Υφ. Παιδείας: Αναμένεται η διευθέτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων του Τμήματος Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας

08/03/2023

Ενημερώθηκε: 08/03/2023, 20:36

Άκουσε το άρθρο

Βρισκόμαστε εν αναμονή της τελικής απόφασης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), ώστε να διεκπεραιωθεί η περαιτέρω διαδικασία κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος Γεωπονίας- Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ύστερα και από την αξιολόγηση του Τμήματος από εξωτερικούς αξιολογητές, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Τα παραπάνω τονίζει ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τα ΑΕΙ, Άγγελος Συρίγος, σε γραπτή απάντηση προς τη Βουλή, ύστερα από    σχετική ερώτηση του Βουλευτή   της Νέας Δημοκρατίας,   Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Παιδείας σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι:

  • Η αρμοδιότητα για την απονομή αυτοτελών επαγγελματικών δικαιωμάτων στους πτυχιούχους των Α.Ε.Ι. ανήκει στα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία και στους εποπτευόμενους από αυτά φορείς (επιμελητήρια), σύμφωνα με το κατά περίπτωση αντικείμενο του ενδιαφερόμενου Τμήματος που το ρυθμίζουν με διαφορετική διαδικασία και στη βάση ειδικών διατάξεων.
  • Κατόπιν των ανωτέρω, εναπόκειται στους οικείους φορείς και Υπουργεία, με τις αρμοδιότητες των οποίων σχετίζονται οι προαναφερθείσες μεταβολές στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την υπαγωγή όλων των αποφοίτων των νέων Τμημάτων στο οικείο πλαίσιο άσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων.
  • Ειδικότερα, το Τμήμα Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ιδρύθηκε με το άρθρο 22 του ν. 4589/2019 (Α ́13), εντάχθηκε στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Ιδρύματος, ενώ ο πρώτος κύκλος σπουδών του ορίστηκε σε δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ίδιου νόμου, δόθηκε η δυνατότητα, υπό προϋποθέσεις, στους προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας που εξετάζονται επιτυχώς στα απαιτούμενα για τη λήψη πτυχίου υποχρεωτικά και επιλεγόμενα μαθήματα του πρώτου κύκλου σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. εισαγωγής τους, αντί να ορκιστούν και να λάβουν πτυχίο Τ.Ε.Ι., να παρακολουθήσουν επιπλέον μαθήματα από το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Γεωπονίας - Αγροτεχνολογίας ή του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
  • Συγκεκριμένα για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κάνουμε γνωστό ότι σύμφωνα με το αρ. 27997/22/ΓΠ/14-12-2022 έγγραφο του ίδιου Πανεπιστημίου “...ακολούθησε δεύτερη συνάντηση τον Ιούνιο του 2021 μεταξύ της Προέδρου του Τμήματος, του Αναπληρωτή Προέδρου, μελών ΔΕΠ του Τμήματος Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας και του Προέδρου του τοπικού Παραρτήματος του ΓΕΩΤΕ Κεντρικής Ελλάδας. Κατά τη συνάντηση διευκρινίστηκε από τον Πρόεδρο του τοπικού Παραρτήματος του ΓΕΩΤΕ ότι για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων θα έπρεπε να προηγηθεί η αξιολόγηση του Τμήματος από εξωτερικούς αξιολογητές, να πιστοποιηθεί το Πρόγραμμα Σπουδών του και κατόπιν, με κοινή συμφωνία Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ΕΘΑΕ και ΓΕΩΤΕ, να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος Γεωπονίας- Αγροτεχνολογίας...
  • Τον Ιούνιο του 2022 το Τμήμα Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας κατέθεσε προς την ΕΘΑΕ αίτηση αξιολόγησης υποβάλλοντας τον αντίστοιχο φάκελο.
  • Το Νοέμβριο του 2022 (από 14 έως 19 Νοεμβρίου) πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση του Τμήματος από εξωτερικούς αξιολογητές και σήμερα βρισκόμαστε εν αναμονή της τελικής απόφασης της ΕΘΑΕ, ώστε να διεκπεραιωθεί η περαιτέρω διαδικασία κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος Γεωπονίας- Αγροτεχνολογίας.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την έγγραφη απάντηση του υφ. Παιδείας

Σχόλια (16)

Δεν πειράζει
|

Έρχονται εκλογές!

ΓΟΝΕΑΣ
|

Τόσα χρόνια, τόση σιωπή και τόση αδράνεια , απ' όλους τους εμπλεκόμενους φορείς , για ένα τόσο σημαντικό θέμα που προέκυψε από τη δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων στη θέση των ΤΕΙ , είναι ν' απορείς; Τι ξέρουν που δεν ξέρουμε!

Argyris
|

@ @ @@Απόφοιτος γεωπόνος Διπαε

Δεν έχω διαβάσει πιο ανούσιο κείμενο, επίσης η παραπληροφόρηση είναι σε άλλο επίπεδο σε ορισμένα κομμάτια. Αρχικά σε κανένα τμήμα απο αυτά που προέκυψαν είτε μηχανικών είτε γεωπονίας δεν αναγράφεται 4 χρόνια ΤΕΙ και ένα ΠΕ ο τίτλος που αποδίδεται είναι του τμήματος και της σχολής η οποία υφίσταναται αυτή την στιγμή και είναι ΠΕ. Επίσης σαν πολύ καλλιεργημένος α΄νθρωπος που είστε θα οφείλατε να το ξέρετε και να ψάχνετε τις πηγές σας. Τώρα όσο αφορά το κομμάτι των κατατακτηρίων δεν πρόκειται να κολλήσει αντιστοίχηση τμήματος γιατι θα αισθανθεί κάποιος αδικημένος θα κυκλοφορούν παστίλιες για τον πόνο τους, ούτε μπορείς να πείς σε νέους ανθρώπους ξέρεις ναι κάνεις πρόγραμμα σουδών 300 ECTS αλλά δεν θα αναγνωριστείς γιατι ο άλλος έδωσε κατατακτήριες και νιώθει αδικημένος. Προσγειωθείτε στην πραγματικότητα δεν βλάπτει έχει και καλό καιρό εδω κάτω.

@@ @@Απόφοιτος γεωπόνος Διπα
|

Μιλάω για τον οδηγό σπουδών του πανεπιστημίου. Προσωπικά φε με ενδιαφέρει να γραφτώ στο επιμελητήριο. Θέλω να μη με αποκλείουν από την αγορά εργασίας. Τελειωνω το μεταπτυχιακό μου και έχω θέμα με το βασικό μου πτυχίο!!! Σε ποια άλλη χώρα γίνονται αυτά; Ας μπορέσω να διεκδικήσω θέση ωςς ΤΕ. Και αν θεωρείτε ηθικό και λογικό να χαρίσω στην κυβέρνηση και το κράτος 1 έτος κόπων και εξόδων... Δεν περίμενα βέβαια να.με καταλάβετε ...

@@@Απόφοιτος γεωπόνος Διπαε
|

Δεν ζητήσαμε εμείς να να μην πάρουμε πτυχίο ΤΕΙ. Η πολιτεία μας εδωσε τη δυνατότητα. Δεν έχετε καταλάβει μάλλον σε τι μας έχουν ρίξει. Όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των τεχνολόγων Γεωπόνων και των αποφοίτων πανεπιστημίων Γεωπόνων ελάχιστες οι διαφορές. Το αίσχος είναι ότι ούτε σαν τεχνολόγοι γεωπόνοι μπορούμε να δουλέψουμε. Είναι σοβαρό κράτος; Ποιος είναι κυβέρνηση τα επιμελητήρια; Έχει το κράτος συνέχεια; Κάποτε υπήρχε μόνο το Γεωπονικό Αθηνών. Μετά ιδρύθηκαν κι άλλα. Μόνο της Αθήνας είναι γεωπόνοι;
Δεν περιμένω απάντηση.

@ @@Απόφοιτος γεωπόνος Διπαε
|

Το ό,τι έγραφε ο οδηγός σπουδών, πιθανά ήταν τα των ΤΕΙ επαγγελματικά δικαιώματα. Αν κατάλαβα καλά, εσείς τώρα έχετε 4 έτη σε ΤΕΙ και ένα έτος σε τμήμα ένταξης υπό του νεοϊδρυθέντος Πανεπιστημίου... όχι όμως 5 έτη πλήρης φοίτηση σε Πανεπιστήμιο (πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών, διαφορετική στοχοθεσία από την αντίστοιχη των ΤΕΙ).

Τώρα τα επιμελητήρια (π.χ. το ΓΕΩΤΕΕ) που οφείλει, μεταξύ άλλων, να προστατεύει και τα μέλη του, απαιτεί βάσει της δικής του νομοθεσίας πανεπιστημιακό πτυχίο στην ολότητά του, όπως έκαναν και τα ήδη μέλη του, και όχι "υβριδικές" καταστάσεις (λίγο εδώ και λίγο εκεί σε σπουδές). Αυτό από ό,τι κατάλαβα δεν το φρόντισε το Υπ. Παιδείας και κα΄που εκεί ίσως είναι το πρόβλημα και γιατί δεν έχει ακόμα λυθεί.

Το Υπ. Παιδείας κανόνισε τα του "οίκου του" (το ακαδημαϊκό κομμάτι, το νόμο και ίδρυση κ.λπ. που λέτε), αλλά δεν "κανόνισε" το όλον του θέματος (τα επαγγελματικά δικαιώματα, άλλο θέμα). Περαιτέρω, σχετικά με το τμήμα ένταξης, το κάθε Τμήμα ΑΕΙ έκανε "τα δικά του" (από όσα είχα καταλάβει) και όχι με ένα ενιαίο τρόπο πανελλαδικά (τουλάχιστον μεταξύ των ομοειδών σχολών/τμημάτων) και αυτό θαρρώ είναι ένα ακόμα "πρόβλημα" στην αναγνώριση περί των εργασιακών. Γιατί εσείς, αν κατάλαβα καλά, δεν έχετε τώρα ούτε πτυχίο ΤΕΙ, ούτε πτυχίο πανεπιστημίου.

Το αν φταίτε εσείς ή όχι, προφανώς και δεν φταίτε (ή όσο θα έπρεπε να φτάνει η υποχρέωσή σας για πλήρη πληροφόρηση στο να φταίτε). Σίγουρα όμως δεν φταίει και το εκάστοτε επιμελητήριο για αυτά που θυμάται να κάνει το Υπ. Παιδείας και τα των ακαδημαϊκών υποθέσεων, που το αφορούν. Μάλλον πρέπει να ζητήσετε το λόγο από αυτούς που τα νομοθέτησαν.

υ.γ.1. Γεωπόνος από ΤΕΙ δεν υφίσταται, μόνο από Πανεπιστήμιο. Από ΤΕΙ είναι Τεχνολόγος Γεωπονίας (αυτά όπως περιγράφονται στη σχετική νομοθεσία).

υ.γ.2 Αλήθεια, επειδή όπως λέτε "τα πτυχία ΤΕΙ-ΑΕΙ δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα", γιατί δεν ολοκληρώνατε στο ΤΕΙ που αρχικά είχατε ως στόχο άλλωστε; Και όποιος ήθελε μέσω των γνωστών κατατακτηρίων εξετάσεων, όπως και οι παλιότεροι, να φοιτήσουν και σε πανεπιστήμιο; Θα είχατε και διπλό πτυχίο! Και τώρα σκέφτομαι τα άτομα (με τις κατατακτήριες), που θα πρέπει να φωνάζουν για αδικία με τη σειρά τους, αν δεν ληφθεί περαιτέρω μέριμνα για αυτούς και τις έξτρα σπουδές τους.

@@Απόφοιτος γεωπόνος Διπαε
|

Και βέβαια γνωρίζαμε. Το γράφει και ο οδηγός σπουδών. Δεν ψηφίσαμε εμεις το νόμο και ίδρυση νέων πανεπιστημίων. Η ελληνική πολιτεία τον ψήφισε. Τελειωσαμε 4 ετη ΤΕΙ η πολιτεία μας εδωσε την εναλλακτική με επιπλέον ετος και επιπλέον διπλωματική εργασία να πάρουμε 5ετες πτυχίο. Αν ειχαμε μείνει με πτυχίο ΤΕΙ θα μπορούσαμε να εργαστούμε. Άλλωστε τα επαγγελματικά δικαιώματα δε διαφέρουν πολύ (σχεδόν καθόλου) στους γεωπόνους ΤΕΙ ΑΕΙ. Ας σταματήσουν λοιπόν οι εξυπνάδες από όσους δε βιβνοθν οι ίδιοι αυτό το αίσχος.

Μηχανικος ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.
|

Κανένα νεο τμημα μηχανικών οπως τα αποκαλειται δεν εχει ακομα επαγγελματικά δικαιώματα! ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. ,ΠΑ.ΔΑ. και αλλα ΚΑΝΕΝΑ! μας κοροιδευεται με επιτροπες και εχουν ηδη περασει 5 χρονια!

@Απόφοιτος γεωπόνος Διπαε
|

Όταν εισάγεται κάποιος σε ένα Τμήμα, βλέπει και οφείλει να γνωρίζει ποια επαγγελματικά δικαιώματα του δίνει το πτυχίο. Εσείς γνωρίζατε;

Απόφοιτος γεωπόνος Διπαε
|

@polar_Fish
Αποτελούμε απόφοιτοι 5 έτους φοίτησης του Διθνους παν. Ελλάδος, τμήμα γεωπονίας με έδρα την Θεσσαλονίκη. Περάσαμε αξιολόγηση με άριστα (Α) δεν σχολή και τμήμα και δεν έχουμε επαγγελματικά δικαιώματα. Μάλλον εσυ δεν γνωρίζεις πολλά πράγματα για το θέμα και απλά γράφεις γιατί δεν έχεις κάτι καλύτερο να κανείς.

bob mastoras
|

Παίζει ρόλο το άνομα ενός τμήματος μίας σχολής στα ΕΔ; Νομίζω ότι δεν έχετε και τόσο δίκιο. Κοιτάξτε τον κώδικα ΔΥ το προσοντολογίο και κλαδολογίο.
Στο άρθρο 3 του Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 "Κλάδοι, ειδικότητες και προσόντα διορισμού ή πρόσληψης στην κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης" καθορίζεται:
Για τους κλάδους και ειδικότητες της κατηγορίας ΠΕ των οποίων η ονομασία είναι ίδια με την ονομασία πτυχίου ή διπλώματος Α.Ε.Ι.,
προσόν διορισμού ή πρόσληψης ορίζεται το ομώνυμο ή αντίστοιχο κατά κλάδο και ειδικότητα πτυχίο ή δίπλωμα Α.Ε.Ι.

Υπόκειται η απονομή ΕΔ σε "συγκεκριμενη διαδικασία εδω και παρα πολλά χρόνια" ; Μήπως παρασύρεστε από την προσχηματική φενάκη δήθεν αντικειμενικών διαδικασιών;
Ο νόμος για την απόδοση ΕΔ στις σχολές μηχανικών είναι του κ. Γαβρόγλου πριν 4 χρόνια με τον Ν. 4610/7.5.2019. Η προϋπόθεση πχ να παρέχουν τα τμήματα integrated master δεν μπορούσε να θεσμοθετηθεί πριν υπάρξουν τα integrated master. Και αυτά ο κ. Γαβρόγλου τα θεσμοθέτησε το 2017 με τον Ν.4485/17. Τι εννοείται με "πάρα πολλά χρόνια"; 5 -6 χρόνια; Τον νόμο που φτιάχτηκε ειδικά για αυτά τα τμήματα από τα οποία κανένα μέχρις στιγμής δεν έχει πάρει ΕΔ;

Μας κοροϊδεύετε
|

Επί 4 χρόνια αδιαφορείτε και κάνετε τα πάντα να απαξιώσετε τα τμήματα αυτά.

Polar_Fish
|

@Απόφοιτος γεωπόνος Διπαε
Η αναγνώρηση των επαγγελματικων δικαιωματων γίνεται με συγκεκριμενη διαδικασία εδω και παρα πολλά χρόνια. Το ότι ένα Τμημα λέγεται "Γεωπονίας" δε σημαίνει κάτι.

Απόφοιτος ΠΑΠΕΛ
|

Ας σταματήσει επιτέλους η κοροϊδία και το δούλεμα. Η ρύθμιση κατοχυρωσης έπρεπε να έχει ψηφιστεί εδώ και καιρό. Όταν την απέσυρε ο Λιβανός η κυβέρνηση σας είχε δεσμευτεί ότι θα επανέλθετε. Πότε σκοπεύετε;

Τελειώστε επιτέλους
|

Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Ολα τα 5ετή γεωπονικά περιμένουν εδώ και 4 χρόνια. Μας έχετε σε ομηρεία.

Απόφοιτος γεωπόνος Διπαε
|

Καλά θα κάνουν να διευθετήσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των Γεωπονικών τμημάτων που περιμένουν !! Φτάνει πια με την αδιαφορίας σας και την αναισθησία σας. Αρκετά!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ