Μια νέα ψηφιακή βιβλιοθήκη-οδηγός για τη διαχείριση της δύσκολης καθημερινότητας στα σχολεία

01/03/2023

Ενημερώθηκε: 01/03/2023, 14:27

Άκουσε το άρθρο

Η καθημερινότητα των εκπαιδευτικών στα σχολεία γίνεται ολοένα περισσότερο σύνθετη και απαιτητική. Οι εκπαιδευτικοί σήμερα καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν πολλές και δύσκολες προκλήσεις, που καθιστούν το διδακτικό τους έργο εξαιρετικά δυσχερές.

Οι προκλήσεις αυτές οφείλονται σε πολλαπλά αίτια, τα βασικότερα από τα οποία είναι:

Η διαρκώς αυξανόμενη ετερογένεια του μαθητικού πληθυσμού σε συνδυασμό με την κοινωνική απαίτηση να καλύπτονται με ποιοτικό τρόπο οι εκπαιδευτικές ανάγκες όλων των επιμέρους ομάδων (π.χ. πρόσφυγες, Ρομά, μαθητές με ειδικές μαθησιακές ανάγκες, εν γένει «διαφορετικοί» μαθητές, κ.λπ.).

Η αυξανόμενη ένταση διαφόρων κοινωνικών παθογενειών που εκβάλλουν στο σχολικό περιβάλλον και επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία του (αυξανόμενη νεανική παραβατικότητα, βία, συγκρούσεις, ρατσισμός, διακρίσεις, κ.λπ.)

Η χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών και του εποπτικού ρόλου της οικογένειας με αποτέλεσμα να ανατίθενται διαρκώς νέοι ρόλοι και αρμοδιότητες στο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς ως αντιστάθμισμα αυτής της τάσης (από την εκμάθηση υγιεινών τρόπων διατροφής μέχρι την εκμάθηση βασικών κοινωνικών δεξιοτήτων).

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία αισθάνονται συχνά ότι δεν υποστηρίζονται κατάλληλα, ενώ πρακτικά ζητείται από αυτούς να είναι «υπερήρωες» και «παντογνώστες». Την κατάσταση έρχεται να επιτείνει η Πολιτεία με συνεχείς αλλαγές του θεσμικού πλαισίου που είναι αδύνατον να μπορέσει να παρακολουθήσει κανείς.

Αυτό που χρειάζεται είναι οι εκπαιδευτικοί να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα οργανωμένο και ελκυστικό υλικό, το οποίο ανάλογα με το θέμα που αντιμετωπίζουν (π.χ. διαχείριση κρίσεων, αντιμετώπιση περιστατικών ενδοσχολικής και εξωσχολικής παραβατικότητας, διαχείριση της διαφορετικότητας, κοκ) να τους παρέχει:

  • ∙        Πρακτικές ιδέες και εφαρμόσιμες λύσεις για το κάθε πρόβλημα (όλα τα προβλήματα θα πρέπει αναλύονται στο επίπεδο της πρόληψης, της αντιμετώπισης και της επαναφοράς μετά την αντιμετώπισή τους).
  • ∙        Τη βασική νομοθεσία που οι εκπαιδευτικοί πρέπει να γνωρίζουν για κάθε αντίστοιχο θέμα.
  • ∙        Μελέτες περίπτωσης.
  • ∙        Πρότυπα επεξεργάσιμων εγγράφων που το σχολείο μπορεί να κατεβάσει και να χρησιμοποιήσει σε κάθε περίπτωση (π.χ. δελτία τύπου, αναφορές σε εκπαιδευτικές και άλλες αρχές, άλλα υπηρεσιακά έγγραφα).
  • ∙        Πρόσθετο υλικό από αξιόπιστες εξωτερικές πηγές.

Πρόσφατα, ανταποκρινόμενοι σε αυτή την ανάγκη, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε συνεργασία με την εταιρεία E-Learning Solutions (ELSO) δημιούργησαν μια τέτοια συλλογή σε μορφή ψηφιακής επαγγελματικής βιβλιοθήκης για εκπαιδευτικούς, που καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα προβλημάτων/κρίσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα τα σχολεία. Η συλλογή αυτή με τον τίτλο «Οδηγός Διαχείρισης Προβλημάτων Σχολικής Ζωής» έχει ήδη συγκεντρώσει την προσοχή χιλιάδων συνδρομητών-εκπαιδευτικών και μπορεί να τη βρει κανείς στη διεύθυνση: https://elearning-solutions.getlearnworlds.com/home

Η εν λόγω πλατφόρμα αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για:

Εκπαιδευτικούς και στελέχη της εκπαίδευσης που θέλουν να έχουν πρόσβαση σε μια πλούσια πηγή ιδεών και υλικού για κάθε θέμα καθώς και

Εκπαιδευτικούς που επιτελούν ειδικούς ρόλους, όπως Συμβούλους Σχολικής Ζωής και Μέντορες, που θέλουν να υποστηρίξουν το έργο τους με έγκυρο και διαρκώς επικαιροποιούμενο υλικό απολύτως συναφές με τις πραγματικές συνθήκες των σχολείων.

Η πλατφόρμα μπορεί να λειτουργήσει ως:

α) εργαλείο αυτοεπιμόρφωσης των εκπαιδευτικών,

β) πηγή θεμάτων και υλικού για ενδοσχολική επιμόρφωση και συλλογικό προβληματισμό,

γ) υλικό αναφοράς με βάση το οποίο μπορεί να λειτουργήσει η μεντορική σχέση μεταξύ έμπειρων και νέων εκπαιδευτικών και

δ) τράπεζα ιδεών για σχέδια δράσης στο πλαίσιο της αυτοαξιολόγησης και της βελτίωσης του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων

Μια ιδέα για τον τρόπο που παρουσιάζεται το κάθε θέμα μπορεί να αποκτήσει κανείς επισκεπτόμενος το μάθημα για το Σχολικό Εκφοβισμό και το Cyberbullying στη διεύθυνση: https://elearning-solutions.getlearnworlds.com/course/bullying

https://elearning-solutions.getlearnworlds.com/course/bullying

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ