Η ΕΘΑΑΕ έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Μητρώου Αρχών Διασφάλισης Ποιότητας - EQAR

"Η βασική έλλειψη που διαπιστώθηκε από την ENQA ήταν η μη συμμετοχή φοιτητών στις Επιτροπές Εξωτερικής Αξιολόγησης και Πιστοποίησης (ΕΕΑΠ), η οποία οφειλόταν στην απουσία σχετικής πρόβλεψης του εθνικού θεσμικού πλαισίου την περίοδο 2015-2019"

16/03/2023

Άκουσε το άρθρο

Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης έγινε δεκτή ως μέλος του Ευρωπαϊκού Μητρώου Αρχών Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (The European Quality Assurance Register for Higher Education - EQAR). Το EQAR είναι ο επίσημος οργανισμός του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΧΑΕ), στον οποίον ανήκουν όλοι οι εθνικοί φορείς διασφάλισης ποιότητας που ακολουθούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα ESG. Η σχετική πληροφορία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του EQAR     (https://www.eqar.eu/register/agencies/agency/?id=74)

Η ΕΘΑΑΕ υπέβαλε την αίτηση στο EQAR τον Οκτώβριο του 2021. Η διαδικασία εισόδου στο EQAR είναι αρκετά σύνθετη και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αξιολόγηση του υποψήφιου μέλους από την ENQA (European Association for Quality Assurance in Higher Education).

Η εξωτερική αξιολόγηση από την ENQA βασίστηκε στην έκθεση αυτοαξιολόγησης που υπέβαλε η ΑΔΙΠ το 2019 και αφορούσε το διάστημα από την προηγούμενη αξιολόγησή της (2015) μέχρι το 2019.

Ωστόσο, λόγω των συνθηκών της πανδημίας Covid-19, η επιτόπια επίσκεψη της επιτροπής αξιολόγησης πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2022.

Η διαδικασία αξιολόγησης της ENQA δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί (εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της ENQA ως «status: on-going») καθώς προβλέπεται η οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων μετά την απόφαση του EQAR.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΘΑΑΕ:

  • Ηβασική έλλειψη που διαπιστώθηκε από την ENQA ήτανη μη συμμετοχή φοιτητών στις Επιτροπές Εξωτερικής Αξιολόγησης και Πιστοποίησης (ΕΕΑΠ), η οποία οφειλόταν στην απουσία σχετικής πρόβλεψης του εθνικού θεσμικού πλαισίου την περίοδο 2015-2019.
  • Η ΕΘΑΑΕ ζήτησε και πέτυχε τη θεσμοθέτηση συμμετοχής των φοιτητών στις ΕΕΑΠ και προχώρησε στην εφαρμογή της.
  • Η σχετικήνομοθετική ρύθμιση τον Ιούνιο του 2020 επέτρεψε στην Αρχή να οργανώσει τη συμμετοχή φοιτητών, μέσω ειδικού μητρώου φοιτητών, σε όλες τις πιστοποιήσεις από την πρόσκληση του 2021 και εφεξής.
  • Με τις στοχευμένες της ενέργειες και εφαρμόζοντας τα κατάλληλα μέτρα και δράσεις, η ΕΘΑΑΕ κάλυψε και τις λοιπέςανεπάρκειες που η ΑΔΙΠ είχε επισημάνει ως αδυναμίες στην έκθεση αυτοαξιολόγησης και των οποίων η επίλυση είχε στοχοθετηθεί στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την περίοδο 2019-2024. Ως αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών, η αίτηση της ΕΘΑΑΕ για εγγραφή στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Αρχών Διασφάλισης Ποιότητας (EQAR) ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Η ΕΘΑΑΕ σημειώνει στο ανακοινωθέν ότι: "Η πρόσφατη επιτυχία της Αρχής οφείλεται στις διαχρονικές προσπάθειες των συναδέλφων που στελέχωσαν και στελεχώνουν την ΑΔΙΠ/ΕΘΑΑΕ. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που συμφωνούμε όλοι στην ανάγκη συμμόρφωσης με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση".

Το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο , υπογραμμίζει η Αρχή, έχει υιοθετήσει τις διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας (αξιολόγηση και πιστοποίηση) και τις εφαρμόζει με συνέπεια εδώ και πολλά χρόνια, ακολουθώντας και συνδιαμορφώνοντας τις οδηγίες του ΕΧΑΕ.

 .

Σχόλια (3)

ΔΕΠ
|

Παραιτηθείτε. Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης ήταν αναμενόμενο με αυτά που κάνετε.

Μέλος ΔΕΠ
|

Γράφτηκε με κακή αξιολόγηση !!!!

Μέλος ΔΕΠ
|

Άλλο είναι μια επιχείρηση να γραφτεί στο ΓΕΜΗ κι άλλο να μπει στο Χρηματιστήριο.

Άλλο να γραφτεί η ΕθΑΑΕ στο Ευρωπαϊκό Μητρώο EQAR κι άλλο στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αρχών Διασφάλισης Ποιότητας ENQA.

Αποτυχατε! Πότε θα παραιτηθείτε;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ