Δεν αντίκειται προς την συνταγματική προστασία των πολυτέκνων διάταξη του ν. 4589/2019 σχετικά με την μοριοδότηση του αριθμού των τέκνων των υποψήφιων στον διαγωνισμό για την κάλυψη θέσεων εκπαιδευτικών

14/03/2023

Ενημερώθηκε: 15/03/2023, 12:01

Άκουσε το άρθρο

Με τις αποφάσεις Σ.τ.Ε. 407-9/2023 Ολομ. κρίθηκε ότι με τον ν. 4589/2019 εισάγεται πάγιο σύστημα για την εφεξής επιλογή του εκπαιδευτικού προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως, ανάλογα με τη βαθμολογία τους σε προκαθορισμένα, μοριοδοτούμενα κριτήρια.

Το σύστημα αυτό επιλογής των υποψηφίων βασίζεται, κατά κύριο λόγο, στα κριτήρια της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας και των ακαδημαϊκών προσόντων, στα οποία ο νομοθέτης προσέδωσε μείζονα βαρύτητα.

Επίσης, στο πλαίσιο της επιβαλλόμενης από το άρθρο 21 του Σ. κρατικής μέριμνας, προβλέφθηκαν, αφ’ ενός για τα άτομα με αναπηρία, αφ’ ετέρου για τους έχοντες ανήλικα τέκνα, κοινωνικά κριτήρια, στα οποία, λόγω του ότι συνιστούν απόκλιση από την αρχή της αξιοκρατίας, η οποία αποτελεί την βασική αρχή που διέπει την στελέχωση της δημόσιας υπηρεσίας, προσδίδεται επικουρικός χαρακτήρας.

Με το κριτήριο βαθμολόγησης του «αριθμού τέκνων» (3 μονάδες ανά ανήλικο τέκνο) εκδηλώθηκε η μέριμνα του νομοθέτη για την προστασία της οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος (άρθρο 21 παρ. 1 και 5 του Σ.) και, συγχρόνως, η ειδική φροντίδα για τους πολυτέκνους υποψηφίους (άρθρο 21 παρ. 2), οι οποίοι επωφελούνται από τη ρύθμιση αυτή, καθώς η βαθμολογία αυξάνεται αναλογικά με τον αριθμό των προστατευομένων μελών.

Εν όψει των ανωτέρω, η ρύθμιση αυτή δεν μπορεί να εκληφθεί, πάντως, ως έλλειψη ειδικής φροντίδας που, κατά το Σ., επιφυλάσσεται στους πολυτέκνους από τον κοινό νομοθέτη.

Ο τελευταίος, σταθμίζοντας τις εκάστοτε ισχύουσες συνθήκες, διαθέτει ευρύ περιθώριο εκτιμήσεως ως προς τη μορφή και την έκταση της παρεχόμενης προς τους πολυτέκνους προστασίας, η οποία μπορεί να εκδηλώνεται με τη χορήγηση σ' αυτούς δέσμης παροχών και ευεργετημάτων.

Συνεπώς, ανεξαρτήτως των ρυθμίσεων που ίσχυσαν στο παρελθόν για τους διορισμούς πολυτέκνων σε θέσεις εκπαιδευτικών, ο κοινός νομοθέτης δεν εκωλύετο, μεταβάλλοντας τις αντιλήψεις του για το ζήτημα της στελεχώσεως της εκπαιδεύσεως και επιδιώκοντας να ενισχύσει την αξιοκρατική πρόσβαση των απασχολουμένων σ’ αυτήν, ώστε να εκπληρώσει με τον, κατά την εκτίμησή του, λυσιτελέστερο τρόπο την εκ του άρθρου 16 παρ. 2 του Σ. αποστολή του προς παροχή παιδείας υψηλού επιπέδου, να εισαγάγει με τις επίμαχες διατάξεις του ν. 4589/2019 πάγιο εφεξής σύστημα επιλογής των εκπαιδευτικών, το οποίο στηρίζεται, κατά κύριο λόγο, σε αξιοκρατικά κριτήρια, λαμβανομένων υπ’ όψιν επικουρικώς και κοινωνικών κριτηρίων, στα οποία περιλαμβάνεται και ο αριθμός τέκνων των υποψηφίων.

Αντίθετη μειοψηφία.

Σχόλια (1)

ΠΑΝΟΣ
|

ΤΟ ΜΟΝΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΚΑΙ ΑΠΕΔΩΣΕ ΩΣ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΗΤΑΝ ΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΑΙΘ ΟΤΙ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΚΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ:ΠΟΣΟΣΤΟ 16% (ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΗΤΑΝ 20% - ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΑ ΣΥΡΙΖΑ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ - ΕΠΕΣΕ ΣΤΟ 15% ΚΑΙ Η ΝΔ ΤΟ ΑΥΞΗΣΕ ....ΣΕ 16%) ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ).ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ