ΒΟΥΛΗ

Υφ. Παιδείας: Ο αλγόριθμος υπολογισμού των οργανικών κενών εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δεν δύναται να υπολογίζεται οργανικό κενό με δώδεκα (12) ώρες μαθήματος ανά σχολική μονάδα
Δημοσίευση: 14/03/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στον τρόπο  υπολογισμού των  οργανικών κενών και πλεονασμάτων εκπαιδευτικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,  αναφέρεται η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή, σε απάντησή της προς τη Βουλή, ύστερα από σχετική ερώτηση της Βουλευτού Αν. Αλεξοπούλου.

Συγκεκριμένα η υφυπουργός Παιδείας αναφέρει, στην απάντησή της,  τα εξής:

  • Για τον προσδιορισμό οργανικού κενού απαιτούνται είκοσι (20) ώρες μαθήματος, υπόλοιπο κάτω του δώδεκα (12) δεν λαμβάνεται υπόψη, και γνώμονας είναι πάντοτε η αντικειμενική κάλυψη των οργανικών αναγκών των περιοχών μετάθεσης και η ορθολογική διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο οφείλει να συμπληρώνει το υποχρεωτικό του ωράριο διδασκαλίας.
  • Για τον λόγο αυτό, δεν δύναται να υπολογίζεται οργανικό κενό με δώδεκα (12) ώρες μαθήματος ανά σχολική μονάδα.
  • Για τον παραπάνω υπολογισμό χρησιμοποιούνται – προς διευκόλυνση – ο πίνακας Α, όπου καταγράφονται τα οργανικά στοιχεία κάθε σχολικής μονάδας, ο πίνακας Β, όπου τα προαναφερόμενα στοιχεία προστίθενται σε επίπεδο ομάδων σχολείων, και, τέλος, ο πίνακας Γ, όπου προστίθενται οι πίνακες Β, ώστε να προκύψουν τα συνολικά κενά/πλεονάσματα προσωπικού για κάθε περιοχή μετάθεσης.
  • Όπως αναλυτικά περιγράφεται στις εγκυκλίους προσδιορισμού οργανικών κενών/πλεονασμάτων που εκδίδονται από τη Διεύθυνση Διοίκησης Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Υ.ΠΑΙ.Θ. (για τις μεταθέσεις έτους 2023 εκδόθηκε η αριθμ. 21020/Ε2/24- 2-2022 εγκύκλιος), τα αλγεβρικά αθροίσματα των οργανικών ελλειμμάτων ή πλεονασμάτων ωρών που προκύπτουν από τους πίνακες Α (των σχολικών μονάδων) μετατρέπονται σε οργανικές θέσεις προσωπικού (ελλείμματος ή πλεονάσματος αντίστοιχα) στον πίνακα Β για κάθε ομάδα σχολείου.
  • Οι οργανικές αυτές θέσεις προστίθενται στο επίπεδο περιοχής μετάθεσης, ώστε να προκύψει το οργανικό έλλειμμα ή πλεόνασμα εκπαιδευτικού προσωπικού για τις μεταθέσεις από περιοχή σε περιοχή. Είναι επομένως σαφές ότι κάθε κενή οργανική θέση για μετάθεση εκπαιδευτικού προσωπικού από περιοχή σε περιοχή έχει προσδιοριστεί βάσει των οργανικών αναγκών σε επίπεδο ομάδας σχολείου, εάν όχι σχολικής μονάδας.
  • Στο πλαίσιο της προαναφερθείσας διαδικασίας, για τον υπολογισμό οργανικών κενών και πλεονασμάτων λαμβάνονται υπόψη τόσο οι αυτοδίκαιες αποχωρήσεις εκπαιδευτικών από την υπηρεσία όσο και οι παραιτήσεις εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 Π.Δ. 50/1996 και του άρθρου 46 παρ. 1 του Ν. 4777/2021 (Α ́ 25). Ωστόσο, η ύπαρξη αυτοδίκαιων αποχωρήσεων και παραιτήσεων δεν συνεπάγεται αυτόματα οργανικά κενά στους αντίστοιχους κλάδους/ειδικότητες, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ενδεχομένως ήδη υπάρχουν εκπαιδευτικοί των εν λόγω/κλάδων στη διάθεση των ΠΥΣΔΕ.

Τέλος, η Ζέττα Μακρή επισημαίνει  ότι γνώμονας είναι πάντοτε η αντικειμενική κάλυψη των οργανικών αναγκών των περιοχών μετάθεσης και η ορθολογική διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο οφείλει να συμπληρώνει το υποχρεωτικό του ωράριο διδασκαλίας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και όσα προβλέπονται σχετικά, με δεύτερες ή τρίτες αναθέσεις μαθημάτων, καθώς και τυχόν δεύτερη ειδικότητα.

  • Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το έγγραφο της απάντησης της υφ. Παιδείας
  • Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την ερώτηση της Βουλευτού

Σχόλια (4)

 
Αν.Μ.
14 Μαρ 2023 22:03

Ό,τι να 'ναι ... κάθε μέρα μια φρέσκια ιδέα...

 
ΠΕ04.04
14 Μαρ 2023 12:40

Άρα σε γυμνάσια με 12 τμήματα δεν θα υπάρχει οργανική ούτε για βιολόγο (12ω), ούτε για χημικό (8ω), ούτε για γεωλόγο (12ω), ούτε για μουσικό (12ω), ούτε για εικαστικό (12ω)... Οι τεχνολόγοι μόνο τη γλιτώνουν που παρόλο που έχουν μονόωρο μάθημα το κάνουν σε μισά τμήματα...

 
Μάλιστα...
14 Μαρ 2023 09:42

@Αν...ορθολογισμός, Αυτά είναι γνωστά πολλές δεκαετίες τώρα....Και πάλι δημιουργήθηκαν σε πολλούς νομούς σοβαρά ζητήματα υπεραριθμιών τα προηγούμενα χρόνια....

 
Αν...ορθολογισμός
14 Μαρ 2023 09:03

Άρα με 5 "12αρια" σχολεία δε βγαίνει ούτε μια οργανική!!!
Μάλιστα

(Σε ειδικότητες με ολιγόωρα μαθήματα, πχ ΠΕ05, ΠΕ07, ΠΕ80, ΠΕ86 κλπ μόνο σε ΜΕΓΑΛΑ σχολεία βγαίνουν οργανικές)

Τι έχουνε τα ερμα και ψοφάνε...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.