ΜΑΘΗΤΕΣ

Εντολή διενέργειας ΕΔΕ για το θάνατο της 15χρονης μαθήτριας σε εκδρομή

Η υπουργική απόφαση για τις εκδρομές δεν ορίζει χρόνο επιστροφής των μαθητών και συνοδών στο ξενοδοχείο κατά τις πολυήμερες εκδρομές
Δημοσίευση: 06/05/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εντολή, προκειμένου να διερευνηθεί η τέλεση πειθαρχικών αδικημάτων  για το θάνατο της 15χρονης μαθήτριας Λυκείου τους Βύρωνα, σε  Κατάστημα με ζωντανή ελληνική μουσική, ενώ  βρίσκονταν σε πολυήμερη μαθητική εκδρομή, έδωσε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θανάσης Νικολόπουλος, όπως ο ίδιος δήλωσε στο esos.

Οπως είπε ο κ. Νικολόπουλος στο esos από την επικοινωνία  με τον Διευθυντή του Λυκείου, προέκυψαν τα εξής στοιχεία:

  • Στην εκδρομή συμμετείχαν 76 μαθητές/ες μόνο της Α΄Λυκείου.
  • Τους μαθητές συνόδευαν 5 εκπαιδευτικοί.
    Το πρακτικό  του Συλλόγου Διδασκόντων   είχε έγκριση για προαιρετική έξοδο.
  •  Οι μαθητές μετέβησαν σε  Κατάστημα με ζωντανή ελληνική μουσική, πεζοί, κοντά στο ξενοδοχείο.
  • Στο Κατάστημα με τη ζωντανή ελληνική μουσική, παρόντες ήταν  και οι πέντε συνοδοί  εκπαιδευτικοί, καθώς και ο γιατρός.
  • Παρά το γεγονός ότι η έξοδος ήταν προαιρετική, συμμετείχαν και οι 76  μαθητές, και κανένας δεν δήλωσε ότι επιθυμεί να παραμείνει στο ξενοδοχείο.
  • Η οδηγία η οποία δόθηκε από τους  συνοδούς στους μαθητές ήταν   στο Κατάστημα με ζωντανή ελληνική μουσική να παραγγείλουν μόνο αναψυκτικά.Ανάλογη οδηγία δδόθηκε και στον υπεύθυνο του Κέντρου.

Ο Διευθυντής ΔΔΕ Α Αθήνας  δήλωσε στο esos ότι μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα θα αποδοθούν, εάν υπάρξουν, ευθύνες.

Η υπουργική απόφαση

Σημειώνεται ότι η υπουργική απόφαση για τις εκδρομές δεν ορίζει χρόνο επιστροφής των μαθητών και συνοδών στο ξενοδοχείο κατά τις πολυήμερες εκδρομές.

Η απόφαση ορίζει χρόνο μόνο για την ημέρα επιστροφής στο σχολείο από την πολυήμερη εκδρομή , στις 10 μ.μ. , εκτός και αν υπάρχει σοβαρός λόγος καθυστέρησης

Σχόλια (47)

 
Ρίτα
08 Μάιος 2023 11:08

Ο Δ.Δ.Ε. είχε την υποχρέωση να διατάξει ΕΔΕ και καλώς έπραξε. Το λέω ως γονιός πρώτα. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να "ξυπνήσουν" και να διεκδικήσουν τα αυτονόητα.

 
ilias
08 Μάιος 2023 08:46

Υπεύθυνη Δήλωση Γονέα/Κηδεμόνα
1. Με εξαίρεση την περίπτωση του περιπάτου χωρίς μεταφορικό μέσο, είναι απαραίτητο ο γονέας/κηδεμόνας να καταθέτει στον/η Διευθυντή/ντρια του σχολείου αυτοπροσώπως ή με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του, ενυπόγραφη υπεύθυνη δήλωση, με την οποία συναινεί ή όχι για τη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του παιδιού του στη σχεδιαζόμενη εκδρομή-μετακίνηση, αφού προηγουμένως ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΕΓΓΡΑΦΩΣ για το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής-μετακίνησης συμφωνώντας ως προς την ΠΙΣΤΗ ΤΗΡΗΣΗ του, καθώς και τις υποχρεώσεις των μαθητών και μαθητριών.

 
ΒΜ
08 Μάιος 2023 02:51

Συμφωνώ με τον/την ΒΚ. Συλλυπητήρια στους γονείς και στους οικείους του παιδιού , συλλυπητήρια και στους καθηγητές . Διάβασα πράγματα που δείχνουν ασχετοσύνη ή και κακία. Οι εκπαιδευτικοί παίρνουν εργολαβία τις εκδρομές , ήξεραν τι τους περίμενε κλπ. Τί άλλο θα διαβάσουμε ; Προφανώς και υπάρχει μεγάλη ευθύνη και το γνωρίζουν , αλλά υπάρχει και μεγάλη αγάπη για τους μαθητές/ μαθήτριες που παρακαλάνε για συνοδούς στις εκδρομές. Πολλά θα μπορούσα να γράψω , υπήρξα συνοδός δυστυχώς σε εκδρομή που χάσαμε μαθητή . Δεν μπορώ να διαβάζω βλακείες . Έλεος , όσοι δε γνωρίζετε !!!

 
Νίκος
07 Μάιος 2023 22:41

Συλλυπητήρια στους γονείς της μαθήτριας.
Για ότι συμβεί στην εκδρομή υπεύθυνοι είναι ο αρχηγός και οι συνοδοί.
Στο σχολείο μας έχουμε απαραίτητα την έγκριση προγράμματος και κινήσεων από γονείς. Δεν δίνεται έγκριση δεν έρχεται ο μαθητής.
Κάθε χρόνο πηγαίνουμε στην ίδια πόλη με το ίδιο πρόγραμμα, στο ίδιο ξενοδοχείο (εκτός πόλης και δυόροφο όλα τα δωμάτια συγκεντρωμένα). Στο ίδιο μαγαζί για φαγητό διασκέδαση σε πλακόστρωτο δρόμο στα πενήντα μέτρα πάρκινγκ του λεωφορείου και επιστροφή στις 12:00.
Εκτός του κόστους της εκδρομής δίνουν ως εγγύηση 20 ευρώ τα οποία επιστρέφονται μετά την εκδρομή. Αν υπάρξουν φθορές κλοπές ζημιές αποζημιώνονται επιτόπου από την εγγύηση. Αν βρεθούν οι υπαίτιοι τα ποσά τα πληρώνουν οι γονείς στην επιστροφή.
Σε παραβατικότητα οι μαθητές επιστρέφουν άμεσα με ταξί ή λεωφορείο ΚΤΕΛ στο σπίτι τους με συνοδό έναν επιπλέον εκπαιδευτικό που συνοδεύει, οι γονείς αποζημιώνουν τα έξοδα μετακίνησης. Αν ο αριθμός των μαθητών που εκδηλώνουν την παραβατικότητα είναι μεγάλος επιστρέφουν άμεσα όλοι πίσω.
Όλα αυτά τα γνωρίζουν μαθητές και γονείς. Μέχρι σήμερα δεν κάναμε χρήση της εγγύησης.
Αυτά

 
Συνοδός
07 Μάιος 2023 20:21

Νέο πλαίσιο άμεσα.
Αποζημίωση συνοδών, λιγότερες διανυκτερεύσεις, λιγότεροι μαθητές ανά συνοδό, όριο στον αριθμό μαθητών που μπορούν να μετακινηθούν προς έναν προορισμό, περιορισμός πολυήμερων εκδρομών για μαθητές κάτω των 17, δυνατότητα συλλόγου να αποκλείσει μαθητές με καταγεγραμμένη συστηματική παραβατική συμπεριφορά, ακριβής περιγραφή του προγράμματος επισκέψεων, εξόδων για φαγητό μόνο, επιστροφή στο ξενοδοχείο πριν τις 11.00, άμεση διακοπή εκδρομής και επιστροφή στην πρώτη παραβατική συμπεριφορά μαθητών, δυνατότητα ορισμού νοσηλευτή συνοδού σε όλες τις μαθητικές εκδρομές, γραπτή συναίνεση γονέων και ανάληψη ευθύνης για κάθε φθορά που θα προκληθεί από τους μαθητές και λεπτομερής παρουσίαση προγράμματος και υποχρεώσεων μαθητών. Αλλιώς ας κάτσουμε όλοι στα σπίτια μας.

θερμά Συλλυπητήρια για την απώλεια του παιδιού στους γονείς, κουράγιο και δύναμη στους εκπαιδευτικούς. Ας είναι η τελευταία τραγωδία.

 
Λαθος μου
07 Μάιος 2023 18:55

Πηγαιναμε πενταημερες στη ροδο τα ωραια χρονια δεν σκεφτομασταν οτι κατι μπορει να συμβει λεγσμε να μην σερβιρουν αλκοολ αλλα γινοταν χαμος οι μαθητες αγοραζαν μπουκαλια ηταν και φθηνοτερα απο την αλλη ελλαδα αν δεν τους πηγαιναμε απειλουσσν οτι θα πανε μονοι τους και θα κανουν το ξενοδοχειο με αλλα 5 σχολεια καλοκαιρινο ξενυχτι μεχρι να κλεισουν τα μαγσζια το ξημερωμα 5 ημερεε στην τσιτα αυπνοι μας φυλαξε ο θεος μεγαλη η χαρη του και φυσικα πιο καλα παιδια απο τα σημερινα σημερα ας πανε εκδρομες με τους γονεις τους

 
@ΠΛΑΤΑΡΟ
07 Μάιος 2023 16:16

Απειλητικά το λετε;; Κάπως έτσι το εκλαμβάνω...

 
Γιωργος
07 Μάιος 2023 15:26

Ένα παιδί χάθηκε και λογικό είναι να αναζητηθούν ευθύνες...
Είτε αυτό γινόταν σε σχολική εκδρομή , είτε σε αγώνα ,είτε σε βόλτα με τους γονείς..
Στο θέμα με τις σχολικές εκδρομές...
Έχω συνοδέψει πολλές φορές...
Και φυσικά μου έτυχαν διάφορα...
Παιδιά μέθυσαν ,αλλο έσπασε το χέρι του,
Κάποιο συνελήφθη για μικροκλοπη...
Πολλά...
Από την άλλη στις εκδρομές γνώρισα πλευρές του χαρακτήρα μαθητών μου που 50 χρόνια να τους έκανα μάθημα δε θα μπορουσα
Άρα ναι στις εκδρομές αλλά όχι στη διαπόμπευση των καθηγητών
Μαθητής ανήλικος που ο κηδεμόνας του ρητά δεν υπογράφει ότι επιτρέπει στο παιδί του να έχει ελεύθερη ώρα που θα κάνει βόλτα στην πόλη χωρίς τη συνοδεία των καθηγητών να μην έρχεται
Μαθητής που οι κηδεμόνες δεν επιτρέπουν στο παιδί του να διασκεδάσει μέχρι αργά το βράδυ να μην έρχεται
Από την άλλη έχω κι εγώ υποχρέωση να είμαι σε εγρήγορση και να προσέχω να μη μεθύσουν ,ανά δύο ώρες όλοι οι μαθητές να μου δίνουν παρών κλπ
Πρέπει πια να γίνει μια γενική συζήτηση και πολύ σοβαρή ποια είναι η ευθύνη μας απέναντι στους μαθητές μας
Από τη μια ο νόμος λέει ότι όσο ο μαθητής βρίσκεται στο σχολείο έχουμε τη γονική μέριμνα κι έχουμε ευθύνη για τα πάντα
Από την άλλη ο κάθε κηδεμόνας επεμβαίνει κι έχει λόγο για τα πάντα
Σε πια θέση θα καθίσει το παιδί του, τι βαθμό θα του βάλουμε, αν θα το μαλώσουμε κλπ
Μονά ζυγά ο καθηγητής χάνει
Στην κακιά στιγμή φταίει για όλα αλλά μέχρι να έρθει η κακια στιγμή δεν εχει εξουσία για τπτ
Αυτό μας έχει εξουθενώσει σωματικά ψυχολογικά πνευματικά
Επίσης επιτελους κάτι πρέπει να γίνει με τη βιομηχανία διώξεων και ΕΔΕ
Ακόμα και να βήξει ο καθηγητής κινδυνεύει με ΕΔΕ
Νισαφι......

 
DD
07 Μάιος 2023 13:52

Σωστό να αμείβονται όσοι πολυήμερες εκδρομές πάνε
Σωστό ν' αλλάξει ο νόμος

Πολύ θα ήθελα όμως να δω τις προτάσεις για αλλαγή του νόμου από την ΟΛΜΕ
Νομίζω ότι δεν υπάρχουν αλλά εάν υπάρχουν συγκεκριμένες και όχι γενικόλογες προτάσεις θα το εκτιμούσα αν κάποιος/α συνάδελφος έδινε το λινκ

 
DIMITRIS
07 Μάιος 2023 11:50

Η ΕΛΜΕ ΠΙΕΡΙΑΣ με ομόφωνη απόφαση μετά τη δήλωση της υφυπουργού προτείνει στην ΟΛΜΕ να λάβει απόφαση για αποχή από εκδρομές-εκπαιδευτικές επισκέψεις μονοήμερες ή πολυήμερες έως ότου αλλάξει το νομικό πλαίσιο. Επίσης να δίδονται εκτός έδρας-όπως σε όλους τους εργαζόμενους που μετακινούνται για λόγους της εργασίας τους- καθώς και υπερωρίες για Σ/Κ.
Δεν γίνεται να κερδίζουν τουριστικά γραφεία, ξενοδοχεία, ταβέρνες κτλ .....με εθελοντική προσφορά των εκπαιδευτικών,οι οποίοι τα ακούνε από όλους και κινδυνεύουν να βρεθούν και φυλακή... Στο χέρι των συναδέλφων πλέον να στηρίξουν την πρόταση αυτή....

 
Είναι πολλά τα 7 Άρη
07 Μάιος 2023 11:27

Εμείς πήγαμε πολυήμερη στη Γ' Λυκείου στα 18 και μόνο η Παναγία φύλαξε εμάς και τους εκπαιδευτικούς μας, με όσα κάναμε..... και σήμερα πηγαίνουν πολυήμερες εκδρομές από την Ε' Δημοτικού στα 11 με τις "ευλογίες" ΟΛΩΝ!!!!!! Πολύ θέλει για να γίνει το κακό? Στο τέλος πάλι ο "σταθμάρχης" θα φταίει όμως.
ΥΓ. Είδε κανείς την κα. Υπουργό ή την κα. Ζέττα βρε παιδιά?

 
Εκπαιδευτικός λίγο πριν την συνταξιοδότηση
07 Μάιος 2023 10:18

Κάποιες ερωτήσεις για τους «γνώστες» 1. Υπάρχει κάποιος από εσάς που δεν πήγε πολυήμερη με το σχολείο; 2. Πριν 30-40 χρόνια οι πολυήμερες ήταν εκπαιδευτικές και δεν υπήρχε βραδινή έξοδος; 3. Μπορούν σήμερα οι γονείς να απαγορεύσουν στο παιδί τους να συμμετάσχει στην πολυήμερη;
Προφανώς η απάντηση σε όλα είναι ΟΧΙ (βέβαια οι εξαιρέσεις είναι για να επιβεβαιώνονται οι κανόνες).
Καλημέρα σας.

 
Νίκη Ν.
07 Μάιος 2023 10:11

Οι καθηγητές αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη με τις συνοδειες εκδρομών, με το θεσμικό πλαίσιο και τον νόμο να μην τους βοηθάει καθόλου. Και όλο αυτό το ρίσκο δεν υπάρχει για τα παιδιά, αλλά για τα συμφέροντα των ιδιοκτητών νυχτερινών καταστημάτων. Πρέπει να ανασταλουν όλες οι εκδρομές μέχρι να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο. Και στο νέο θεσμικό να επιτρέπονται μόνο εκπαιδευτικου χαρακτήρα δράσεις. Δε βλέπω το λόγο να τρέχουν τα ανηλικα παιδιά στη νυχτερινή διασκέδαση και στην κατανάλωση αλκοόλ. Επίσης, επιβαρύνεται δυσανάλογα η οικογένεια του κάθε μαθητή με τα ποσά που καλείται να πληρώσει για τις εκδρομές.

 
Δισκοβόλος (πρώην Ανήσυχος εκπαιδευτικός)
07 Μάιος 2023 09:35

Αφού πρώτα απευθύνω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της άτυχης μαθήτριας, θα ήθελα να κάνω κάποιες επιγραμματικές επισημάνσεις σε ορισμένα σχόλια που συνοδεύουν το παρόν άρθρο:
@ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΕ : Δυστυχώς έχετε απόλυτο δίκιο!
@ΒΚ : Προσυπογράφω πλήρως το σχόλιό σας.
@sig xim : Όσο κι αν συμφωνώ με την αφορμή του σχολίου σας, διαφωνώ απολύτως με την προτροπή σας...
@Ελπίδα : Προσυπογράφω μέχρι κεραίας!
@Έλεος : Έχετε απόλυτο δίκιο. Σε όλα!
@Πλατάρος : Ουδέν σχόλιον! Νισάφι πια...

 
de facto καταργηση
07 Μάιος 2023 01:20

με μη συμμετοχή ΚΑΝΕΝΟΣ . απλούστατο

 
Νικος
07 Μάιος 2023 00:16

Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί κάθε φορά που συμμετέχουν σε εκδρομή αναλαμβάνουν ένα μεγάλο ρίσκο και κάνουν τον σταυρό τους μην τους τύχει τίποτα κακό. Έχει τύχει ΣτΕ.ξςνη πόλη να γίνει φασαρία έξω από τα ταβέρνα με ντόπιους και οι συνοδοί δεν τόλμησαν να φωνάξουν αστυνομία επειδή βρίσκονταν "ακάλυπτοι" εκείνη την ώρα κι εντός ξενοδοχείου (ώρα 00:30). Και όσον αφορά εκείνους που γράφουν φανφάρες όπως "να μείνουν οι μαθητές στο ξενοδοχείο", αναρωτηθείτε τι φασαρίες και χαμό θα κάνουν οι μαθητές από τις 22.00 στο κάθε ξενοδοχείο... Τα προβλήματα θα είναι πολλαπλάσια.
ΛΥΣΗ: Ας βρεθεί νέο πλαίσιο λειτουργίας πολυήμερων εκδρομών ή ας συμφωνήσουμε να είναι νόμιμη η οποία νυχτερινή έξοδος των μαθητων

 
Δημήτρης @ ΒΚ
07 Μάιος 2023 00:08

Αγαπητέ(ή) ΒΚ δε διαβάζεις άσχετες δηλώσεις, διαβάζεις την ωμή αλήθεια. Κι εσύ που συνοδεύεις και μεις που δε συνοδεύουμε γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Κι αυτό που συμβαίνει είναι ότι για χάρη της οικονομίας (τα περί εκπαιδευτικής εκδρομής είναι συζητήσιμα) κάποιοι εκπαιδευτικοί ρισκάρουν τα πάντα. Με γεια τους και χαρά τους! Τι βγαίνετε τώρα και λέτε για αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο κλπ. Μακάρι να αλλάξει. Αλλά μέχρι τότε γιατί συνοδεύετε; Δε γνωρίζετε τις πιθανές επιπτώσεις; Αφού τις γνωρίζετε και επιμένετε, μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι θα μπλέξετε άσχημα μιας και βάζετε το κεφάλι σας στον ντορβά για να παρουσιάζει η κάθε κυβέρνηση ανάπτυξη στους δείκτες και μείωση ανεργίας, λες και παίρνετε και κανά σοβαρό μισθό, για να πω ότι έχετε και μια ηθική υποχρέωση να βοηθήσετε. Αυτή είναι η αλήθεια. Όσον αφορά αυτό που γράφεις περί ενημέρωσης των κηδεμόνων για βραδινή έξοδο δεν έχει νομική ισχύ και μάλιστα πριν από λίγο καιρό έτυχε να κάνει σχετική δήλωση η Μακρή λέγοντας ότι οι δηλώσεις των γονιών δεν καλύπτουν τους συνοδούς.

 
ΔΑΣΚΑΛΑ
06 Μάιος 2023 23:57

Δεν εχετε ολοι αντιληφθει τι γινεται στισ πολυημερες εκδρομες; γιατί πατε συνοδοί; τα παιδια είναι ανήλικα και η ευθύνη τεράστια. Εμείς οι παλιότεροι που δεν πήγαμε πολυήμερες εκδρομές ειμαστε λιγότεροι ευτυχισμένοι; όχι, απλα μεγαλωσαμε στην ωρα μας και δεν βιαστηκαμε να τα κανουμε ολα πριν ενηλικιωθούμε.

 
DD
06 Μάιος 2023 23:46

@sig xim 06 Μάιος 2023 19:59

O κ. Πλατάρος και ο κάθε κ. Πλατάρος έχουν δικαίωμα να έχουν άποψη και να την καταθέτουν δημοσίως.

Εσύ, όπως και κάθε άλλος σαν και σένα, έχεις δικαίωμα να ασκείς όσο μα όσο σκληρή κριτική θες σε αυτά που καταθέτει, με κόσμιο τρόπο και εστιάζοντας στο τι γράφεται.

Αυτό που δεν έχεις δικαίωμα είναι να ζητάς να κατέβει η ανάρτησή του επειδή εσύ δεν συμφωνείς μ' αυτή. Μάλλον εσύ προσβάλλεις με τα λεγόμενά σου τον ιστότοπο που μας φιλοξενεί

Αυτό όμως που μου κάνει εντύπωση είναι ότι έκρινες κάτι σαν απαράδεκτο ζητάς από το esos να το κατεβάσει, χωρίς να έχουμε διαβάσει το γιατί.

 
@ ΓΙΑΝΝΗΣ
06 Μάιος 2023 23:32

Πολύ σωστά θυμήθηκες, Γιάννη, και τη θλιβερή δήλωση της υφυπουργού για τις υπεύθυνες δηλώσεις. Η οποία δήλωση έρχεται σε αντίφαση με τον νόμο που έχει θεσπίσει η ίδια η κυβέρνηση, βλ. ΦΕΚ 456, τχ. Β, 13-2-2020, άρθρο 10:

Άρθρο 10
Υπεύθυνη Δήλωση Γονέα/Κηδεμόνα
1. Με εξαίρεση την περίπτωση του περιπάτου χωρίς μεταφορικό μέσο, είναι απαραίτητο ο γονέας/κηδεμόνας να καταθέτει στον/η Διευθυντή/ντρια του σχολείου αυτοπροσώπως ή με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του, ενυπόγραφη υπεύθυνη δήλωση, με την οποία συναινεί ή όχι για τη συμμετοχή του παιδιού του στη σχεδιαζόμενη εκδρομή-μετακίνηση, αφού προηγουμένως ενημερωθεί εγγράφως για το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής-μετακίνησης συμφωνώντας ως προς την πιστή τήρησή του, καθώς και τις υποχρεώσεις των μαθητών και μαθητριών.
κτλ, κτλ

Ο κηδεμόνας, λοιπόν, συναινεί ως προς τις υποχρεώσεις των μαθητών.
Και η υπεύθυνη δήλωση, κυρία υφυπουργέ, είναι ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Αν δεν μπορείτε να θυμάστε τι έχετε ψηφίσει ως νόμο εσείς η ίδια, να σωπαίνετε και να παραιτείστε. Αρκετά με τις δηλώσεις εντυπωσιασμού και με τη μετακύλιση της ευθύνης στο εύκολο θύμα: τον εκπαιδευτικό. Αρκετά!

 
Γεωργία
06 Μάιος 2023 23:30

Ειλικρινά μέσα σε όλη αυτή την λύπη για το τραγικό που συνέβη συζητούμε για ΕΔΕ, που σαφώς πρέπει να γίνει αλλά και για την αφύπνιση ενός εισαγγελέα για τις ευθύνες της πολιτείας να αφήνει εκπαιδευτικούς και γονείς σε αυτό το επίσης τραγικό σημείο. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ "ΕΚΔΡΟΜΩΝ" μέχρι να βρεθεί ένα άλλο πλαίσιο ΑΜΕΣΑ. Θρήνος για το παιδί που χάθηκε.

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΕ
06 Μάιος 2023 22:14

όλο το χέρι ξέρουν να κουνούν οι πλάταροι και ..ο άλλος και να κάνουν ΕΔΕ..., δεν ξερουν τίποτα για την σχολική πραγματικότητα...και ας καμώνονται...εδώ και τώρα νέα εγκύκλιος για τις σχολικές μετακινήσεις...απαγόρευση πολυήμερων με διανυκτερεύσεις , οι οποίες πλέον δεν έχουν κανένα εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ....δεν γίνεται δε να μην υπάρχουν νυκτερινές έξοδοι σε τέτοιες εκδρομές (ιδιαίτερα των Λυκείων) ...εξάλλου γιαυτό τα παιδιά συμμετέχουν ...για να 'ξεδώσουν' ...

 
Δημήτρης
06 Μάιος 2023 22:06

Υπάρχουν στα σχολεία καθηγητές που αναλαμβάνουν εργολαβικά, κάθε χρόνο, αυτές τις περιβόητες "εκπαιδευτικές" εκδρομές που περιλαμβάνουν και ΣΚ. Ενώ είναι πασίγνωστο ότι όλα γίνονται για να κινείται το χρήμα (πρακτορεία, ξενοδοχεία μπαρ, ξενυχτάδικα κλπ) οι συγκεκριμένοι εκπ/κοί, χωρίς ίχνος κάλυψης από το νόμο, αναλαμβάνουν μια τεράστια ευθύνη. Αυτή η ανάληψη ευθύνης είναι ουσιαστικά μια ανευθυνότητα και αυτό αποδεικνύεται στο τραγικό συμβάν. Όμως όπως έστρωσαν έτσι και θα κοιμηθούν, δε μπορεί να γίνει διαφορετικά. Γιατί η άποψη που ακούστηκε περί επιστροφής στο ξενοδοχείο ό,τι ώρα νάναι, είναι για μωρά παιδιά, εφόσον ξέρουμε ότι σε μια εκδρομή καθορίζονται λεπτομερώς όλες οι δραστηριότητες. Αν λοιπόν έγραφε το πρακτικό ότι την Παρασκευή το βράδυ έχει ξενύχτι στα μπουζούκια, τότε καλώς. Αν όμως δεν το έγραφε, να αναλάβουν οι συνοδοί τις ευθύνες τους. Άκουσα το Δ/ντή να λέει στην tv ότι διασκέδαζαν το βράδυ όπως προβλέπεται. Πού προβλέπεται; περιλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα; Ειναι επίσης αστεία η άποψη ότι μερικά παιδιά, αν δεν πάνε εκδρομή με το σχολείο, δε θα ταξιδέψουν ποτέ. Δε ζούμε στο 1960. Όπως και να το δούμε το να συνοδεύεις δεκαπεντάχρονα σε εκδρομή με διανυκτέρευση είναι μεγάλο ρίσκο.

 
alex
06 Μάιος 2023 21:10

Το λέω λαικά,ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ΔΕΝ ΡΩΤΑΓΑΝ,οι συνοδοί καθηγητές ,οτι αν συμβεί οτιδήποτε σε εκδρομή μαθητών ,θα βρουν τον μπελά τους και μπορεί να χάσουν και την δουλειά τους.
Γνωρίζω περίπτωση ,θανατηφόρου ατυχήματος μαθητή σε σχολική εκδρομή -περίπατο ,οι καθηγητές για να ξεμπλέξουν πέρασαν 10 χρόνια ,με απολογίες ,ΕΔΕ,κατασυκοφάντηση από τους γονείς και τον τοπικό τύπο και οικονομική αιμοραγία σε μετακινήσεις για δικαστήρια ,εφετεία και δικηγόρους .Καταδικαστικές αποφάσεις ,και πάλι απολογίες για πειθαρχικες διώξειςκλπ.ΕΛΕΟΣ να τους πηγαίνουν οι γονείς εκδρομές.Αυτοί ελεγχουν τα πάντα,στις εκδρομές με τα παιδιά τους και έτσι είναι 100% σίγουροι οτι δεν θα πάθουν τίποτα!!!!!!!!!

 
Jony
06 Μάιος 2023 21:02

Έχουν γίνει πολλά περιστατικά, πολλοί συνάδελφοι έχουν καταδικαστεί, γονείς αξιώνουν αποζημιώσεις για ενέργειες που γνώριζαν ότι θα γίνουν και εμείς συνεχίζουμε να συνοδεύουμε. Το όργανό μας πιέζει για αλλαγή στο νομικό καθεστώς; Ένας τρόπος υπάρχει, δεν συνοδεύουμε μέχρι να τροποποιηθεί η κατάσταση και ο σύνοδος να παραμένει υπευθυνος αλλά όχι υποψήφιο θύμα.

 
Άβα
06 Μάιος 2023 20:39

@ Αναστασία.
Και τι είναι η ΟΛΜΕ κράτος; Αντί να ασχολείται με τα κομματικά συμφέροντα της πλειοψηφίας της ας κοιτάξει να κάνει κάποια σοβαρή πρόταση για τέτοια θέματα στο υπουργείο. Μια σοβαρή συνδικαλιστική οργάνωση όπως αυτές στην ΕΕ και τις ΗΠΑ θα είχε δικηγόρους οι οποίοι αμέσως θα είχαν πάει να συμβουλεύσουν τους συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς για το χειρισμό της υπόθεσης. Οι πολυήμερες εκδρομές είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας και πρέπει να γίνονται. Το κύριο πρόβλημα σε αυτές τις εκδρομές είναι το τι γίνεται το βράδυ στο ξενοδοχείο όπου οι συνοδοί δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα, αν σαν άνθρωποι πέσουν να κοιμηθούν. Στις νυχτερινές εξόδους διασκέδασης τα πράγματα είναι υπό έλεγχο αν το θέλουν οι συνοδοί.
Όσο για το συγκεκριμένο θλιβερό γεγονός δυστυχώς αν οι μαθητές/τριες έπιναν οινοπνευματώδη οι συνάδελφοι συνοδοί πιθανόν να υποστούν συνέπειες.

 
ΒΚ
06 Μάιος 2023 20:31

Συνοδεύω εκδρομές 24χρονια δεν μπορώ να διαβάσω άσχετες δηλώσεις ,δεν έχει γίνει εκδρομή λυκείου χωρίς Βραδυνή έξοδο ,δίνουμε μαχη να μην πιουν αλκοόλ, νσ μην αναφέρω τα ποτά που κρύβουν στο ξενοδοχείο μέσα σε ultrex η pringles η οπου αλλου σκαρφιστουν
Φυσικά στο πρόγραμμα που δίνουμε στους γονείς αναγράφεται η καθημερινή Βραδυνή έξοδος
Παμε με δικια μας ευθύνη για χάρη των παιδιων και για να αποφύγουμε προστριβές και εντάσεις στο σχολείο αλλά είμαστε παντελώς ακαλυπτοι και το ξέρει το ΥΠΕΘ χρόνια τώρα εκτός και είναι άσχετοι η τους βολεύει να το παίζουν άσχετοι, αυτη είναι η αλήθεια των πολυημερων εκδρομών, φεύγουμε και κάνουμε τον σταυρό μας ,όλοι έχουμε να πούμε άπειρα παραδείγματα αλλά ακόμα και η ολμε δεν ιδρώνει, δεν είδα ναφερει προταση αποχής εκπαιδευτικών από τις εκδρομές.
Νσ δουν στο ΥΠΕΘ πως τσουζει να μην πάει κανένα, κανένα όμως πολυήμερη εαν δεν αλλαξουν τον νομο ,ξέρετε πολύ καλά πόσες επιχηρησεις περιμένουν το κέρδος των εκδρομών και τα ποσά που διακινούνται.
Τα συλλυπητήρια μου στους γονείς του παιδιού, είμαστε όλοι γονείς με παιδιά που έχουν παει η πήγαν σε εκδρομές, τι να πεις στους φουκαράδες τους γονείς που χάσανε το παιδί τους αλλά εάν πρέπει να γίνει ΕΔΕ τότε να γίνει για τις αναρμοδιους του υπουργείου που μια ζωή σφυρίζουν αδιαφορα

 
Νίκος Μπ.
06 Μάιος 2023 20:24

Στις εκδρομές των σχολείων,όπως και σε κάθε δράση της ελληνικής πολιτείας ισχύει η φράση των μηχανοδηγών:"Πάμε και όπου βγει".

 
sig xim
06 Μάιος 2023 19:59

Η ανάρτηση του κ. Πλάταρου είναι απαράδεκτη και πρέπει να αποσυρθεί. Ο ιδιος δε να μην ξαναεμφανιστεί στο esos.

 
Δημήτρης
06 Μάιος 2023 19:43

Αφού η υπουργική απόφαση δεν ορίζει ώρα επιστροφής θα μπορούσαν να γυρίσουν την άλλη μέρα ξενυχτώντας στο μαγαζί ; Αυτό θα πούνε σε όσους γονείς διαμαρτυρηθούν για την καταπόνηση των παιδιών τους ; Και αφού το κορίτσι είχε πρόβλημα υγείας ποιος ανέλαβε την ευθύνη συνοδείας του ; Συλλυπητήρια στους γονείς, οι οποίοι μόλις συνέλθουν απο το σοκ θα κινηθούν σίγουρα δικαστικά εναντίον των συνοδών και του Δημοσίου. Καλή τύχη λοιπόν στους συνοδούς, οι οποίοι απέδειξαν οτι έχουν άγνοια κινδύνου, μια άγνοια που θα την πληρώσουν αυτή τη φορά, δυστυχώς, ακριβά.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.