ΜΑΡΙΑ
 • ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 • ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΙΚΟΣ
 • ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
 • ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Σχόλια (12)

 
Ας μου εξηγήσει κάποιος
09 Φεβ 2023 23:30

Αφού διορίστηκαν ποιό είναι το θέμα;

 
Νεοδιόριστος
07 Φεβ 2023 23:35

Πολλά μπράβο στο ΚΚΕ

 
Νεοδιόριστος
07 Φεβ 2023 23:08

Επιτέλους, αυτή η πρωτοβουλία έπρεπε να είχε παρθεί εδώ και καιρό. Συγχαρητήρια στο ΚΚΕ που αφουγκράζεται την αγωνία μας. Αναμένουμε τώρα τη στάση της κυβέρνησης και των κυβερνητικών βουλευτών αλλά και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης.

 
Καθηγητής
07 Φεβ 2023 21:50

Συγνώμη ρε παιδιά, αλλά τι λενε; "Νεοδιόριστοι" λεει, και ταυτόχρονα "15 χρόνια με τη βαλίτσα στο χέρι"; Πως γίνεται να ισχύουν αυτά τα δύο ταυτόχρονα; Και πως "έχουν αξιολογηθεί" αφού η αξιολόγηση δεν ξεκίνησε ακόμα και τρώγονται όλοι για το αν και πως θα γίνει;
Καλά είναι να πλειοδοτούμε, ειδικά όταν δεν πληρώνουμε εμείς το μάρμαρο, αλλά τουλάχιστον τα κείμενα θα έπρεπε να έχουν λογική συνέπεια.

 
@απο Σύρο
07 Φεβ 2023 21:48

ναί, είμαι σίγουρος ότι το ΚΚΕ κοιμάται και ξυπνάει με μια μεγάλη ανησυχία για τους εκπαιδευτικούς...

 
Ο Νέος
07 Φεβ 2023 21:30

Πρώτα να αξιολογηθούν όσοι έχουν διοριστεί χωρίς ΑΣΕΠ τα προηγούμενα χρόνια!

 
απο Σύρο
07 Φεβ 2023 20:35

να ποιοι ενδιαφέρονται πραγματικά για τους εκπαιδευτικούς

Μπράβο στους βουλευτές του ΚΚΕ
Μπράβο στους αγωνιστές

 
Πιτσιφλής
07 Φεβ 2023 17:46

Άριστη η αιτιολογική έκθεση του ΚΚΕ.

 
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
07 Φεβ 2023 16:27

ΜΠΡΑΒΟΟΟ...ΣΤΟ ΚΚΕ...

 
Χρήστος
07 Φεβ 2023 13:53

Δεν είναι κακο να αξιολογηθούν μιας και διοριστηκαν χωρίς διαγωνισμό . Δεν έχουν να φοβηθούν κάτι, ίσα ίσα δυναμώνουν και την μονιμοποίηση.

 
επιτέλους
07 Φεβ 2023 13:33

δεν το περίμενα από το ΚΚΕ . όλο τροπολογίες άσχετες η κεραμέως ! αλλά η ιδεοληψία ιδεοληψία ! και να λέει και η ζέττα τυπικό είναι, μη φοβάστε την αξιολόγηση ! ΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ;;;;;;Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΑΗΔΙΑΖΕΙ ! ας καταψηφίσουν !

 
comnunist anarchist
07 Φεβ 2023 13:24

Θα πρέπει να καταθέτετε και άλλες τροπολογίες για να είναι πιο ουσιαστική η παρουσία σας στη βουλή.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.