Στην κρίση του ΣτΕ στις 7 Ιουνίου ο νόμος για τις Πρυτανικές εκλογές

ΠΟΣΔΕΠ: Είναι επιβεβλημένη η αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου διοίκησης

12/05/2023

Άκουσε το άρθρο

Για τις 7 Ιουνίου έχει ορισθεί η συζήτηση της προσφυγής του κορυφαίου συνδικαλιστικού οργάνου των πανεπιστημιακών δασκάλων , της ΠΟΣΔΕΠ, κατά του νόμου της υπουργού παιδείας Ν. Κεραμέως για την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Η ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού), μετά από ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, κατέθεσε τον περασμένο Νοέμβριο, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, αίτηση ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης που αφορά τη  «Διαδικασία εκλογής μελών του Συμβουλίου Διοίκησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και θέματα σχετικά με την εφαρμογή της ταξινομικής ψήφου” (99286/Ζ1 - ΦΕΚ’ Β 4211/9.8.2022), καθώς και κάθε άλλης συναφούς πράξης ή παράλειψης, προγενέστερης ή μεταγενέστερης της διοίκησης.

Η   ΠΟΣΔΕΠ πιστεύει  ότι είναι επιβεβλημένη η αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου διοίκησης, διότι όπως υποστηρίζει "θα προφυλάξει τα Πανεπιστήμια από τα επιπλέον σημαντικά προβλήματα που αναμένονται να εμφανισθούν κατά τη φάση λειτουργίας των Συμβουλίων Διοίκησης και θα επαναφέρει τα Ιδρύματα σε τροχιά εσωτερικής δημοκρατικής λειτουργίας και πλήρους αυτοδιοίκησης".

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι  εκλογές  στα Πανεπιστήμια  Ιωαννίνων,  Θράκης, Γεωπονικό, Πελοποννήσου, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Πολυτεχνείο Κρήτης, Μεσογειακό, Δυτικής Μακεδονίας.

Κηρύχθηκαν άγονες και επαναπροκηρύχθηκαν  οι εκλογές , λόγω ισοψηφίας 3-3 για την ανάδειξη των εξωτερικών μελών στα Πανεπιστήμια Μακεδονίας, Αιγαίου και Θεσσαλίας.

Σχόλια (3)

Jeremy Pastor
|

Δυστυχώς, η ΠΟΣΔΕΠ έχει παραμείνει στον συνδικαλισμό των 80ς... Όλα πλέον τα ΑΕΙ ετοιμάζουν διοικήσεις με το νέο σύστημα. Αρκετά έχουν ήδη ορίσει νέες διοικήσεις. Εξόσων μαθαίνουμε από Θεσσαλία, και εκεί η διαδικασία σχηματισμού διοίκησης προχωρά πλέον κανονικά. Τι επιθυμεί λοιπόν η ΠΟΣΔΕΠ? Η ΠΟΣΔΕΠ οφείλει να καταλάβει πως είναι συνδικαλιστικό και μόνον όργανο. Δεν νομοθετεί. Παραβλέπω δε πως από το σύνολο των ΔΕΠ, για την ΠΟΣΔΕΠ ψήφισαν λιγότεροι από 30% (και ίσως πολλούς λέω), ενώ για τα ΣΔ ψήφισαν άνω του 95%... Η νομοθεσία είναι δουλειά της εκλεγμένης Βουλής μετά από εισήγηση (νομοσχέδιο) που υποβάλλει η κυβέρνηση. Οι απόψεις της ΠΟΣΔΕΠ ακούστηκαν όταν κατετέθη το νομοσχέδιο πέρυσι, και εκτιμώ πως ελήφθησαν υπόψη. Η ΠΟΣΔΕΠ οφείλει να ασχολείται με τα καθαρά συνδικαλιστικά θέματα, π.χ. τους μισθούς των ΔΕΠ, την αναγνώριση προυπηρεσίας, τα συνταξιοδοτικά κτλ. θέματα που είναι εξαιρετικώς σημαντικά, και να αφήσει πλέον τα της διοίκησης των ΑΕΙ στους αρμοδίους. Εξάλλου, το επιχείρημα ότι "θα προφυλάξει τα Πανεπιστήμια από τα επιπλέον σημαντικά προβλήματα που αναμένονται να εμφανισθούν κατά τη φάση λειτουργίας των Συμβουλίων Διοίκησης και θα επαναφέρει τα Ιδρύματα σε τροχιά εσωτερικής δημοκρατικής λειτουργίας και πλήρους αυτοδιοίκησης" είναι επιεικώς έωλο.

Μέλος ΔΕΠ
|

Είναι δυνατόν να έχουν γίνει εκλογές και διοικήσεις σε τόσα πανεπιστήμια και να βγει ο νόμος αντισυνταγματικός; Απίστευτο! Ελλάς το μεγαλείο σου!!!!

ΔΕΠ
|

Τι να σχολιάσουμε; Ότι οι νόμοι αλλάζουν τόσο συχνά; Ότι για τόσο σοβαρά θέματα έχουμε ράβε-ξήλωνε; Ότι τώρα μάλλον θα καταπέσει αυτό στο ΣτΕ και θα αλλάξει ξανά ο νόμος; Ότι σε καμία άλλη χώρα που ξέρω δεν γίνεται αυτό, το κράτος να βγάζει νομους για το πως θα γίνονται οι εκλογές σε - τάχαμου αυτόνομα ΑΕΙ; Κοροϊδία.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ