ΒΟΥΛΗ

Ερώτηση 49 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την ασφαλή λειτουργία των Σχολικών Μονάδων

Δημοσίευση: 14/03/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με αφορμή το τραγικό γεγονός στο 9ο Δημοτικό Σχολείο των Σερρών, όπου έχασε τη ζωή του ένας μαθητής, 49 βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, έπειτα από πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος, βουλευτή Επικρατείας, Πάνου Σκουρλέτη και του βουλευτή Σερρών, Ελευθέριου Αβραμάκη, κατέθεσαν Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας, Εσωτερικών, Παιδείας, Υποδομών και Μεταφορών, με θέμα: «Για την ασφαλή λειτουργία των Σχολικών Μονάδων», προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοια δυστυχήματα.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι «η ασφάλεια της υγείας και σωματικής ακεραιότητας της μαθητικής και της εκπαιδευτικής εν γένει κοινότητας πρέπει να διασφαλίζεται με κάθε πρόσφορο μέσο. Μετά την έκρηξη στο λεβητοστάσιο την ώρα διαλείμματος, στο πλαίσιο του ολοήμερου προγράμματος, στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών και την τραγική απώλεια μαθητή, που συγκλονίζει το πανελλήνιο αλλά και τον τραυματισμό δύο συμμαθητών του, κρίνεται επιτακτική η διαμόρφωση όρων και διαδικασιών ώστε ποτέ ξανά να υπάρξει επανάληψη ανάλογων καταστάσεων».

Οι ερωτώντες βουλευτές προσθέτουν μάλιστα ότι «η κοινωνία, οι γονείς μαθητών, μέσω των συλλογικών οργάνων τους, αγωνιούν και τονίζουν την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων και ενδεικτικά αναφέρουμε την από τον Οκτώβριο του 2022 καταγγελία της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων της 7ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων για εργασίες βαψίματος της εξωτερικής πρόσοψης του σχολείου χωρίς να έχει χορηγηθεί από τις αρμόδιες αρχές η απαιτούμενη άδεια για εργασίες μικρής κλίμακας. Αντίστοιχα, με ανακοίνωσή της η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων της 7ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων κατήγγειλε τον περασμένο Δεκέμβριο τις συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί το 20ο Νηπιαγωγείο Αθηναίων, αλλά και την πρόθεση εργολάβου να πραγματοποιήσει οικοδομικές εργασίες την ώρα που στο χώρο βρίσκονται 30 νήπια».

Διαπιστώνοντας ότι, αν και γίνονται διαρκώς αναφορές και σε πανελλαδική κλίμακα, «μετά το ασύλληπτα τραγικό γεγονός στις Σέρρες δεν έχει προτεραιοποιηθεί με σαφήνεια όλο το απαιτούμενο πλαίσιο που θα διαμορφώνει την υλοποίηση των απαιτούμενων εργασιών με την αναγκαία λήψη μέτρων ασφάλειας», οι βουλευτές αναφέρουν επίσης: «Είναι ενδεικτική δε, η στάση της κυβέρνησης στο μείζον αυτό ζήτημα, καθόσον στην υπ’ αρ. 1355/09-12-2022 Ερώτηση με θέμα “Θα ελεγχθούν στο σύνολό τους τα σχολεία του Νομού Σερρών ώστε να μην επαναληφθεί ανάλογη τραγωδία;”, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Σερρών Λ. Αβραμάκη και συνυπογράψαμε 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά το τραγικό γεγονός στις Σέρρες, ο παραιτηθείς Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και η Υπουργός Παιδείας δήλωσαν αναρμόδιοι ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών ουδέποτε απάντησε».

Οι υπουργοί ερωτώνται:

1.      Σε ποιες ενέργειες έχετε ή πρόκειται να προβείτε (έκδοση σχετικών πλαισίων και πρωτοκόλλων, ενίσχυση με μέσα, με μόνιμο προσωπικό σε όλες τις αναγκαίες ειδικότητες, πόρους κ.α.) ώστε να υλοποιούνται με ασφάλεια οι απαιτούμενες εργασίες για την σχολική στέγη; (ενδεικτικά για σύστημα θέρμανσης, οικοδομικές εργασίες που απαιτούν σκαλωσιές κ.α )

2.      Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε  οι εργαζόμενοι στους Δήμους μέσα από τα κοινωφελή προγράμματα να μπορούν να εργάζονται και απογευματινές ώρες  για τον συγκεκριμένο σκοπό;

3.      Είναι στον σχεδιασμό σας η τεχνική, θεσμική και οικονομική ενίσχυση των Δήμων και σε συνέργεια με αρμόδιους φορές (πχ ΚΤΥΠ Α.Ε) ώστε να μπορούν με οργανωμένο τρόπο σημαντικές εργασίες να τις υλοποιούν το χρονικό διάστημα που οι σχολικές μονάδες είναι κλειστές λόγω διακοπών (Χριστουγέννων, Πάσχα, θερινές διακοπές κτλ) ώστε να μηδενιστεί ο παραμικρός κίνδυνος τραυματισμού μέλους της εκπαιδευτικής κοινότητας;

Σχόλια (8)

 
Λένα
15 Μαρ 2023 14:37

Θυμήθηκαν και τα κτήρια ξαφνικά.

 
Προβοκάτωρ
15 Μαρ 2023 14:23

Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει πλεύση. Από την εποχή του "αφήστε τα παιδιά να ερωτευτούν..." περνάμε στην εποχή "πόσο ασφαλή είναι τα σχολεία μας;".
Μόνο που ξέχασε ότι τα χρόνια που κυβέρνησε δεν έκανε τίποτε στην κατεύθυνση αυτή...

 
Λευτέρης
15 Μαρ 2023 11:31

Μακάρι Ο ΣΥΡΙΖΑ και η αριστερά να έβαζαν πλάτη για τη βελτίωση της καθημερινότητας στα δημόσια σχολεία που έχουν βαλτώσει!!!! Καταλήψεις, καταλήψεις , καταλήψεις, έκτροπα σε εκδρομές, χαλάρωση, χαλάρωση , χαλάρωση, .... ατιμωρησία, ελάχιστη προσπάθεια, μη αξιολόγηση και πολλά άλλα είναι δικό τους έργο!!!
Αυτά ΜΟΝΟ στα δημόσια σχολεία, γιατί τα ιδιωτικά που επιλέγουν οι φραγκάτοι, δουλεύουν μια χαρά όλο το χρόνο!!!

 
Μακης
15 Μαρ 2023 07:50

@Φωτης15 Μαρ 2023 07:25
Μόνο στη βαλκανική Κορέα ζητάτε μονίμως εξηγήσεις από την αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση και ο ΠΘ προσωπικά έχουν πλήρη άγνοια των πάντων. Τρομερό επίτευγμα του επιτελικου κράτους!!!

 
Φωτης
15 Μαρ 2023 07:25

Ας μας θυμίσουν τι έκαναν επι ΣΥΡΙΖΑ για τα σχολικά κτήρια. Ποσα χρήματα έδωσαν στα σχολεία και τι υποδομές έγιναν. Θα είχε ενδιαφέρον Βα ακούσουμε.

 
nikos
15 Μαρ 2023 07:23

Γιατί δε ρωτάτε τους Δημάρχους ;
Αυτοί είναι Υπεύθυνοι.

 
Υπεύθυνα ανεύθυνα τα Υπουργεία
14 Μαρ 2023 23:57

@Γιάννης
Στις ευθύνες γενικά, δυστυχώς τα Υπουργεία είναι μάλλον ανεύθυνα, αμέριμνα και ανέμελα. Αν βέβαια παραιτηθεί κάποιος Υπουργός, τότε είναι λόγω ανάληψης της "πολιτικής ευθύνης".... που εάν βέβαια δεν ήταν Υπουργός θα καθόταν κανονικά "στο σκαμνί" όπως εγώ κι εσείς (ή όπως γίνεται σε άλλες χώρες)....
Εάν τώρα ρωτήσετε και τον Δήμο, μάλλον θα σας πει, ότι ούτε κι εκείνος έχει την ευθύνη.... αλλά την έχει η εταιρία, ο εργολάβος, το συνεργείο, ο αρχιμάστορας, η κυρά του που δεν τον άφησε να κοιμηθεί το βράδυ κλπ.... ή ακόμα..... κι ότι είναι θέμα "ατομικής ευθύνης" του πολίτη. Δεν το ξανακούσαμε μήπως?

 
Γιάννης
14 Μαρ 2023 19:47

Το θέμα των κτηρίων είναι ευθύνη του δήμου και όχι του υπουργείου.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.