ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Παρέμβαση για την κλήρωση θεμάτων από την Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας

Δημοσίευση: 02/05/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Καραγιάννης Ιωάννης, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Μαθηματικών Νομού Κυκλάδων 

Σχετικά με τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των Ημερήσιων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων, των Ημερήσιων και Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. και των ΕΝΕΕΓΥΛ θα πρέπει, εκ νέου, να σταλθεί από το Υ.ΠΑΙ.Θ. προς στις σχολικές μονάδες τι ακριβώς ισχύει σχετικά με την κλήρωση των θεμάτων για την σχολική χρονιά 2022-2023.

Αν δηλαδή ισχύει η περσινή απόφαση για την κλήρωση 6 θεμάτων (3 θεμάτων για το 2ο θέμα, 3 θεμάτων για το 4ο θέμα) από τα οποία ο/η διδάσκοντας/διδάσκουσα επιλέγει το ένα για το 2ο θέμα και το ένα για το 4ο θέμα ή αν η κλήρωση είναι μονοσήμαντη με την κλήρωση ενός μόνο θέματος για το 2ο θέμα και ενός μόνο θέματος για το 4ο θέμα. 

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα έπρεπε το περιθώριο των θεμάτων επιλογής να διευρυνθεί (π.χ. να κληρώνονται 5 θέματα από κάθε κατηγορία και να επιλέγει ο/η διδάσκοντας/διδάσκουσα από 1 σε κάθε κατηγορία) καθώς και να υπάρξουν "φίλτρα ενοτήτων/κεφαλαίων, " ώστε να αποφεύγεται  η επανάληψη θεμάτων από το ίδιο κεφάλαιο ή/και ενότητα.

Πέρσι είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο αυτό σε 1 στα 10 σχολεία τουλάχιστον σε ένα μάθημα  (Μαθηματικά- Νομοί Κυκλάδων και Δωδεκανήσου)

 

Σχόλια (10)

 
ΜΑΡΙΑ ΖΟΥΜΠΑΔΕΛΛΗ
05 Μάιος 2023 10:06

Όλα τα παραπάνω πολύ σωστά!!Θεωρώ θα πρέπει να δίνονται 5 θέματα για κάθε θέμα και επιπλέον να γίνει εξαίρεση από την κλήρωση των παραγράφων που είναι εκτός ύλης. Τα συζητάμε και με άλλους/άλλες συναδέλφους.

 
John T
04 Μάιος 2023 14:42

Η ΥΑ 48803/ΓΔ4/22-12-2020 που τροποποιεί την αρχική ΥΑ 173678/ΓΔ4/22-12-2020 και ορίζει κλήρωση 3+3 θεμάτων από τα οποία επιλέγονται 1+1, αναφέρει στο τέλος ότι "Η απόφαση ισχύει από το τρέχον σχολικό έτος 2021-2022", οπότε ισχύει λογικά και φέτος και θα κληρωθούν 3+3 θέματα όπως και πέρυσι.

 
Δισκοβόλος (πρώην Ανήσυχος εκπαιδευτικός)
03 Μάιος 2023 23:21

@Σοφία
Πολύ καίριος ο προβληματισμός σου, Σοφία μου. Το ερώτημά σου βέβαια είναι ρητορικό. Σαφώς και είναι πολύ πιο ουσιαστικό να είναι πιο περιορισμένη η διδακτέα ύλη, ώστε να έχει την άνεση χρόνου ο εκπαιδευτικός να τη διδάξει διεξοδικά και να εμβαθύνει σε κρίσιμα σημεία, πράγμα που προφανώς δεν μπορεί να γίνει κάτω από την πίεση της τράπεζας θεμάτων, η οποία τελικά οδηγεί στην εικονική διεκπεραίωση της ύλης, για να φαίνονται όλα σωστά στα χαρτιά, αλλά με τεράστιο κόστος στο γνωσιακό επίπεδο των μαθητών.
Επιμένω λοιπόν, όπως επανειλημμένα έχω σχολιάσει, ότι ο θεσμός της τράπεζας θεμάτων είναι καταστροφικός για τη σωστή μόρφωση των μαθητών και συγχρόνως αφαιρεί κάθε περιθώριο από τον εκπαιδευτικό να δώσει το κάτι παραπάνω που θα μπορούσε ή θα ήθελε σέρνοντάς τον με τη βία να επιταχύνει τη διδασκαλία του και συχνά να κάνει και παραπανήσιες ώρες (χωρίς φυσικά να αποζημιώνεται) σε βάρος άλλων μαθημάτων που αυθαίρετα κρίνονται ως δευτερεύοντα....

 
ΝΔ δε θέλατε;
03 Μάιος 2023 20:31

Η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης πέφτει στις 21|5 και η τράπεζα θεμάτων η οποία δεν εξυπηρετεί κανέναν παιδαγωγικό σκοπό θα χρησιμοποιηθεί για τελευταία φορά.

 
Σοφία
03 Μάιος 2023 18:42

Παρόλο που η τράπεζα θεματων "υποχρεώνει" τους καθηγητές να διδαξουν ολο το μέρος της διδακτέας ύλης και συνεπώς να καλύπτεται πλήρως η χρονιά από ολα τα φαινόμενα μάθησης και τα παιδιά να μην έχουν ελλείψεις για τις επόμενες χρονιές ή στην τρίτη λυκειου για τις πανελλήνιες, υπάρχουν και αρνητικά.
Αρχικά δεν είναι δυνατό να διδαχθεί σωστά και ευλαβικά ένα τόσο μεγάλο κομμάτι ύλης σαφώς τα παιδιά θα δημιουργήσουν κενά αφου η ύλη τρέχει αρα και ο καθηγητής έχοντας την υποχρέωση θα τα κάνει όλα πιο γρήγορα καθ περιληπτικά με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνουν όλα τα παιδιά πλήρως το κάθε κεφάλαιο. Συνεπώς προκύπτει η ερώτηση, είναι καλύτερο τα παιδιά να ξέρουν τα 2/3 της ύλης όσο καλύτερα η γίνεται ή να ξέρουν και τα 3/3 αλλα κχι τόσο διεξοδικά και καλά αφού ο χρόνος δεν το επιτρέπει;
Μαθητρια Γ' λυκειου

 
Γιώργος 18
03 Μάιος 2023 11:27

Καποτε υπήρχε και το δύο τρίτα, αν δεν κα΄νω λάθος, της διδακτέας ύλης, ως εξεταστέα, για διευκόλυνση των μαθητών! Τώρα?...Τελικά το κυριότερο που κα΄νει η ύπαρξη της Τράπεζας είναι να αναγκάζει όλους τους καθηγητές να τελειώνουν όπως όπως και σε αποδεκατισμένα σχεδόν τμήματα, την ύλη. Όλα τα άλλα....

 
ΣΤΕΦΑΝΟΣ
02 Μάιος 2023 22:54

Θα ήθελα κ. Καραγιάννη στις παρεμβάσεις σας να επισημάνετε στο υπουργείο να δοθούν σχετικές οδηγίες όπως:
Να υπάρχει σε κάθε σχολείο ειδική αίθουσα με τον κατάλληλο εξοπλισμό (εκπαιδευτικό λογισμικό σε pc και εκτυπωτής)
Οι εισηγητές θα πρέπει να μπορούν να εργαστούν στο σχολείο και όχι να πηγαίνουν εκτός σχολείου (πχ στο σπίτι ενός συναδέλφου που έχει εξοπλισμό) για να δώσουν θέματα άρτια.

 
Μελίνα
02 Μάιος 2023 22:15

Πολύ σωστά! Με όσους συναδέλφους συζητώ, όλοι συμφωνούμε πως πρέπει και φέτος να ισχύσει το περιθώριο επιλογής στην κλήρωση. Έτσι ο/η εκπαιδευτικός θα διαλέξει ανάλογα με το επίπεδο των συγκεκριμένων μαθητών, σε ποιο θέμα πιστεύει ότι θα ανταποκριθούν καλύτερα κλπ.
Επίσης, ορθή η πρόταση του κ.Καραγιάννη για ύπαρξη φίλτρων ώστε να αποφεύγονται οι επαναλήψεις.
Χαίρομαι που κάποιος Σύμβουλος ενδιαφέρθηκε να κάνει αυτή την παρέμβαση, μήπως και οι υπεύθυνοι στο Υπουργείο διευκρινίσουν αυτό το θέμα που μας αφορά όλους.

 
ΒΑΣΙΛΗΣ
02 Μάιος 2023 21:55

Πολύ σωστό. Επίσης θέλω να επισημάνω ότι σχεδόν το σύνολο τον θεμάτων στα Μαθηματικά τουλάχιστον, είναι γενικά θέματα και μπορούμε να τα λύσουμε αφού διδαχθεί όλη η ύλη. Έτσι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά θέματα και αγχώνονται κυρίως οι καλοί μαθητές γιατί αν και θα ήθελαν, δεν προλαβαίνουν να λύσουν τα θέματα. Εδώ να σημειώσω ότι δεν είμαι κατά της Τρ. Θεμάτων, απλά να βελτιωθεί ακούγοντας και λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις των διδασκόντων.

 
ΝΙΚΟΛΑΣ
02 Μάιος 2023 19:43

Μπραβο σας για τος παρεμβάσεις σας κύριε Καραγιαννη.Να ξέρουμε τι θα κάνουμε και τι θα πούμε στους μαθητές μας.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ