Εκδηλώσεις σήμερα στα σχολεία για την επέτειο της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου

Οι εκδηλώσεις θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον δύο (2) διδακτικών ωρών

24/03/2023

Άκουσε το άρθρο

Εκδηλώσεις   θα πραγματοποιηθούν, σήμερα,  στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  για την επέτειο της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.

Ειδικότερα η εγκύκλιος ορίζει τα εξής: τα εξής:

1. Στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης:

α. Γίνονται εκδηλώσεις, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 6 του άρθρου 3 του ΠΔ 79/2017(Α ́109), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (Α’ 142).

β. Οι μαθητές/τριες που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα, συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και αποχωρούν με τους/τις άλλους/ες μαθητές/τριες.

γ. Με ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας/Προϊσταμένου/ης και του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών/τριών από το σχολείο.

2. Στις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατά την παραμονή της επετείου γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 2 της με αρ. πρωτ. 79942/ΓΔ4/21-5-2019Υ.Α. (Β ́2005).

Οι εν λόγω εκδηλώσεις θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον δύο (2) διδακτικών ωρών.

Όσον αφορά στην εκπροσώπηση των σχολικών μονάδων, τη σύνθεση τμημάτων, τη συμμετοχή σημαιοφόρων και παραστατών στις εορταστικές εκδηλώσεις (Δοξολογία, κατάθεση στεφάνων, παρελάσεις κ.α.), θα δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες από τις οικείες δημοτικές αρχές.

Επισημαίνεται ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για την προστασία από τη διάδοση του κορωνοϊού COVID-19 και την υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.50908/07-09-2022 Κ.Υ.Α.(Β ́4695).

Μήνυμα της υπ.Παιδείας και Θρησκευμάτων Ν. Κεραμέως

Σε γνωρίζω από την κόψη του σπαθιού την τρομερή,

Σε γνωρίζω από την όψη, που με βία μετράει τη γη.

Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά,

Και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Διονύσιος Σολωμός, «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» 

200 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την εμπνευσμένη σύνθεση του ποιήματος «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» από τον Ζακυνθινό εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό, το οποίο μελοποιήθηκε από τον μουσικό Νικόλαο Μάντζαρο, και αποτελεί από το 1865 τον εθνικό μας ύμνο.

Πρόκειται για μία πραγματική ωδή στην Ελευθερία και τα ιδεώδη που υπερασπίστηκαν οι ήρωες της Επανάστασης του 1821, οι οποίοι ακατάπαυστα γυρεύαν «ή τη νίκη ή τη θανή». Είναι επίσης και μία ζωντανή μαρτυρία της εποχής. Ο ποιητής αποτυπώνει στον Ύμνο εις την Ελευθερίαν, μεταξύ άλλων, τη στάση των ξένων δυνάμεων της εποχής απέναντι στον απελευθερωτικό μας Αγώνα, την αριθμητική υπεροχή του εχθρού και την ανδρεία με την οποία αυτή αψηφήθηκε, τον εθνικό διχασμό, τις ομορφιές, τα ήθη και τις παραδόσεις του τόπου μας, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι αγωνιστές και την επιμονή και καρτερία με την οποία οι Έλληνες επιδίωξαν την Ελευθερία τους, ως το υπέρτατο αγαθό.

Ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» παραμένει πάντοτε επίκαιρος και διδακτικός, γεμάτος σύγχρονα μηνύματα για ομόνοια, πίστη σε ευγενείς στόχους, θάρρος και αυταπάρνηση, από τα οποία μπορούμε να αντλήσουμε ιδανικά και αξίες για το παρόν και το μέλλον μας.

Αγαπητά μας παιδιά,

Η 25η Μαρτίου σηματοδοτεί την απαρχή της ένδοξης Επανάστασης του ’21 για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού από την Ελλάδα και γιορτάζεται από τους απανταχού Έλληνες και Ελληνίδες με υπερηφάνεια και τιμή για τους ήρωες και τις ηρωίδες που σθεναρά πολέμησαν για την Ελευθερία μας.

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!

Μήνυμα της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μ. Μακρή

Ημέρα εθνικής γιορτής, ημέρα επετείου της Επανάστασης του 1821, ημέρα κατάνυξης για την Ορθοδοξία, ημέρα που όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες αισθανόμαστε την πολυεπίπεδη επιρροή της στην ελληνική και παγκόσμια ιστορία και εξέλιξη αλλά και τον υπέρτατο θρησκευτικό συμβολισμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Παίρνουμε παράδειγμα από τους αγώνες των επαναστατημένων Ελλήνων, παίρνουμε δύναμη από την πίστη μας στην Παναγία και προχωράμε ενωμένοι, αναζητώντας το εσωτερικό μας σθένος για να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις ανθρώπινες αδυναμίες μας, για να προχωρήσουμε με αυτοκριτική, αυτογνωσία και θάρρος.

Με το κεφάλι ψηλά, ακόμα και όταν η καρδιά πονά, με όλες τις αισθήσεις και τις μνήμες μας να ισχυροποιούνται και να μας δίνουν την ώθηση για παραπέρα, τολμούμε να στεκόμαστε ενώπιος ενωπίω, να κοιταζόμαστε στα μάτια και να μιλάμε, με ειλικρίνεια και γενναιότητα, για τις δύσκολες διαδρομές που μας καθόρισαν, για τις αναπόφευκτες ευθύνες που επωμιζόμαστε, για τις σκληρές αλλά αναγκαίες και απαραίτητες αποφάσεις που μας χαρακτηρίζουν, μας ξεχωρίζουν, μας δοκιμάζουν, για να μας δικαιώσουν, όλες και όλους.

Παραδίδουμε στη νέα γενιά το άσβεστο φως των ιδανικών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και προτρέπουμε τα παιδιά μας να τιμούν, με την πυγμή τους, την αιτία, την ουσία, την αλήθεια και τις αξίες κάθε επανάστασης που θα φέρουν, κάθε αγώνα που θα πρωτοστατήσουν, κάθε αδικίας που θα παλέψουν να αποκαταστήσουν. 

Εύχομαι χρόνια πολλά, δύναμη, αποφασιστικότητα, ελπίδα και σεβασμό στο χρέος προς τον άνθρωπο. 

Σχόλια (1)

Θοδωρής
|

Για να παραδώσεις κάτι στη νέα γενιά, πρέπει να το έχεις.
Το έχει άραγε η υπουργός;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ