Άσχημα τα "μαντάτα" από την Ευρώπη για την Αρχή (ΕΘΑΑΕ) που αξιολογεί τα ελληνικά Πανεπιστήμια

Ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΙΠ παρουσιάζει στο esos τα αρνητικά σημεία της έκθεσης EQAR για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης ΕΘΑΑΕ

17/03/2023

Ενημερώθηκε: 17/03/2023, 08:51

Άκουσε το άρθρο

 Αρνητικά σημεία περιέχει η έκθεση  αξιολόγησης την οποία έκανε η  ENQA  (European Association for Quality Assurance in Higher Education ) για την  Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία είναι η Αρχή που αξιολογεί τα ελληνικά ΑΕΙ, σύμφωνα  με τον πρώην πρόεδρο της ΑΔΙΠ Καθηγητή  Παντελή  Κυπριανός.

"Η έκθεση δεν είναι καθόλου κολακευτική για την ΕΘΑΑΕ", δήλωσε στο esos ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΙΠ  και σημείωσε:  

Τι προσάπτει η έκθεση στην ΕΘΑΑΕ: Ευγενικά αλλά σε αυστηρό ύφος η έκθεση προσάπτει στην ΕΘΑΑΕ

  • ερασιτεχνική εσωτερική οργάνωση και λειτουργία, συγκεντρωτισμό,
  • ελλιπέστατο προσωπικό,
  • μη ενημέρωση και συμμετοχή των εργαζομένων της Αρχής στις εσωτερικές διεργασίες,
  • δείχνει προς το υπουργείο Παιδείας για την υποστελέχωση και τη χρηματοδότηση.

Η  ΕΘΑΑΕ  δεν έχει πολλές σχέσεις με το διεθνή περίγυρο: Η έκθεση σαφέστατα υπαινίσσεται ότι η ΕΘΑΑΕ ως αρχή δεν έχει πολλές σχέσεις με το διεθνή περίγυρο και έχει περιορισμένη αντίληψη για θέματα ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης. Με δύο λόγια, η αξιολόγηση δεν είναι καν ικανοποιητική.

Λιγότερο καλή από αυτή του 2015: Όπως και να το δούμε είναι λιγότερο καλή από αυτή του 2015, παρότι η ΕΘΑΑΕ εμφανίστηκε από τους σημερινούς κυβερνώντες ως θεσμός για να φέρει την αριστεία,, ενώ η ΑΔΙΠ κρίθηκε ανεπαρκής.

Δεν τα κατάφερε η Διοίκηση της ΕΘΑΑΕ: Η Διοίκηση της ΕΘΑΑΕ γνωρίζει ότι δεν τα κατάφερε. Γι αυτό ζήτησε από την ENQA να μη θεωρηθεί η έκθεση τελική, να έχει τη δυνατότητα νέας «partial review», η αξιολόγηση να θεωρηθεί «on going». Δυστυχώς γι αυτήν τίποτα από αυτά δεν έγινε δεκτό. «However, the Board would like to clarify that, following ENQA’s rules (Article 7 of Rules of Procedure1), HAHE is not eligible for a partial review, as this option is only available to ‘members under review’ if a regular cyclical review is not due before the end of their two-year period as ‘members under review’. Following HAHE’s full review this year, it is unfortunately not possible to further extend the status of ‘member under review».

Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε: Επειδή ολοκληρώθηκε η EΘAAE έγινε, όπως είχαμε ζητήσει το 2019 και όπως προβλέπεται, μέλος του EQAR -από τις 3 Μαρτίου 2023. Πριν όμως φτάσουμε εκεί, επειδή η έκθεση δεν είναι ικανοποιητική, τέθηκε ζήτημα αν η ΕΘΑΑΕ θέλει να παραμείνει μέλος της ευρωπαϊκής αρχής. Όπως φαίνεται στο παράθεμα ο πρόεδρος της ENQA διεμήνυσε ότι η έκθεση είναι οριστική και ότι θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της μόλις εγκριθεί από το ΔΣ της.  «The above conclusions regarding the complaint submitted by HAHE bring the complaints procedure and review process to a close. Please note that the decisions of the ENQA Board regarding the complaint are final and non-appealable. The final review report of HAHE, the validation of the review report by the ENQA Agency Review Committee, and this letter from the Board shall be published on ENQA’s website in the new year, as is the standard step for all completed reviews. The completion of the review process is independent from subsequent steps regarding ENQA membership and listing on EQAR.
When we met this morning, we discussed the options and consequences for HAHE regarding ENQA membership. We are committed to continued engagement with HAHE to provide support and advice in the present circumstances.
Should you have any queries, please do not hesitate to contact the ENQA Secretariat».

Απόκρυψή της έκθεσης: Όλα αυτά στις 13 και 22 Δεκεμβρίου. Η ΕΘΑΑΕ, αν και υποχρεωμένη, δεν έχει αναρτήσει ακόμα στην ιστοσελίδα της την τελική έκθεση της ENQA. Η επιχειρούμενη ωραιοποίηση της πραγματικότητας και η μέχρι χθες απόκρυψή της δεν βοηθούν.

Πελατειακές σχέσεις: Οι πληγές είναι ανοιχτές. Τα αίτια πολλά. Ανάμεσά τους ο κυβερνητικός έλεγχος, οι πελατειακές σχέσεις και η ευνοιοκρατία στο υψηλότερο επίπεδο της Αρχής. H υλοποίηση της διασφάλισης ποιότητας στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι πολύ σημαντική υπόθεση για τα ίδια και τη χώρα. Απαιτεί γνώση και είναι full time job.

Η έκθεση

Εππισης ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΙΠ Καθηγητή  Παντελή  Κυπριανός, σχετικά με την έκθεση ανέφερε  στο esos τα εξής:

Σύμφωνα με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διασφάλιση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, τη European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA) τα μέλη της αξιολογούνται περιοδικά. Η τότε ελληνική αρχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση, η ΑΔΙΠ, αξιολογήθηκε το 2015, για να γίνει μέλος της ENQA, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Επειδή τo 2015 εισήχθησαν νέοι ευρωπαϊκοί δείκτες και κατευθυντήριες αρχές, τα ESG του 2015, η ΑΔΙΠ αξιολογήθηκε, επιτυχώς, σύμφωνα με τα προηγούμενα ESG, του 2005. Έγινε έτσι μέλος της ENQA αλλά όχι του Ευρωπαϊκού Μητρώου Αρχών Διασφάλισης Ποιότητας (EQAR). Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης αποτυπώνεται παρακάτω σύμφωνα με την ισχύουσα τότε τετράβαθμη κλίμακα: full, substantial, partial, non-compliance. 10 full, 5 substantially compliant, 1 partially compliant. Σημειώνω πάλι ότι η έκθεση έγινε με τα ESG του 2005. Οι δύο πρώτες κατηγορίες εμπεριείχαν θετική κρίση (αν και διαβαθμισμένη σε full και substantial), ενώ οι άλλες δύο αρνητική κρίση (αν και διαβαθμισμένη σε partial και non-compliance.

Μετά από σχετικό αίτημα σε ENQA και EQAR, η ΑΔΙΠ ξεκίνησε το 2019 τις διαδικασίες για την επαναξιολόγησή της. Όλα ήταν έτοιμα τέλη του 2019. Η ευρωπαϊκή επιτροπή θα ερχόταν τέλη Γενάρη του 2020 στην Αθήνα. Τότε κατατέθηκε το νομοσχέδιο της κας Κεραμέως με το οποίο η ΑΔΙΠ καταργείτο, τη θέση της έπαιρνε η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Τότε προτείναμε στην πολιτική ηγεσία να μετατεθεί για λίγο η ψήφιση του νομοσχεδίου ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ΑΔΙΠ και να διασφαλιστεί η θέση της στην ENQA. Και να μείνει το αρτικόλεκτο (ΑΔΙΠ) για να διατηρηθεί το brand name και η δουλειά της από το 2005 έως το 2020. Σημειώνω ότι το 2011, η κα Διαμαντοπούλου, είχε αποδεχθεί το ίδιο αίτημα κατά την ψήφιση του 4009/2011. Το αιφνίδιο τέλος της ΑΔΙΠ οδήγησε στην αναστολή της αξιολόγησής της και στη δημιουργία εκκρεμότητας για την νέα Αρχή.

Η αρχική εξάμηνη αναβολή έγινε διετής. Η ΕΘΑΑΕ αξιολογήθηκε αρχές του 2022. Στη συνέχεια τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία. Η ENQA έστειλε τη σχετική έκθεση, η διοίκηση της ΕΘΑΑΕ υπέβαλε τις ενστάσεις της (στις 21 Οκτωβρίου), αυτές συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη με το Συμβούλιο της ΕΝQA (στις 13 Δεκεμβρίου) και κατόπιν ο Πρόεδρός της έστειλε επιστολή (στις 22 Δεκεμβρίου) στην ΕΘΑΑΕ.

Η έκθεση δεν είναι καθόλου κολακευτική για την ΕΘΑΑΕ. Αυτό αποτυπώνεται στην αξιολόγηση, ακόμη περισσότερο στο κείμενο. Στην τρίβαθμη πλέον κλίμακα -το 2022 συγχωνεύτηκαν οι κατηγορίες 1 και 2 της προηγούμενης κλίμακας- είχαμε: 8 compliant, 5 partially compliant,  1 not compliant.

Σχόλια (18)

@ Polar_Fish
|

Τα ερωτήματα που ΄θέσατε, για διεθνή εμπειρία, πρακτικές κλπ, εν ετει 2023 εχουν γνωστές απαντήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι πρακτικές και εμπειρία δεν "αντιγράφησαν" στην δική μας Ελληνική αρχή, αλλά όπως σε όλα κάναμε "πατέντες". Και το αποτέλεσμα είναι τραγικό. "Νά'χαμε να λέγαμε". Για μένα η αξιολόγηση είναι τελείως "δήθεν" - απλά συμπληρώνει κ΄όσμος τα χαρτιά, κάνει εκθέσεις, καταγράφουμε, και απλά χάνουμε ώρες. Κανένα αποτέλεσμα στο τέλος. Κανένας αντίκτυπος, κανένας βαθμός ελευθερίας να αλλάξεις.
Τι να τους κάνω όταν έρχονται οι αξιολογητές και μου λένε "γιατί έχετε τόσο συνωστισμό στο αμφιθέατρο"; Γιατί έχετε τέτοια αναλογία διδάσκοντα/διδασκόμενων; Γιατί αργούν οι φοιτητές σας 10 χρόνια να πάρουν πτυχίο; Και τόσα τόσα άλλα, που στο εξωτερικό γελάνε και κλαίνε, αλλά στην Ελλάδα κανένας δε δέχεται να γίνει το αυτονόητο;

@Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια
|

Θα σας εξηγήσω: στο Δημόσιο δεν παθαίνεις τίποτα αν είσαι άσχετος ή ανεπαρκής. Το πολύ πολύ να προαχθείς αλλά σίγουρα θα συνεχίσεις να απομυζείς τον φορολογούμενο. Δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει, κάθε χρόνο που ο Α.Π. αποπέμπει κάποιους δικαστικούς γιατί π.χ. καθυστέρησαν 10 χρόνια να εκδώσουν απόφαση ή έχασαν φακέλους και άλλα τέτοια σοβαρά, αυτοί φεύγουν μεν απο το δικαστικό σώμα αλλά ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ σε άλλη θέση στο Δημόσιο. Ναι, δυστυχώς έτσι είναι. Και κανένα κόμμα και καμια κυβέρνηση ποτέ δεν το αλλάζει αυτό. Γιατί αραγε; Γιατί τα λεφτά μας είναι "τζάμπα" και η άποψη για το δημόσιο χρήμα είναι ότι "άλλος πληρώνει".

Polar_Fish
|

@ΔΕΠ ΕΚΠΑ
Τα σχολια που κάνουμε αφορούν τα άρθρα που το essos αναρτά. Εδώ έχουμε δυο συνολικά άρθρα τα οποια αναφέρονται στην έκθεση αξιολόγησης της ΕΘΑΑΕ και λενε σε σχέση με την έκθεση του 2015 τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν. Και αναρωτιέμαι ως αναγνώστης, τι είναι αυτό που χειροτέρευσε? Διότι η ΕΘΑΑΕ παρά το ότι είναι ανεξάρτητη αρχή δεν μπορεί να κάνει ότιδήποτε που δεν προβλέπεται απο τη νομοθεσία. Και υπάρχει λόγος γιαυτό. Δεν μπορείς να ζητάς απο τα ΑΕΙ να κάνουν κάτι που δεν προβλέπεται ως υποχρέωση τους με βάση το νομο. Το ξέρουν πολυ καλά όλοι. Επίσης πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κανεναν στην Ελλάδα δεν τον απασχολεί η ENQUA. Τον απασχολεί η ΕΘΑΑΕ αυτη καθεαυτή. Στο τι κάνει και δεν κάνει. Και δεν χρειζόμαστε μια ευρωπαϊκή αρχή να μας πει τι κάνει και δεν κάνει.

Alexandros
|

Και κάπου εδώ η αριστεία μετατρέπεται σε....αχρηστεία.....

Μιχαλης
|

Γιατί τι λειτουργεί σωστά στην Ελλάδα για να λειτουργήσει και αυτό;
Δηλαδή μας κάνει εντύπωσή που γράφουν για πελατειακό κράτος και συμφέροντα;
Εδώ το υπουργείο παιδείας έχει σχολές 40 ετών χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, τις οποίες κατάργησε και "ξέχασε" να ορίσει την διαδικασία αντιστοίχησης. Ο πρώην υπουργός μιλούσε για παρεμπόδιση από επιμελητήρια και συντεχνίες και η τωρινή υπουργός σφυρίζει αδιάφορα.
Ελλαδιστάν

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια
|

Στον ιδιωτικό τομέα όποιος εργαζόμενος ή στέλεχος αποτύχει ή βρίσκεται ανεπαρκής την επόμενη μέρα πηγαίνει σπιτάκι του χωρίς πολλά πολλά. Δεν ξέρω τι γίνεται στο Ελληνικό Δημόσιο και πώς λειτουργούν τα πράγματα.

Πανεπιστημιακός
|

Γνωρίζει κανείς πώς επιλέγει/διαμορφώνει τους δείκτες αξιολόγησης των Πανεπιστημίων η ΕΘΑΑΕ;
Γιατί οι δείκτες που έχει διαμορφώσει έχουν σοβαρότατο πρόβλημα.

ΔΕΠ
|

@ Polar_Fish17 Μαρ 2023 12:54
Άλλο ένα άστοχο σχόλιο που πάει να διαχειστεί την κατάσταση. Ουδείς από ότι ξέρω πίεσε τα μέλη της αρχής να αναλάβουν τα καθήκοντά τους στην ΕΘΑΕΕ. Αν δε μπορούν ή αν θεωρούν ότι δεν τους φτάνει ο χρόνος από τις λοιπές δραστηριότητές τους μπορούν να παραιτηθούν. Δόξα τω Θεώ υπάρχουν πολλοί που θα δεχτούν να τους αντικασταστήσουν και θα έχουν χρόνο. Είναι ντροπή μετά από μια τέτοια σφαλιάρα να λέμε ότι δεν έχουν χρόνο. Ας μη δεχόντουσαν!!!!

ΔΕΠ ΕΚΠΑ
|

@Polar_Fish17 Μαρ 2023 12:54
Δεν είναι δουλειά κανενός να εξηγήσει τι είναι αυτο που χειροτέρεψε στην ΕΘΑΕΕ. Αυτό είναι δουλειά της ανεξάρτητης ευρωπαϊκής αρχής που έκανε και την αξιολόγηση. Το τι λέει ο καθένας από μας είναι χρήσιμο μόνο για τον περίγυρό μας. Πρωτάκουστα πράγματα ακούγονται για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Η ηγεσία της ΕΘΑΕΕ απέτυχε και κάποιοι σφυρίζουν αδιάφορα. Πραγματικά η κομματική εμπάθεια είναι πρωτοφανής και η Πορτοσαλτοποίηση διαδίδεται σαν ιός. Σοβαρευτείτε.

ΔΕΠ2
|

Προσωπικά, έχοντας εμπειρία από 3 διαδικασίες αξιολόγησης του τμήματός μου και άλλων, δεν μου προκαλεί καμία έκπληξη η έκθεση της EQAR. Η μεγαλύτερη απογοήτευση για μένα ήταν η "μονολιθική" προσέγγιση που είδα σε σημαντικά θέματα, και - το κυριότερο - ένα "πνεύμα" του στυλ "το κάνουμε για να το κάνουμε". Το θέμα με την όποια αρχή στο ρόλο της ΕΘΑΑΕ δεν είναι να πουμε ότι συμπληρώσαμε τις εκθέσεις και τις βάλαμε στο συρτάρι, φτιάξαμε και ένα στατιστικό πίνακα και πάμε παρακάτω. Αλλά εγώ, προσωπικά, αυτή την εντύπωση αποκόμισα. Ότι τα αποτελέσματα απλά καταγράφονται, και τίποτα άλλο. Το ίδιο δηλαδή και με τις αξιολογήσεις των μελών ΔΕΠ που γίνονται κάθε χρόνο. Απογοήτευση. Χρειαζόμαστε κάτι καλύτερο και πιο ουσιαστικό.
Που α) να αξιολογεί τα ΑΕΙ με βάση τους βαθμούς ελευθερίας που αυτά έχουν (και όχι σε θέματα στα οποία δε μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτα - βλ. αριθμούς εισακτέων, αναλογίες διδασκόντων, και αρκετά άλλα), β) να "κλειδώνει" κάποιον προγραμματισμό/στοχοθεσία σε συνεργασία με τα ΑΕΙ και φυσικά γ) να υπάρχουν συνέπειες, θετικές και αρνητικές, σε σχέση με τις επιδόσεις των ΑΕΙ.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε.

Polar_Fish
|

Για τον επικεφαλής της ΕΘΑΑΕ είναι μονόδρομος η συνέχεια. Για όσους ασκουν κριτικη στην ΕΘΑΑΕ δεν εξηγούν τι είναι αυτο που χειροτέρεψε. Το μοντέλο λειτουργείας της ΑΔΙΠ έχει περάσει στην ΕΘΑΑΕ. Αυτο που άλλαξε ειναι το εύρος των δραστηριοτήτων της Αρχής. Το βασικό ερώτημα είναι τελικα το εξής: ποιά ειναι η διεθνής εμπειρία? ποιός πιστοποιεί ε΄να πανεπιστημιο της ισπανίας? με ποιά μορφή λειτουργεί αυτός ο φορέας? Ναι ειναι full time job η διαχείριση της αρχής, αλλά τα μέλη της αρχής θεωρούνται όλα οτι ειναι πληρους απασχόλησης στην αρχή? Ηδη αρκετά μέλη έχουν την ιδιότητα του μέλους ΔΕΠ.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
|

Πέφτουν οι σφαλιάρες σαν το χαλάζι .....

ΔΕΠ ΕΚΠΑ
|

Στα σοβαρά τώρα, πιστεύει κανείς ότι η ΕΘΑΕΕ μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της σαν να μη συμβαίνει τίποτα; Που είναι η ακαδημαϊκή δεοντολογία, που είναι οι αρχές και οι αξίες που υποτίθεται ότι διέπουν μια τέτοια αρχή; Εδώ έκρυψαν το πόρισμα λες και είμαστε στη δεκαετία του 1950 και δε θα το μάθαινε κανείς. Πραγματική απογοήτευση.

Ελένη
|

Ο κύριος πρόεδρος της ΕΘΑΕΕ είναι ακόμα στη θέση του; Αν ναι, τότε λυπάμαι αλλά έχει αλλοιωθεί το νόημα των λέξεων για μια ακόμα φορά. Αξιολόγηση χωρίς συνέπειες δεν είναι αξιολόγηση αλλά απλή έκθεση ιδεών. Κύριοι αποτύχατε και πρέπει να αποχωρήσετε χωρίς δεύτερη σκέψη. Τα ΑΕΙ δε φταίνε σε τίποτα να κουβαλάνε τη ρετσινιά σας.

Ακαδημ.
|

Η ΕΘΑΑΕ δεν είναι η αρχή που εισηγείται για την μετατροπή των προπτυχιακών σπουδών κάθε τμήματος σε integrated master? Όλες αυτές οι εκθέσεις για τις αντιστοιχίες τμημάτων, μετεγγραφές και απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων πάνε για πέταμα?

Απορία
|

Είναι ανεξάρτητη αρχή; Το γεγονός ότι καθυστερούν οι αξιολογήσεις πχ των γεωπονικών τμημάτων τυχαίο είναι;

ΔΕΠ@
|

Ο΄σο κάποιος που βγαίνει απο το πανεπιστήμιο δεν πιστοποιεί τις γνώσεις του με ειδικές εξετάσεις αλλα το πτυχίο αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για ασκηση επαγγέλματος ..τα υπόλοιπα περι επιτελικου...

ΔΕΠ
|

Άλλο ένα θαύμα του επιτελικού κράτους και της αριστείας. Αφού λατρεύουν τις αξιολογήσεις ας υποστούν και τις συνέπειες. Μετρηθήκατε και βρεθήκατε τραγικά ανεπαρκείς κύριοι. Αναμένουμε παραιτήσεις.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ