ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Επαγγελματικά δικαιώματα: Τροπολογία υπ. Γεωργίας στη Βουλή για τα νέα Γεωπονικά τμήματα εφόσον συμφωνήσουν τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Κόντρα στη Βουλή μεταξύ του Πρύτανη του ΕΛΜΕΠΑ και του προέδρου της ΠΟΓΕΔΥ
Δημοσίευση: 18/03/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ανοικτό το ενδεχόμενο να καταθέσει, προς ψήφιση, στη Βουλή τροπολογία για τα επαγγελματικά δικαιώματα των νέων Γεωπονικών Τμημάτων και αυτών που προήλθαν από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια, άφησε  ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  Γ. Γεωργαντάς, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου  για τον Ελληνικό  Γεωργικό  Οργανισμό - ΔΗΜΗΤΡΑ, στην αρμόδια Επιτροπής της Βουλής.

"Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει και απασχολεί κι εμάς. Υπάρχει ένα ζήτημα στο οποίο πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να λυθεί" είπε ο Γ. Γεωργαντάς και ανακοίνωσε τα εξής:

  •  Δεν είναι ώριμη ακόμα η όποια διαβούλευση έχει γίνει, ούτως ώστε να μπορέσει να ανακοινωθεί. Ίσως τις επόμενες ημέρες να έχουμε κάτι ανακοινώσιμο.
  • Θα ενημερώσω βεβαίως πρώτα τους Εισηγητές των κομμάτων γι’ αυτό, έτσι ώστε να δούμε αν μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία, διότι κάποιες ρυθμίσεις ακόμα θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα. Θα φροντίσω να είστε ενήμεροι νωρίτερα, πριν την ψήφιση της Τετάρτης στην Ολομέλεια.
  • Είμαστε πραγματικά δεκτικοί σε οποιαδήποτε προσθήκη ή πρόταση που ενδεχομένως έχει διαφύγει της δικής μας επιμέλειας, η οποία υπηρετεί τους σκοπούς τους οποίους προανέφερα

Νωρίτερα το θέμα έθεσε ο Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ Ν. Κατσαράκης, ο οποίος κάλεσε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και όλους τους Βουλευτές της Επιτροπής "να είναι   θετικοί σε μία νομοθετική ρύθμιση η οποία αποδίδει το δίκαιο, αποδίδει το ορθό και θα αποδίδει επαγγελματικά δικαιώματα στους γεωπόνους Π.Ε. τους αποφοίτους του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και των άλλων τμημάτων γεωπονίας, που ιδρύθηκαν μετά το 2014".  

Κόντρα  μεταξύ του Πρύτανη του ΕΛΜΕΠΑ και του προέδρου της ΠΟΓΕΔΥ

Στην προτροπή του Πρύτανη του ΕΛΜΕΠΑ απάντησε ο  πρόεδρος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, Νίκος Κακαβάς, ως εξής:  

"Ήρθε, ο, δεν ξέρω πως τον λένε αυτόν, από το Πανεπιστήμιο Μεσογείου της Κρήτης να πει τον πόνο του για τα επαγγελματικά δικαιώματα, για να έχει πελάτες τους υποψήφιους νεολαίους, να μπούνε στο Πανεπιστήμιο να μην χάσει τη δουλειά του και δεν άκουσα τον Πρύτανη του Γεωπονικού να πει κάτι. Ακούστε, κύριοι. Τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι αρμοδιότητα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και κανενός άλλου. Αυτό είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο. Ούτε οι πολιτικοί, ούτε κανένας άλλος. Το μόνο που είναι υπεύθυνο και εκ του νόμου για τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο. Το καταλάβαμε; Να λήξει αυτή η κουβέντα".

Ο Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ απάντησε στον πρόεδρο της  ΠΟΓΕΔΥ: "Πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε τις αιτιάσεις του κυρίου Κακαβά. Αυτό που εγώ θα ήθελα να πω είναι ότι είμαι Πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, ενός δημόσιου Πανεπιστημίου, το οποίο εποπτεύει την ελληνική πολιτεία. Το Πανεπιστήμιο αυτό και το Τμήμα Γεωπονίας έχει αποφοίτους, οι οποίοι είναι όμηροι αυτή τη στιγμή μιας κατάστασης, κάποιων συμφερόντων, κάποιας κατάστασης. Οι απόφοιτοι, λοιπόν, αυτοί δικαιούνται να έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα που αντιστοιχούν στον τίτλο σπουδών τους, πενταετές Πρόγραμμα Σπουδών, πιστοποιημένο από την ΕΘΑΑΕ, ενιαίος και αδιάσπαστος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών επιπέδου 7. Δεν δέχομαι, λοιπόν, καμία απολύτως αιτίαση, καμία απολύτως κατηγορία απέναντι στους φοιτητές μας, απέναντι στους αποφοίτους του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Αυτός είναι ο τίτλος του Πανεπιστημίου".

Ανακοίνωση του Πρύτανη του Παν. Πατρών

Στο θέμα παρενέβη σήμερα και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρ. Μπούρας, ο οποίος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών απαρτίζεται σήμερα από τέσσερα Τμήματα (Αειφορικής Γεωργίας, Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονίας και Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών), τα οποία προέκυψαν από τη συγχώνευση που έλαβε χώρα με το Π.Δ. 52/2022 και περιλαμβάνουν και τους απόφοιτους των πρώην Τμημάτων 5ετούς φοίτησης (πρώην Τμήμα Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα, πρώην Τμήμα Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής με έδρα το Μεσολόγγι, και πρώην Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, με έδρα το Μεσολόγγι). Όλα τα παραπάνω Τμήματα ιδρύθηκαν ως πενταετή Πανεπιστημιακά Τμήματα της νεοσύστατης Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών το Μάϊο του 2019 (Νόμος 4610/2019 ΦΕΚ 70/Α/7-5-2019) και έχουν αυτή τη στιγμή πλέον των 3500 ενεργών φοιτητών.

Τα τέσσερα Τμήματα της Σχολής υλοποιούν σύγχρονα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών πενταετούς διάρκειας, ενώ η επιτυχής ολοκλήρωση των Προπτυχιακών Σπουδών αναμένεται να αποδώσει στους αποφοίτους τους πτυχίο ισοδύναμο με ενιαίο και αδιάσπαστο Τίτλο Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master’s) που έχει αντιστοιχηθεί στο Επίπεδο 7 του Εθνικού και του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, όπως όλα τα Διπλώματα Master’s πανευρωπαϊκά.

Μέχρι σήμερα, στους πτυχιούχους των πρώην και νυν Τμημάτων της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών δεν αποδίδονται τα Επαγγελματικά Δικαιώματα του ΠΕ Γεωπόνου. Με το Π.Δ. 344/2000 «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού» (Α’ 297) για πρώτη φορά καθορίστηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωτεχνικών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την παράγραφο 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014 (Α’ 114) τροποποιήθηκε το παραπάνω άρθρο του Π.Δ., εξειδικεύοντας αφενός τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του γεωτεχνικού για κάθε επιμέρους επιστημονικό κλάδο (γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι, γεωλόγοι και ιχθυολόγοι), καθορίζοντας αφετέρου την προέλευση των συγκεκριμένων πτυχιούχων/δικαιούχων. Με βάση τα παραπάνω, η άσκηση του επαγγέλματος του Γεωπόνου επιτρέπεται μόνο στους πτυχιούχους Γεωπόνους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής που αναφέρονται στο άρθρο 41 του ν. 4262/2014, χωρίς όμως να περιλαμβάνει τα πρώην και νυν Τμήματα της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Ως εκ τούτου, οι απόφοιτοι αυτών των Τμημάτων δεν μπορούν να εγγραφούν στο ΓΕΩΤΕΕ και να εκδώσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Οι απόφοιτοί μας στερούνται επαγγελματικών δικαιωμάτων Γεωπόνου που δικαιωματικά θα έπρεπε να τους παρέχονται από τη συντεταγμένη πολιτεία. Η κατάσταση αυτή τους δημιουργεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς και θέματα επαγγελματικών ανισοτήτων και κοινωνικών αποκλεισμών, ενώ μπορεί να καταδικάσουν σε μαρασμό και αποσύνθεση τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών που εδρεύει στην Αιτωλοακαρνανία.

Επισημαίνεται ότι το ΓΕΩΤΕΕ, με σχετικό έγγραφό του (ΑΠ 4238/26-06-2021), έχει εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη να συμπεριληφθούν τα συναφή Τμήματα στα Τμήματα των οποίων οι απόφοιτοι εγγράφονται στο ΓΕΩΤΕΕ και ασκούν το επάγγελμα του Γεωπόνου, καθώς παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη επιτάχυνσης και ολοκλήρωσης των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων δεδομένου ότι έχει ήδη γίνει δέκτης αιτήσεων εγγραφής σε αυτό ως Μελών των Πτυχιούχων των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που ιδρύθηκαν μεταγενέστερα της υπάρχουσας σχετικής νομοθεσίας (Π.Δ. 344/2000 και άρθρο 41 του ν. 4262/2014).

Με βάση τα παραπάνω, ζητάμε τη θεσμική σας παρέμβαση ώστε να υποβληθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που να τροποποιεί την περίπτωση α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Π.Δ. 344/2000 (Α ́ 297) (όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014 (Α’ 114) και ισχύει) ώστε να συμπεριλαμβάνει τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, με όλα τα πενταετή Πανεπιστημιακά Τμήματα νυν και πρώην που προαναφέρθηκαν.

Με εκτίμηση, Ο Πρύτανης
Χρήστος Ι. Μπούρας

Σχόλια (27)

 
Η ρυθμιση τωρα
21 Μαρ 2023 22:39

Πλησιαζουν εκλογες με την ολη καταντια της χωρας !!!!

 
Ανώνυμη φοιτήτρια ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ
20 Μαρ 2023 18:56

Ειναι επιτακτική ανάγκη να κατοχωρωσουμε τα δικαιώματα μας ως απόφοιτοι τμήματος 5ους φοίτησης όπου σε αξιολόγηση που έγινε από αρμόδιους οχι μόνο πληρουμε τα κριτήρια αλλά είμαστε και άριστοι ως τμήμα. Απαιτούμε την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας. Οχι στην ιδιωτικοποιηση των δημόσιων ιδρυμάτων μας.

 
ΠΑΡΑΣΥΡΗ ΜΑΡΙΑ
20 Μαρ 2023 15:35

Συγχαρητήρια στον Πρύτανη, κύριο Κατσαρακη, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου! Είμαστε αυτή τη στιγμή όμηροι σε μια κατάσταση που κανένας πτυχιούχος στις μέρες μας δε θα ήθελε να βρίσκεται ! Γι αυτο το λόγο δεν θα έπρεπε να υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ των Πανεπιστημίων αυτής της χώρας, οταν ειδικά έχουν κατακτήσει με την αξία τους πιστοποιήσεις και βαθμολογίες πολύ υψηλές και εννοείται πενταετή προγράμματα σπουδών! Ζητάμε αυτονόητα πράγματα που σε άλλες χώρες θα θεωρούνταν τουλάχιστον βλακώδη τέτοιου είδους ζητήματα!! Πρέπει να δοθεί λύση και να μπει ενα τελος σε αυτόν τον φαύλο κύκλο!!!

 
Άβουλη και άτολμη κυβέρνηση
20 Μαρ 2023 06:56

Για τα κολέγια ζητήσατε συναίνεση;

 
ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΝΕΜΕΣΙΣ
19 Μαρ 2023 22:39

Με αυτά και με αυτά στις εκλογές δε θα βρείτε ούτε τη δικλη σας ψήφο. Τέρμα πια η κοροϊδία!

 
ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ;
19 Μαρ 2023 22:35

Δηλαδή τι μας λέτε; "Το θέμα πρέπει να λυθεί". Ωραία. Φέρτε λοιπόν τη ρύθμιση. Μετά λέτε: "Πρέπει να βρεθεί μια λύση". Ποια λύση ψάχνετε; Υπάρχει άλλη από την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων; Καθημερινά ως κυβέρνηση απαγοητεύετε τη νέα γενια και την παίρνετε στο λαιμό σας. Ντροπή..

 
Δεν ντρέπεστε;
19 Μαρ 2023 20:42

Αναγνωρίζονται σε όλη την Ε.Ε. τα γεωπονικά τμήματα και όχι στην Ελλάδα!!!
Τα ιδιωτικά κολέγια με 3 έτη σπουδών τα εξισώνετε όμως με τα 5ετή τμήματα γεωπονίας!! Αίσχος !!!
Έχετε αυτοδυναμία στη Βουλή.
Έχετε ψηφίσει τα πάντα μόνοι σας κι αυτό που είναι πασιφανές ότι πρεπει να το ψηφίσετε ζητάτε απαραιτήτως συμφωνία όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης;;;;
Αίσχος !!!Ποιον κοροιδεύετε;;; Να το ψηφίσετε έτσι ή αλλιώς !!!

 
Μπράβο κ πρύτανη
19 Μαρ 2023 16:26

Μπράβο κ πρύτανη του Ελμεπα. Αφήστε τους ΤΕΕ να χτυπιέται. Στην Ευρώπη είσαι γεωπόνος από Ελλάδα ενώ στην Ελλάδα είσαι τι; Με 5ετεις σπουδές γεωπονίας; Και δίνεις δικαιώματα γεωτεχνη γεωπόνου στο αγροτικής οικονομίας να πουλά φάρμακα ενώ στο γεωπόνο όχι. Συγχαρητήρια και στον υπουργό και τον υφυπουργό για την αποκατάσταση της αδικίας του ΣΥΡΙΖΑ που ο ίδιος που δημιούργησε τα τμήματα έπρεπε εξαρχής να δώσει και τα δικαιώματα. Το κράτος έχει συνέχεια. Και πάλι συγχαρητήρια στην ηγεσία του υπουργείου.

 
Πόση ξεφτίλα πια
19 Μαρ 2023 13:12

Είναι δυνατόν να περιμένεις συναίνεση για τα αυτονόητα; Σε ποια χώρα ζούμε;

 
Είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει πράξη
19 Μαρ 2023 12:24

Η συγκεκριμένη διάταξη δεν έχει να κάνει με την ποιότητα των σπουδών των συγκεκριμένων τμημάτων, η οποία έχει ήδη πιστοποιηθεί και συμβαδίζει ή ξεπερνάει το επίπεδο των παλιών πανεπιστημιακών τμημάτων με βάση τις αξιολογήσεις της ΕΘΑΕΕ (για το τμήμα του ΕΛΜΕΠΑ τουλάχιστον). Αφορά καθαρά την δυνατότητα των αποφοίτων να αξιοποιούν τα εφόδια που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στην αγορά εργασίας. Ακόμα και το ΓΕΩΤΕΕ, ο σύμβουλος (!) του κράτους σε θέματα αγροδιατροφής, συμφωνεί με την λύση του συγκεκριμένου ζητήματος έχοντας εκδώσει σχετικές αποφάσεις.

 
Συμφωνούν..... να ξεκουμπιστείτε
19 Μαρ 2023 11:30

"εφόσον συμφωνήσουν τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης"???????????
Αλήθεια τώρα????? Εσείς κυβερνάτε και μάλιστα με ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ και όχι τα κόμματα της αντιπολίτευσης! 4 χρόνια τώρα έχετε ψηφίσει τα πάντα, ΜΟΝΟ με τις δικές σας ψήφους.... και τώρα σε αυτό, ζητάτε την "έγκριση" και των άλλων? Ποιόν κοροϊδεύετε?

 
Άννα
19 Μαρ 2023 09:11

@Polar_Fish Δεν είναι εκνευρισμός, ειρωνία είναι γιατί δυσκολεύομαι να πιστέψω οτι ως μέλος στο ΗΜΤΥ και στο ΤΕΕ θα εισηγηθεί θετικά και με την ίδια ζεση για την αντιστοίχιση των νέων Τμημάτων ΗΜΜΥ. Είναι γνωστή και η στάση του Πανεπιστημίου του ήδη από τις διαπραγματεύσεις για το ΤΕΙ και τις συγχωνευσεις των τμημάτων Μηχανικών, που τελικά κατέληξαν στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

 
Ε. Καπετανάκης, πρώην Πρόεδρος ΤΕΙ Κρήτης
19 Μαρ 2023 08:35

Η Πολιτεία διαχρονικά αμελούσε τη θεσμοθέτηση Επαγγελματικών Δικαιωμάτων για αποφοίτους Τμημάτων των Δημόσιων ΑΕΙ που η ίδια ίδρυε. Υπήρχαν και υπάρχουν κενά Επαγγελματικών Δικαιωμάτων για Πτυχούχους παλαιών Τμημάτων Πανεπιστημίων και πολύ περισσότερων Τμημάτων ΤΕΙ. Το θέμα βέβαια για δεκαετίες είχε εξοργιστικά μεγάλες διαστάσεις, ήταν σκάνδαλο για μια ευνομούμενη Πολιτεία, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των Πτυχιούχων ΤΕΙ Τεχνικών Ειδικοτήτων. Πολύ ισχυρά συνεχνιακά συμφέροντα, κρυμένα (;) πίσω από τίτλους θεσμικών φορέων, δεν άφηναν πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας να καρποφορήσουν. Όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν αναπτύξει και εφαρμόσει Εθνικά Πλαίσια Προσόντων με βάση το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων και έχουν λύσει το πρόβλημα της Άδειας Άσκησης Επαγγελματικών Δραστηριοτήτων από Πρυχιούχους, βάσει των εκπαιδευτικών και άλλων προσόντων τους. Η Ελλάδα, τελευταία, ακόμα ασθμαίνει για να συνταχθεί με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, πολλώ μάλλον να το εφαρμόσει. Τι θα κάνουμε τώρα; Οι Πτυχιούχοι των νέων Τμημάτων Γεωπονίας και άλλων Γεωτεχνικών Τμημάτων (συνολικά 17 Τμήματα;) θα παίρνουν τα Πτυχία τους (Διπλώματα Master's πλέον) σε μεγάλους αριθμούς από τον Ιούνιο 2023, χωρίς αντίκρυσμα; Πρόβλεψή μου είναι ότι θα καταφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίων Δικαιωμάτων.Η δηλωμένη πρόθεση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ασφαλώς στη σωστή κατεύθυνση. Αρκεί να αποδειχθεί αυτές τις μέρες που υπάρχει όδευση να καταθέσει Τροπολογία για το θέμα αυτό σε σχετικό νόμο, να μην κυριαρχήσουν και πάλι τα συντεχνιακά συμφέροντα, που απλά αποσκοπούν να κρατήσουν τη διανομή της πίττας σε λιγότερους, μόνο στους παλαιότερους. Οι νέοι ας καούν; Όχι. Οι καιροί αλλάζουν γρήγορα φίλοι μου!!! Ε. Καπετανάκης, πρώην Πρόεδρος ΤΕΙ Κρήτης

 
Δώστε λύση ή πείτε μας την αλήθεια
19 Μαρ 2023 07:36

Πείτε μας κ. Υπουργέ που ακριβώς έγκειται η μη ωρίμανση της απόδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων στην πλειοψηφία των αποφοίτων των Γεωπονικών Πανεπιστημίων της χώρας. Ίσως μπορούμε να βοηθήσουμε να αποδοθεί το δίκαιο. Σήμερα όμως. Έχουν περάσει ήδη 4 σχεδόν χρόνια από τότε που θα έπρεπε να έχει δοθεί λύση σε αυτή την υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στους χιλιάδες νέους επιστήμονες.

 
Μέλος ΔΕΠ
18 Μαρ 2023 22:45

Εκτός από τα Γεωτεχνικά ΑΜΕΣΑ από τον νέο Υπουργό Υποδομών/Μεταφορών νομοθετική ρύθμιση για ΟΛΑ τα νέα Τμήματα Μηχανικών έτσι ώστε οι απόφοιτοι τους να μπορούν να ασκούν το επάγγελμα που σπούδασαν.
Έκτακτα σε ένα βράδυ αυτή τη βδομάδα.....ΠΔ που να δίνει δικαιώματα σε όλα τα νέα τμήματα μηχανικών......(αφού φυσικά αξιολογηθούν με ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ κριτήρια και μόνο!!!).......
ΑΜΕΣΑ αυτό.

Ας κοιτάξουμε και τα άλλα κράτη
υπάρχει το MIT υπάρχει και το Denver....
υπάρχει το Imperial υπάρχει και το North Agglia.......
κλπ........

Οι άριστοι και οι καλοί δεν έχουν να φοβηθούν κάτι ..... αν όντως είναι τόσο καλύτεροι από αυτούς που δεν αφή΄νουν να σηκώσουν κεφάλι..........

 
ΤΩΡΑ ΕΞΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΛΑ
18 Μαρ 2023 22:22

Τώρα αποκαλύπτεται γιατί επί 4 χρόνια μας δουλεύατε. Αλλά όλα κάποια στιγμή φανερώνονται. Δώστε λύση! Φτάνει πια αυτή η ξεφτίλα!

 
ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΡΙΕΣ
18 Μαρ 2023 22:10

Και μετά απορούμε γιατί ο κόσμος θα ψηφίσει αντισυστημικά. Δώστε λύση σήμερα!

 
Η ΠΟΓΕΔΥ
18 Μαρ 2023 22:04

εχει δίκιο. οι βλακείες της κυβέρνησης (και της άλλης αλλά αυτή θα έλυνε όλα τα θέματα ! αχαχαχα) δεν ε΄χουν τέλος και έχουν εγκλωβισμένους

 
ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΣΟΥ
18 Μαρ 2023 22:03

Χωρίς αν ζητήσουμε μας έδωσαν το δικαίωμα με νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή να πάρουμε 5ο χρόνο σπουδών και επιπλέον διπλωματική εργασία να πάρουμε πανεπιστημιακό πτυχίο. Δεν μας ενδιαφέρει να γραφτούμε στο ΓΕΩΤΕ τους το χαρίζουμε, όπως και ένα χρόνο κόπων και εξόδων... Αυτή είναι η πατρίδα μας... Αφήστε μας να δουλέψουμε αυτό θέλουμε. Παιδιά όσοι μπορείτε φύγετε εξωτερικό αυτό δεν είναι κράτος.

 
Ζητάμε τα αυτονόητα.
18 Μαρ 2023 22:01

Δυστυχώς αυτή είναι η Ελλάδα μας.

 
ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ
18 Μαρ 2023 21:46

Αν η κυβέρνηση δεν φέρει τη ρύθμιση θα είναι το μεγαλύτερο πολιτικό της λάθος και θα φανερώσει πολλά....

 
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
18 Μαρ 2023 21:45

Μπράβο στον πρύτανη του ΕΛΜΕΠΑ και του Πανεπιστημίου Πατρών. Ας μας στηρίξουν και οι υπόλοιποι πρυτάνεις. Στηρίξτε τους φοιτητές σας και το δίκιο!

 
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ
18 Μαρ 2023 21:37

Δεν είναι δυνατόν να έχουμε τελειωσει 5ετές δημόσιο πανεπιστήμιο και να μην μπορούμε να δουλέψουμε πουθενα!!! Ούτε σαν ΤΕ!!! Αν είναι δυνατόν!! Είναι σοβαρό κράτος αυτό κ. Μητσοτάκη;;; Ποιος κυβερνά εσείς ή άλλοι; Γιατί σε αυτό το θέμα ειδικά ζητάτε συναίνεση; Λυπάμαι πραγματικά...

 
ΚΑΤΑΘΕΣΤΕ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΡΑ!
18 Μαρ 2023 21:30

Δηλαδή υπάρχει περίπτωση να συνεχιστεί η ομηρεία των ήδη αποφοίτων και φοιτούντων;;; Θα υπάρξει πολιτικό κόμμα που θα οδηγήσει στο περιθώριο μια ομάδα της νέας γενιάς που επέλεξε να φοιτήσει σε τμήμα που τους παρότρυνε η πολιτεία με νόμο της και οι καθηγητλες τους;;; Είναι δυνατόν να συζητάμε για τα αυτονόητα;;;

 
Polar_Fish
18 Μαρ 2023 21:29

Δεν υπάρχει λογος για τέτοιο εκνευρισμό. Το Πανεπιστημιο Πατρών εντοπίζει το πρόβλημα.

 
Άννα
18 Μαρ 2023 18:41

Ελπίζω τα σχόλια, τα αιτήματα και τα επιχειρήματά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών να τα θυμηθεί και όταν θα έρθει η ώρα για αναγνώριση των δικαιωμάτων των νέων Τμημάτων ΗΜΜΥ .... ή τότε θα κάνει πίσω ;

 
ΓΙΩΡΓΟς
18 Μαρ 2023 18:20

Είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει πράξη η κατοχήρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων και Master sta 5ετή τμήματα γεωπονίας. Αν είναι δυνατόν 5 χρόνια σπουδών και να μην έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, όταν όλα τα άλλα πενταετή έχουν, Είναι καιρός τώρα το υπουργείο γεωργίας να λύσει αυτή την εκκρεμότητα ετών.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.