Συνεργασία ΕΜΠ και CERN για τον Mελλοντικό Kυκλικό Eπιταχυντή

08/03/2023

Ενημερώθηκε: 08/03/2023, 21:23

Άκουσε το άρθρο

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) συμμετέχει σε πειράματα στο CERN, κυρίως μέσω της ομάδας Πειραματικής Φυσικής των Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τομέα Φυσικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, εδώ και 50 περίπου χρόνια εκπαιδεύοντας πολλούς νέους επιστήμονες που κατέχουν σήμερα θέσεις σε πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια συμμετέχει ενεργά στα πειράματα του Μεγάλου Αδρονικού Επιταχυντή (LHC) που οδήγησαν στην ανακάλυψη του σωματιδίου Ηiggs to 2012.

Πρόσφατα, το CERN έχει αρχίσει να εξετάζει την δυνατότητα ενός Μελλοντικού Κυκλικού Επιταχυντή, του FCC - Future Circular Collider. Ο νέος επιταχυντής θα έχει τη δυνατότητα συγκρούσεων ηλεκτρονίων-ποζιτρονίων, ηλεκτρονίων-αδρονίων και αδρονίων-αδρονίων. Η διαθέσιμη ενέργεια στο κέντρο μάζας θα είναι έως και 8 φορές μεγαλύτερη από το LHC και θα δώσει τη δυνατότητα να ανακαλυφθεί και μελετηθεί φυσική που δεν μπορεί να μελετηθεί με τους υπάρχοντες επιταχυντές.  Για την κατασκευή του FCC θα χρειαστεί να κατασκευασθεί μια νέα σήραγγα (4 φορές μεγαλύτερη από το LHC) ενώ η κατασκευή και λειτουργία του ενέχει μια σειρά τεχνολογικών προκλήσεων στους διάφορους τομείς των μηχανικών.

Στο πλαίσιο των μελετών για τον FCC συμμετέχει και το ΕΜΠ που διαθέτει ήδη στις Σχολές του την απαραίτητη τεχνογνωσία. Γι’ αυτό τον λόγο ο πρύτανης του ΕΜΠ Καθ. Α. Μπουντουβής επισκέφτηκε το CERN και υπέγραψε το πρωτόκολλο συνεργασίας για τη συμμετοχή του ΕΜΠ στις μελέτες σχεδιασμού του FCC. Επίσης ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του πιο σύγχρονου ερευνητικού κέντρου του κόσμου με τους Καθηγητές του ΕΜΠ Γ. Τσιπολίτη και Α. Κεχαγιά.

https://www.ntua.gr/el/news/announcements/item/3296-synergasia-emp-kai-…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ