Ρυθμίσεις για τη συμμετοχή πανεπιστημιακών στη διοίκηση φορέων του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

26/03/2023

Άκουσε το άρθρο

Ρυθμίσεις για τη συμμετοχή Μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) στη διοίκηση φορέων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατατέθηκαν, προς ψήφιση, στη Βουλή, σε  πολυνομοσχέδιο.

Ειδικότερα, οι ρυθμίσεις έχουν ως εξής:

1. Μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), δύνανται να αναλαμβάνουν καθήκοντα προέδρου, αντιπροέδρου, αναπληρωτή προέδρου, διοικητή, αναπληρωτή διοικητή, υποδιοικητή, γενικού διευθυντή και διευθυντή ή να ορίζονται ως μέλη διοικητικών συμβουλίων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) ή Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) και λοιπών φορέων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, διατηρώντας την ιδιότητα μέλους Δ.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. ή Ε.Ε.Π. πλήρους απασχόλησης, όταν δεν ασκούν εκτελεστικές αρμοδιότητες, κατ’ εξαίρεση της παρ. 3 του άρθρου 154 και του άρθρου 160 του ν. 4957/2022 (Α ́141) και κάθε άλλης αντίθετης κείμενης διάταξης, μετά από άδεια της Συνέλευσης του Τμήματος που υπηρετούν ή της Κοσμητείας σε περίπτωση Μονοτμηματικής Σχολής. Αν τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου ασκούν εκτελεστικές αρμοδιότητες, εντάσσονται αυτοδικαίως σε καθεστώς μερικής απασχόλησης για όλη τη διάρκεια της θητείας τους. Για την ένταξη σε καθεστώς μερικής απασχόλησης εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Κοσμήτορα της Σχολής όπου υπηρετεί το μέλος Δ.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. ή Ε.Ε.Π., η οποία κοινοποιείται στον Πρύτανη του Α.Ε.Ι.. Τα μέλη Δ.Ε.Π. που εντάσσονται αυτοδικαίως σε καθεστώς μερικής απασχόλησης σύμφωνα με την παρούσα, δεν εμπίπτουν στο ανώτατο όριο των εντασσόμενων σε καθεστώς μερικής απασχόλησης της παρ. 4 του άρθρου 154 του ν. 4957/2022.

2. Μέλη Δ.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π. των Α.Ε.Ι., που αναλαμβάνουν καθήκοντα διευθύνοντος ή εντεταλμένου συμβούλου Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) ή Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) και λοιπών φορέων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εντάσσονται αυτοδικαίως σε καθεστώς μερικής απασχόλησης για όλη τη διάρκεια της θητείας τους. Για την ένταξη σε καθεστώς μερικής απασχόλησης εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Κοσμήτορα της Σχολής που υπηρετεί το μέλος Δ.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. ή Ε.Ε.Π., η οποία κοινοποιείται στον Πρύτανη του Α.Ε.Ι.. Τα μέλη Δ.Ε.Π. που εντάσσονται αυτοδικαίως σε καθεστώς μερικής απασχόλησης σύμφωνα με την παρούσα, δεν εμπίπτουν στο ανώτατο όριο εντασσόμενων σε καθεστώς μερικής απασχόλησης της παρ. 4 του άρθρου 154 του ν. 4957/2022.

3. Η περ. γ’ της παρ. 8 του άρθρου 160 του ν. 4957/2022, περί θέσης σε καθεστώς μερικής απασχόλησης του προέδρου ή του αντιπροέδρου της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε.» (ΕΔΥΤΕ Α.Ε.), που εποπτεύεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καταργείται.

4. Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την 21η.7.2022, ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 4957/2022.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ