ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Αλ. Κόπτσης : Στόχος μέχρι τέλος Ιουλίου να έχουμε τις βάσεις εισαγωγής

Τέλος Ιουνίου προβλέπεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των μαθημάτων των γενικών και των ειδικών μαθημάτων
Δημοσίευση: 02/05/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Τέλος Ιουνίου προβλέπεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των μαθημάτων των γενικών και των ειδικών μαθημάτων . Ευελπιστούμε μέχρι τέλος Ιουλίου να έχουμε και τις βάσεις εισαγωγής» ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

Στόχος, τόνισε, είναι να βγουν τουλάχιστον στην ίδια ημερομηνία με πέρυσι αν όχι νωρίτερα. «Πολύ νωρίς πάντως, αν όχι τέλος Ιουλίου, αρχές Αυγούστου θα ξέρουν οι φοιτητές μας πού θα πάνε και αυτό για να έχουν έναν, ενάμιση μήνα στη διάθεσή τους να προγραμματίσουν τη ζωή τους» επισήμανε ο κ. Κόπτσης.

Όσο αφορά στις κρίσιμες ημερομηνίες, όπως ανακοινώθηκε και σημείωσε ο Γ. Γ.  του Υπ. Παιδείας, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις ξεκινούν 1η Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και 2 Ιουνίου για τα ΓΕΛ. «Για δεύτερη φορά ξεκινάμε πολύ νωρίς και μάλιστα φέτος θεσμοθετήσαμε ως προς την ενημέρωση ώστε να γνωρίζουν όλοι οι υποψήφιοι, οι γονείς τους πότε ακριβώς θα αρχίσουν οι εξετάσεις, ποια θα είναι η ύλη, ποιες είναι οι διαδικασίες, όλες οι αποφάσεις είναι ήδη στα σχολεία εδώ και πολύ καιρό» τόνισε.

«Για τα Λύκεια η 18η Μαΐου, δηλαδή την Πέμπτη προ των βουλευτικών εκλογών, είναι η τελευταία μέρα μαθημάτων. Για τα Γυμνάσια είναι η 30η Μαΐου. Για το Δημοτικό όπως πάντα δεν αλλάζει κάτι, τελειώνουν 15 Ιουνίου. Από τις 23 Μαΐου αρχίζουν οι απολυτήριες και οι προαγωγικές εξετάσεις. Ήμασταν έτοιμοι για όλα τα σενάρια εδώ και πολύ καιρό και είμαστε πανέτοιμοι» συμπλήρωσε ο κ. Κόπτσης.

Ισχύει η ελάχιστη βάση εισαγωγής, όπως ισχύει το ποσοστό το οποίο δίνουν οι σχολές για κάθε ένα από τα εξεταζόμενα μαθήματα, προσέθεσε, τονίζοντας πως η βάση εισαγωγής έχει παίξει πολύ μεγάλο ρόλο, καθώς φέτος εισάγονται, όπως και πέρσι εισήχθησαν, περίπου με 7 βαθμολογία ενώ εισάγονταν με 0,1- 0,2. «Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μπαίνουν όλοι στις σχολές να τελειώνει μικρό ποσοστό, να μην έχουμε δηλαδή φοιτητές οι οποίοι βγαίνουν από το πανεπιστήμιο. Η ποιότητα των σπουδών δεν αναβαθμιζόταν, είναι αυτονόητο, όταν μπαίνει ο καθένας ο οποίος δεν ενδιαφέρεται να τελειώσει τη σχολή» υποστήριξε ο κ. Κόπτσης, υπογραμμίζοντας ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν επηρεάζει καθόλου αυτούς που έχουν υψηλές βαθμολογίες, ενώ σημείωσε πως δεν είναι τυχαίο ότι πάνω από το 50% των επιτυχόντων, μπαίνουν στην πρώτη επιλογή τους, γιατί επιλέγουν τη σχολή την οποία θέλουν πραγματικά και εισάγονται σε αυτήν.

Σχόλια (8)

 
Πιτσιφλής, ξάδελφος του κυρ-Στέφανου
03 Μάιος 2023 22:33

@ ΓΟΝΕΑΣ
Φέτος θα έχει πάπυρο, πένα και μελανοδοχείο στο θρανίο του μαθητή.
Ανεβαίνουμε βαθμίδα!

 
Ο μπακαλόγατος (και το χαρτί του χαλβά)
03 Μάιος 2023 16:53

@ΓΟΝΕΑΣ
Όταν μου παραγγείλαν "χαρτί από το μπακάλικο".... τους είπα να πάρουν το καλό-ακριβό, αφού ήταν για τις Πανελλαδικές. Κάτι για πλατφόρμες στελεχών μου έλεγαν, κάτι για οδοιπορικά Αθήνα-Κρήτη για τους ΣΕ που (θα) κάνουν την αξιολόγηση.... στο χαρτί του χαλβά κατέληξαν στο τέλος....
ΥΓ. Συγχωρείστε με εάν σατιρίζω κάτι σοβαρό.... αλλά για τους άριστους που σπούδασαν στα "εξωτερικά", προφανώς και δεν ήταν σοβαρό.

 
Κατερίνα
03 Μάιος 2023 15:44

Προβλέπω ότι ούτε εσύ κυρ-γραμματέα ούτε η κυρία Αρίστη θα είστε στις θέσεις σας, όταν θα βγουν τα αποτελέσματα... Μαύρη μαυρίλα θα σας φάει! Έτσι κι αλλιώς μετά τις 22/5, ακόμα κι αν δεν έχουμε συγκυβέρνηση, θα έχουμε υπηρεσιακή κυβέρνηση, οπότε θα μαζευτείτε στ φωλίτσα σας...

 
ΓΟΝΕΑΣ
02 Μάιος 2023 20:56

Δε μας ενδιαφέρει τόσο πότε θα βγάλετε τα αποτελέσματα. Μας ενδιαφέρει να πάνε όλα καλά στις Πανελλήνιες ΄κι όχι όπως πέρσι, που παραγγείλατε χαρτί από το μπακάλικο για να εξεταστούν τα παιδιά στο σχέδιο... Κι όταν το μελάνωναν και έσβηναν κάποιο λάθος, το χαρτί γινόταν πατσαβούρι! Αυτά να κοιτάς κι άσε τις προθεσμίες... Με 3-5 μέρες διαφορά δε θα συμβεί και τίποτα. Άμα όμως κάνετε τα περσινά, μαύρο δαγκωτό...!!!

 
και τελικα το ερωτημα είναι...
02 Μάιος 2023 18:13

ΟΛΗ η ιστορία είναι ο χρόνος που κατά βάση χρειάζονται τα Ενστολα για να βγάλουν αποτελέσματα. Φέτος και πέρυσι οι διαδικασίες έγιναν μέσα σε περίοδο διδασκαλίας. Περίπου ενα -εναμιση μήνα τα σχολεία έχουν το "μπερδεμα" ΄ότι λείπουν μαθητές για εξετάσεις.
Και αυτό για να βγουν πχ 30 Ιουλίου τα αποτελέσματα και να τρέξουν οι φοιτητές να νοικιάσουν απο τον Αύγουστο. Τελικά είναι όλο αυτό προς το συμφέρον των μαθητών

Ας θυμηθούμε ότι ο λόγος που μεταφέρθηκαν την Άνοιξη οι δοκιμασίες για τα ένστολα ήταν για να τρέξει η διαδικασία με τα "διπλά" μηχανογραφικά (που ουδέποτε έγινε) και πλέον έχει και επισήμως ακυρωθεί.

Α και να μην ξεχνάμε ότι πρακτικά ο θεσμός του ΣΕΠ και η υποστήριξη για τη συμπλήρωση μηχανογραφικών απλά ΔΕΝ υπάρχει (1 άτομο ανά ΔΔΕ και όπου υπάρχει κι αυτό...)
Ας είναι καλά τα Ιδιωτικά κέντρα (τη δουλειά που χρειάζονται οι υποψήφιοι κάνουν, δεν υπονοείται κανένας ψόγος...)

 
T34
02 Μάιος 2023 17:06

Χρειάστηκαν 5-6 χρόνια για να επιλέξουν Δ/ντες και τώρα πιέζουν εκπ/κούς, για να τους πουν μπράβο, επειδή θα βγάλουν αποτελέσματα μερικές μέρες νωρίτερα.
Ντροπή...

 
Νίκος Δημ.
02 Μάιος 2023 15:46

Όπως πάντα όλα βιαστικά και με τρομερή πίεση για τους εκπαιδευτικούς. Για να βγουν τόσο γρήγορα τα αποτελέσματα, θα υπάρξει βιαστική διόρθωση, κάτι προφανώς απαράδεκτο. Και όλα αυτά, για να αυτοεπαινείστε και να δείχνετε ότι κάτι κάνετε και ότι (δήθεν) ενδιαφέρεστε για τους μαθητές και τους γονείς. Λειτουργήστε, επιτέλους, ουσιωδώς και όχι για το "φαίνεσθαι".

 
Δισκοβόλος (πρώην Ανήσυχος εκπαιδευτικός)
02 Μάιος 2023 15:23

Βεβαιώνει με άνεση ο γ.γ.: "Τέλος Ιουνίου προβλέπεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των μαθημάτων των γενικών και των ειδικών μαθημάτων...".
Ας δεχθούμε λοιπόν ότι ισχύει αυτό, πράγμα άλλωστε πολύ πιθανό. Δε βλέπω ωστόσο στη σκέψη του να υπάρχει κάποια πρόβλεψη για την αμέσως επόμενη διαδικασία που είναι πολύ σοβαρή. Μιλώ φυσικά για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και δε βλέπω επίσης καμία αναφορά στην αναπόφευκτη καθυστέρηση που θα προκύψει λόγω των επαναληπτικών εκλογών εκεί στις πρώτες μέρες του Ιουλίου!
Αυτά τα δυο συνδυαζόμενα με οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα που από καιρό έχω καταθέσει εδώ: Δεν είναι λογικό να αναλάβουν υπηρεσία οι νέοι διευθυντές λυκείου μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου, όπως αποφάσισε απερίσκεπτα το υπουργείο! Πόσω μάλλον που θεωρώ αναπόφευκτη την παράταση της προθεσμίας υποβολής των μηχανογραφικών, πράγμα που μοιραία θα μας οδηγήσει ως τα μέσα Ιουλίου!
Συνεπώς τα ενδεχόμενα είναι δύο: α) Ή αναλαμβάνουν οι νέοι διεθυντές την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, σύμφωνα με τον "προγραμματισμό" του υπουργείου, και συγχρόνως αναλαμβάνουν αυτοί να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία των μηχανογραφικών όντας ωστόσο (πολλοί από αυτούς) παντελώς ανεξοικείωτοι με το θέμα αυτό, οπότε αναμένονται καταστάσεις απείρου κάλλους, β) Ή απλώς το υπουργείο εκδίδει μια διορθωτική εγκύκλιο ορίζοντας νέα ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας των διευθυντών λυκείου, ώστε να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα η διαδικασία των μηχανογραφικών.
Όλα αυτά που επισημαίνω είναι προφανή για κάποιον που ζει την εκπαιδευτική πραγματικότητα κι επομένως πανεύκολο να τα προβλέψει από νωρίς, προκειμένου να μην αναστατώνονται άσκοπα τα σχολεία, οι μαθητές και οι οικογένειές τους. Το ότι ολόκληρο υπουργείο αποφασίζει ερήμην της εκπαιδευτικής πραγματικότητας και πάντα την έσχατη στιγμή σπεύδει να μπαλώνει τις τρύπες της απερισκεψίας του είναι πλέον ένα γνώριμο σύμπτωμα της απόστασης που χωρίζει την εξουσιομανή αλαζονεία από τη ζωή των καθημερινών ανθρώπων, την οποία όμως επηρεάζει άμεσα με τις αποφάσεις της.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ