ΕΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς σε αποχή από τις εκδρομές μέχρι να αλλάξει το νομικό πλαίσιο

Να απέχουν από τη συμμετοχή στις μαθητικές εκδρομές, ως συνοδοί,μέχρι να αλλάξει το νομικό πλαίσιο, καλεί τους εκπαιδευτικούς η ΕΛΜΕ Πιερίας.
Η ΕΛΜΕ ζητά να αποσαφηνιστούν τα όρια ευθύνης των συνοδών εκπαιδευτικών και "να μην μετατρέπονται οι συνοδοί-εκπαιδευτικοί σε εξιλαστήρια θύματα σε περίπτωση που προκύψει κάποια αρνητική εξέλιξη".
Επιπλέον,η τοπική ΕΛΜΕ των εκπαιδευτικών της Πιερίας θεωρεί ότι "είναι αναγκαίο να υπάρξει πρόβλεψη για αμοιβές των συνοδών-εκπαιδευτικών στις εκδρομές για υπερωρίες, σαββατοκύριακα και εκτός έδρας μετακινήσεις".
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Πιερίας
Με αφορμή πρόσφατα γεγονότα σε σχολικές εκδρομές και δηλώσεις της Υφυπουργού Παιδείας που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι οποίες μας βρίσκουν απολύτως αντίθετους, διότι αφήνονται ακάλυπτοι οι εκπαιδευτικοί, ζητούμε να επικαιροποιηθεί το νομικό πλαίσιο των σχολικών εκδρομών, με σκοπό να αποσαφηνίζονται τα όρια ευθύνης των συνοδών εκπαιδευτικών και να μην μετατρέπονται οι συνοδοί-εκπαιδευτικοί σε εξιλαστήρια θύματα σε περίπτωση που προκύψει κάποια αρνητική εξέλιξη.
Επιπλέον, είναι αναγκαίο να υπάρξει πρόβλεψη για αμοιβές των συνοδών-εκπαιδευτικών στις εκδρομές για υπερωρίες, σαββατοκύριακα και εκτός έδρας μετακινήσεις.
Μέχρι η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της σε αυτά τα ζητήματα, καλούμε τους συναδέλφους να απέχουν από τη συμμετοχή στις εκδρομές, ως συνοδοί.
Τέλος, καλούμε το Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. να αναδείξει το ζήτημα των σχολικών εκδρομών.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Εγκύκλιος για την αποτελεσματική διαχείριση του σεισμικού κινδύνου στα σχολεία
- Σήμερα οι αποφάσεις για τους μαθητές και τα σχολικά κτήρια της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία
- ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Η Ειδική Αγωγή σε πρώτη προτεραιότητα και όχι σε εγκατάλειψη!
- ΔΠΘ: Εκπαιδευτικά/επιμορφωτικά προγράμματα
- Επιστολή 324 Χημικών στον υπ. Παιδείας για τις δηλώσεις της υφυπουργού Δ.Μιχαηλίδου ότι "Έχουμε ελλείψεις σε Χημ...
- Πρυτανικές εκλογές ΕΜΠ: 5 από τα 6 εκλεγμένα μέλη των άγονων εκλογών επανεξελέγησαν
- Οδ. Ζώρας: Η εξωστρέφεια των Ελληνικών πανεπιστημίων στρατηγική προτεραιότητα του ΥΠΑΙΘΑ
- Αποτελέσματα επιλογής υποψηφίων Α΄ φάσης στα Δημόσια Ι.Ε.Κ.
- Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για ένταξη στον πίνακα και δήλωσης Μουσικών Σχολείων εμπειροτεχνών ιδιωτών μουσικών (ΕΜ16) γ...
- Τα σημερινά θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Σχόλια (34)
Θα ήθελα πολύ να δω, πέρα από την πρόταση για υπερωρίες και αποζημιώσεις, και προτάσεις για ένα αυστηροποιημένο πλαίσιο όπου το πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει επισκέψεις πρωί-απόγευμα, ή ομαδικές επισκέψεις σε χώρους αναψυχής σε συνεργασία με τοπικούς συλλογους/τον εκάστοτε Δήμο, και μάζεμα στο ξενοδοχείο νωρίς για αξιολόγηση-επανατροφοδότηση των δράσεων και ξεκούραση. Ούτε ευκαιρίες για οινοπνευμα, ούτε ανεξέλεγκτοι ανήλικοι μαθητές που φέρνουν τους καθηγητές στα όρια της αντοχής τους. Η "Σχολική εκδρομή" θα έπρεπε να είναι συνώνυμη με τη μάθηση και την αναψυχή, τίποτα άλλο. Αλλιώς ξέρουμε όλοι γιατί περιμένουν οι μαθητές τις πολυήμερες και γιατί βάζουν το κεφάλι τους στο στόμα του λύκου οι συνάδελφοι που συνοδεύουν.
@ ΔΜ
Την νομοθεσία, αγαπητέ μου, τη γνωρίζω πολύ καλά, και δεν προβλέπει ΤΙΠΟΤΑ από όσα θέτω. Αν προβλέπει, να μας τα παραθέσεις, με βάση τα δικά μου 5+ σημεία.
Δεν είσαι σε θέση να συλλάβεις το πνεύμα όσων γράφω, κι επιχειρείς να ασκήσεις και "κριτική". Κάποιους σαν εσένα πράγματι κανείς δεν τους παίρνει σοβαρά.
Και πριν σπεύσεις να υποστηρίξεις τις υπουργάρες, σκέψου τι νομοθεσίες έχουν εξασφαλίσει οι ίδιοι για την πάρτη τους (γι' αυτό και σημείωσα το "ακαταδίωκτο", ήτοι βουλευτική ασυλία και δεν συμμαζεύεται).
Περιμένουμε να μας υποδείξεις ένα προς ένα τη νομοθεσία που ανταποκρίνεται στα σημεία που παρέθεσα.
Χρειάστηκε ένας σταθμάρχης που δεν έκανε τη δουλειά του σωστά, αυτή που έκανε τις προηγούμενες μέρες "σωστά", για να γραφτούν ατελείωτα άρθρα και να γίνουν διαμαρτυρίες χιλιάδων ανθρώπων, τα κόμματα να εμπλακούν σε τεχνολογικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις που όλοι γνωρίζουμε, να ζητάνε κρατικοποιήσεις, αλλαγή κυβέρνησης κλπ. Φυσικά όλα αυτά μπορούσαν να γίνουν από πριν αλλά κανείς δεν ενδιαφερόταν για τους σταθμάρχες, τα τρένα η οτιδήποτε δεν είναι στην επικαιρότητα.
Χρειάστηκε ένας θάνατος μαθητή σε εκδρομή για να ξεκινήσει μια επανάληψη των παραπάνω, αναμένω με περιέργεια να δω και την εμπλοκή των πολιτικών, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι κάθε εκδρομή είναι ένα ρίσκο, οι σχετικοί νόμοι τηρούνται ελαστικά και οι συνοδοί θα βρεθούν ενδεχόμενα κατηγορούμενοι. Το να ζητάει ο κλάδος αποζημίωση για υπερωρίες, λες και αυτο θα λυσει το προβλημα, είναι σαν να ζητανε υπερωρίες οι σταθμάρχες για να μην τρακαρουν.
@ Για την πρόσληψη σεκιουριταδων σε εκδρομές.
Πρώτος το έγραψε πριν κάμποσες μέρες συνταξιούχος αθλητής στίβου.
Το έγραψαν και άλλοι 4-5, τώρα, με αφορμή την αδοκητη απώλεια...
Δηλ. ομιλούμε για :
1. Πρόσληψη ιδιωτών.
2. Πρόσληψη οιονει "αυτοφορακηδων"
3. Ποιος φυλάει από τους φυλακες; Με τι σχέση ιεραρχίας;
4. Ποιος αναφέρει σε ποιον με ποια ευθύνη;
5. Έχουμε ΣΔΙΤ;
6. ΟΙ Σεκιουριταδες, επαγγελματικά, για να πάρουν άδεια, έχουν υποχρέωση, για οτιδήποτε παράνομο, να το αναφέρουν στην αστυνομία. Όχι στους καθηγητές. Αν δουν οινοποσία τηλεφωνούν στην αστυνομία να συλλάβει τους μαγαζάτορες που σερβίρουν ανήλικους και τους καθηγητές που συμποσιαζονται, και έχουν την ευθύνη εποπτείας τους και εκτός σχολείου. (υπάρχει νόμος που ισχυει, ΔΕΝ μπορεί να αλλάξει! )
7. Με τι εξουσία θα δίνουν εντολές στους μαθητές;
8. Το βράδυ στα παραδοσιακά ξεπορτισματα με δεμένα σεντόνια από τα μπαλκόνια θα φυλάνε περιμετρικως το ξενοδοχείο; θα φυλάνε σκοπιά; με διωρο ή τριωρο νούμερο;.Ποιος θα κάνει το "γερμανικό;; " Δεκανεας αλλαγής θα υπάρχει;; Ποιος θα έχει δικαίωμα να κάνει έφοδο για ανίχνευση κοιμώμενων σκοπών;
Πόσοι θα είναι οι συνοδοί -
Σεκιουριταδες για να υπαρχει ασφαλής φύλαξη;.........
=====
Βάλτε και κανένα ονοματεπώνυμο να ξέρουμε σίγουρα ότι δεν κάνετε πλάκα!....
ΕΛΕΟΣ!...
συριζα να τα αλλαξει ολα με ενα νομο.
Τα πράγματα είναι απλά:
1) Ένας εκπαιδευτικός συνοδός - υπεύθυνος για το επιμορφωτικό-εκπαιδευτικό πρόγραμμα της εκδρομής,
2) Ο συνοδός εκπαιδευτικός με πληρωμή, εκτός έδρας κλπ
3) Συνοδοί - υπεύθυνοι για όλα τα υπόλοιπα, άτομα που θα οριστούν από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων (μπορεί να είναι και επαγγελματίες αν το θέλουν).
"Και σίγουρα θα τα καταφέρναν καλύτερα από εμάς, γιατί είναι πολλά τα λεφτά."
Πες τα χρυσόστομε!
@Ανοησίες
Σε οποιαδήποτε εταιρεία -υπηρεσία όταν ο υπάλληλος υποχρεώνεται να μεταβεί για εργασία εκτός έδρας, η εταιρεία -υπηρεσία του καλύπτει έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής. Εάν δε, πρέπει να εργαστεί πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου προβλέπεται και υπερωριακή αποζημίωση.
Με βάση αυτά, ο εκπαιδευτικός πρέπει να είναι μαζί με τα παιδιά από την ώρα του πρωινού μέχρι τις 14:30. Μετά ξεκούραση, βόλτα , βραδινό και ύπνος χωρίς να πρέπει να κάνει τον θαλαμοφύλακα έξω από τα δωμάτια των μαθητών. Το επόμενο πρωί θα ξαναδεί τους μαθητές στην τραπεζαρία για πρωινό.
Αν το υπουργείο, οι γονείς και όσοι εκφέρουν γνώμη εκ του ασφαλούς επιθυμούν 24ωρη φύλαξη-παρακολούθηση των μαθητών, ας πιέσουν είτε για αντίστοιχη αμοιβή των συνοδών είτε για πρόβλεψη επιπλέον συνοδών αποτελούμενων από γονείς (οι οποίοι είναι έτσι κι αλλιώς νομικά υπεύθυνοι για τα παιδιά τους 24 ώρες το 24ωρο..και θα αναλάβουν την φύλαξη τους μετά τις 14:30).
Το ερώτημα είναι πώς υπάρχουν ακόμη εκπαιδευτικοί που διατίθενται να πάνε συνοδοί σε εκδρομές. Είπαμε, φιλότιμο, αλλά υπάρχουν και κάποια όρια.
Να δούμε επίσης αν η ΟΛΜΕ θα αποφασίσει (επιτέλους) να ασχοληθεί μ το θέμα.
Απαλλαγή από ευθύνες των συνοδών είναι αδύνατη και όποιος δεν μπορεί να το καταλάβει δεν κάνει να κάνει μάθημα διότι έχει βασικά κενά για να ερμηνεύσει τον κόσμο σε αρχικά φαινόμενα.
Αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου γίνεται αύριο το πρωί.
Αυστηροποίηση του πλαισίου ασφάλειας, επίσης αύριο το πρωί.
Αμοιβές για τους συνοδούς ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ! Δυσεξήγητη η σιωπή επ ΄ αυτού χρόνια...
όσοι συνοδεύουν πολυήμερες, πάνε εν γνώσει τους ενώ μπορούν να αρνηθούν. τις πιέσεις τις ξέρω καλά. Είναι σε όλα τα επίπεδα. Απίστευτες. όταν πάς όμως το ρισκάρεις συνειδητά.
Όταν συνοδεύεις ανήλικα (=ανεύθυνα) ο συνοδός αναλαμβάνει την ευθύνη για πράξεις δικές τους, πράξεις ανηλίκων και παραλήψεις δικές του.
Εννοείται ότι έχουν γίνει απίστευτα στις πολυήμερες και είναι ΘΑΥΜΑ που πολλοί ζουν...
Μπορούν να γίνουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΤΙΜΩΡΗΤΙ. Φθάνει να μην υπάρξει θάνατος και νοσηλεία μαθητή σε νοσοκομείο.
Στο δυστύχημα με την απώλεια του παιδιού , θα διερευνηθούν τα πάντα.
Ακόμα και αν διαπιστωθεί ότι το αδόκητο συμβάν δεν συνδέεται ευθέως με πράξεις και παραλήψεις, θα πέσουν κεφάλια. Αν ας πούμε διαπιστωθεί κατανάλωση αλκοόλ σε παιδιά κάτω των 16, θα πέσουν κεφάλια. Ασχέτως αν δεν υπάρχει αιτιώδης σύνδεση με το συμβάν.
Εγώ μπορώ να πιστέψω ότι έπιναν αναψυκτικά.... Θα το πιστοποιήσουν οι δεκάδες παρόντες στο συμβάν;
Θα το μάθουμε ΣΙΓΟΥΡΑ , ΣΥΝΤΟΜΑ.
΄'Ολοι αυτοί που λένε να αλλάξει ο νόμος ας σκεφτούν τι θα έγραφαν αν έπρεπε να το γράψουν αυτοί.
Δηλαδή τι να λέει; Ότι πάμε με οποιονδήποτε αριθμό μαθητών; Ότι τα ανήλικα ή οι γονείς τους που δεν είναι εκεί έχουν την ευθύνη για να μη μεθύσουν; Ότι μπορεί η οποιαδήποτε παρέκκλιση από το πρόγραμμα που έτσι και αλλιώς προβλέπει "εκπαιδευτική εκδρομή" που μόνο για εκπαίδευση δεν είναι;
Ο νόμος λέει ακριβώς αυτά που ΄πρέπει, συν το γεγονός ότι οι εκδρομές είναι προαιρετικές για όλους. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένα νόημα για οποιαδήποτε συζήτηση αλλαγής από την κάθε ΕΛΜΕ.
Σε ΄όποιον δεν αρέσει, δεν συμμετέχει. Για να πηγαίνουν, πάει να πεί ότι θέλουν να υποστούν και τις συνέπειες.
Όσο για τις δήθεν πιέσεις από τον όποιο διευθυντή αυτά τα ακούω βερεσέ. Όποιος έχει πυγμή, λέει όχι (βασικά δεν λέει τίποτα, απλά αδιαφορεί). Αν ένας εκπαιδευτικός δεν μπορεί να πει όχι σε οποιαδήποτε τέτοια πίεση τότε ας πρόσεχε.
Σίγουρα η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ πρέπει να πάρουν θέση για την αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με τις σχολικές εκδρομές. Τα παιδιά σήμερα διασκεδάζουν και ξενυχτούν μόνα τους από μικρή ηλικία. Οι γονείς τα αφήνουν ελεύθερα η δεν εισακούονται. Δεν μπορεί οι εκπαιδευτικοί συνοδοί και οι διευθυντές των σχολείων να αναλαμβάνουν την ευθύνη των παιδιών στις σχολικές εκδρομές και σε περίπτωση ακραίων συμβάντων να είναι υπόλογοι. Σίγουρα το σχολείο θα πρέπει να συμμετάσχει σε εκδρομές εκπαιδευτικού χαρακτήρα που προάγουν την γνώση και την καινοτομία. ΄Αρκετές φορές στα πλαίσια περιβαντολογικών προγραμμάτων συνδυάζονται με πολυήμερες εκδρομές (μείωση του κόστους)του Λυκείου που περιλαμβάνουν και νυχτερινές εξόδους και διασκέδαση, και ότι συνεπάγεται αυτό.!
Ακόμη και στις δικές μας δεκαετίες του '80 και του '90 σ'αυτές τις εκδρομές οι μαθητές παρεκτρέπονταν ...για να το πω ήπια. Πόσω μάλλον σήμερα!
Ποτέ δεν κατάλαβα τους συναδέλφους που επιθυμούν να συνοδεύσουν μαθητές σ'αυτές τις εκδρομές και μάλιστα αμισθί.
Πριν μερικά χρόνια παιδί φιλικού προσώπου επέστρεψε σε κακή ψυχολογική κατάσταση μετά από την πολυήμερη του σχολείου. Δεν μάθαμε ποτέ τι ακριβώς συνέβη, όμως το παιδί ήταν σε άθλια κατάσταση για πολύ καιρό.
Προσωπικά,θα επιθυμούσα την κατάργησή τους. Δεν εξυπηρετούν κανέναν παιδαγωγικό σκοπό.
@Μήτσος, ο Υπουργός Παιδείας θα έχει την ατομική ευθύνη για ότι συμβαίνει στις εκδρομές! Μετά πως περιμένετε να μας πάρουν στα σοβαρά ΟΛΟΙ. Διαβάστε τη νομοθεσία, προβλέπει αρκετά από αυτά που ζητάτε. . Η απογόρευση των εκδρομών θα προκαλέσει αντιδράσεις των μαθητών στη σχολική κοινότητα. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά των συνοδών, όπως και των εφημερευοντων , για οτιδήποτε συμβεί όσον αφορά αν υπήρχε προσηκουσα εποπτεία , όχι για το εάν έγινε κάποιο συμβάν. Φυσικά πρέπει να υπάρχει αποζημίωση αλλά και λεπτομερές πλαίσιο κύριως για πολυήμερες εκδρομές!
Αν όλοι οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί αρνούνταν να συνοδεύσουν σε εκδρομές , θα πήγαιναν όλοι οι ξενοδόχοι και όλα τα τουριστικά γραφεία της χώρας να διαπραγματευτούν με το υπουργείο μας.
Και σίγουρα θα τα καταφέρναν καλύτερα από εμάς, γιατί είναι πολλά τα λεφτά.
Ποτέ δεν ήθελα να συνοδεύσω. Μία μονοήμερη είχα πάει τα πρώτα χρόνια και το μετάνιωσα. Τόσο άγχος για το τίποτα. Έχω δεχθεί πιέσεις από παιδιά και συναδέλφους, ακόμα και με το επιχείρημα ότι δεν έχω παιδιά κι οικογενειακές υποχρεώσεις. Δεν πρόκειται να αλλάξω άποψη.
Αυτό που μου φαίνεται εξωφρενικό είναι πώς δέχονται τόσοι συνάδελφοι τέτοιες ευθύνες, ταλαιπωρία και χάσιμο χρόνου ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ! Από διευθυντές έχω ακούσει για έλλειψη φιλότιμου, για ηθική υποχρέωση, για παιδαγωγική ευθύνη κι άλλα τέτοια ψέματα για να πείσουν συναδέλφους. Οι συνήθεις δικαιολογίες όσων αρνούνται να συνοδεύσουν είναι ευτελείς (παιδία, δουλειά εκείνες τις μέρες, θέματα υγείας κτλ) αντί να πουν ένα ξεκάθαρο ΔΕΝ ΘΕΛΩ.
Τα παιδιά πλέον έχουν διαφορετική αντίληψη για την τάξη, τους κανόνες, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Οι ευθύνες των εκδρομών πρέπει να αναλαμβάνονται από τους γονείς κι οι εκπαιδευτικοί να κοιτούμε τη δουλειά μας ΚΑΙ ΜΟΝΟ.
Νωρίς το κατάλαβε η ΕΛΜΕ.
Ας ξεκαθαριστεί επιτέλους νομικά:
1. Πρέπει να υπάρχει για τους μαθητές ελεύθερος χρόνος στις εκδρομές; Ή πρέπει να βρίσκονται συνεχώς με το γκρουπ σε κάποια δραστηριότητα;
2. Αν πρέπει να υπάρχει ελεύθερος χρόνος, πώς εποπτεύει ο 1 εκπαιδευτικός τους 25 μαθητές (αυτή είναι η αναλογία συνοδών εκπαιδευτικών - μαθητών); Είναι πανταχού παρών;
3. Οι γονείς αφήνουν τα παιδιά τους να βγαίνουν έξω μόνα τους; Ποιος τα εποπτεύει όταν συμβαίνει αυτό; Από ποιον αναζητούνται "ευθύνες" σε περίπτωση ατυχήματος;
4. Αν γονείς και εκπαιδευτικοί πρέπει να εποπτεύουν τους μαθητές 24 ώρες το 24ωρο, με ποιον τρόπο θα συντελεστεί η ωρίμανση των μαθητών; Οι ψυχολόγοι π.χ. συμφωνούν ότι πάνω από έναν ανήλικο πρέπει να βρίσκεται ένας ενήλικας όλες τις ώρες της ημέρας;
5. Αν οι γονείς επιτρέπουν στα ανήλικα παιδιά τους να κυκλοφορούν μόνα, θεωρούν ότι σε περίπτωση ατυχήματος για το παιδί είναι υπόλογοι οι ίδιοι; Ή θεωρούν ότι είναι "η ώρα η κακή"; Αν το δεύτερο, τότε υπόλογοι είναι μόνο οι εκπαιδευτικοί;
Επειδή το "μάντρωμα" στις εκδρομές είναι αδύνατον, 2 πράγματα είναι εφαρμόσιμα: Ή συνεχίζουμε τις εκδρομές αποδεχόμενοι ότι το ήθος και ο τρόπος δράσης των μαθητών συγκροτούνται από την οικογένεια, η οποία και αναλαμβάνει κάθε ευθύνη για οποιαδήποτε παρεκτρέπουσα συμπεριφορά των μαθητών (το ίδιο ισχύει για τα διαλείμματα, όπου και 40 εκπαιδευτικοί να εφημερεύουν, οι 400 μαθητές δεν κουμαντάρονται). Ή καταργούμε τις εκδρομές.
Αν η πολιτεία αποφασίσει ότι οι εκδρομές δεν καταργούνται, τότε ή θα πρέπει να εφαρμοστεί η πρώτη περίπτωση ή θα πρέπει να γίνεται ανάληψη της ευθύνης από την πολιτεία, δηλαδή από τον υπουργό Παιδείας αυτοπροσώπως, που νομοθετεί, άρα είναι υπεύθυνος για τα πάντα. (Και έχει και το ακαταδίωκτο.)
Είναι ανάγκη να υποστηριχθεί η πρόταση από την ΟΛΜΕ, γιατί πρόκειται για κάτι το αυτονόητο: νομική κάλυψη των εκπαιδευτικών, καθορισμός και ωράριο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, αποζημίωση των εκπαιδευτικών για υπερωριακή και εκτός έδρας απασχόληση. Το ΥΠΑΙΘ θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, γιατί είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ο ετήσιος τζίρος για τουριστικά γραφεία, καταλύματα, επιχειρήσεις εστίασης κλπ. Αν δεν υποστηρίξει το κορυφαίο συνδικαλιστικό μας όργανο πάση δυνάμει τη δίκαιη αυτή πρόταση, πάει να πει πως είναι τουλάχιστον ανίκανο να επιτελέσει τον ρόλο του, οπότε εύλογο είναι οι εκπαιδευτικοί να αποσύρουν την ετήσια συνδρομή τους.
Αν δεν πραγματοποιηθεί αυτή η διεκδίκηση, η οποία έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας εξαιτίας των συμφερόντων που προαναφέρθηκαν, δε νομίζω να υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι μπορεί να πετύχουν οτιδήποτε. Επομένως, τα συνδικαλιστικά αυτά όργανα δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης.
Όχι μια ΕΛΜΕ.
ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ
ΟΛΟΙ!!!!
καλά τα λέει η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ...όμως πόσοι απο μας δεν έγιναν ιδιαίτερα αγαπητοί στους μαθητές πηγαίνοντας τους εκδρομές χωρίς περιορισμους στη διακέδαση..τις εξόδους...τις ημερομηνίες....τη συμμετοχή του αναγακαίου αριθμού;;;
Επιτέλους μία σοβαρή πρόταση! Αναμένουμε την ΟΛΜΕ να την υιοθετήσει και τον κλάδο να το υποστηρίξει στην πράξη.
Ας μην ξεχνάμε, συνάδελφοι, ότι οι εκδρομές δεν οργανώνονται από τους μαθητές αλλά από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς που συνοδεύουν. Κανείς δεν υποχρεώνεται να συνοδεύσει. Αφήστε που και να θέλει κάποιος να συνοδεύσει, είναι δύσκολο, καθώς τον προλαβαίνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι.
Επρεπε αυτα να εχουν γινει απο χρονια
δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή τους ως συνοδών για να τους καλύψουν οι συνδικάλες ! φρόνηση δεν υπάρχει ;
Δηλαδή τι να λέει ο νόμος. Ότι αν πας και μεθύσεις το βράδυ τοτε έχει ευθύνη ο γονέας; ας σοβαρευτούμε.
Οι εκπαιδευτικοί ταξιδεύουν δωρεάν, αυτή είναι η αμοιβή.
ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΕΛΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ;
Τζάμπα μάγκες. Οι εκδρομές για φέτος τελείωσαν, ούτως ή άλλως. Του χρόνου θα έχουν ξεχαστεί όλα, δυστυχώς. Άσε που θα έχουν μεσολαβήσει και οι εκλογές.
Επιτέλους! Η ΟΛΜΕ να μπει μπροστά. Και μην αρχίσετε τα "ας μην συνοδεύετε". Να πάμε και δικαστικά. Πλαίσιο, αποζημιώσεις και η αστυνομία για έλεγχο σε βραδινά μαγαζιά.
Αν είσαι σύνοδος και υπεύθυνος εξυπακούεται ότι έχεις έλεγχο των πάντων και οι μαθητές ακολουθούν πίστα το προγραμμα. Φυσικά σε ο,τι συμβεί που δεν ευθύνονται οι ίδιοι δε φέρουν καμία ευθύνη και πρέπει κσι επιβάλλεται Βα απαλλάσσονται. Το να μην πάνε μαθητές εκδρομές και επισκέψεις οδηγεί σε ένα στείρο σχολικό περιβάλλον που επιστρέφει με άρνηση από τους μαθητές. Δεν είναι λύση το τίποτε και κανένα αλλά ας φροντίσουν οι εκπρόσωποι μας τόσο γθα την αμοιβή όσο και τη νομική κάλυψη και όχι μόνο τις εκλογές και την αξιολόγηση.
Σελίδες