Ημερίδα: «Οι Προκλήσεις στην Αξιοποίηση της Έρευνας - Η Περίπτωση των Εταιρειών Τεχνοβλαστών»

20/02/2023

Άκουσε το άρθρο

Ημερίδα με θέμα «Οι Προκλήσεις στην Αξιοποίηση της Έρευνας - Η Περίπτωση των Εταιρειών Τεχνοβλαστών» διοργανώνουν από κοινού ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χ. Δήμας και ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Α. Συρίγος με τους ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς, την Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2023 (10:00 - 14:30) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).

Σκοπός της Ημερίδας είναι η ενημέρωση πανεπιστημίων, ερευνητικών φορέων και ερευνητών για το νέο καθεστώς για την έρευνα στα πανεπιστήμια και τις Εταιρείες-Τεχνοβλαστούς (spin-offs), σύμφωνα με τον Νόμο 4864/2021.

Ο Νόμος 4864/2021 επιτυγχάνει να ρυθμίσει σε ενιαίο κείμενο θέματα, τα οποία μέχρι σήμερα είτε ρυθμίζονταν διάσπαρτα και ελλιπώς σε διάφορα νομοθετήματα είτε δεν ρυθμίζονταν καθόλου. Αυτό αποτελούσε εμπόδιο για την ανάπτυξη, την αξιοποίηση και την διάχυση της έρευνας. Ο νόμος αυτός έρχεται να διασυνδέσει την έρευνα με την πράξη δίνοντας για πρώτη φορά τη δυνατότητα δημιουργίας Εταιριών-Τεχνοβλαστών που ιδρύονται από περισσότερους Ερευνητικούς Οργανισμούς όταν η έρευνα έχει διεξαχθεί από κοινού. Επιπλέον ρυθμίζει σε ένα ενιαίο πλαίσιο την ίδρυση Τεχνοβλαστών τόσο με τη συμμετοχή Ερευνητικών Οργανισμών όσο και τρίτων επενδυτών δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο δεν στηρίζει απλώς την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των Ελλήνων Ερευνητών, επιτρέποντας στους Ερευνητικούς Οργανισμούς να συμβάλουν αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Στην Ημερίδα θα αναδειχθούν κρίσιμα ζητήματα αναφορικά με την ανάγκη συντονισμού και ανάπτυξης συνεργειών, την προστασία των αποτελεσμάτων της έρευνας με δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας ενώ θα παρουσιαστούν επιτυχημένα μοντέλα γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας και δημιουργίας τεχνοβλαστών με το νέο νομοθετικό καθεστώς.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ