Στη Βουλή η διάταξη "Κεραμέως" για την ίδρυση Τμήματος Ψυχολογίας στη Σχολή Επιστημών Αγωγής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Στο Τμήμα Ψυχολογίας συνιστώνται οκτώ (8) θέσεις μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.)

26/03/2023

Άκουσε το άρθρο

Κατατέθηκε από την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως, προς ψήφιση στη Βουλή, σε πολυνομοσχέδιο, η διάταξη για την ίδρυση   Τμήματος Ψυχολογίας στη Σχολή Επιστημών Αγωγής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Η συζήτηση στη Βουλή ξεκινά αύριο Δευτέρα και ψηφίζεται την Πέμπτη.

Ειδικότερα η διάταξη έχει ως εξής:

1. Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) ιδρύεται νέα ακαδημαϊκή μονάδα επιπέδου Τμήματος με τίτλο «Τμήμα Ψυχολογίας» και έδρα το Διδυμότειχο, η οποία εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Αγωγής.

2. Αποστολή του Τμήματος Ψυχολογίας είναι η άρτια θεωρητική κατάρτιση των φοιτητών στους σημαντικότερους κλάδους της Ψυχολογίας, η εξοικείωσή τους με τις βασικές αρχές και μεθόδους της ψυχολογικής έρευνας, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους για την κατανόηση και ερμηνεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς, καθώς και η ανάπτυξη και προώθηση της επιστήμης της Ψυχολογίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

3. Το Τμήμα Ψυχολογίας δύναται να οργανώνει προγράμματα σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου. Ο πρώτος κύκλος σπουδών διαρθρώνεται σε οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Η έναρξη λειτουργίας των προγραμμάτων σπουδών του Τμήματος Ψυχολογίας τελεί υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης πιστοποίησής τους από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 63 του ν. 4957/2022 (Α ́ 141).

4. Στο Τμήμα Ψυχολογίας συνιστώνται οκτώ (8) θέσεις μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.). Έως την πλήρωση των θέσεων του πρώτου εδαφίου, οι εκπαιδευτικές ανάγκες του Τμήματος Ψυχολογίας καλύπτονται από μέλη Δ.Ε.Π., Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού άλλων Τμημάτων του Δ.Π.Θ. με γνωστικό αντικείμενο ίδιο ή συναφές με το επιστημονικό πεδίο του Τμήματος της παρ. 1 και πρόσθετο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό του Κεφαλαίου Κ ́ του ν. 4957/2022.

5. Για τις ανάγκες διοικητικής και γραμματειακής υποστήριξης του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του Τμήματος Ψυχολογίας συνιστάται νέα οργανική μονάδα (Γραμματεία Τμήματος), η οποία λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος.

6. Η διοικητική λειτουργία του Τμήματος της παρ. 1 άρχεται από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Η ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος της παρ. 1, με την επιφύλαξη της προηγούμενης πιστοποίησης του προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου σύμφωνα με την παρ. 3, άρχεται από το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, κατά το οποίο πραγματοποιείται η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών.

7. Μέχρι το Τμήμα Ψυχολογίας να καταστεί αυτοδύναμο, ορίζονται προσωρινή Συνέλευση Τμήματος, προσωρινός Πρόεδρος και προσωρινός Αντιπρόεδρος, σύμφωνα με το άρθρο 39 του ν. 4957/2022, περί των οργάνων μη αυτοδύναμων ακαδημαϊκών μονάδων. Τα όργανα του πρώτου εδαφίου ορίζονται εντός ενός (1) μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

Σχόλια (14)

ο,τι ναι ναι
|

Που είναι η έκθεση σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του νέου Τμήματος; Υπάρχουν υποδομές για τη στέγαση των διοικητικών υπηρεσιών και τη διδασκαλία μαθημάτων; Θα συστεγαστεί με τη Νοσηλευτική και πώς θα ξεκινήσουν τα μαθήματα; Με ποια μέλη ΔΕΠ όταν ακόμη δεν έχουν γίνει προκηρύξεις έστω για εντεταλμένους; Δυο Τμήματα διαφορετικών πανεπιστημίων (ΔΙΠΑΕ και ΔΠΘ) σε μια κωμόπολη!

ΔΕΠ ΕΚΠΑ
|

@Polar_Fish27 Μαρ 2023 03:12
Αστειότητες. Είναι η πολλοστή φορά που ο Μαυρογιαλουρος ωχρια μπροστά στις τακτικές της πιο ανίκανης υπουργού. Σοβαρευτειτε γιατί τα ΑΕΙ δεν χρειάζονται κι αλλο τμήμα ψυχολογίας.

ΈΛΕΝ
|

@ Πιτσιφλής
Αν κάποιος επισκεφθεί το Αμάρι , υπάρχει περίπτωση να δει κάπου εκεί τον τιτανομέγιστο και αξεπέραστο Πιτσιφλή ; Η μήπως πρέπει να τον αναζητήσει σε άλλο, διπλανό χωριό;

Αρθούρος
|

Αν και είμαι συνδεμένος συναισθηματικά με το Διδυμότειχο λόγω εκπλήρωσης εκεί των στρατιωτικών υποχρεώσεων, δεν μπορώ να μην εκφράσω την απογοήτευσή μου γιά τη διάταξη αυτή. Δεν έχω τίποτα με τους κατοίκους της περιοχής, φιλόξενοι ήταν και είναι.
Αλλά γιατί στο Διδυμότειχο κι όχι στο Βόλο όπως πρόβλεπε ο νόμος Γαβρόγλου πριν από 4 έτη γιά την ίδρυση τμήματος Ψυχολογίας; Γιατί οι συγκρίσεις πρέπει να γίνονται πάντα επί ομοειδών τμημάτων. Δηλαδή εκείνο ήταν πρόχειρα σχεδιασμένο και προεκλογικό, ενώ αυτό του Διδυμοτείχου δεν είναι; Αλλά όχι, εκείνο ήταν του Γαβρόγλου γι' αυτό και το απέρριψε η κα υπουργός. Ενώ τούτο είναι πρόταση του κυρίου Συρίγου που είναι δικός τους και δεν μπορεί να μην την ικανοποιήσει. Βέβαια και σε κείνον το νόμο εμείς οι παλιοί θυμόμαστε ότι προβλέπονταν αρχικά 8 θέσεις μελών ΔΕΠ, αλλά μάλλον αυτά έχουν ξεχαστεί. Και είναι σίγουρο ότι αυτοί θα βρίσκονταν πιό εύκολα αν το τμήμα γινόταν στο Βόλο.
Από εκεί και πέρα, η σκληρή στάση της κας Κεραμέως που έκλεισε με ξεχωριστό νομοσχέδιο τη Νομική της Πάτρας και σε άλλο νομοσχέδιο τα υπόλοιπα 37 τμήματα στα οποία περιεχόταν και το τμήμα Ψυχολογίας Βόλου, έδωσε στον κόσμο την αίσθηση ότι οι πόροι δε θα σπαταλιούνται εδώ κι εκεί ούτε θα υποστηρίζονταν συντεχνιακά αιτήματα γιά ψηφοθηρικούς λόγους. Τώρα, όλο και πιό πολλοί σχηματίζουν την εντύπωση ότι τουλάχιστο γιά τη Νομική μάλλον οι λόγοι ήταν τοπικοί και η κα Κεραμέως και οι σύμβουλοί της απλά δεν ήθελαν την Πα΄τρα γιά έδρα της. Μην ξεχνούμε ότι εκείνη την εποχή τα μέλη του Δ. Π. Θράκης κινητοποίησαν όλους τους τοπικούς φορείς να μη γίνει η Νομική στην Πάτρα.
Επίσης είχε δοθεί η εντύπωση ότι θα λυθούν ώριμα αιτήματα γιά ίδρυση ή ανωτατοποίηση τμημάτων όπως αυτά της Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ. τα οποία εισπράττουν την αδιαφορία της κυβερνήσεως γιά 4 ολόκληρα χρόνια και τώρα μπορεί ο κύριος Γαβρόγλου να κρύψει τη δική του ευθύνη στο θέμα πίσω από εκείνη της Ν.Δ. όπως ακριβώς έγινε και με τις τρομακτικές ευθύνες των κυβερνήσεων της Ν.Δ, του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του ΣΥΡΙΖΑ στο 20ετές σκάνδαλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ επειδή σήμερα αυτές έχουν ξεχαστεί.
Με τον ίδιο τρόπο καθυστερεί γιά 4 πιά χρόνια η ίδρυση του τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας στο ΠΑΔΑ που αποτελεί τη φυσική συνέχεια της παλιάς Σχολής Δημόσιας Υγείας που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Δεν πειράζει, δεν επείγονται εκεί στη Ν.Δ. κι ας περάσαμε κορωνοϊό και θα έρθουν κι άλλες τέτοιες ασθένειες. Μπορεί να λύνεται το πρόβλημα με πτυχιούχους που έχουν πληρώσει αδρά σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Η ίδια η Νοσηλευτική του Διδυμοτείχου ακόμα κι αν πέρασαν 4 έτη δεν έχει ακόμα ούτε 4 καθηγητές, πέρυσι δεν είχε καθόλου εισακτέους, αλλά δε λήφθηκε κανένα μέτρο γιά το μέλλον της απ' αυτά που είχαν προταθεί από τη Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ στο οποίο ανήκει.
Απ' όλ' αυτά τα επιτακτικά και ώριμα αιτήματα, τα οποία επαγγέλθηκε η κα υπουργός ότι θα λύσει ως θεσμική σύμφωνα με το μάρκετινγκ γύρω από το πρόσωπό της και προεκλογικά του 2019, επιλέχτηκε αυτό που ήταν έξω από όλες τις προβλέψεις και τους σχεδιασμούς. Μόνο γιά τις ψήφους και προεκλογικά μόλις 2 μήνες από τις εκλογές. Ε, μετά λένε ότι δεν είναι ευγενικοί εκείνοι που τους αντιτίθενται και τους κατηγορούν γιά ακροδεξιούς, λαϊκιστές, φασίστες, ακροαριστερούς κλπ, κλπ.
Το μόνο θετικό σ' αυτήν την ίδρυση τμήματος είναι ότι δε θα γίνει στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, αλλά στα σύνορα.

Ιωάννης Κ.
|

Από εδώ και πέρα κανείς από τους πολιτικούς δεν έχει το δικαίωμα να επικαλείται το "κάθε χωριό και ΤΕΙ", που τόσο υποτιμητικά το έλεγαν. Άλλωστε όλα τα τμήματα δημιουργήθηκαν με πολιτικές αποφάσεις. Απλά είναι η υποκρισία και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που προκαλούν την οργή όσων σκέφτονται λογικά σε αυτή τη χώρα. Απαξίωση για τα πρώην ΤΕΙ για δεκαετίες (ακόμη και σήμερα μιλάνε για ΑΕΙ και ΤΕΙ, όταν τα ΤΕΙ ήταν Α΅ΕΙ από το 2001 με νόμο του ελληνικού κράτους), απαξίωση για το γεγονός πως τα ΤΕΙ ενσωματώθηκαν στα πανεπιστήμια, απαξίωση των νέων τμημάτων με τη μη αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε χιλιάδες αποφοίτους τους). Και έρχονται σήμερα και δημιουργούν Τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο. Αμέσως βρίσκουν τα μέλη ΔΕΠ για να το στελεχώσουν, όλα ωραία και καλά. Αν ήταν για κανένα Τμήμα πρώην ΤΕΙ, η πρώτη τους σκέψη είναι να το εξαφανίσουν.

Μέλος δεπ με γεμάτα αμφιθέατρα
|

Δείτε πόσα τμήματα δεν παίρνουν φοιτητές λόγω ΕΒΕ.
Δείτε το ρυθμό αποφοίτησης από κάποια τμήματα που είναι ελάχιστος.
Δείτε πως οι φοιτητές που γράφονται σε κάθε εξάμηνο συμμετέχουν στις εξετάσεις. Όλα αυτά έχετε τρόπο να τα δείτε τα συστήματα είναι διασυνδεδεμένα.
Στη συνέχεια προχωρήστε άμεσα σε αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη.
Βοηθήστε και εμάς που κάνουμε μάθημα σε γεμάτες αίθουσες και αμφιθέατρα.
Μεταφέρετε στα τμήματά μας συναδέλφους που ανήκουν σε τμήματα χωρίς φοιτητές.
Δεν γίνεται να έχω σε πόσους 200 εγεγγραμμένους φοιτητές σε κάθε μάθημα και ένα αμφιθέατρο με 80 τουλάχιστον άτομα σε κάθε παράδοση, ενώ συνάδελφοι στο ίδιο πανεπιστήμιο να έχουν 50 είχε εγγεγραμμένους φοιτητές και πέντε να παρακολουθούν.
Αφού γίνουν όλα αυτά δείτε τις ανάγκες και φτιάξτε καινούργια τμήματα

Χρηστος
|

Όπως έλεγαν παλιά "Κάθε πόλη και ΑΕΙ κάθε χωριό και ΤΕΙ".
Έτσι και εδώ μάλλον στο Ισαάκιο έπρεπε να ιδρυθεί... άλλωστε απέχει μόνο 2 χιλιόμετρα το χωριό του βο(υ)λευτή....
Άλλη μια περίπτωση αριστείας....

Πιτσιφλής
|

Το Αμάρι, κύριε, είναι το χωριό του επιφανούς δημοδιδασκάλου Πιτσιφλή!
Αυτό αρκεί!

Άννα
|

Επαγγελματικά δικαιώματα θα δίνει ή θα πρέπει να περιμένουν να ολοκληρωθεί η πρώτη τετραετία, να πιστοποιηθεί από την ΕΘΑΑΕ και να δώσει το ΟΚ ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων (βλ. Τμήματα Μηχανικών, Γεωπόνων κλπ);;;; Τι, εδώ δεν είναι πολλά τα λεφτά, Άρη, ή το ΤΕΕ έχει περισσότερη δύναμη από το Σύλλογο Ψ;

Polar_Fish
|

Ειναι ισως η πρωτη φορά που ιδρύεται σωστά ένα νέο τμημα. Με 8 θέσεις ΔΕΠ. Υπάρχουν νέα τμηματα που ιδρύθηκαν εδώ και 4 χρονια και μέχρι τώρα εχουν ελάχιστες θε΄σεις ΔΕΠ.

Στο τσακ μπαμ, σχολή
|

Πω πω! Σκέψου. Χάνεται και ο Έβρος (στις εκλογές).

Τεό
|

και γιατί στο Αμάρι παρακαλώ; Τι το ιδιαίτερο έχει δλδ ;

Πιτσιφλής
|

Αν δημιουργήσει και στο Αμάρι μια αγροτική σχολή, θα την φηφίσω.

φερε και τη Νομική Πάτρας , φέρε κι άλλα !
|

δώσε δώσε
να πάρεις καμιά ψήφο

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ