ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Η Πρόσκληση για την έκδοση των νέων σχολικών βιβλίων-Οι προδιαγραφές και τα γνωστικά αντικείμενα του κάθε μαθήματος- Οι αμοιβές των συγγραφέων

Προθεσμία υποβολής πρότασης διδακτικού βιβλίου 22 Μαρτίου 2024 για Δημοτικό, Νηπιαγωγείο, Γυμνάσιο Α Λυκείου και 21 Φεβρουαρίου 2025 για της Β ́ και Γ ́ τάξης Γενικού Λυκείου
Δημοσίευση: 25/04/2023
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εκδόθηκε σήμερα από το υπουργείο Παιδείας η Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης διδακτικών βιβλίων στο Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων και στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Διδακτικών Βιβλίων.

Προθεσμία υποβολής διδακτικών βιβλίων

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της πρότασης διδακτικού βιβλίου είναι:

Α) 22 Μαρτίου 2024 για όλα τα διδακτικά βιβλία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, του Γυμνασίου και της Α ́ τάξης του Γενικού Λυκείου,

Β) 21 Φεβρουαρίου 2025 για τα διδακτικά βιβλία της Β ́ και Γ ́ τάξης Γενικού Λυκείου.

Στην πρόσκληση, μεταξύ άλλων ορίζονται οι προδιαγραφές και τα γνωστικά αντικείμενα του κάθε μαθήματος, καθώς και  αμοιβές των συγγραφέων.

Δικαίωμα συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής στην παρούσα Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος έχουν:

Α) φυσικά πρόσωπα ή ενώσεις φυσικών προσώπων, συγγραφικές ομάδες, τα οποία διαθέτουν επιστημονική ή εκπαιδευτική εμπειρία συναφή με το γνωστικό αντικείμενο του υπό ένταξη διδακτικού βιβλίου και

Β) νομικά πρόσωπα και λοιπές νομικές οντότητες ή κοινοπραξίες ή ενώσεις νομικών προσώπων ή οντοτήτων, τα οποία ασκούν δραστηριότητες σχετικές ή συναφείς με την εκπαίδευση ή με τη συγγραφή και έκδοση βιβλίων.

Επισημαίνεται ότι τα φυσικά πρόσωπα, που με οιαδήποτε σχέση έχουν συμβληθεί ή θα συμβληθούν ή καθοιονδήποτε τρόπο θα συμπράξουν με τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές νομικές οντότητες ή τις κοινοπραξίες ή ενώσεις τους, προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγγραφή ή σύνταξη υπό ένταξη διδακτικού βιβλίου, θα πρέπει να διαθέτουν επιστημονική ή εκπαιδευτική εμπειρία συναφή με το γνωστικό αντικείμενο του υπό ένταξη διδακτικού βιβλίου.

Στις ανωτέρω ομάδες Α) και Β) δύναται να συμμετάσχουν επικουρικά και κατηγορίες εμπειρογνωμόνων, γραφίστες, επιμελητές κειμένων, πληροφορικοί και λοιπές ειδικότητες, οι οποίες απαιτούνται για την ολοκλήρωση της τελικής μορφής του βιβλίου, που θα υποβληθεί.

2. Διαδικασία υποβολής αίτησης

1. Οι ενδιαφερόμενοι/ες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην παρούσα Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, καλούνται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) μηνών, η οποία αρχίζει από την επομένη της τελευταίας ανάρτησης της παρούσας Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής, με την οποία δηλώνουν τα κάτωθι:

α) τα στοιχεία του νομίμου εκπροσώπου, των συγγραφέων, της συγγραφικής ομάδας ή της σύμπραξης, όπου αυτή υπάρχει. Σε περίπτωση συγγραφικής ομάδας, κάθε μέλος υποβάλλει υπογεγραμμένη και θεωρημένη, ως προς το γνήσιο της υπογραφής, υπεύθυνη δήλωση ως προς τη συμμετοχή στη συγγραφική ομάδα και αποδοχή των όρων συμμετοχής, που αναγράφονται στην Πρόσκληση (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΧ),

β) στοιχεία επάρκειας της επιστημονικής ή εκπαιδευτικής εμπειρίας των συγγραφέων,

γ) το ενδιαφέρον τους για την υποβολή διδακτικού βιβλίου στο αντίστοιχο μάθημα,

δ) ότι θα παραδώσουν τις προβλεπόμενες μορφές του διδακτικού βιβλίου τους, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, που προβλέπονται στις γενικές και ειδικές προδιαγραφές των διδακτικών βιβλίων του άρθρου 5 περ. Α και Β της παρούσας και τα προσαρτημένα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV, και V της παρούσας, εντός των χρονοδιαγραμμάτων ή προθεσμιών που καθορίζονται σε αυτήν και σύμφωνα με τις λοιπές απαιτήσεις της.

Επισημαίνεται ότι οι ίδιοι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής για τη συγγραφή βιβλίων σε περισσότερα του ενός μαθήματα, οπότε υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση ανά μάθημα, αλλά διευκρινίζεται ότι ανωτέρω ομάδες Α) και Β) δεν μπορούν να υποβάλουν πάνω από μια αίτηση για το ίδιο μάθημα της ίδιας τάξης.

Η αίτηση υποβάλλεται στη δικτυακή πύλη: https://alternativebook.cti.gr από την 26 Απριλίου 2023 έως την 28 Ιουνίου 2023 και μέχρι τις 15:00, συμπληρώνοντας αποκλειστικά και μόνο σε ηλεκτρονική μορφή όλα τα απαραίτητα πεδία, με τα αντίστοιχα τεκμήρια, όπως περιγράφονται στην παρούσα Πρόσκληση.

Σχετικές οδηγίες συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής αίτησης βρίσκονται στην εξής διαδρομή: https://alternativebook.cti.gr/odigies-simmetoxis

Σχόλια (3)

 
@μηδαμινό ποσοστό εκπαιδευτικών ανοίγει τον Οδηγό
26 Απρ 2023 23:10

έχετε δεδομένα από όλο τον κλάδο; καταλάβατε το νόημα του πρώτου σχολίου (της έλλειψης) ή μπα μάλλον; ;;;;;;

 
Εκπαιδευτικός@ ΜΑΡΙΑ
26 Απρ 2023 13:50

Ελάχιστο έως μηδαμινό ποσοστό εκπαιδευτικών ανοίγει τον Οδηγό για τον Εκπαιδευτικό.
Μακάρι να είναι το μόνο αρνητικό

 
ΜΑΡΙΑ
26 Απρ 2023 13:33

Προκήρυξη συγγραφής Σχολικών Βιβλίων χωρίς τους προαπαιτούμενους Οδηγούς για τον Εκπαιδευτικό με την προθεσμία υποβολής αιτήσεων ενδιαφέροντος να μετράει αντίστροφα ! Παγκόσμια πρωτοτυπία !

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.