ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Πρυτανικές εκλογές: Νέο αδιέξοδο στο Παν. Μακεδονίας, μετά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση

Εάν τελικά επικρατήσει το 3-3 η αρμοδιότητα ανάδειξης των εξωτερικών μελών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας περιέρχεται στη Σύγκλητο
Δημοσίευση: 17/05/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Νέο αδιέξοδο αναμένεται να έχουμε   στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος, μετά και τις δεύτερες Πρυτανικές εκλογές, καθώς οι πρώτες με απόφαση του υπουργείου Παιδείας κρίθηκαν άγονες.

Χθες τα 6 εκλεγμένα εσωτερικά μέλη είχαν τη πρώτη διερευνητική συνεδρίαση, στη οποία απ'  ότι φάνηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του esos υπάρχει ισοψηφία  3-3.

Σήμερα  θα συνεδριάσουν εκ νέου τα 6 εκλεγμένα εσωτερικά μέλη, αλλά όλα δείχνουν πως δύσκολα θα αλλάξει το 3-3.

Εάν τελικά επικρατήσει το 3-3  και δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία του συνόλου των εσωτερικών μελών για την ανάδειξη του συνόλου των εξωτερικών μελών σύμφωνα   και τη συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης, η αρμοδιότητα ανάδειξης των εξωτερικών μελών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας περιέρχεται στη Σύγκλητο (σ.σ. έχουν γίνει οι δύο προκηρύξεις εκλογών) . 

Η ψηφοφορία διενεργείται μεταξύ του συνόλου των υποψηφίων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη θέση του εξωτερικού μέλους. Ως εξωτερικά μέλη αναδεικνύονται κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας οι υποψήφιοι που λαμβάνουν την αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) των μελών της Συγκλήτου.

Εάν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία κατά την πρώτη συνεδρίαση της Συγκλήτου, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την επόμενη εργάσιμη ημέρα όπου απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Συγκλήτου.

Εάν εξαντληθεί ο ανώτατος αριθμός των συνεδριάσεων και δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για την κάλυψη του συνόλου των θέσεων των εξωτερικών μελών, ενδεχόμενο δύσκολο, θα διενεργηθεί κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων που ισοψήφησαν στην πρώτη θέση, και σε περίπτωση μη ισοψηφίας στην πρώτη θέση μεταξύ αυτών που έλαβαν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Με τον Εσωτερικό Κανονισμό του  Πανεπιστημίου Μακεδονίας καθορίστηκε ανώτατος αριθμός πέντε συνεδριάσεων των εσωτερικών μελών     και τεσσάρων  της Συγκλήτου.

Εσωτερικά μέλη

Υπενθυμίζεται ότι ως εσωτερικά μέλη εξελέγησαν  οι καθηγητές:

1 Κατρανίδης Στυλιανός

2 Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος

3 Αλεξανδροπούλου Ευγενία

4 Νίκας Χρήστος

5 Νεγκάκης Χρήστος

6 Δεληπάλλα Σοφία

Σε σχέση με τις πρώτες εκλογές οι οποίες κηρύχθηκαν άγονες:

Ο νυν Πρύτανης Στ. Κατρανίδης εκλέγεται πρώτος , ενώ τη θέση αυτή κατείχε ο Κ. Παπαδόπουλος.

Η Ευγ. Αλεξανδροπούλου  εξελέγη   ενώ στις πρώτες άγονες εκλογές δε είχε εκλεγεί.

Ο Γ. Ευαγγελίδης που στις προηγούμενες εκλογές είχε εκλεγεί στην "εξάδα", βρέθηκε  εκτός.

Σχόλια (2)

 
Αλέκος
17 Μάιος 2023 19:54

Πως θα πάει στη Σύγκλητο αφού οι εκλογές προκηρύχθηκαν με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο; Πρέπει να ξαναγίνουν εκλογές και μετά να πάει το θέμα στη Σύγκλητο αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα.

 
Christos
17 Μάιος 2023 16:03

Στη δημοκρατία και στο λοττο δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπάρχει η κληρωτίδα...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ