ΒΟΥΛΗ

Ν. Κεραμέως: Επιτελικός ο ρόλος του υπ. Παιδείας για τη σχολική στέγη

Τα κτηριολογικά προγράμματα εκπονούνται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υ.ΠΑΙ.Θ.
Δημοσίευση: 13/03/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Α. Ο ρόλος του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναφορικά με τη σχολική στέγη, είναι επιτελικός, με τον καθορισμό των προδιαγραφών των χώρων ως προς το είδος, τον αριθμό και το μέγεθος αυτών, που αποτυπώνονται στο εκάστοτε κτηριολογικό πρόγραμμα.

Β. Τα κτηριολογικά προγράμματα εκπονούνται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υ.ΠΑΙ.Θ. (Π.Δ. 18/2018, ΦΕΚ 31/Α ́) μετά από αίτημα του Δήμου και ισχύουν για τις «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» και τους Δήμους όλης της χώρας (άρθρο 18 του Ν.3467/2006, ΦΕΚ 128/Α ́).

Την παραπάνω δήλωση έκανε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, απαντώντας στη Βουλή, σε σχετική ερώτηση Βουλευτών, εν΄βω τονίζει τα εξής:

  • Η μέριμνα για την ανέγερση των σχολικών κτηρίων, την επισκευή, συντήρηση και τη βελτίωση των υποδομών των σχολικών μονάδων εμπίπτει στις αρμοδιότητες των Δήμων βάσει των άρθρων 75 παρ. Ι τομέας ΣΤ ́ του Ν.3463/2006, ΦΕΚ 114/Α’ και 94 παρ.4 του Ν. 3852/2010, ΦΕΚ 87/Α’.
  • Παράλληλα, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 132 του Ν.4199/2013, ΦΕΚ 216/Α’ και της Διαπιστωτικής Πράξης αριθμ. Δ16γ/05/483/Γ/2013, ΦΕΚ 2856/Β’, η εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» (ΚΤΥΠ Α.Ε.), ως εκπληρούσα τους σκοπούς της συγχωνευόμενης εταιρείας «ΟΣΚ Α.Ε.» στον κλάδο των εκπαιδευτικών δομών, έχει ως συντρέχουσα αρμοδιότητα την υλοποίηση έργων σχολικής στέγης.

Σχόλια (4)

 
Κοσμάς
13 Μαρ 2023 20:29

Πάλι καλά που τα τελευταία Χρόνια έγινε και ένα συμμάζεμα στα σχολικά κτήρια. Δυστυχώς ο αριθμος των μαθητών μειώνεται και υπάρχουν σχολεία γειτονικά με μικρό αριθμό μαθητών. Καλύτερα μεγαλύτερης δυναμικής σχολεία που είναι πιο εύκολα στη συντήρηση .

 
Costas
13 Μαρ 2023 19:51

Σε "'σχολείο"' κατασκευής του1919, ποιος μηχανικός του δήμου έδωσε άδεια λειτουργίας;

 
Νίκος
13 Μαρ 2023 18:05

Διαβάστε τι αναφέρει και η ΠΟΣΥΠ στην καταγγελία της σε άλλο άρθρο, εδώ στο esos. Ανάλγητη πολιτική ηγεσία, που μεταθέτει διαρκώς εδώ και 4 χρόνια σε άλλους τις ευθύνες και κουκουλώνει τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Τη μια ευθύνονται οι Δήμοι, την άλλη οι Περιφέρειες... Τη μια φορά αρμόδιος είναι ο υπουργός Οικονομικών, την άλλη ο κ. Πέτσας... Η κυρία υπουργός δεν πταίει ποτέ, όπως άλλωστε δεν πταίει και ο Πόντιος Πιλάτος...!

 
Εύη
13 Μαρ 2023 15:28

Το μπαλάκι κι ο Υπουργός Μεταφορών το πέταγε στον ΟΣΕ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στην ιταλική εταιρεία. Ομοίως κι εσείς το πετάτε στους Δήμους εδώ και δεκαετίες, κι ας βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά οι Δήμοι. Πέφτουν στέγες, πλημμυρίζουν σχολεία, εκρήγνυνται καυστήρες κλπ. κλπ. και φυσικά φταίνε οι Δήμοι! Η χρηματοδότηση όμως των σχολείων (μέσω των Δήμων) αλλά και των ίδιων των Δήμων (απευθείας) γίνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, Οικονομικών κλπ. Εάν λοιπόν εσείς τους δίνετε ψίχουλα, δε φταίτε εσείς, αλλά οι Δήμοι... Μ' αρέσει ο τρόπος που σκεφτεσαι..! Στη Γαλλία σπουδάσατε κυρία Υπουργέ και μάθατε τέτοια συλλογιστική;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ