Αξιολόγηση: 400 ευρώ αποζημίωση σε Σύμβουλο Εκπαίδευσης για να αξιολογήσει έναν εκπαιδευτικό !!!

Αναλογιστείτε πόσο θα στοιχίσει μια γενικευμένη διαδικασία αξιολόγησης εκπαιδευτικών

19/03/2023

Ενημερώθηκε: 20/03/2023, 06:57

Άκουσε το άρθρο

Κάποια στιγμή θα πρέπει να μελετηθεί το τεράστιο κόστος της ατομικής αξιολόγησης, όπως αυτή επιχειρείται να εφαρμοστεί.

Ήδη πολλοί Διευθυντές Εκπαίδευσης υπογράφουν αποφάσεις μετακίνησης Συμβούλων Εκπαίδευσης για ατομική αξιολόγηση νεοδιορίστων, που περιέχουν οδοιπορικά έξοδα και ημερήσιες αποζημιώσεις με ποσά καθόλου ευκαταφρόνητα.

Ως γνωστόν πολλοί Σύμβουλοι είναι υπεύθυνοι για τεράστιες γεωγραφικά περιοχές και για σχολεία που απέχουν πολλά χιλιόμετρα ή και ναυτικά μίλια από την έδρα τους.

Η μετάβαση σε αυτά τα σχολεία είναι  πολύ κοστοβόρα.

Απλό παράδειγμα: Για μετακίνηση Συμβούλου από την έδρα του στη βορειοδυτική Ελλάδα σε νησί του Ιονίου για δύο μέρες, προκειμένου να κάνει μία (την πρώτη) συνάντηση με έναν μόνο εκπαιδευτικό, η απόφαση για τα οδοιπορικά και την ημερήσια αποζημιωση δύο ημερών ξεπερνά τα 400€.

Αναλογιστείτε πόσο θα στοιχίσει μια γενικευμένη διαδικασία αξιολόγησης εκπαιδευτικών. 

Πεδίο για (δημοσιογραφική) έρευνα το κόστος της αξιολόγησης. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα εκπλήξουν, την στιγμή μάλιστα που οι μισθοί των εκπαιδευτικών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Και ακούγονται μεν αόριστες προεκλογικές υποσχέσεις για βελτίωση μισθών, υλοποιούνται όμως βιαστικά διαδικασίες αξιολόγησης με τεράστιο κόστος.

ΥΓ. Σε περιπτώσεις παρακώλυσης της διαδικασίας, προφανώς τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των Συμβούλων καταβάλλονται, ακόμη κι αν η προσπάθειά τους να αξιολογήσουν.

 Κάθε πότε αξιολογελίται ο εκπαιδευτικός

Το έργο των μόνιμων εκπαιδευτικών αξιολογείται στη διάρκεια της τετραετίας από τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης Επιστημονικής Ευθύνης (ειδικότητας), ως προς τη γενική και την ειδική διδακτική του γνωστικού αντικειμένου   και από τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας, ως προς το παιδαγωγικό κλίμα και τη διαχείριση της τάξης , καθώς και ανά δύο (2) έτη από τον Διευθυντή ή Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας και τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης Παιδαγωγικής Ευθύνης, ως προς την υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκειά τους.

αποβαίνει άκαρπη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (26)

Cloe
|

Νομίζω ότι κανείς δεν πήγε σε μια θέση ευθύνης χωρίς να το επιθυμεί.

@Μαρία
|

Δεν παίρνει τα χρήματα αυτά, τα έξοδά του καλύπτει (δεν καλύπτονται εντελώς) για τις μετακινήσεις που ξεπερνούν τα 50 χιλιόμετρα. Το επίδομα θέσης των 180 ευρώ (καθαρά) δεν φτάνει για να καλύψει τα μεταφορικά του εντός πόλης. Μόνος του τα πληρώνει. Πριν σχολιάσετε ρωτήστε...

νομάς
|

Όπως καταλαβαίνετε ο σύμβουλος θα περιφέρεται για να αξιολογεί και να κάνει οικονομία έτσι. Έκανες την αξιολόγηση οκ ΄. Δε δέχτηκες; Του χρόνου.

Αγγελος
|

Χθεσινή αυτοκτονία διευθύντριας σε σχολείο της Αγγλίας εξαιτίας χαμηλού βαθμού που έλαβε το σχολείο της. Και προφανώς για αυτά που θα επιφέρει η αρνητική αξιολόγηση στο σχολείο της....

Alexandros
|

Το ότι υπογράφονται αποφάσεις μετακίνησης δε σημαίνει ότι τα χρήματα θα δοθούν άμεσα..... Το πότε θα δοθούν;;;;;;;;;; Άγνωστο..... Οπότε σε πρώτο χρόνο θα πληρώνονται από ιδία τσέπη και.....έχει ο Θεός..... χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα

Βασίλης
|

Τιμολογηση θα έπρεπε να λέγεται και ουχί αξιολόγηση. Να μην μπερδεύουμε την τιμή με την αξία κάθε πράγματος.

λεφτα υπάρχουν
|

αλφαδιά και η αξιολόγηση και οι κρίσεις και οι στελεχάρες! άριστα άριστα άριστα όλα . μόνο νίκη για πάντα υπουργός

ΠΟΤΕ;
|

ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΦΤΩΧΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΩΝ;

Νικος
|

Όπως ένας απλός εκπαιδευτικός βάζει από την τσέπη του χρήματα για τα καύσιμα που μετακινείται από σχολείο σε σχολείο για εκατοντάδες χιλιόμετρα και ποτέ δεν δικαιούται οδοιπορικά έτσι και ΑΥΤΟΙ οι " αξιολογητές " , να τα βάζουν από την τσέπη τους. Δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν το σηκώνει το σύνταγμα. Όλοι ίσοι . Συνάδελφοι εκπαιδευτικοί είναι και αυτοί.

Μανώλης
|

Καλά, τώρα ανακαλύψατε ότι οι μετακινήσεις κοστίζουν; Μεταφορές και ξενοδοχεία θα τα πληρώνει ο σύμβουλος από την τσέπη του; Φαγητό δεν πρέπει να φάει κάπου; Θα έπρεπε να τα βάζετε με αυτούς που θέλουν να τον εμποδίσουν στη δουλειά του και να πάνε τα λεφτά τζάμπα.
Επίσης, μέχρι τώρα δεν έκαναν μετακινήσεις οι σύμβουλοι; Μη σκέφτεται κάποιος μόνο την Αθήνα και μόνο τις ειδικότητες που έχουν πολλούς συμβούλους. Μετακινήσεις δεν κάνουν οι πανεπιστημιακοί που είναι σε συμβούλια; Τα μέλη του απυσδε και του κυσδε; Τα μέλη της διοίκησης του ΙΕΠ; τα μέλη των επιτροπών των πανελληνίων εξετάσεων; Βέβαια αν τα αθροίσεις όλα βγαίνει μεγάλο το ποσό, λέτε όμως να υπάρχει κάποιος που χαρίζει λεφτά ενώ θα μπορούσε να το αποφύγει; Προτάσεις για εναλλακτικές δεν ακούω, μόνο αιτήματα να πάνε τα λεφτά αλλού.

Δημοδιδάσκαλος
|

- Παπα-Μιχάλη, όσοι σύμβουλοι έρθουν εδώ στα χωριά μας θα τους φιλοξενώ στο σπίτι του παππού μου. Άδειο είναι. Το αποφάσισα!
- Αχ, βρε Πιτσιφλή, πόσο αθώος είσαι!...

Υπουργός
|

Την υπουργό θα αξιολογήσει κάποιος;

Επί μήνες σέρνεται η αξιολόγηση διευθυντών...

Καθηγητής Εργαστηρίων
|

Δόσε και σε μένα μπάρμπα.

Απορία
|

Αλήθεια, αν δεν υπήρχε η αξιολόγηση, ο σύμβουλος δεν θα έπρεπε να επισκεφθεί το νησί;

Στο Χ.Α. η αξιολόγηση δηλαδή?
|

Αμ δεν μας τα είπατε αυτά, όταν μιλούσατε προεκλογικά για την αξιολόγηση.
Θα την πληρώσουμε όσο το ρεύμα? Κα΄νει και τζιζ?
ΥΓ. Και αλλού τόσο στοίχισε... ή εμείς πληρώνουμε και "ρήτρα αναπροσαρμογής"?

πανος
|

και να φανταστειτε οτι ειχαν .....ολη τη καλωσυνη τους οι μνημονιακοι φωστηρες να περικοψουν το επιδομα ανθυγιεινής εργασιας των εργαζομενων εκπαιδευτικων στα σχολεια ΕΕΕΕΚ της χωρας που το εργο τους ολοι το γνωριζουν.

ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΕΔΡΩΝ
|

Αυτά συμβαίνουν όταν οι κατανομές εδρών είναι απαράδεκτες. Υπάρχουν πάμπολλες αστοχίες, όπως για παράδειγμα ο σύμβουλος εκπαίδευσης ΠΕ82 που έχει έδρα το Ηράκλειο Κρήτης θα πρέπει να αξιολογήσει τους νεοδιόριστους της Γ΄΄ ΑΘΗΝΑΣ!!!Ναι καλά διαβάζετε. Θα έρθει λοιπόν Αιγάλεω, Περιστέρι, Καματερό, Ίλιον, Πετρούπολη κλπ από την Κρήτη για να αξιολογήσει. Θα πρέπει να κάτσει τουλάχιστον μια εβδομάδα και λίγο λέω. Δείτε απλά το κόστος μόνο για έναν σύμβουλο.Αντίστοιχα, ο σύμβουλος ΠΕ83 θα έρχεται από την Κόρινθο κ.ο.κ. Αστοχία στο μεγαλείο της. Ας το εξορθολογίσουν.

Επιτελικό παρακράτος
|

Λεφτά υπάρχουν τελικά. Αλλά όχι για τους εκπαιδευτικούς.

Sancho Pancha Versus:Άνυδρο τοπίο Μάντσας
|

"Αx Μαρία, Μαρία,στο παρεκλήσι της καρδιάς μου τα ψαλτήρια καίγονται για σένα",έγραψε ο Μαγιακόβσκυ στο ποίημά του "Σύννεφο με παντελόνια".Δηλαδή αν μετακινηθεί ο άνθρωπος και φάει πόρτα απ' τους συνδικαλιστές να πληρώσει κι΄'ολας απ' την τσέπη του! Να μη χρεωθεί το υπουργείο τα κόμιστρα ?

Αριστεία, όχι αστεία
|

Χάλασε το ιπτάμενο αυτοκίνητο; Κρίμα!
400 γιούρος; Άριστα!

Στάθης
|

Φανταστείτε τους 700 συμβούλους να κάνουν οι ίδιοι δειγματικες διδασκαλίες σε πραγματικές τάξεις και συνθήκες. Πόσο καλύτερα θα ήταν. Θα έδειχναν τον τρόπο και θα όριζαν με το παράδειγμα τους τον διδακτικό στόχο των εκπαιδευτικών.

@xa
|

Ξεπέρασες τον εαυτό σου...

Και όχι μόνο
|

Ας αναλογισθούμε όλα αυτά τα χρήματα που θα ξοδευτούν για τις μετακινήσεις κατά πόσο θα βελτιώσουν το εκπαιδευτικό έργο;
Εάν δίνονταν για βελτίωση των υποδομών και του εξοπλισμού των σχολείων τότε θα είχαμε βελτίωση. Κάποιος θα πει ότι μόνο οι υποδομές δεν θα επιφέρουν καμία βελτίωση χρειάζεται νέες μεθόδους διδασκαλίας, εκπαιδευτικό υλικό κλπ. Αυτά θα τα δημιουργήσει η αξιολόγηση; Μήπως θα έπρεπε το αντικείμενο των σχολικών συμβούλων να είναι αυτό και όχι η συμπλήρωση εκθέσεων αξιολόγησης;
Το υπουργείο εκτός από τα οδοιπορικά θα πληρώνει 800 συμβούλους για την αξιολόγηση. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό μηνιαίως 800*1700=1.360.000 και αν υπολογίσουμε και τους επόπτες ποιότητας ( 29 πρωτοβάθμια, 29 δευτεροβάθμια και 13 περιφερικοί) 71*2.000=142.000. Η αξιολόγηση μηνιαίως κοστίζει 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Ας σκεφθούν οι σχεδιαστές του συστήματος τι θα μπορούσε να είχε γίνει με όλο αυτό το ανθρώπινο δυναμικό για να βελτιωθεί το σχολείο και το παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο.

xa
|

Αποζημίωση πρέπει να καταβάλεται στους αξιολογούμενους για την αμφισβήτηση της αξίας τους και την περιπέτεια στην οποία υποβάλονται.

ΕκπαιδευτικόςΧ
|

Ματαιότης ματαιοτήτων
Κέραμοι και πλίνθοι

Μαρία
|

Τέλεια!!!! Ελλάς το μεγαλείο σου!!! Δηλαδή αν παει3φορες και δεν αξιολογήσει θα πληρωθει1200ε;;;;δεν καταλαβαίνω κάτι αυτά ειναι τα οδοιπορικά εκτός έδρας ? Κάνει δεν κάνει αξιολόγηση;θα τρελαθουμε εντελώς;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ