Δέσμευση Κ. Μητσοτάκη για συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16 για ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση

93 Βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος το έτος 2019

15/02/2023

Ενημερώθηκε: 16/02/2023, 07:32

Άκουσε το άρθρο

Συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16, προκειμένου να επιτραπεί η αδειοδότηση για για τη ιδιωτικών Πανεπιστημίων, κατά τη σημερινή συνάντηση  στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους των καλλιτεχνών για το ζήτημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε τα εξής:

  • Όλοι σας αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν και συνταγματικοί περιορισμοί, ως προς τη δυνατότητα να παρέχεται ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και όσο δεν αλλάζει το άρθρο 16, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα είναι εφικτό.
  • Θα χαρώ πάρα πολύ βέβαια, πρέπει να πω, όταν με το καλό προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση -γιατί είναι στις προθέσεις μας στην επόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση να αλλάξουμε το άρθρο 16-, όσοι διαμαρτυρήθηκαν μετ’ επιτάσεως και ζήτησαν την αναγνώριση της δυνατότητας της ιδιωτικής εκπαίδευσης να παρέχει πτυχία τα οποία θα είναι ουσιαστικά πανεπιστημιακά, να μας στηρίξουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που θα κάνουμε τότε.

Ν. Κεραμέως: Ελπίζουμε το άρθρο 16 του Συντάγματος να αλλάξει στο άμεσο μέλλον

Την ελπίδα ότι στο άμεσο μέλλον το άρθρο 16 του Συντάγματος , το οποίο δεν επιτρέπει τη λειτουργία  ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας, διατύπωσε πρόσφατα και  η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως.

Ειδικότερα η Ν. Κεραμέως, μιλώντας  για  την απόφαση του  Πανεπιστημίου  της Αμερικής Columbia να ιδρύσει, στο κέντρο της Αθήνας, Διεθνές Κέντρο  Εκπαίδευσης, αναφέρθηκε στη χορήγηση πτυχίων.

"Επειδή υπάρχει το άρθρο 16 το οποίο ελπίζουμε κάποια στιγμή να αλλάξει  στο άμεσο μέλλον , συνταγματικά, , δεν μπορεί να απονείμει τίτλους", είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας. 

93 Βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος

Συνολικά 93 Βουλευτές ψήφισαν ,  στις 14/02/2019 στη Βουλή υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, παράγραφος 5  του Συντάγματος, για να επιτραπεί η αδειοδότηση ίδρυσης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Κατά ψήφισαν 168 Βουλευτές και 4 Παρών

Ειδικότερα :

Άρθρο 16 παράγραφος 2:
ΝΑΙ 92
ΟΧΙ 168
ΠΑΡΩΝ 4

Άρθρο 16 παράγραφος 5:
ΝΑΙ 93
ΟΧΙ 168
ΠΑΡΩΝ 4

Άρθρο 16 παράγραφος 6:
ΝΑΙ 94
ΟΧΙ 169
ΠΑΡΩΝ 2

Άρθρο 16 παράγραφος 7:
ΝΑΙ 91
ΟΧΙ 168
ΠΑΡΩΝ 5

Άρθρο 16 παράγραφος 8:
ΝΑΙ 93
ΟΧΙ 169
ΠΑΡΩΝ 2

Σχόλια (22)

ΔΕΠ
|

Τη βουλή πότε θα την ιδιωτικοποιήσουμε. Αν γίνει αναθεώρηση καλό είναι να μπει και ένα τέτοιο άρθρο.

Μαρία
|

Ε, ναι τα γνωστά τερτίπια της κυβερνητικής παράταξης. Υπονομεύω συστηματικά και διαχρονικά οποιοδήποτε δημόσιο αγαθό έχει φτιαχτεί με κοινωνικό κόπο, αγώνες και μεγάλο οικονομικό κόστος για να προσπορίσω οφέλη και κέρδη σε ιδιωτικά κεφάλαια. Με διάφορα ιδεολογικά προσχήματα, δεν διστάζουν να μας παραδώσουν όλους στα σαρκοφάγα της ελεύθερης αγοράς ...

ΔΜ
|

Από τα μεγαλύτερα λάθη στην προηγούμενη ηγεσία ήταν η μη αναθεώρηση του άρθρου 16. Φυσικά και χρεια΄ζονται τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια για πολλούς και γνωστούς λόγους. Ακόμα και η Πολωνία έχει ιδιωτικά Πανεπιστήμια τα οποίας συνδέονται με τα Δημόσια. Εξάλλου τα ακαδημαϊκά προσόντα , οι κανόνες λειτουργίας και το πρόγραμμα σπουδών είναι κοινά!

Δεσμευση
|

Εδώ πριν τέσσερα χρόνια είχε δεσμευτεί πως μόλις βγει θα καταθεσει άμεσα νομο για να αλλάξει τα στελέχη εκπαίδευσης και μετά από τέσσερα χρόνια ακόμα τα θδια ειναι.αυτές ειναι οι δεσμευσεις

!!!
|

Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να τα κάνουν όλα ιδιωτικά !

Λία
|

Βασική προϋπόθεση: Κατάργηση των Πανελλαδικών!!!!

Έλενα
|

Είσαστε συστηματικά απέναντι στην δημόσια εκπαίδευση όλων των βαθμίδων. Λογικό, αφού δεν είσαστε ποτέ μέρος της. Όσοι τους ψηφίζετε λοιπόν κοιτάξτε λίγο τι γίνεται στις ΗΠΑ με την ιδιωτική εκπαίδευση. Όσοι έχουν να πληρώσουν, σπουδάζουν, όσοι δεν έχουν......ας μείνουν με το όνειρο....

Και μόνο γι'αυτό τον λόγο δεν πρόκειται να σας ψηφίσω ποτέ!!!

Γονέας φοιτητή
|

Και πολύ καλά θα κάνει. Να καταργηθεί το άρθρο 16.

Πανος
|

Για ολα εχετε Προτάσεις έκτος της τονωσης του ΜΕΓΑ προβληματος δημογραφικό!

Κ.Α.
|

Για ποια συνταγματική αναθεώρηση μιλάει ο κ Μητσοτάκης; Για ποια χρονιά; Η τελευταία έγινε το 2019. Η επόμενη ξέρει πότε είναι; Νομίζω πως μέχρι τότε δεν θα υπάρχει καν στην ενεργό πολιτική σκηνή. Κάνω λάθος;

Κάποιοι μπερδεύονται...
|

@ΔΕΠ2 ίσως δεν είστε καν ΔΕΠ. Αν όντως είστε, τότε σας προτείνω να πραγματοποιήσετε το όνειρο σας και να πάτε σε ιδιωτικό κολλέγιο του εξωτερικού.

Εκεί που ζηλεύετε την ποιότητα....

Ιωάννης
|

@ΔΕΠ216 Φεβ 2023 11:25
Αγαπητέ συνάδελφε (αν είστε, πολύ αμφιβάλλω), μπορείτε ελεύθερα να πάτε στα ιδιωτικά κολλέγια να εργαστείτε. Δεν σας κρατάει κανείς στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Υπάρχουν δεκάδες που θα πάρουν τη θέση σας και θα δουλέψουν με ζήλο. Εσείς μη χαραμίζεστε. Πηγαίντε στο κολλέγιο.

ΔΕΠ2
|

Μακάρι να το κάνει, και να αλλάξει το Αρθρο 16. Και το οποίο γράφτηκε σε μια άλλη εποχή. Αν πας σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην παραδίπλα χώρα, σε δεχόμαστε μετά κλάδων και βαϊων να συνεχίσεις την ακαδημαϊκή σου πορεία στην Ελλάδα. Αν το πανεπιστήμιο βρίσκεται στην Ελλάδα είναι "τζιζ" και δεν σε δεχόμαστε. Το δε επιχείρημα περί "ποιότητας" είναι το αγαπημένο μου, έχοντας επισκεφτεί πάρα πολλά τμήματα ΑΕΙ αλλά και ιδιωτικά κολλέγια εντός και εκτός.

Όχι πως δεν είχαμε κι άλλους
|

Ένας λόγος παραπάνω να σας καταψηφίσουμε

Θεατρινισμοί εκατέρωθεν
|

Ο ύμνος της νεο-φιλελευθερίας:
Ανώτατοι θεατρινισμοί ιδιωτικοποίησης στο άρθρο 16 του συντάγματος.
Παιδεία -Υγεία, "ιδιωτικά χαμένοι" από χε΄ρι με την ΝΔ.

Πιτσιφλής
|

Εγώ έχω σειρά. Θέλω την επικουρική μου σύνταξη γρήγορα!

Πολίτης Ν
|

Όλα για τα "Κολλέγια"

Παρακαλώ;
|

Ποιος άλλος έχει σειρά σήμερα; Τώρα θυμήθηκαν όλοι όλα.

μέλος ΔΕΠ
|

οι καλπες πλησιαζουν...........

ΠΘ και Υπουργος που δεν υπηρετουν το Σύνταγμα της χώρας τι είναι?????

Αν είναι δυνατόν!!!!

Είναι σα να λέω εγώ, επειδή δεν συμφωνώ με το άρθρο 143 του νέου νόμου Κεραμέως, να κάνω τα πάντα για να τον καταργήσω.

Κανείς δεν είναι πιο πάνω απο το Σύνταγμα είτε συμφωνεί είτε όχι!

ΔΕΠ
|

Θαυμάστε τον ολετήρα της δημόσιας εκπαίδευσης. Δεν ήταν τυχαίες οι κινήσεις αυτά τα 4 χρόνια. Έχει σχέδιο και σας το λέει. Θα διαλύσει τα πάντα.

λες όλη αυτή η παράσταση του ΠΘ
|

να ήταν για το άρθρο 16;;;;;;; λες;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

ΘΑΝΑΣΗΣ
|

Λες και δεν καταλάβαμε ποιες είναι οι πραγματικές σας προθέσεις...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ