ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Μαθητικές εκδρομές- Η ευθύνη των εκπαιδευτικών κατά τη συνοδεία μαθητών

Παίζουν το κεφάλι τους, την καριέρα τους και την οικογενειακή τους γαλήνη στη "ρουλέτα" και το υπουργείο Παιδείας κοιτά προς τα πάνω και σφυρίζει αδιάφορα
Δημοσίευση: 14/03/2023
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η σύλληψη  και ο σχηματισμός δικογραφίας, της καθηγήτριας -συνοδού εκδρομής στα Ιωάννινα- ανέδειξε ακόμη μια φορά την παθογένεια των μαθητικών εκδρομών στη χώρα μας.

Οι εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν μαθητές σε εκπαιδευτικές εκδρομές (όλες έτσι βαφτίζονται, ανεξαρτήτως αποτελέσματος), είναι εκτεθειμένοι έναντι του νόμου.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί διευθυντές στην υπεύθυνη δήλωση που προσκομίζουν οι μαθητές στο σχολείο προκειμένου να συμμετάσχουν στην εκδρομή, θέτουν διάφορες προϋποθέσεις και πρόνοιες (π.χ. αν ο μαθητής απομακρυνθεί από την ομάδα, χωρίς άδεια του εκπαιδευτικού και του συμβεί οτιδήποτε, οι συνοδοί εκπαιδευτικοί δεν φέρουν ευθύνη, κα).

Καμιά από αυτές τις δηλώσεις δεν τους προστατεύει, ούτε τους απαλλάσσει από την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος, πρόκλησης ζημιάς από μαθητές, κλοπής αντικειμένων από ξενοδοχεία, επιθέσεων σε τρίτους κτλ.

Δυστυχώς, πάντα υπήρχαν μη αποδεκτές συμπεριφορές από μερικούς μαθητές στη διάρκεια εκδρομών, όμως τα τελευταία χρόνια και μετά την πανδημία, αυτές οι συμπεριφορές λαμβάνουν….πάνδημο χαρακτήρα.

Και πάλι δυστυχώς, το υπουργείο Παιδείας κοιτά προς τα πάνω και σφυρίζει αδιάφορα.

Υπάρχει μια γενικευμένη αντίδραση των εκπαιδευτικών στην αδιαφορία του υπουργείου (διαχρονική θα λέγαμε), ωστόσο, η επιθυμία τους να δώσουν εκπαιδευτικές εμπειρίες στα παιδιά, τους κάνει να συνεχίζουν να συνοδεύουν μαθητικές εκδρομές. Παίζουν το κεφάλι τους, την καριέρα τους και την οικογενειακή τους γαλήνη στη ρουλέτα.

Ένα άλλο φαινόμενο, που επίσης διογκώνεται, είναι οι καταλήψεις για τις εκδρομές.

Αν σε κάποιο σχολείο δεν βρεθούν εκπαιδευτικοί-συνοδοί (μιλάμε για γυμνάσια-λύκεια), αμέσως ξεκινά κατάληψη. Κι εδώ η πίεση που ασκείται στους εκπαιδευτικούς είναι τεράστια και συχνά υποχωρούν.

Έλεγχος των αποσκευών

Για το συμβάν στα Ιωάννινα, ακούστηκαν απόψεις όπως…γιατί δεν έκαναν έλεγχο των αποσκευών των παιδιών πριν ξεκινήσουν κτλ. Όμως, σκεφτείτε, ότι δημιουργεί και νομικό θέμα ο έλεγχος των αποσκευών των ανήλικων ή ενήλικων μαθητών από τους εκπαιδευτικούς.

Αν υπήρχε ρητή νομική πρόβλεψη, τότε τα πράγματα θα ήταν πιο απλά και θα γλίτωναν τα λεωφορεία από περιττό βάρος μπουκαλιών με βότκα, τζιν, τσίπουρο κτλ που έχουν κατά καιρούς βρεθεί σε αποσκευές μαθητών. Όμως, το λεπτό αλλά ουσιώδες αυτό ζήτημα, παραμένει στη γκρίζα ζώνη.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα της ευθύνης των εκπαιδευτικών κατά τη συνοδεία μαθητών, πρέπει να εξεταστεί σοβαρά από το υπ. Παιδείας, ώστε αφενός να υλοποιούνται οι εκδρομές σε πλαίσιο ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς και αφετέρου να μη διώκονται για πράξεις  μαθητών που αδυνατούν να ελέγξουν οι εκπαιδευτικοί. Αλλιώς, είναι βέβαιο πως θα υπάρξει σχεδόν γενικευμένη άρνηση συνοδείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ετικέτες: 
Εκδρομές

Σχόλια (18)

 
Ούτε να πάθω ούτε να μάθω (ας συνοδεύουν οι "προσοντούχοι")
16 Μαρ 2023 11:30

@Παθων και μαθων
Παίρνεις τη μαγική γυάλινη σφαίρα (αυτή που έχει και ο Μωυσής) κι εκεί τα βλέπεις όλα.... Όσο για την ατομική ευθύνη των ανήλικων μαθητών.... εδώ δυσκολευόμαστε με την ατομική ευθύνη των ενήλικων υπουργών μας....
ΥΓ. Από όσα γίνονται στις εκδρομές, δεν ξέρω αλήθεια τι ποσοστό % μας είναι γνωστά... Η Παναγία να φυλάει εκπαιδευτικούς και μαθητές.

 
@Προετοιμασία για τα αυτονόητα-ΒΚ
16 Μαρ 2023 10:57

Το σχολείο είναι πολύ σπουδαίος παράγοντας διαπαιδαγώγισης των παιδιών. Οι εκδρομές βοηθούν. Αν το βλέπει κάποιος στεγνά δημοσιο- υπαλληλικά και ατομικά οι εκδρομές δεν βγαίνουν. Θέλει να υπάρχει θέληση εκ μέρους των καθηγητών και των γονέων να προσφέρουν ευχάριστες στιγμές, που από ότι φαίνεται από τις διηγήσεις κατόπιν όλων, μένουν μια ζωή χαραγμένες στην μνήμη τους..Οπότε χρειάζεται μια άλλη προσέγγιση (πολύ δάσκαλος-λιγότερο δημοσιουπάλληλος)γι αυτό το θέμα, το οποίο ομολογώ ότι δεν είναι εύκολο.Θέλει αρετή και τόλμη...

 
Προετοιμασία για τα αυτονόητα
15 Μαρ 2023 22:36

@ΒΚ
Σεβαστή και δεκτή η γνώμη σας για την αξία των σχολικών εκδρομών..... αλλά νομίζω ότι δυστυχώς το 90% των εκδρομών πια, έχουν 100% ψυχαγωγικό χαρακτήρα.
Νομίζω επίσης ότι τα περισσότερα παιδιά σήμερα, δεν περιμένουν το σχολείο για να πάνε εκδρομές ούτε και τις στερούνται όπως παλαιότερα.
Τέλος, γιατί η "ενημέρωση" μαθητών και γονέων για τις εκδρομές, να γίνεται από τους εκπαιδευτικούς? Ούτε ειδικοί είναι, ούτε έχουν απαραίτητα όλοι την ίδια αντίληψη περί σχολικής εκδρομής. Ας το αναλάβει κεντρικά η υπηρεσία ανά ΔΔΕ-ΔΠΕ και μάλιστα από κάποιον πιο ειδικό-θεσμικό (πχ Σύμβουλο, Επόπτη Ποιότητας κλπ). Να δούμε επίσης και πόση συμμετοχή-ανταπόκριση θα έχει από μαθητές και γονείς....

 
Παθων και μαθων
15 Μαρ 2023 21:05

Ας δωσει καποιος απαντηση..πως ελεγχεις τους μαθητες το βραδυ ωρα υπνου που περνανε απο μπαλκονι σε μπαλκονι ή κατεβαινουν απο οροφο σε οροφο κανοντας τα σεντονια σχοινια ή απο την χρηση ποτων ή τσιγαριλικι; οι εκδρομες πρεπει να σταματησουν ή οι μαθητες ατομικα να ειναι πληρως υπευθυνοι για τις πραξεις τους...

 
Σύλλογος γονέων
15 Μαρ 2023 18:56

Ας συμμετάσχουν στις εκδρομές και μέλη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και να αναλάβουν και αυτοί μέρος της ευθύνης.

 
ΒΚ
15 Μαρ 2023 18:29

Οι καθηγητές και οι δάσκαλοι πρέπει να προετοιμάζουν τα παιδιά και τους γονείς πριν την εκδρομή. Να διαχωρίσουν τις εκδρομές με τους γονείς με αυτές του σχολείου. Να γίνεται διαδοχική επαναλαμβανόμενη υπενθύμιση ότι η σχολική εκδρομή είναι προέκταση της σχολικής ζωής, έχει κανόνες, έχει υποχρεώσεις. Ειδικά οι γονείς σε συναντήσεις του σχολείου να πειστούν ότι αν ο καθένας από αυτούς νουθετήσει το παιδί να σέβεται τους συμμαθητές του όλα θα πάνε καλά πρώτα για τα παιδιά τους και μετά για τους εκπαιδευτικούς. Οι σχολικές εκδρομές πρέπει να διατηρηθούν πάση θυσία. Προσφέρουν τα μέγιστα στα παιδιά . Αλληλογνωρίζονται εκτός σχολικής τάξης. Και τέλος και το βασικότερο. Προετοιμάζονται να αποδεσμευτούν από τους γονείς τους, να ανεξαρτοποιηθούν και να σταθούν μόνα τους στο μέλλον. Οι δε εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν σε εκδρομή να έχουν και υπηρεσιακά κίνητρα. Ειναι προσφορά στο σχολείο και στα παιδιά.

 
Γφ
15 Μαρ 2023 15:07

Εμάς απειλούν ότι αν δεν γίνει η εκδρομή θα κάνουν 4 μέρες κατάληψη ....και αφού δε γίνεται κ τηλεκπαίδευση όλα καλά!

 
Έλληνας Φρίξος με PC με 9 ράμματα.
14 Μαρ 2023 23:41

Δεν είναι υποχρεωτικό να συνοδεύσεις σε εκδρομή. Γίνεται σε εθελοντική βάση.

 
@Ότι νάναι
14 Μαρ 2023 20:25

Θερωρείς δηλαδή, ότι ο συντάκτης αυτού του κειμένου, κάνει "τουμπεκί ψιλοκομμένο" την αποζημίωση εκτός έδρας. Ο συντάκτης μάλλον δεν είναι συνδικαλιστής. Ας τα θέσουν όσοι δέχονται να πάνε εκδρομή με δικά τους λεφτά, αναλαμβάνοντας και τις ευθύνες και όλα. Ένας τρόπος υπάρχει. Οι ΣΔ να αρνηθούν κάθε είδους εκδρομή (πλην περιπάτων και διδακτικών επισκέψεων) αν δεν υπάρξει (α) νομική κάλυψη και (β) πληρωμή αποζημίωσης εκτός έδρας. Τα άλλα άστα για το τουμπεκί.

 
μου θυμίζει
14 Μαρ 2023 20:12

την αντίστοιχη περίπτωση που οι σχολικοί σύμβουλοι θεωρούν ότι τα παιδιά είναι σφουγγάρια νέων γνώσεων και πληροφοριών στην τάξη και εντελώς πειθαρχημένα (αμίλητα, ακούνητα, αγέλαστα) ενώ η πραγματικότητα είναι άλλη..

 
Χάλια
14 Μαρ 2023 20:03

μαύρα και στο πλαίσιο αυτό αλλά και μια ακόμα απόδειξη ότι η πραγματικότητα στο σχολείο από αυτή που αντιλαμβάνονται στο ΥΠΑΙΘ απέχει έτη φωτός...

 
Babis
14 Μαρ 2023 19:57

Σήμερα το πρωί διάβασα ότι ο Υπουργός Υγείας Κ. Πλεύρης παίρνει μέτρα για να προστατεύσει τους γιατρούς από βιαιοπραγίες "αγανακτισμένων" πολιτών. Και αναρωτήθηκα, άραγε, η Υπουργός της Παιδείας έδειξε στα τέσσερα αυτά χρόνια παρόμοια ευαισθησία σε περιστατικά "αγανακτισμένων" γονέων; Πήρε κάποιο σοβαρό μέτρο υπέρ των εκπαιδευτικών και ενάντια στους παραλογισμούς του κάθε γονέα; Ακόμη και την περίοδο της πανδημίας, με τα γεγονότα με τα radip test στα σχολεία, μέσα από τα δόντια είπε κάποια στιγμή ότι η πολιτεία πρέπει να προστατεύσει τους εκπαιδευτικούς από την παράλογη επιθετικότητα των ανεμβολίαστων. Νιώθεις ότι, για κάποιον λόγο, δεν της βγαίνει καλή κουβέντα από το στόμα για τους εκπαιδευτικούς. Προσχηματικά μπορεί να λέει αυτά που λέει, ότι δήθεν "είμαστε περήφανοι για την προσπάθεια που κάνουν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές", αλλά δεν πείθει κανέναν ότι το εννοεί. Είναι πλέον βέβαιο ότι ανέλαβε το Υπουργείο με την προσδοκία να πάψουν οι εκπαιδευτικοί να λειτουργούν ελεύθερα στα σχολεία τους και ότι θα πρέπει κάποιος/κάποια να τους θέσει τα όρια και "να τους στρώσει". Κι αν δεν ήταν και η πανδημία, ποιος ξέρει τι θα έκανε στα σχολεία και σε τι "μη σχολεία" θα τα μετέτρεπε. Ευτυχώς που είναι κοντά οι εκλογές.

 
Ό,τι να ναι...
14 Μαρ 2023 19:14

Να συμφωνήσω με όλα, αλλά το υπουργείο δυστυχώς δεν μπορεί να κάνει κάτι σχετικά με την ευθύνη του ενήλικου για μια ομάδα ανηλίκων. Η ευθύνη δυστυχώς υπάρχει και θα υπάρχει σε κάθε περίπτωση. Όταν αναλαμβάνω να πάω εβδομήντα ανήλικα για τρεις ημέρες κάπου, στην ουσία αντικαθιστώ τον γονέα. Τέλος. Αυτό που όμως είναι αισχρό και δεν καταλαβαίνω γιατί το κείμενο το κάνει τουμπεκί ψιλοκομμένο είναι το αντιμισθιο. Ντρεπόμαστε να το ζητήσουμε;

 
Να μην συνοδεύουν σε εκδρομες
14 Μαρ 2023 17:07

Σε όλη την υφήλιο υπεύθυνοι για την συμπεριφορά των μαθητών στο σχολείο θεωρούνται οι γονείς..Εφημερία δεν υπάρχει πουθενά και είναι ελληνική παγκόσμια πατέντα.Η απομάκρυνση παραβατικου μαθητή από το σχολείο στην τρίτη παρατήρηση γίνεται από τον Διευθυντή.Μετα από αυτό πρέπει να βρει ο ίδιος σχολείο που θα τον δεχτεί έστω και σε άλλη πόλη.Ετυχε να βρεθώ σε χώρα όπου λόγω της γιορτής του μαθητή τα σχολεία έκαναν επισκέψεις σε άλλες πολεις.Τα παιδιά δημοτικού σε δυάδες με πειθαρχία χωρίς θόρυβο.Χαιροσουν για το θέαμα και θλιβοσουν για την σύγκριση με εδώ.
Όσο για την συνοδεία μαθητών χωρίς νομοθετική ρύθμιση ας μην πάνε.Και αν κάνουν κατάληψη για αυτό ας κάνουν όσο χρόνο θέλουν γιατί είναι θράσος και να θέλουν εκδρομή και να κάνουν και ότι θέλουν ανεξέλεγκτα.

 
Ότι και στην καταληψη
14 Μαρ 2023 16:55

Ακριβώς τα ίδια λαμβάνουν χώρα και στις καταλήψεις, ίσως και χειρότερα, αλλά εκεί μας εξυπηρετουν!

 
Master chef (μάγειρας κι όχι σερίφης)
14 Μαρ 2023 15:40

Συμφωνώ μέχρι κόμματος. Προσθέτω μόνο, ότι ακόμα κι αν επιτρέπονταν ο έλεγχος των αποσκευών, αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για κάποιο μαθητή, από το να προμηθευτεί το οτιδήποτε "εν κρυπτώ και παραβύστω" κατά τη διάρκεια της εκδρομής. Εκπαιδευτικοί είναι οι συνοδοί κι όχι το FBI ή η Interpol και συνήθως είναι 2 ανά 30 μαθητές/τριες.
Δυστυχώς ένας μαθητής, όχι μόνο στην εκδρομή αλλά ακόμα και στο σχολείο-τάξη, δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί τι "κουβαλάει". Στις ΗΠΑ πχ με φύλακες - κάμερες - συστήματα ασφαλείας κλπ. έχουν βάλει ακόμα και κανονικά όπλα σε σχολεία. Κι αν δεν υπήρχε το συγκεκριμένο περιστατικό (εναντίον του αστυνομικού) πιθανόν δεν θα είχε γίνει και ποτέ γνωστό.

 
Zigfrid
14 Μαρ 2023 15:00

Πόσο πχια απαξίωση για τους δυσμοιρους εκπαιδευτικούς...για όλα ευθύνονται τελικά... έλεος..

 
ποιος ο συντάκτης του κειμένου;
14 Μαρ 2023 14:16

τώρα το κατάλαβε; να μην πάνε συνοδοί . απλό !

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.