ΒΟΥΛΗ

Ερώτηση 45 Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητούν "κατάργηση της τιμωρητικής αξιολόγησης"

Δημοσίευση: 17/03/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την κατάργηση της τιμωρητικής, όπως την χαρακτηρίζουν  αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, ζητούν κατέθεσαν 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  , με ερώτηση την οποία κατέθεσαν στη Βουλή, μετά από πρωτοβουλία του τομεάρχη Παιδείας Νίκου Φίλη και της αναπληρώτριας τομεάρχη Μερόπης Τζούφη.

Οι βουλευτές τονίζουν στην ερώτηση προς στην υπουργό Κεραμέως ότι

 • Χιλιάδες εκπαιδευτικοί των δημόσιων σχολείων έχουν γυρίσει τις πλάτες τους στις διαδικασίες της ατομικής αξιολόγησης.
 • Οι εκπαιδευτικοί, που συμπλήρωσαν διετία από το διορισμό τους και ανέμεναν εύλογα τη μονιμοποίησή τους, μόνο νεοδιόριστοι δεν είναι, καθώς στηρίζουν τη δημόσια εκπαίδευση επί χρόνια είτε ως αναπληρωτές είτε ως ωρομίσθιοι.

Ακολούθως οι βουλευτές ζητούν από την υπουργό Παιδείας:

 1. Να προβεί σε κάθε ενέργεια για την παραχρήμα μονιμοποίηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και την έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησής τους και
 2. Να καταργήσει το νόμο για την τιμωρητική αξιολόγηση, ο οποίος έχει ακυρωθεί στην πράξη από τη συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Θέμα: Να σταματήσει εδώ και τώρα η πλήρως απονομιμοποιημένη τιμωρητική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Η εκπαιδευτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ΝΔ, έχει οδηγήσει στην αποδιάρθρωση του δημόσιου σχολείου. Ωστόσο, τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα και ο αυταρχισμός που επιχειρεί να επιβάλει η κα Κεραμέως στην εκπαίδευση βρίσκουν σθεναρές αντιστάσεις από τη συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, μέσω των Ομοσπονδιών και των σωματείων τους, των μαθητών και  των γονέων. Ανάμεσα στα μέτρα αυτά και η τιμωρητική ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που συνδέεται, μεταξύ άλλων, α) με μισθολογικές μειώσεις ή μισθολογική καθήλωση για τους πολλούς, στο πλαίσιο της σύνδεσης μισθού-παραγωγικότητας στον δημόσιο τομέα, όπως προκύπτει άλλωστε και από τις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, και γιατί όχι και με απολύσεις, β) με αναχρονιστικές πρακτικές περασμένων δεκαετιών, καταδικασμένες αμετάκλητα στη συνείδηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, γ) με την κατηγοριοποίηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών, δ) με την απόπειρα ενίσχυσης της χειραγώγησης των εκπαιδευτικών, ιδίως των νεοδιόριστων, σε μια ευαίσθητη προεκλογική περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός Παιδείας αρνείται εμμονικά τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών επικαλούμενη το ν. 4823/2021 για την ατομική αξιολόγηση και αγνοώντας το ν. 4589/2019. Όμως, οι εκπαιδευτικοί, που συμπλήρωσαν διετία από το διορισμό τους και ανέμεναν εύλογα τη μονιμοποίησή τους, μόνο νεοδιόριστοι δεν είναι, καθώς υπηρετούν στη δημόσια εκπαίδευση επί χρόνια είτε ως αναπληρωτές είτε ως ωρομίσθιοι. Ακόμα, ανήκουν στους εκπαιδευτικούς που στήριξαν και στηρίζουν το δημόσιο σχολείο, αν και καλούνται να διδάξουν σε υποδομές που καταρρέουν, με επιμόρφωση, όπου διδάσκονται έννοιες όπως  “τακτοποιημένο φρικιό” και “πρωκτικός συγκρατητής”, και να εφαρμόσουν προγράμματα σπουδών που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες παιδαγωγικές αρχές.

Πάρα ταύτα, το εγχείρημα της κας Κεραμέως περί αξιολόγησης έχει καταρρεύσει. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί των δημόσιων σχολείων έχουν αρνηθεί να συναινέσουν στις διαδικασίες της ατομικής αξιολόγησης, ενώ τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι επιτροπές αγώνα μπλοκάρουν τις επισκέψεις των αξιολογητών στα σχολεία συμμετέχοντας στις στάσεις εργασίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Αττική, όπου η δήλωση Απεργίας - Αποχής από την ατομική αξιολόγηση έχει υπογραφεί σε ποσοστό πάνω από το 85% των εκπαιδευτικών και η Κρήτη, όπου η συμμετοχή στην ατομική αξιολόγηση άγγιξε μόλις το 5%.

Αλλά και η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ αναγνωρίζει επί της ουσίας την αποτυχία της, στο μέτρο που (ενδεικτικά):

-Με εγκυκλίους ορίζει εκ νέου προθεσμίες αποδεικνύοντας ότι η διαδικασία δεν προχωρά

-Δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τον αριθμό των ήδη αξιολογούμενων

-Προκαλεί “μπάχαλο” και αδυναμία ολοκλήρωσης των διαδικασιών που η ίδια προσπαθεί να επιβάλει: όταν τοποθετεί ως αξιολογητές των εκπαιδευτικών ειδικής τους σχολικούς συμβούλους γενικής ή όταν στην εγκύκλιο του Γ.Γ. Κόπτση  ορίζεται ότι “Προτάσσεται η διαδικασία της αξιολόγησης που αφορά στο πεδίο Α” χωρίς να υπάρχει καμία αναφορά στα υπόλοιπα πεδία, αν και σύμφωνα με το άρθρο 67 του ν. 4823/2021 η αξιολόγηση έχει περισσότερα του ενός πεδία.

Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω,

Ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

 • Θα προβεί σε κάθε ενέργεια για την παραχρήμα μονιμοποίηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και την έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης;
 • Θα παύσει τις διαδικασίες της τιμωρητικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών; Θα καταργήσει τις σχετικές διατάξεις του ν. 4823/2021, ο οποίος έχει ακυρωθεί επί της ουσίας από τη συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 1. Φίλης Νίκος
 2. Τζούφη Μερόπη
 3. Αβραμάκης Ελευθέριος
 4. Αγαθοπούλου Ειρήνη
 5. Αμανατίδης Γιάννης
 6. Αναγνωστοπούλου Σία
 7. Αυγέρη Δώρα
 8. Αυλωνίτης Αλέξανδρος
 9. Βαρδάκης Σωκράτης
 10. Βερναρδάκης Χριστόφορος
 11. Βέττα Καλλιόπη
 12. Γιαννούλης Χρήστος
 13. Γκάρα Αναστασία
 14. Γκιόλας Γιάννης
 15. Δρίτσας Θοδωρής
 16. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
 17. Ελευθεριάδου Τάνια
 18. Ηγουμενίδης Νίκος
 19. Θραψανιώτης Μανόλης
 20. Καλαματιανός Διονύσης
 21. Κασιμάτη Νίνα
 22. Καφαντάρη Χαρά
 23. Κόκκαλης Βασίλης
 24. Λάππας Σπύρος
 25. Μάλαμα Κυριακή
 26. Μαμουλάκης Χάρης
 27. Μάρκου Κώστας
 28. Μπακαδήμα Φωτεινή
 29. Μπάρκας Κώστας
 30. Μπουρνούς Γιάννης
 31. Νοτοπούλου Κατερίνα
 32. Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
 33. Παπαηλιού Γιώργος
 34. Παπανάτσιου Κατερίνα
 35. Πέρκα Θεοπίστη
 36. Πούλου Γιώτα
 37. Σκουρλέτης Πάνος
 38. Σκουρολιάκος Πάνος
 39. Σκούφα Μπέττυ
 40. Συρμαλένιος Νίκος
 41. Φάμελλος Σωκράτης
 42. Φωτίου Θεανώ
 43. Χαρίτσης Αλέξης
 44. Χριστίδου Ραλλία
 45. Ψυχογιός Γιώργος

Σχόλια (20)

 
δασκαλος
19 Μαρ 2023 19:50

ειμαστε ολοι αξιοι της μοιρας μας
πολυ καλα μας κανει η αριστη.

 
Γιε-Yes
19 Μαρ 2023 17:16

@Σώστης
Ασθενή μνήμη έχεις μάλλον...
Τα μνημόνια άλλος ήταν αυτός που τα... έσκιζε.

 
Έχουμε τρελαθεί στο διάβασμα των ΦΕΚ
19 Μαρ 2023 16:36

@Σώστης 19 Μαρ 2023 10:24
Εσείς που διαβάσατε το ΦΕΚ, μήπως μπορείτε να μας διαφωτίσετε σε μερικά εύλογα ερωτήματα όπως :
α) Γιατί η άριστη και με πλήρη αυτοδυναμία κυβέρνηση, ΔΕΝ εφάρμοσε την περίφημη αξιολόγηση 4 χρόνια τώρα, ενώ τη διατυμπάνιζε προεκλογικά? Ο ΣΥΡΙΖΑ τους εμπόδισε ή οι συνδικαλιστές?
β) Γιατί ξεκινά ΕΝΑ μήνα πριν τις εκλογές και μάλιστα μόνο για τους νεοδιόριστους, δηλαδή για τους 20 από τους 150 χιλιάδες εκπαιδευτικούς (βρείτε εσείς το %)?
γ) Γιατί δεν "ζήλεψε" ούτε ΕΝΑ άλλο Υπουργείο, για να την εφαρμόσει κι εκείνο στους υπαλλήλους του, εάν είναι τόσο καλή και χρήσιμη για τους εκπαιδευτικούς?

Σας βγάζω πάντως το καπέλο! Για μια επίκαιρη ΣΗΜΕΡΙΝΗ κοινοβουλευτική ερώτηση ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, εσείς αφιερώσατε το 99% του σχόλιού σας, στο τι έκανε η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ πριν από 4-8 χρόνια όταν ήταν κυβέρνηση. Θέλει ταλέντο αυτό!!! Με την ίδια λογική, θα μπορούσε και κάποιος άλλος να ασχολείται ΣΗΜΕΡΑ.... με τα πεπραγμένα για την Παιδεία της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Σημίτη και του Γεωργίου Α. Παπανδρέου, γιατί όχι και του Καποδίστρια.

ΥΓ. Το 3% ο λαός το κάνει 33%.... και το αντίστροφο. Προσέξτε λοιπόν τί εύχεστε-ελπίζετε, γιατί μπορεί να πέσετε πολύ έξω.

 
ERT
19 Μαρ 2023 13:28

@νεαρή εκπαιδευτικός, σε κανονικό κράτος, άμεση απόλυση και ΟΑΕΔ.
Στο μπανανιστάν, τίποτα. Από τη μια οι συνδικαληστές ανακάλυψαν λέει την απεργία που δεν είναι απεργία, τα δικαστήρια ΠΑΝΤΑ τις βγάζουν (φυσικά) παράνομες και η ζωή συνεχίζεται με την Παρατασέως να το παίζει Υπουργός.

 
@@Άντε πάλι τα ίδια
19 Μαρ 2023 13:20

1.Όταν αξιολογείσαι μόνο εσύ και κανείς άλλος κάτι υπάρχει από πίσω. Εκτός αν είσαι τόσο αφελής.
2. Σεμινάριο για μια αρνητική λέει. Δε λέει τι γίνεται μετά. Μάντεψε γιατί. Θα το μάθεις μετά τις εκλογές.
3. Όταν σου λένε απ' έξω πως θα γίνει βαθμολόγιο και η αξιολόγηση θα συνδέεται με τους βαθμούς, ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ;

 
Insider
19 Μαρ 2023 12:00

Από 1 Απριλίου ο εισαγωγικος καθαρός μισθός του εκπαιδευτικού θα είναι 41€ χαμηλότερος από τον κατώτατο.

 
Σώστης
19 Μαρ 2023 10:24

Κανείς δεν διάβασε το φεκ το σχετικό με την αξιολόγηση. Ο Σύριζα ο ίδιος: θα σκίσουμε μνημόνια, θα καταργήσουμε το ένα το άλλο, εβε, τράπεζα θεμάτων, αξιολόγηση… Ωραίο όραμα για την Παιδεία (ειρωνικά)!! Περιμένουμε να ακούσουμε τι θα κάνετε. Αν και ξέρουμε από τα παλιά: ίδρυση εκατοντάδων τμημάτων στην τριτοβάθμια, μείωση ωρών στις φυσικές επιστήμες στο γυμνάσιο, αφαίρεση Λατινικών, αξιολόγηση μόνο στα χαρτιά (είναι υποχρέωση της χώρας), απουσίες δώρο για τους κοπανατζήδες, προσοντολόγιο για τους διορισμούς… τι να πρωτοθυμηθούμε! Μπορείτε να διαλύσετε το κόμμα σας αντί την Εκπαίδευση της χώρας. Ξέχασα να αναφέρω ότι θα καταργούσατε και τις πανελλήνιες… Αστείοι!!! Αντίο σας!! Στο 3% ήσαστε χρησιμότεροι.

 
Ανωνυμους
18 Μαρ 2023 13:39

@Νεαρα εκπ/ίνα
Σας απαντώ επωνυμως:
Θα σας πάνε τελευταια στην σειρά για αξιολόγηση.
Θα βγει η απεργία παράνομη (μετά τις εκλογές)
Θα σας αξιολογησουν αμέσως μετά.
Εσείς όμως που είστε γενναία και όχι παληκαρι της φακής, θα εμμεινετε στην μη συμμόρφωση σας με τους νόμους της Δημοκρατίας μας και θα σας στείλουν σπίτι σας. Θα γίνετε και ήρωας της φασιστερας, που δεν εφαρμόζει τους νόμους της Δημοκρατίας.
Μία χαρά!....

 
@Άντε πάλι τα ίδια
18 Μαρ 2023 13:22

Μα πως αλλιώς θα κάνουμε φασαρία αν δε δαιμονοποιήσουμε το πιο απλό πράγμα; Θέλουμε να αμοιβόμαστε και να μη δίνουμε λογαριασμό, πως να το κάνουμε; Τώρα, αν ο νόμος λέει ότι μετά την αξιολόγηση ο καλύτερος δεν έχει καμία θετική συνέπεια ή επιβράβευση (εκτός από κάτι μόρια αν θέλει να γίνει στέλεχος που το 95% δε θέλει), και ο χειρότερος δεν έχει καμία αρνητική συνέπεια (θα παρακολουθήσει 1 σεμινάριο), ποιός νοιάζεται, σημασία έχουν οι εντυπώσεις και το ξεκάθαρο μήνυμα "αξιολόγηση=κακό".

 
@νεαρή εκπαιδευτικός
18 Μαρ 2023 13:20

Πάντως αν δεν την αρνηθείτε δε θα έχετε καμία συνέπεια απολύτως είτε είστε η καλύτερη είτε η χειρότερη στο έργο σας, αυτό είναι σίγουρο (διαβάστε και το σχετικό νόμο).

 
@νεαρή εκπαιδευτικός
18 Μαρ 2023 10:53

Διαβάστε τον 4823/2021 στο κομματι που αναφέρεται στην αξιολόγηση. Είναι υποχρεωτική.

 
νεαρή εκπαιδευτικός
18 Μαρ 2023 09:57

μπορεί να μου απαντήσει κάποιος, εμπεριστατωμένα , τι συνέπειες θα έχω αν αρνηθώ την αξιολόγηση με αυτήν την απεργία-αποχή;;;;;;;

 
Ηθοποιός
18 Μαρ 2023 09:42

Πόση υποκρισία θα ζήσουμε ακόμη!

 
Άντε πάλι τα ίδια
17 Μαρ 2023 23:27

Ποια είναι η τιμωρητική αξιολόγηση; Έχουν χάσει τη σημασία και οι λέξεις πια. Μας κουράσατε με την ίδια καραμέλα.

 
Ζητούνται βυτία σε τιμή ευκαιρίας
17 Μαρ 2023 22:15

@ΕκπαιδευτικόςΧ
Νομίζω ότι οι πολίτες και κουράστηκαν και δεν πιστεύουν πια στις υποσχέσεις. Άλλωστε κυβερνήσεις-πολιτικοί-κόμματα, κρίνονται στο τέλος για τα έργα τους κι όχι για τα "παραμύθια" τους.... και πράγματι ο καθένας παίρνει στο τέλος ό,τι του αξίζει. Θα το δούμε σύντομα άλλωστε νομίζω.

@Λευτέρης
Να είστε καλά! Πραγματικά δεν το ήξερα, ότι κρατάει "την Ελλάδα πίσω" και ότι έχει "οδηγήσει τη δημόσια παιδεία στο τέλμα".... η αντιπολίτευση που κυβερνά 4 χρόνια τώρα! Ξέρω πάντως ότι έχω να πληρώσω το ρεύμα σε χρυσό, χάρη στους ιδιώτες παρόχους ενέργειας, επί θητείας της κυβέρνησης που παριστάνει 4 χρόνια την αντιπολίτευση.
Πολύ σύντομα μάλιστα, θα χρειαστεί να βρω κι άλλο χρυσό..... αυτή τη φορά για το νεράκι. Κι άντε για το ρεύμα δεν ξέραμε δεν ρωτήσαμε δεν μας είπαν! Τώρα??? Όχι άλλο κάρβουνο και σανό λοιπόν. Τέσσερα χρόνια είναι υπεραρκετά, για να πει κανείς δεν ήξερα ή δεν κατάλαβα.

 
@
17 Μαρ 2023 20:06

Μπράβο στον Σύριζα. Ζούμε το θέατρο του παραλόγου όπου από 1.1.24 όλοι οι κλάδοι θα παίρνουν αύξηση κι εμείς θα πρέπει να αξιολογηθούμε για να πάρουμε αύξηση όντας μάλιστα οι πιο κακοπληρωμένοι!!!

 
@ εσείς που κρατάτε την Ελλάδα πίσω
17 Μαρ 2023 19:38

4 χρόνια έχει πάρει φόρα , τρέχει με ταχύτητα φωτός . ούτε τον τοίχο δεν βλέπει
πότε θα κάνει εκλογές να τους καταψηφίσεις να έρθει να σε σώσει ο ΠΘ

 
Ξύπνα Λευτέρη
17 Μαρ 2023 18:51

@Λευτέρης17 Μαρ 2023 17:55
Είναι τραγικό να τολμάς να λες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οδηγήσει τη δημόσια παιδεία στο τέλμα τη στιγμή που η αγαπημένη σου υπουργός έχει αφήσει χωρίς πρυτάνεις τα Πανεπιστήμια με τον αστείο νόμο που έφτιαξε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 
Λευτέρης
17 Μαρ 2023 17:55

Είναι λυπηρό να αποκαλείστε με τον όρο προοδευτικοί, εσείς που κρατάτε την Ελλάδα πίσω και έχετε οδηγήσει τη δημόσια παιδεία στο τέλμα!!! Αλήθεια, πόσες μέρες κατάληψης έγιναν στα ιδιωτικά σχολεία!!!

 
ΕκπαιδευτικόςΧ
17 Μαρ 2023 17:43

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχεθεί ότι την επομένη του σχηματισμού κυβέρνησης θα καταργήσει το σώμα των νέων επιθεωρητών, ίσως πάρει τις ψήφους των εκπαιδευτικών.
Αν υποσχεθεί κάτι, θα πάρει ό,τι του αξίζει.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ