Κατάφωρη αδικία στις τελευταίες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών

28/03/2023

Ενημερώθηκε: 28/03/2023, 10:38

Άκουσε το άρθρο

Για ακόμη μία φορά το υπουργείο και η ηγεσία του, με τρόπο απροκάλυπτο και προκλητικό, μας έδωσε να καταλάβουμε πως δεν υπάρχουν ίσοι όροι και ίσες ευκαιρίες στις προσλήψεις των αναπληρωτών.

Στις 22-03-23, ανακοίνωσε 846 προσλήψεις αναπληρωτών και συγκεκριμένα 348 εκπαιδευτικών κλάδων/ειδικοτήτων στην δευτεροβάθμια γενική εκπαίδευση. Σε αυτή την ύστατη φάση αυτή των προσλήψεων (αν και έπρεπε να φτάσει πρώτα Απρίλιος), ήταν η πρώτη φορά που καλύφθηκαν κενά κατηγορίας ΔΕ01 & ΔΕ02 για φέτος.

Δυστυχώς όμως, φαίνεται ότι μόνο στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων θεωρήθηκε ότι τα κενά αυτά είναι αναγκαία και προσλήφθηκαν εκπαιδευτικοί ΔΕ01 και ΔΕ02, μόνο σε αυτήν την περιοχή! ...και μάλιστα, σε όλες τις αιτούμενες από τη διεύθυνση θέσεις! Απορίας δε άξιο, γιατί ενώ υπάρχουν κενά ΔΕ01 και ΔΕ02 και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, δεν πήραν ούτε έναν εκπαιδευτικό αυτών των ειδικοτήτων κι αλλού.

Όμως η προκλητικότητα δεν μένει εκεί! Χωρίς ίχνος ντροπής, το υπουργείο θεωρεί ότι το 1 κενό της ΔΔΕ Χανίων στον κλάδο ΔΕ01.17 είναι αναγκαίο, ενώ αντίστοιχα τα 2 κενά στη ΔΔΕ Ηρακλείου, δεν είναι!

Έπειτα από επικοινωνία με αρμόδιο υπάλληλο του τμήματος διορισμών και προσλήψεων, μας ανέφερε ότι στην παρούσα φάση τα κενά που ζητήθηκαν από το υπουργείο ήταν μόνο τα επείγοντα! ...και πως τα κενά ΔΕ δεν είναι ποτέ επείγοντα για το υπουργείο! Στην επισήμανσή μας, ότι στην ίδια φάση έχουν ήδη προσλάβει 7 εκπαιδευτικούς ΔΕ στα Χανιά, εντελώς κυνικά μας είπε ότι: "προφανώς η ΔΔΕ Χανίων θεώρησε ότι τα κενά ΔΕ, είναι αναγκαία γι αυτούς"!

Από τη μία λοιπόν το υπουργείο απαξιώνει και αδιαφορεί για τους εκπαιδευτικούς ΔΕ, και μάλιστα δια στόματος των υπαλλήλων του, και από την άλλη προσλαμβάνει μόνο, όπου και όσους επιθυμεί, αδιαφορώντας για το αν τηρούνται τα δικαιώματα περί ίσων ευκαιριών στους αναπληρωτές. Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε όσους είναι στις προτιμήσεις του υπουργείου και είναι τυχεροί, να μαζεύουν προϋπηρεσία, ενώ άλλοι όχι.

Και είναι κάποιος να απορεί... Πώς γίνεται, στις μέχρι τώρα 5-6 φάσεις προσλήψεων αναπληρωτών για το φετινό διδακτικό έτος, ενώ δηλωνόταν όλα τα κενά από τις διευθύνσεις (και αυτά των ΔΕ), να μην προσλαμβανόταν ούτε ένας εκπαιδευτικός ΔΕ, και τώρα, στην τελευταία φάση, να ζητούνται να εξαιρούνται τα συγκεκριμένα κενά ως μη αναγκαία, αλλά επειδή μία ΔΔΕ (εξ όσων λένε) τα ζήτησε, να τα ικανοποιούν όλα;;;

Και μήπως δεν κάνει και τον πιο εύπιστο να γίνεται επιφυλακτικός, σκεπτόμενος ότι μόνο στα Χανιά (τυχαία η πόλη καταγωγής σημαντικών πολιτικών προσώπων του κυβερνώντος κόμματος;) ικανοποιήθηκαν όλα τα κενά αναπληρωτών ΔΕ;

Για λόγους ίσης μεταχείρισης και διαφάνειας, ας βγουν εδώ και τώρα οι υπεύθυνοι να αναλάβουν να εξισορροπήσουν αυτή την αδικία, προσλαμβάνοντας και στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας για τους ίδιους κλάδους τα κενά που υπάρχουν! Για να μπορούν να βγαίνουν μπροστά στον κόσμο και στις κάμερες και να δηλώνουν ότι οι εποχές του βολέματος και της εξυπηρέτησης έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και ότι τυχόν λάθη και παραλείψεις πρέπει να διορθώνονται.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η αγανακτισμένη ανακοίνωση, είναι μόνο η αρχή της διεκδίκησης του νόμιμου δικαιώματος όλων των αναπληρωτών για ίσες ευκαιρίες εργασίας. Για το λόγο αυτό επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας για τα συμφέροντά μας, που θίγονται και αυτή τη φορά!

Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί κλάδου ΔΕ

Σχόλια (4)

Αναπληρωματικός του αναπληρωτή
|

@Αναπληρωτής
- Ο καθένας μας μπορεί-δικαιούται να μιλάει για τον εαυτό του. Δηλαδή να έχει την άποψή του, σύμφωνα με τις δικές του γνώσεις, απόψεις και εμπειρίες. Το τι ισχύει όμως για εμένα ή για εσάς και το πως αντιλαμβανόμαστε και νοιώθουμε για την εργασία μας, δεν ισχύει απαραίτητα και για τους 40.000 αναπληρωτές. Είναι άραγε σωστό και δίκαιο, το να γενικεύουμε?
- Φυσικά και πολλοί συνάδελφοι έκαναν αγώνα για να διοριστούν. Γιατί αυτό έβαλαν ως επαγγελματικό στόχο, για αυτό σπούδασαν και απέκτησαν δεξιότητες και προσόντα και για αυτό ξόδεψαν κόπο, χρόνο και χρήμα. Δεν σπουδάζει κανείς από χόμπι συνήθως.
- Όταν τελικά κάποιος διορίζεται, αυτό σημαίνει άραγε, ότι του έγινε καμιά ΧΑΡΗ από κάποιον και ότι συνεπώς ΔΕΝ πρέπει να έχει άποψη και στάση για το επάγγελμά του και για τις συνθήκες εργασίας του?
- Τέλος σε σχέση με το μισθό, νομίζω ότι ειδικά αυτός, είναι το ΠΛΕΟΝ αντικειμενικό και συγκρίσιμο στοιχείο, για το οποίο μπορεί κάποιος να πει εάν είναι ικανοποιητικός ή όχι.

@Αναπληρωτης
|

Ενώ θα έπρεπε να λέμε ευχαριστώ και να σκύβουμε το κεφάλι σε όλα. Χωρίς αξιοπρέπεια και αξιώσεις, αφού μας διόρισαν.
Τι ωραία λογική!

Αναπληρωτής
|

Ενώ κάνουμε τόσο αγώνα να διοριστούμε όταν διοριζόμαστε κατηγορούμε, αρνούμαστε την αξιολόγηση θεωρούμε ότι δεν πληρωνόμαστε καλά …

Μάχιμος εκπαιδευτικός
|

Δυστυχώς δε λειτουργούν σωστά κι αντικειμενικά ούτε οι προσλήψεις, τόσο στο χρόνο, στα δικαιολογητικά΄ όσο και στην κάλυψη των κενών θέσεων !

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ