Με την Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου συναντήθηκε η Ν. Κεραμέως

27/03/2023

Άκουσε το άρθρο

"Οποιαδήποτε απόπειρα περιορισμού της ελευθερίας έκφρασης μας βρίσκει απέναντι", δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ν. Κεραμεέως,μετά τη σημερινή συνάντηση με την πρόεδρο του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου,η οποία φέρεται να  έγινε αποδέκτης bullying από ομάδα φοιτητών για ανάρτησή της σχετικά με τις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη.

 "Το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση είναι θεμελιώδες και η προστασία του αυτονόητη παντού, ιδιαιτέρως δε στα Πανεπιστήμιά μας, χώρους κατ’ εξοχήν προαγωγής της επιστήμης, διακίνησης ιδεών, πνευματικής δημιουργίας", υπογράμμισε η Ν. Κεραμέως.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (28)

Και άξιοι είμαστε και δημοκράτες επίσης
|

@02 Απρ 2023 12:12
Οποιοσδήποτε αποκλεισμός είναι αντίθετος στα δημοκρατικά ιδεώδη. Φυσικά και είναι ύψιστο θέμα Δημοκρατίας.
Δεν αποτελεί επιβράβευση το να εισαχθεί κάποιος απλά στο πανεπιστήμιο, αφού μπορεί να το κάνει, σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο που δεν απαιτεί εισαγωγικές εξετάσεις. Επιβράβευση της ήσσονος προσπάθειας θα είναι, εάν πάρει πτυχίο από αυτό το πανεπιστήμιο, χωρίς να το αξίζει.
Ασφαλώς και δεν μας λείπει η αξιοσύνη. Έχουμε αναρίθμητους άξιους επιστήμονες και μορφωμένους-καλλιεργημένους πολίτες.... και μάλιστα είμαστε οι πρώτοι σε "εξαγωγές" σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα απλά δεν εκτιμάται η αξιοσύνη όσο θα έπρεπε και της αξίζει.

@Οι πολίτες δεν είναι κουτοί 01 Απρ 2023 23:24
|

"Επιτρέπεται ως ευνοούμενη και σύγχρονη πολιτεία, να αποκλείουμε της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης όσους δεν είναι αρκετά ικανοί ή αρκετά ορεξάτοι ή φιλόδοξοι? Γιατί?" Ναι, γιατί μειώνει την ποιότητα σπουδών αυτών που έχουν όρεξη, ικανότητες και ζήλο να σπουδάσουν. Το πανεπιστήμιο δεν είναι παιδική χαρά. Όλοι έχουν δυνατότητα με δουλειά και διάβασμα να πετύχουν και να σπουδάσουν ότι θέλουν. Δεν είναι θέμα δημοκρατίας η κατάργηση της ΕΒΕ. Είναι πολιτικόιδεολογικό θέμα, ειδικά τώρα που οι 17χρονοι/ες θα ψηφίσουν. Η επιβράβευση της ήσσονος προσπάθειας είναι το διακύβευμα και η Ελλάδα έχει πολύ απ αυτό ήδη. Η αξιοσύνη μας λείπει σε μεγάλο βαθμό.

Οι πολίτες δεν είναι κουτοί
|

@01 Απρ 2023 18:43
Μα δεν με έπεισε η προσωπική σας εμπειρία. Είπα κάτι αυτονόητο.

Το πανεπιστήμιο δεν αποτελεί μεν υποχρεωτική εκπαίδευση, όταν όμως κάποιος εισάγετε σε αυτό, τότε εκείνο είναι υποχρεωμένο να του παρέχει εκπαίδευση. Κι αυτό άσχετα με τις ικανότητες ή τη "φιλοδοξία και όρεξη" του φοιτητή. Ο σκοπός του είναι να εκπαιδεύει όλους τους φοιτητές του κι όχι "μόνο όσους μπορούν/θέλουν".

Ακόμα και με την ΕΒΕ και ανάλογα με τη ζήτηση που έχει ένα τμήμα, θα έχει πάντα κάποιους (λιγότερους ή περισσότερους) αδύναμους ή "ανορεξικούς" φοιτητές. Επιτρέπεται ως ευνοούμενη και σύγχρονη πολιτεία, να αποκλείουμε της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης όσους δεν είναι αρκετά ικανοί ή αρκετά ορεξάτοι ή φιλόδοξοι? Γιατί? Γιατί "χαραμίζεται προσπάθεια, χρόνος, κόπος και (πολλά) χρήματα"? Κι επειδή το "πολλά" είναι σχετική έννοια, τα χρήματα αυτά είναι φυσικά ελάχιστα σε σχέση με τους πακτωλούς που ξοδεύονται αλλού άνευ ουσίας και αποτελέσματος.

Έχουμε στη χώρα μας 10δες χιλιάδες επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, ιατρούς, φαρμακοποιούς, οδοντίατρους, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, δημόσιους λειτουργούς κλπ. που σπούδασαν σε πανεπιστήμια χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις και χωρίς ΕΒΕ. Εάν δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, τι θα τους λέγαμε άραγε? Ότι δεν θα καταφέρουν ποτέ να σπουδάσουν?

Δεν συμφωνώ λοιπόν με την ΕΒΕ για την ΟΥΣΙΑ της. Το ότι αυτή τη στιγμή, κάνει ευκολότερο και αποτελεσματικότερο το δικό σας έργο στο δικό σας τμήμα, δεν μας δίνει ούτε τη "μεγάλη εικόνα" ούτε και προεξοφλεί θετικά αποτελέσματα για το μέλλον της πανεπιστημιακής μας εκπαίδευσης.

ΥΓ. Εάν το "πρόβλημα" ήταν οι τίτλοι, θα μπορούσατε να μου απαντούσατε με δικούς σας διαφορετικούς τίτλους. Δεν υπήρχε πάντως καμία ειρωνική πρόθεση - προσωπική χροιά σας διαβεβαιώ.

@Οι πολίτες δεν είναι κουτοί (ούτε και θα γίνουν) 01 Απρ 202
|

Αφού παραδέχεσθε 'ότι "Από τους 100 φοιτητές που είχατε πχ πριν, με την ΕΒΕ έμειναν εκτός οι 10-20-30 πιο αδύναμοι. Φυσικά και αυτοί που έμειναν τώρα, είναι καλύτερου επιπέδου φοιτητές. Και στο σχολείο εάν αφαιρέσουμε τους "κακούς" μαθητές, ομοίως θα βελτιωθεί το επίπεδο των υπολοίπων. " χαίρομαι ιδιαίτερα. Αυτό είναι το μόνο που προσπάθησα να σας πείσω. Το πανεπιστήμιο δεν είναι σχολείο και δεν αποτελεί υποχρεωτική εκπαίδευση. Ο σκοπός του δεν είναι να εκπαιδεύει όλους, παρά μόνο όσους μπορούν/θέλουν, αλλά και να δημιουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερο περιβάλλον. Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος να χαραμίζεται προσπάθεια, χρόνος, κόπος και (πολλά) χρήματα για 10-20-30 που δεν έχουν σκοπό να σπουδάσουν. Όπως πολύ καλά θα γνωρίζετε ως εκπαιδευτικός, όποιος έχει φιλοδοξία και όρεξη διαβάζει· οι υπόλοιποι απλά είτε αντιγράφουν είτε κάνουν "συνεργεία". Αν υπάρχει μαθητής με φιλοδοξία και όρεξη που προσπαθεί πολύ και τελικά καταφέρνει 5 μέσο όρο στις πανελλήνιες, πιστεύετε ότι θα καταφέρει να τελειώσει μια σοβαρή σχολή΄; Συνεπώς η ΕΒΕ είναι μόνο θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης. Κι εγώ ευχαριστώ για την αντιπαράθεση (παρά τους ειρωνικούς τίτλους των σχολίων σας).

Οι πολίτες δεν είναι κουτοί (ούτε και θα γίνουν)
|

@31 Μαρ 2023 21:50
"η ΕΒΕ βελτίωσε το επίπεδο των φοιτητών σε ένα περιφερειακό ΑΕΙ" λέτε. Και που είναι το "θαύμα"? Από τους 100 φοιτητές που είχατε πχ πριν, με την ΕΒΕ έμειναν εκτός οι 10-20-30 πιο αδύναμοι. Φυσικά και αυτοί που έμειναν τώρα, είναι καλύτερου επιπέδου φοιτητές. Και στο σχολείο εάν αφαιρέσουμε τους "κακούς" μαθητές, ομοίως θα βελτιωθεί το επίπεδο των υπολοίπων.

Μια χαρά πείθομαι όταν μου παρέχονται αντικειμενικά επιχειρήματα (δε λέω καν για επώνυμα στοιχεία-αποδείξεις). Εσείς παραδεχθήκατε όμως ότι, "Αυτό που έγραψα απλά είναι η προσωπική μου εμπειρία". Πρέπει λοιπόν εγώ να τη θεωρήσω αξιόπιστη και αντικειμενική και να την υιοθετήσω? Κι αν δεν το κάνω, σημαίνει ότι είμαι κάποιος που δεν πείθετε?

Εγώ είμαι πχ ψαράς και γράφω κι εγώ λοιπόν "μια προσωπική μου εμπειρία". Χθες έβγαλα με την πετονιά, μια σαρδέλα 3 μέτρα. Δες σας έπεισα? "Μα ο σκοπός δεν είναι να πείσω αυτούς που δεν πείθονται -- αυτοί απλά ειρωνεύονται". Άλλωστε "Εδώ είναι ένα forum που όποιος/α θέλει διαβάζει και βγάζει συμπεράσματα". "Έχετε προσωπική εμπειρία ως (ψαράς) ή απλά διαφωνείτε ιδεολογικά";

Η ΕΒΕ δεν αφορά μόνο τα μέλη ΔΕΠ, ούτε φυσικά είναι θέμα ιδεολογίας. Αφορά την πανεπιστημιακή εκπαίδευση συνολικά, όλη τη χώρα και όλους τους πολίτες της. Τα αποτελέσματα (θετικά ή τα αρνητικά) της ΕΒΕ, είναι για τον καθένα διαφορετικά, είναι υποκειμενικά και πολλές φορές μη ανιδιοτελή. Δεν μπορεί όμως να ψηφίζουμε κάτι που αφορά-καθορίζει τη ζωή και το μέλλον των παιδιών και να μην είμαστε σίγουροι για τα θετικά του αποτελέσματα, παρά μόνο μετά από 5 χρόνια. Κι αν μετά από 5 χρόνια "ανακαλύψουμε" ότι ήταν λάθος? Θα γυρίσουμε "τα λεφτά πίσω" σε 5 φουρνιές φοιτητών?

ΥΓ. Έχω διδάξει 35 χρόνια σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Η συζήτηση μαζί σας ήταν άκρως εποικοδομητική και πραγματικά την απόλαυσα, παρά τις όποιες ενστάσεις και διαφωνίες. Εάν αισθανθήκατε ότι ειρωνεύτηκα κάποια τοποθέτησή σας, ζητώ συγνώμη. Ίσως έφταιξε η γλώσσα ή τα παραδείγματα που χρησιμοποίησα. Εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σας και επιτυχίες στο Τμήμα σας.

@Οι πολίτες δεν είναι κουτοί (ως το 2026) 31 Μαρ 2023 15:41
|

Μα ο σκοπός δεν είναι να πείσω αυτούς που δεν πείθονται -- αυτοί απλά ειρωνεύονται. Έχω καλύτερα πράγματα να κάνω από αυτό. Εδώ είναι ένα forum που όποιος/α θέλει διαβάζει και βγάζει συμπεράσματα. Αυτό που έγραψα απλά είναι η προσωπική μου εμπειρία σχετικά, δηλ. ότι η ΕΒΕ βελτίωσε το επίπεδο των φοιτητών σε ένα περιφερειακό ΑΕΙ καθώς το βλέπω κάθε μέρα στα αμφιθέατρα. Η προσωπική μου αυτή θεώρηση μπορεί να τεκμηριωθεί μόνο στο μέλλον με την ολοκλήρωση των σπουδών. Έχετε προσωπική εμπειρία ως ΔΕΠ σε ΑΕΙ ή απλά διαφωνείτε ιδεολογικά;

Οι πολίτες δεν είναι κουτοί (ως το 2026)
|

@31 Μαρ 2023 10:58
Υπεραμύνεστε εδώ και δυο μέρες της ΕΒΕ, με βάση εκτιμήσεις - εικασίες - προβλέψεις. Καταλήγετε δε στ' ότι, "Προφανώς, τα αποτελέσματα της ΕΒΕ θα πρέπει να εκτιμηθούν το 2026 και μετά ". Δηλαδή ελήφθη ένα τόσο καθοριστικό νομοθετικό μέτρο για 1000δες υποψήφιους φοιτητές και τις οικογένειές τους.... αλλά θα δούμε μετά από 5 χρόνια εάν ήταν σωστό και αποτελεσματικό ή όχι.
Ότι ισχυρίζεστε για την ΕΒΕ, το ίδιο θα μπορούσαν να πουν και οι εκπαιδευτικοί του λυκείου, για τους μαθητές του γυμνασίου. Ομοίως και οι εκπαιδευτικοί του γυμνασίου, για τους μαθητές του δημοτικού κ.ο.κ.
Όσο καλή διάθεση κι αν έχω να σας ακούσω λοιπόν, δεν με πείσατε δυστυχώς ως τώρα για το δίκιο σας. Ίσως το 2026.

@Οι πολίτες δεν είναι κουτοί (όσο κι αν το νομίζουν κάποιοι)
|

Μα αυτό που λέμε είναι ότι με ΕΒΕ αυτοί/ες που "εισάγονται σε τμήματα πέρα από τις δυνατότητές τους" μειώνονται κάθετα και άρα ανεβαίνει το επίπεδο των σπουδών των υπολοίπων. Όσο για το "Η αποτυχία μερικών φοιτητών, δεν έκρινε ποτέ τη λειτουργεία-επιτυχία ενός τμήματος" είναι προφανώς εσφαλμένο, καθώς το "ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα" αλλά και η ΕΘΕΑΕΕ πιέζουν για αυξημένα ποσοστά επιτυχίας στις εξετάσεις αλλά και αν αναλογιστεί κανείς το κόστος για έργαστήρια, υλικοτεχνικό εξοπλισμό, δωρεάν συγγράμματα, τα οποία χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για καλύτερες συνθήκες γι αυτούς που μπορούν να σπουδάσουν πραγματικά. Τέλος για το μηδενιστικό " Ούτε τώρα με την ΕΒΕ, τα Πανεπιστήμιά μας "πετάνε"." δεν ξέρω τί άλλο μπορώ να προσθέσω από το εντελώς προφανές: τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν πολλά προβλήματα: η έλλειψη ΕΒΕ θα είναι ένα από αυτά και κάνει διαφορά σε κάποια από τα προβλήματα, όχι σε όλα. Προφανώς, τα αποτελέσματα της ΕΒΕ θα πρέπει να εκτιμηθούν το 2026 και μετά που θα αποφοιτήσουν οι πρώτοι φοιτητές που εισήχθησαν με ΕΒΕ. Τα υπόλοιπα είναι πολιτικός λόγος άνευ ουσίας.

Οι πολίτες δεν είναι κουτοί (όσο κι αν το νομίζουν κάποιοι)
|

@ 30 Μαρ 2023 20:46
Πάντα θα υπάρχουν λίγοι φοιτητές, που είτε χωρίς ΕΒΕ είτε με ΕΒΕ, θα εισάγονται σε τμήματα πέρα από τις δυνατότητές τους. Η αποτυχία μερικών φοιτητών, δεν έκρινε ποτέ τη λειτουργεία-επιτυχία ενός τμήματος. Ούτε τώρα με την ΕΒΕ, τα Πανεπιστήμιά μας "πετάνε".
ΥΓ. Κι εγώ απλά πράγματα λέω, κι όποιος θέλει τα ακούει-καταλαβαίνει.

Θύμιος
|

Και το χειρότερο δεν είναι ότι όλοι αυτοί που μπαίνουν στα πανεπιστήμια ενώ "δεν έχουν προετοιμαστεί ποτέ για κάτι τέτοιο και καταλήγει να είναι πέρα από τις δυνατότητες τους". Είναι ότι ΠΡΕΠΕΙ να πάρουν πτυχίο στην ώρα τους, γιατί αλλιώς το τμήμα θα έχει αρνητική αξιολόγηση!

@Οι πολίτες δεν είναι κουτοί (όσο κι αν το νομίζουν κάποιοι)
|

Προφα΄νως όλα μπορούν να συμβούν (πχ φοιτητής με 18 βαθμό εισαγωγής να μη θέλει να διαβάσει). Αυτό που λέω και μερικοί κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν είναι απλό: τις 2 χρονίες που εισηχθησαν φοιτητές με 5,6,7 βαθμό στις πανελλήνιες (φαίνεται η σειρά εισαγωγής στο φοιτητικό αριθμό μητρώου) είχαμε σχεδόν καθολικά ποσοστά αποτυχίας (και ακόμα έχουμε) στους φοιτητές αυτούς. Αυτό που λέω είναι προφανές σε οποιονδήποτε θέλει ν ακούσει: καποιος που δεν έχει διαβάσει ποτέ του σοβαρά και μπαίνει σε μια δύσκολη τεχνικής φύσης σχολή, θα γίνει το θαύμα και θ'αρχίσει να διαβάζει; Ή μήπως δεν έχει προετοιμαστεί ποτέ για κάτι τέτοιο και καταλήγει να είναι πέρα από τις δυνατότητες;

Οι πολίτες δεν είναι κουτοί (όσο κι αν το νομίζουν κάποιοι)
|

@29 Μαρ 2023 21:26
Δυστυχώς απαντήσατε, σε κάτι που ΔΕΝ ρώτησα. Ξαναρωτώ λοιπόν κι αν θέλετε απαντάτε. Στην πολυτεχνική σχολή που διδάσκετε, είχατε φοιτητές που εισήχθησαν με βαθμούς 3-10(δική σας η αναφορά)? Ποια σχολή είναι αυτή, για να μάθουμε κι εμείς?
Σε οποιαδήποτε σχολή υπάρχουν φοιτητές, ακόμα και με υψηλότατους βαθμούς εισαγωγής(με ΕΒΕ ή χωρίς ΕΒΕ)..... που για 36 περίπου λόγους..... "δεν μπορούν ν ανταπεξέλθουν στις σπουδές" τους.
Εκτός κι αν μας λέτε, ότι τώρα με την ΕΒΕ, όλοι οι φοιτητές σε όλες τις σχολές της χώρας.... θα παίρνουν το πτυχίο τους με "κλειστά μάτια" και σε χρόνο dt.

@Οι πολίτες δεν είναι κουτοί 29 Μαρ 2023 16:19
|

Σε πολυτεχνική σχολή διδάσκω και η απάντηση είναι "ναι" υπάρχουν φοιτητές που δεν μπορούν ν ανταπεξέλθουν στις σπουδές όταν δεν υπήρχε ΕΒΕ.

Οι πολίτες δεν είναι κουτοί
|

@ 29 Μαρ 2023 13:35
Κάποιοι συμπολίτες μας όμως ψήφισαν τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, ακριβώς γιατί δεσμεύτηκε για την επιστροφή της τάξης και της νομιμότητας στα πανεπιστήμια και για την αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών (κι αφήνω απ' έξω τις κορόνες για αριστεία-διαφάνεια-αξιοκρατία-εξωστρέφεια στο προσωπικό-πόρους-χρηματοδότηση κλπ). Είδατε-με τίποτα από όλα αυτά 4 χρόνια τώρα?

Η μήπως η "επί ΣΥΡΙΖΑ απίστευτη πτώση του γνωστικού επιπέδου εισαγωγής μερίδας των φοιτητών", διορθώθηκε με το μαγικό ραβδί της ΕΒΕ? Έχουμε συνολικά στατιστικά στοιχεία? Πχ η Ιατρική, η Νομική, τα Πολυτεχνεία κ.α. είχαν "επί ΣΥΡΙΖΑ απίστευτη πτώση του γνωστικού επιπέδου εισαγωγής μερίδας των φοιτητών"?

Τέλος "για το ποιος φταιει για το Ματι και τα Τέμπη και τη Μαρφίν"... και για τα Ίμια, το Σινούκ, το Αντόνοφ, το Σάμινα, τη ΔΕΗ, τον ΟΣΕ και αύριο το νερό..... ο "Δικαστής" στο τέλος είναι ΠΑΝΤΑ ο λαός. Κι ευτυχώς δηλαδή.

Σωθήκε!
|

και που συναντήθηκε τι έγινε δηλαδή; Πήγε κάποιος να συμμαζέψει αυτούς που την απειλούν και κάνουν μπούλινγκ στο αμφιθέατρο και έξω από αυτό; Όχι. Έχουν καμια συνέπεια; Όχι. Η κα. Νικολαϊδου νιώθει ασφαλής τώρα που μίλησε με την Υπουργό; Δεν ξέρω, αλλά δε το φαντάζομαι. Καλά τα λόγια, αλλά δεν αρκούν. Είχανε 4 χρόνια που μας ζάλισαν με την περίφημη πανεπιστημιακή αστυνομία, και δεν έκαναν απολύτως τίποτα.
Η εμπειρία της κας. Νικολαϊδου είναι αποτέλεσμα της ατολμίας τους.

@Οι πολίτες δεν είναι κουτοί 29 Μαρ 2023 11:34
|

Είμαι 12 χρόνια ΔΕΠ και δεν είδα καμία διαφορά στην ποιότητα φοίτησης από καμία κυβέρνηση. Ότι αλλαγές προήλθαν ήταν από προσωπικό κόπο ΔΕΠ και όχι από ιδεολητπικές πολιτκές αριστερές ή δεξιές. Ίσα-ίσα που επί ΣΥΡΙΖΑ είδα απίστευτη πτώση του γνωστικού επιπέδου εισαγωγής μερίδας των φοιτητών (αυτούς με βαθμό 3-10) που δυχέραιναν απερίγραπτα τη διδακτική διαδικασία. Τώρα για το ποιος φταιει για το Ματι και τα Τέμπη και τη Μαρφίν ο καθένας έχει τις απόψεις του.

Οι πολίτες δεν είναι κουτοί
|

Προς @@ΔΕΠ 29 Μαρ 2023 09:01
Μα δεν αποκλείεται ο ένας να αντιγράφει (copie paste) τον άλλο. Οι πολίτες που ερωτώνται από τα κανάλια στο δρόμο, δεν λένε επίσης περίπου τα ίδια πράγματα? Δεκάδες πολιτικά ευαίσθητους φοιτητές, έχουμε μόνο αριστερόστροφων οργανώσεων στα πανεπιστήμιά μας? Και μόνο εκείνοι αφήνουν φυλλάδια και αφισοκολλούν? Τέλος, αυτό που συμφέρει στους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν, το βρίσκουν άραγε σήμερα στα Πανεπιστήμιά μας? Ποιος φταίει σήμερα? Ο Φίλης είναι Υπ. Παιδείας εδώ και 4 χρόνια?

Προς @Γιατί οι πολίτες δεν είναι κουτοί 28 Μαρ 2023 23:06
Τις αθωωτικές ή τις καταδικαστικές αποφάσεις τις βγάζουν τα δικαστήρια αλλά και η συνείδηση του κόσμου-πολίτη. Όταν όμως εξισώνονται οι ευθύνες σε όλους και για όλα, τότε ξέρετε τι γίνεται στο τέλος ε? Όλοι βγαίνουν αθώοι και την πληρώνει μόνο ο σταθμάρχης κι ο πυροσβέστης.
Ετοιμότητα και αποτελεσματική αντίδραση του κρατικού μηχανισμού δεν υπάρχει σε καμιά χώρα, όταν πρόκειται για ακραία καιρικά φαινόμενα και για φυσικές καταστροφές. Το βλέπουμε να συμβαίνει σχεδόν κάθε μέρα σε όλο τον πλανήτη, ακόμα και στις πιο οργανωμένες χώρες. Εκατόμβες όμως με τρένα το 2023 γιατί κινούνται στην ίδια γραμμή, πόσες ξέρετε να έχουν γίνει σε μια Ευρωπαϊκή χώρα?
Ή μήπως πιστεύετε ότι, εάν πχ σήμερα έχουμε μια φωτιά που κινείται με 100km/h, υπάρχει ετοιμότητα και αποτελεσματική αντίδραση του κρατικού μηχανισμού? Εάν υπάρχει, γιατί ΚΑΘΕ χρόνο καίγονται άνθρωποι-δάση-σπίτια-περιουσίες? Εδώ με 20 πόντους χιόνι "κλείνει" η χώρα.... γιατί χιόνισε την ημέρα κι όχι τη νύχτα....

@@ΔΕΠ 28 Μαρ 2023 21:20
|

Δε νομίζω να φταίει προσωπικά ο Φίλης, αλλά στο ΑΕΙ που εργάζομαι, κοιτώντας τα φυλλάδια διάφορων αριστερόστροφων οργανώσεων που αφήνουν στα αμφιθέατρα ή αφισοκολλούν, βλέπω απίστευτες ομοιότητες στα κείμενα. Συνεπώς, είτε έχουμε δεκάδες πολιτικά ευαίσθητους φοιτητές με ταυτόσημες απόψεις (σε σημείο που και προτάσεις είναι αντιγραμμένες), είτε υπάρχει κάποια κεντρική καθοδήγηση. Και ποιον συμφέρει αυτή η αναταραχή; Σίγουρα όχι τους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν και όχι να το παίζουν τσεγκεβάρα από τα lidl.

@Γιατί οι πολίτες δεν είναι κουτοί
|

Τραγικό ότι ο καθένας εδώ μέσα προσπαθεί να αναδείξει μια "οπτική" η οποία να αθωώνει τον έναν για μια καταστροφή και να καταδικάζει τον άλλον για μια άλλη, αναλόγως του πολιτικού μας "χρώματος". Αγαπητέ/ή, φυσικές καταστροφές ναι, συμβαίνουν και συνέβαιναν πάντα. Η *ετοιμότητα* και η *αντίδραση* του κρατικού μηχανισμού είναι που κρίνεται - όχι το ότι έγινε η καταστροφή. Η ετοιμότητα και η αντίδραση είναι που ή σώζουν ζωές ή όχι. Προσωπικά, όσο ανικανότητα και ωχαδερφισμό βλέπω στην υπόθεση των Τεμπών, άλλη τόση είδα και με στο Μάτι.

Γιατί οι πολίτες δεν είναι κουτοί
|

@ΔΕΠ
Συμψηφισμοί στους νεκρούς ΔΕΝ αρμόζουν. Φυσικές καταστροφές συμβαίνουν παντού και ΚΑΜΙΑ χώρα δεν είναι ικανή να τις αντιμετωπίσει. Δεν αντιμετωπίζεται ένα τσουνάμι, ένας σεισμός, ένας κατακλυσμός. Ούτε και οι πυρκαγιές αντιμετωπίζονται, γι' αυτό και ΚΑΘΕ χρόνο στη χώρα μας καίγονται χιλιάδες στρέμματα δάσους.... και είμαστε τυχεροί που δεν καίγονται πόλεις.
Όταν όμως έχεις μια εκατόμβη, γιατί 4 χρόνια δεν πήρες ούτε ΕΝΑ μέτρο για την ασφάλεια των μεταφορών, αυτό ΔΕΝ είναι φυσική καταστροφή. Είναι εγκληματική αμέλεια-αδιαφορία-ανεπάρκεια. Όταν δε επιπλέον βγαίνεις 10 μέρες πριν στη Βουλή.... και σκίζεις τα ιμάτιά σου ότι όλα δουλεύουν ρολόι (χάρη σ' εσένα)..... ε όσο να 'ναι προκαλείς το κοινό αίσθημα νομίζω.

@ΔΕΠ
|

Πλάκα θα έχει για τις αντιδράσεις για τα Τέμπη, να φταίει πάλι ο Φίλης και ο συνδικαλισμός....

Αφελείς
|

Μας περνάνε για αφελείς. Δηλαδή η Υπουργός (και απ'ότι μάθαμε και ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός) κάνουν δηλώσεις συμπαράστασης. Θα μας τρελάνετε; Εσείς είστε Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ! Περιμένουμε να ΛΥΣΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ! Στην πράξη! Να μην μπορούν να τραμπουκίζουν, να μην απειλούν, όταν σε απειλούν να έχεις κάποια θεσμική διέξοδο! Από όλα αυτά δεν έχετε κάνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ! Και τώρα θέλετε χειροκρότημα για τις δηλώσεις συμπαράστασης!;;; Αυτές είναι ανέξοδες και τις κάνουν όλοι.

@ΔΕΠ
|

Γιατί αγαπητέ/ή, η πικρή αλήθεια είναι ότι ο διχασμός ζει και βασιλεύει, και ότι για ικανό μέρος της κοινωνίας παίζει ρόλο όχι αν υπηρξε θύμα αλλά και σε ποιό πολιτικό χώρο ανήκε ή σε ποιανού/ής τη "βάρδια" έγινε το κακό. Και αντιδρούμε ή όχι, αναλόγως...

Πιο αφελής
|

Με την κ.Νικολαΐδου συναντήθηκε η Υπουργός, τα mails της κ.Φουντοπούλου δεν τα διάβασε και πολύ περισσότερο δεν τα απάντησε ποτέ!!!

ΔΕΠ
|

@ΔΕΠ28 Μαρ 2023 12:13
Είναι απλό κύριε "συνάδελφε". Στη μία περίπτωση είχαμε μια φυσική καταστροφή ενώ στην άλλη ένα έγκλημα. Ο κύριος που "διασφαλιζε την ασφάλεια" θα σας πει περισσότερα...

ΔΕΠ
|

Με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη έγιναν καταλήψεις, πορείες, προπηλακισμοί ΔΕΠ, κ.α. Είναι απορίας άξιο γιατί για το Μάτι δεν έγινε τίποτα απ' όλα αυτά...

καθηγητης
|

Η τωρινη κυβερνηση βαθμολογειται κατω απο τη βαση στην προστασια του πλουραλισμου στα ελληνικα ΑΕΙ, οπως και οι προηγουμενες. Αποδειχτηκε ανικανη να εφαρμοσει στα ελληνικα πανεπιστημια αυτα που ειναι κοινως αποδεκτα εως προφανη στον υπολοιπο πλανητη.

Αφελής
|

Ο περιβόητος νόμος για τον οποίο τόσο βαρύγδουπες δηλώσεις έκαναν ο κ. πρωθυπουργός και η κυρία υπουργός κατά την ψήφισή του από το κοινοβούλιο προβλέπει την άμεση επέμβαση της αστυνομίας όταν παρακωλύεται ένας καθηγητής πανεπιστημίου (δημόσιος λειτουργός δηλ.) να επιτελέσει το έργο του εντός του ΑΕΙ. Τώρα γιατί δεν εφαρμόζει το νόμο η κυβέρνηση; Επίσης τα αρμόδια όργανα του ΕΚΠΑ (ο κ. κοσμήτωρ και ο κ. πρύτανης) αλλά και ο σύλλογος διδακτικού προσωπικού της φιλοσοφικής σχολής γιατί δεν καλούν τις αρμόδιες αρχές να εφαρμόσουν το νόμο και να διαλύσουν το σύννεφο τρομοκρατίας και ψυχολογικής βίας που επιβάλλουν ορισμένοι; Κάποιοι θέλουν να απαξιωθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο και κάποιοι άλλοι το επιτρέπουν. Ποιος από τους δύο έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη έναντι της κοινωνίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας άραγε;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ