Άρθρο του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης στο esos: Κάλπι(η)κα διλήμματα

Του Οδυσσέα - Ιωάννη Ζώρα, Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης
Ένα από τα κύρια θέματα που κυριάρχησαν κατά την προεκλογική περίοδο που φτάνει στο τέλος της, αποτέλεσε η θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια. Το θέμα αναδείχθηκε ως μείζον από την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία «συνεπής» στις προεκλογικές της παραδόσεις («με ένα νόμο και ένα άρθρο») προανήγγειλε την κατάργηση της σχετικής διάταξης με πράξη νομοθετικού περιεχομένου την επόμενη ημέρα της ανάδειξής της στην Κυβέρνηση της Χώρας.
Για το ίδιο θέμα ο τέως Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου το 2017 λίγο πριν από τις εξαγγελίες του «τέλους» των πανελλαδικών εξετάσεων, και μόλις δύο μήνες πριν από την έναρξή τους, προέβη στη δραστική περικοπή των εισακτέων στις σχολές υψηλής ζήτησης των Α.Ε.Ι., την οποία δύο εβδομάδες αργότερα, υπό το βάρος των αντιδράσεων, ανακάλεσε. Όταν δε ο ίδιος καθόριζε με αποφάσεις του τον αριθμό των εισακτέων δήλωνε ότι: «δεν ακούσαμε τα Πανεπιστήμια - γιατί και τα Πανεπιστήμια είναι υπερβολικά στο να θέλουν λίγους φοιτητές» (Βουλή των Ελλήνων - 30.3.2017), ενώ συγχρόνως προέτρεπε τους υποψηφίους και τους γονείς τους «να μην επηρεάζονται από πρωτοσέλιδα, κακοήθειες και τέτοιου είδους πράγματα που θέλει να αξιοποιήσει η (τότε) αντιπολίτευση» (24.3.2019 - ΑΜΕ-ΑΠΕ). Ένα χρόνο μετά ο πρώην Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης δήλωνε ότι «Θεσμοθετήσαμε την ελεύθερη πρόσβαση στις σχολές χαμηλής ζήτησης, ως πρώτο βήμα. Ήταν λάθος μας που δεν την εφαρμόσαμε από το 2018, ώστε δείχνοντας την κοινωνική αποδοχή της να μην τολμήσει να την καταργήσει η ΝΔ.» (Οικονομική Επιθεώρηση τ. 997, 14.8.2020).
Σήμερα, στο προεκλογικό πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (της Βουλής που ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 21.4.2023) διαβάζουμε ότι σε αυτό εντάσσονται (εντελώς αόριστα και χωρίς καμία άλλη τεκμηρίωση): α) η «δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε πανεπιστημιακά́ τμήματα με αναβάθμιση του απολυτήριου και καθιέρωση της Γ’ Γενικού Λυκείου ως τάξης κυρίως προετοιμασίας» και β) η «κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια από́ τη φετινή́ χρονιά́. Από́ τον Σεπτέμβριο 2023 εφαρμόζεται η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης, σε όσα πανεπιστημιακά́ τμήματα το επιτρέπει η προσφορά́ θέσεων, σύμφωνα με το σύστημα του ν.4610/2019.»
Με άλλα λόγια την επόμενη ημέρα των εκλογών (η υπό τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κυβέρνηση)
θα κάνει πράξη και θα υλοποιήσει σε μια ημέρα (με πράξη νομοθετικού περιεχομένου) και σε δύο μήνες (Σεπτέμβριο του 2023) όσα δεν έπραξε τα τέσσερα και πλέον χρόνια της διακυβέρνησης της Χώρας (2015-2019).
Έτσι είναι περισσότερο από προφανές ότι τα παραπάνω αποτελούν δυστυχώς μια ακόμη προεκλογική εξαγγελία στο γνωστό πλαίσιο της λειτουργίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης του «αντί». Του «αντί» σε όλα. Χωρίς διάλογο και συχνά χωρίς λόγο. Χωρίς επιχειρήματα και τεκμηριωμένες προτάσεις. Πολλές δε φορές χωρίς καθόλου προτάσεις.
Απέναντι σε αυτά με την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, δόθηκε η δυνατότητα στα Α.Ε.Ι. να «ακουστούν» ουσιαστικά και όχι προσχηματικά και να καθορίσουν εκείνα την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Τμήματα και στις Σχολές τους. Οφείλουμε δε να επισημάνουμε ότι ένα από τα στοιχεία που καθηλώνουν τις διεθνείς επιδόσεις των Ελληνικών Πανεπιστημίων στις διεθνείς κατατάξεις είναι ο δείκτης της εκπαίδευσης. Το σημαντικότερο δε συστατικό αυτού του δείκτη και η ουσιαστική παράμετρός του είναι η σχέση φοιτητών/ΔΕΠ για την οποία τα Α.Ε.Ι. δεν είχαν μέχρι τη θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής καμία δυνατότητα ελέγχου ή παρέμβασης ούτε για τον αριθμητή ούτε για τον παρονομαστή.
Συγχρόνως στη συζήτηση που άνοιξε με το παραπάνω προεκλογικό πυροτέχνημα, παραλείπονται (προφανώς σκοπίμως) όλες οι συνέπειες που εδώ και χρόνια βιώνουν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας: Μεγάλα φοιτητικά ακροατήρια που οδηγούν σε αδυναμία εξάσκησης των φοιτητών σε εργαστήρια και φροντιστήρια, και σε αδυναμία εκπόνησης πτυχιακών εργασιών που είναι από τα πλέον σημαντικά μέσα για την συγκρότηση του επιστημονικού προφίλ των φοιτητών, ενώ συγχρόνως καθίσταται αδύνατη η εκπαίδευση με τις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας που είναι συνυφασμένες με μικρά φοιτητικά ακροατήρια, με εργασίες, projects και έντονη αλληλεπίδραση με τους διδάσκοντες. Μεθόδους δηλαδή που είναι ιδιαίτερα απαιτητικές σε χρόνο και μέσα και η χρήση τους είναι όλο και δυσκολότερη όσο αυξάνεται ο αριθμός των φοιτητών. Με αποτέλεσμα την παράταση του χρόνου σπουδών που οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο τις οικογένειες των φοιτητών και υποβαθμίζει την ποιότητα των πτυχίων των αποφοίτων των Ιδρυμάτων.
Η παραπάνω πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ήταν ευεξήγητη υπό το καθεστώς της προεκλογικής αγωνίας και του λαϊκίστικου ζήλου που μόνιμα επιδεικνύει. Ωστόσο όταν κατατίθεται λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους, αναδεικνύει την ανευθυνότητα και την απουσία της στοιχειώδους σοβαρότητας. Και παράλληλα καθιστά το δίλημμα κάλπι(η)κο.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Εξηγήσεις από Δ.Μιχαηλίδου προς τον πρόεδρο της Κ.Ο. ΝΙΚΗ
- Υφ. Παιδείας: 204 Δημοτικά λειτουργούν με λιγότερο από 15 μαθητές
- Μετονομασία του 3ου Γυμνασίου Νάουσας
- Άρση αναστολής λειτουργίας Δημοτικού Σχολείου
- Προσθήκη προσωνυμίας σχολικής μονάδας
- Ζ. Μακρή: «Θεαματική αύξηση στους αριθμούς των προσφερόμενων θέσεων Μαθητείας στην επικράτεια»
- Επιτυχόντες/Πολύτροπη Αρμονία: Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας τους?
- O Καθηγητής R. Schafer αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας ΕΜΠ
- Στη διάθεση των επιτυχόντων οι Βεβαιώσεις Πιστοποίησης Αποφοίτων Ι.Ε.Κ. και Σ.Ε.Κ.
- Τα σημερινά θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Σχόλια (25)
@McLaren
Μάλλον η συζήτηση έχει αποπροσανατολιστεί. Ο Γ.Γ. θα τρίβει τα χέρια του. Μια οφειλόμενη εξήγηση. Εκφράσεις του τύπου "λαϊκιστικός ζήλος, ανευθυνότητα, έλλειψη σοβαρότητας" ανήκουν στο προπαγανδιστικό οπλοστάσιο συγκεκριμένου πολιτικού χώρου. Όπως οι εκφράσεις ¨δολιότητα, παρακράτος της δεξιάς, απευθείας αναθέσεις, διάλυση της δημόσια παιδείας κλπ." χρησιμοποιούνται από άλλον πολιτικό χώρο. Μια στοιχειώδης συμφωνία στη χρήση των λέξεων απαιτείται σε κάθε διάλογο, έστω και μεταξύ αγνώστων. Αν πιστεύετε αληθινά ότι το περιεχόμενο της δήλωσης του κ. Ζώρα είναι "απρεπές" σε αυτά τα σημεία και νομίζετε ότι θίγεστε προσωπικά, τότε μπορείτε να του κάνετε αγωγή. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι το περιεχόμενο είναι στοχευμένα προκλητικό, για να προκαλέσει αντιδράσεις από συγκεκριμένη παράταξη. Το κείμενο δημοσιεύτηκε σκόπιμα τη συγκεκριμένη στιγμή για να προκαλέσει ζημιά και ενδεχομένως να αποτελεί εκδούλευση προς συγκεκριμένη παράταξη και "γνωστούς" του τρίτου ορόφου του ΥΠΑΙΘ. Και μια ακόμη παρατήρηση, αν και έχει ειπωθεί ήδη πολλές φορές: μετά λύπης διαπιστώνω ότι η "προχειρότητα" δεν είναι γνώρισμα μιας μόνον παράταξης. Μπορεί κανείς να αναφέρει μύρια όσα παραδείγματα προχειρότητας και τσαπατσουλιάς της σημερινής ηγεσίας. Ή δεν είναι δείγμα προχειρότητας το ότι "πιάστηκαν" να παρακολουθούν πολιτικούς αντιπάλους και φίλους. Για να μην πω για το "πάμε και όπου βγει". Στο θέμα της ΕΒΕ η θέση μου είναι ότι εφόσον η πανελλαδική εξέταση είναι μια κλειστή διαδικασία (συγκεκριμένος αριθμός υποψηφίων για συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά τμήμα), η ΕΒΕ δεν χρειαζόταν. Επιπλέον, θα έπρεπε τα Πανεπιστήμια να είχαν τη δυνατότητα να ελέγχουν τον αριθμό των υποψηφίων και να δέχονται μόνον όσους είναι σε θέση να εκπαιδεύσουν. Άλλη εκτίμησή μου είναι ότι το θέμα δεν θα έπρεπε να είναι καθόλου πολιτικό/κομματικό. Θα μπορούσε λ.χ. να λυθεί μια δια παντός με ένα δημοψήφισμα. Έτσι κάνουν τα προοδευμένα κράτη. Κάτι τελευταίο: η κατάργηση της ΕΒΕ με ΠΝΠ δεν είναι ενδεδειγμένη. Δεν καταργείται νόμος με ΠΝΠ. Οπότε ΝΑΙ, η αναφορά σε ΠΝΠ είναι προχειρότητα. Και κάτι ακόμη που το ξέρουν όλοι. Ακόμη και 99% πλειοψηφία να πα΄ρεις, δεν μπορείς να αλλάξεις τη διαδικασία των Πανελλαδικών λίγες μέρες πριν αυτές ξεκινήσουν. Απλά δεν γίνεται. Λέγεται για εντυπωσιασμό και μόνο. Για να καταλήξω κάπου, σε δύο μέρες έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο (τουλάχιστον) πολιτικούς χώρους, από τους οποίους ο ένας επικρίνεται για προχειρότητα και ο άλλος για δολιότητα. Για να μιλήσω εντελώς προσωπικά και όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται, προτιμότερη η προχειρότητα από τη δολιότητα.
@John West
Είναι εξωφρενικά αυτά που γράφετε. Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πολιτική άποψη και αυτό επιβάλλεται. Όμως ένα στέλεχος ενός υπουργείου επιτρέπεται να έχει κομματική άποψη; Με ποιο δικαίωμα προπαγανδίζει για το ένα κόμμα και επιτίθεται στο άλλο; Γι αυτό μπήκε σ αυτή τη θέση; Αυτό είναι μέρος των καθηκόντων του; Δε μιλάμε για έναν βουλευτή ή πολιτευτή αλλά για στέλεχος ενός υπουργείου. Βέβαια, με την κυβέρνηση των αρίστων που έχουμε πολλές φορές τα υπουργεία και οι οργανισμοί χρησιμοποιούνται για την προπαγάνδα του κόμματος. Όμως όλοι αυτοί οι κύριοι και κυρίες δεν πληρώνονται από την τσέπη του Μητσοτάκη αλλά από την τσέπη των φορολογουμένων που διαχέονται σε όλα τα κόμματα. Αν θέλουν να κάνουν κομματική προπαγάνδα να παραιτηθούν από τη θέση τους και να πάνε στα γραφεία του κόμματος να μοιράζουν ψηφοδέλτια. Έλεος πια!
@John West
Είναι άποψη ο "λαϊκίστικος ζήλος"; Είναι άποψη "η ανευθυνότητα και η απουσία της στοιχειώδους σοβαρότητας"; Αν εσάς σας αρέσει να σας λένε λαϊκιστή είναι ζήτημα δικό σας. Αν πάτε σε ένα προϊστάμενο μιας δημόσιας υπηρεσίας ή ενός υπουργείου ή στον καθηγητή του σχολείου του παιδιού σας και σας πει "λαϊκιστή" θα χαρείτε με το επίπεδο και τη σοβαρότητα του συνομιλητή σας; Προφανώς ναι, γιατί κατά τη γνώμη σας δεν είναι απρεπής χαρακτηρισμός αλλά σοβαρή διατύπωση επιχειρήματος.
@McLaren
Προφανώς ο κ. Ζώρας γνωρίζει τι θα κάνει. Συνταξιούχος είναι ο άνθρωπος. Γι' αυτό και πράττει κατ' αυτόν τον τρόπο. Επιπλέον, δεν κατανοώ την αντίρρηση στον όρο "πολιτική τοποθέτηση". Δεν είναι πιο γενικός όρος από τον όρο "κομματική", "μικροκομματική" τοποθέτηση; Δεν το περιλαμβάνει; Αφήστε που το "μικροκομματική" εμπεριέχει και απαξιωτική συνδήλωση. Το "απρεπείς χαρακτηρισμοί" πάλι που ακριβώς παραπέμπει; Ποιοι ακριβώς είναι οι "απρεπείς χαρακτηρισμοί"; Ο κ. Ζώρας δεν μεταχειρίζεται υβριστικό λεξιλόγιο. Απεναντίας ο άνθρωπος λέει τη γνώμη του. Το ηθικά μεμπτό είναι η χρονική στιγμή και το γεγονός ότι χρησιμοποιεί τη θέση Γ.Γ. που κατέχει για να επηρεάσει ένα μέρος αυτών που θα διαβάσουν το άρθρο του ανασκαλεύοντας το παρελθόν. Ηθικά μεμπτό είναι ότι το κάνει συνειδητά και προκλητικά. Είναι όμως ο μόνος αυτή τη στιγμή; Από την άλλη όσα υποστηρίζει ο κ. Ζώρας μπορεί όποιος επιθυμεί να τα αντικρούσει με επιχειρήματα. Έτσι θα έπρεπε να λειτουργεί ο δημόσιος διάλογος. Είναι μάλιστα σίγουρο ότι πολύ σύντομα θα δημοσιευτεί και ο αντίλογος. Οπότε ο καθένας μας κρίνει και αποφασίζει για το τι θα πράξει μεθαύριο ενώπιον της κάλπης. Μιλώντας προσωπικά, δεν χρειαζόμουν την παρέμβαση του κ. Γ.Γ. για να αποφασίσω.
Απαράδεκτο ηθικά!!! Ο Γ.Γ. της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα πρέπει να παραιτηθεί.
@John West
Δεν εξέφρασε πολιτική θέση ο κ. Ζώρας αλλά καθαρά κομματική και πιο συγκεκριμένα μικροκομματική. Επιτέθηκε στην αντιπολίτευση 3 μέρες πριν τις εκλογές με ανάρμοστους χαρακτηρισμούς, κάτι το οποίο υπερβαίνει κάθε όριο ηθικής και δεοντολογίας. Αλήθεια, αν αύριο γίνει κυβέρνηση η σημερινή αντιπολίτευση τι θα κάνει ο κ. Ζώρας;
Το ζήτημα αν υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΑΙΘ έχει το δικαίωμα να εκφράζει πολιτική τοποθέτηση 2 μέρες πριν από τις εκλογές είναι κατά κύριο λόγο ηθικό και όχι νομικό. Κάθε δημόσιος λειτουργός έχει δικαίωμα να έχει πολιτική άποψη και να την εκφράζει. Ωστόσο, ως πολιτική άποψη που είναι υπόκειται σε έλεγχο από κάθε σκεπτόμενο πολίτη. Και στο παρελθόν ο κ. Ζώρας έχει δημοσιοποιήσει τις απόψεις του . Γιατί το ξανακάνει σε αυτή τη χρονική στιγμή; Μόνο μια εξήγηση υπάρχει: νιώθει την καρέκλα του να τρίζει...
@Μέλος δεπ18 Μάιος 2023 17:26
Αν είστε δεπ (που πολύ αμφιβάλω) θα έπρεπε να σας απασχολεί ο νόμος-΄έκτρωμα που ψήφισαν οι προϊστάμενοι του Ζώρα και έχουν φέρει την καταστροφή στα Πανεπιστήμια. 6-7-8 μήνες με αστείες διαδικασίες και ακυβερνησία. Αφήστε το Ζώρα να κάνει τη μικροκομματική του. Σε λίγες μέρες θα είναι παρελθόν κι αυτός και η ά(χ)ριστη υπουργός που τον έβαλε σ αυτή τη θέση.
Μήπως ο/η @DD γνωρίζει την έννοια του Predator? Και δεν εννοούμε τα πουλιά (αλλιώς δεν θα είμασταν φιλοξενούμενοι στο esos αλλά στο National Geographic).
@ Polar_Fish 18 Μάιος 2023 13:46
Επειδή πρέπει να ορίζουμε τις έννοιες
1. Όταν λες αιώνιοι φοιτητές τι εννοείς ;
2. Σε ποια χώρα βρήκες αιώνιους φοιτητές
@Μέλος δεπ
Αγαπητέ κύριε, πώς ακριβώς ορίζεται η προπαγάνδα; Όταν ένας θεσμικός παράγων τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές εκτοξεύει μομφές ευθέως κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ονοματίζει κιόλας συγκεκριμένα πρόσωπα του ιδίου χώρου, ενώ συγχρόνως υπερθεματίζει με θέρμη και ζήλο σε κάθε κυβερνητική επιλογή μία προς μία, τι άλλο δηλαδή απομένει, για να νομιμοποιείται κανείς να μιλήσει για προπαγάνδα;
Στο προηγούμενο σχόλιό μου ξεκαθάρισα το αυτονόητο: Ακόμη κι αν δεχθεί κανείς ότι όλα όσα υποστηρίζει ο κ. Ζώρας είναι απολύτως ορθά, δεν έχει ωστόσο κανένα ηθικό δικαίωμα να το πράττει αυτό εκ της θέσεώς του με τόσο φανερή κομματική αναφορά παραμονές εκλογών, γιατί έτσι χάνει αυτομάτως το όποιο δίκιο του! Είναι η γνωστή ρήση για τη γυναίκα του Καίσαρα, την οποία μάλλον αγνοεί ο συγκεκριμένος παράγων.
Λυπάμαι που η θεσμική εντιμότητα δε μετράει για κάποιους...
Κάποιοι επιμένουν να παριστάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τα αυτονόητα.
Ναι, εάν δημιουργήσεις πολλά τμήματα που τα ονομάζεις "πανεπιστημιακά" και συνολικό αριθμό εισακτέων μεγαλύτερο από των υποψηφίων, προφανώς μπορούν να εισάγονται όλοι κάπου. Αρκεί όμως αυτό για να κάνουν όλοι πανεπιστημιακές σπουδές και να αποκτούν πανεπιστημιακό πτυχίο για να βρούν δουλειά;
Ο κ. Ζώρας τα λεέι άριστα και δεν του καταλογίζεται καμμία προπαγάνδα. Μαλλον εξ ιδιων καποιοι πονηροί κρίνουν τα αλλότρια.
Παιχνιδάκια της αντιπολίτευσης σε μια διάταξη εξοχως δραστική και προς την σωστή κατεύθυνση.
Ξύπνησε ο κόσμος κύριοι και κυρίες και θέλει αλήθειες και όχι τμήματα με εισαγωγές του 2 και του 3.
Με βαση τα παραπάνω ο κ. Ζώρας αποκαθιστά την α΄λήθεια και το κυριοτερο δεν κοροιδεύει ως πανεπιστημιακός δάσκαλος. Αντιθετα μας λέει οτι δεν μπορούμε να κοροιδέυουμε τον Ελληνικό λαό και τις τσέπες του φορολογούμενου πολίτη!
Ζήτω η θεσμική λειτουργία της Δημοκρατίας στην Ελλάδα!!!
Ζήτω η αμερόληπτη λειτουργία των θεσμικών αρχών!!!
Ζήτω η αβίαστη και ελεύθερη έκφραση των πολι΄των στις εκλογές!!!
Ζήτω ....που καήκαμε....
Μέχρι την Κυριακή, μένει να δούμε και κανένα γκάλοπ - δημοσκόπηση για τα αποτελέσματα των εκλογών από το ΥΠΑΙΘ.... ίσως δια χειρός ΓΓ?....
Μετά την Κυριακή, δεν θα δούμε τίποτα από εσάς ευτυχώς.
Αφόρητη κομματική οπτική από τη θέση δημοσίου λειτουργού!! Τι να πεις για τέτοιους ακαδημαικούς δασκάλους !!!
Ο κ. Ζώρας μπορεί να γράφει ό,τι θέλει και να κάνει αντιπολίτευση στον κ. Γαβρόγλου. Όταν ο προϊστάμενός του υφυπουργός κάνει διάλεξη στα τηλε-παράθυρα για την Τουρκία, η άλλη υφυπουργός κάνει επιθεώρηση στους πεζοναύτες και η υπουργός επικαλείται το παιδί της για να κερδίσει καμιά ψήφο τι καλύτερο μπορείς να περιμένεις από τον κ. Ζώρα;
Θλιβερός λίβελος που η δημοσίευσή του τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ξεπερνάει κάθε όριο ηθικής και δεοντολογίας. Θα έπρεπε να αποσυρθεί άμεσα.
Ενώ όταν ανακοινώθηκε η εφαρμογή της ΕΒΕ τον Ιανουάριο του 2021, στη μέση του σχολικού έτους 2020-21, ήταν ένδειξη υπευθυνότητας και σοβαρότητας εκ μέρους του Υπουργείου; Και δεν είχε καμιά συνέπεια για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους; Δεν έχουμε όλοι απώλεια μνήμης κ. Γ.Γ. Ή μήπως πρόκειται για προεκλογική σκοπιμότητα;
Μα, αξιότιμε κ. Ζώρα, αυτό ακριβώς που στον επίλογό σας καταλογίζετε στην αξιωματική αντιπολίτευση, αυτό ακριβώς θα έπρεπε κι ο ίδιος να σεβαστείτε! Και μάλιστα εσείς, σε αντίθεση με τα κόμματα που νομιμοποιούνται να λένε αυτό που πρεσβεύουν μέχρι και την ύστατη στιγμή της προεκλογικής περιόδου και κριτής τους βεβαίως ο κόσμος που τους ακούει, εσείς λοιπόν δεν έχετε καν το δικαίωμα ως θεσμικός - και όχι κομματικός (ή μήπως όχι;) - παράγων να παρεμβαίνετε στην κομματική αντιπαράθεση και μάλιστα τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές μεροληπτώντας προς μία πλευρά με εξόχως κομματικό και δη φιλοκυβερνητικό λόγο! Λυπάμαι, αλλά το όποιο δίκιο θα μπορούσε ίσως να σας πιστώσει κανείς, το χάνετε μεμιάς καταπατώντας τόσο βάναυσα το θεσμικό σας καθήκον...
Αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση από ένα στέλεχος ενός υπουργείου. Σε ποιο άλλο κράτος της Αφρικής γίνονται αυτά; Τι λόγος του πέφτει να αναφέρεται στην αντιπολίτευση και στις θέσεις της; Είναι υποψήφιος βουλευτής ή πολιτευτής της ΝΔ; Αυτό ξεπερνά κάθε όριο .
@Αντώνης
To άρθρο του κ.Ζώρα ειναι παραπλανητικό επειδή το θέμα έχει πολλές παραμέτρους και αυτές αναμειγνύνται. Είναι μύθος ότι αιώνιοι υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα. Εχω ζησει στο εξωτερικό αρκετά χρόνια και εκεί βρήκα αιώνιους φοιτητες. Δεν έχω ακούσει για διαγραφές όσων, με τα χρόνια, εχουν απομακρυνθεί απο τις σπουδές τους και ουτε αυτό έχει απασχολήσει τα ιδρύματα ότι επηρεάζουν τη διεθνή κατάταξή τους. Αντίθετα εκει τα τμηματα των ΑΕΙ ειναι πληρως εξοπλισμενα και επανδρωμένα. Αυτό που υπάρχει ως κριτήριο σε πολλές διεθνείς αξιολογήσεις ειναι η αναλογία φοιτητών ανά διδάσκοντα. Ποιός ομως καθορίζει την αναλογία αυτή? Σιγουρα όχι η ΕΒΕ. Την καθορίζει του υπουργείο αφενός με την πολιτική μεταγραφών που υπάρχει και αφετέρου με τον αριθμό των εισακτέων που ΄ορίζει. Στα τμήματα που δεν εχουν κενές θέσεις η ΕΒΕ δεν επαιξε ρόλο στη διαμόρφωση της βάσης του και ο αριθμός των φοιτητών ειναι αυτός που όρισε το υπουργειο. π.χ. η ΕΒΕ δεν επηρεάζει την εισαγωγή στις Ιατρικές Σχολές. Τα τμήματα στα οποία υπάρχουν κενές θέσεις ανηκουν σε δυο κατηγορίες. Στη μια ανεβασαν την ΕΒΕ διοτι εκριναν οτι το υπουργειο τους έδωσε πολλες θέσεις και ξέρανε οτι με βαση τη δημοφιλία του τμηματος ετσι δεν θα καλύπτανε τις θέσεις αλλά πηρανε τον αριθμο των φοιτητων που ήθελαν. (Πρακτικά αν το τμημα ηταν δημοφιλές αυτή η στρατηγικη δεν θα δούλευε.) Σαυτη την κατηγορια ανηκει και η Σχολη Ευελπίδων η οποία νόμιζε οτι με υψηλη ΕΒΕ θα γέμισε απο φοιτητές, αλλά η δημοφιλια της Σχολης στις υψηλες βαθμολογίες ειναι χαμηλή με αποτέλεσμα να εχει κενες θέσεις. Στην αλλη αποφάσισαν την κατωτερη ΕΒΕ και απλά δεν καλυψαν τις θέσεις που ειχαν. Στα τμηματα αυτά ο μέσος ορος των φοιτητών εχει καλυτερο επίπεδο αλλά δεν πήραν καλύτερους φοιτητές από πρίν και παράλληα ο αριθμός των φοιτητών ειναι χαμηλός σε σχέση με τις εκπαιδευτικές δυνατότητες που υπάρχουν. Αυτα τα τμήματα παραλληλα αναπτυσονται κανονικά και ενισχύονται με θέσεις ΔΕΠ. Το πρόβλημα ειναι πολιτικό. Εχεις ενα διδακτικό δυναμικό στα ΑΕΙ το οποίο θα μπορουσε να εκπαιδευσει αλλα 10-20 χιλιάδες παιδιά και δεν το κάνει. Στα 4 τελευταια χρόνια πέρα απο την επιβολή του κόφτη καμμία άλλη πολιτική δεν αναπτύχθηκε παράλληλα.
Ανεπίτρεπτο ένα στέλεχος του υπουργείου να μιλάει σαν κομματάρχης και οπαδός της ΝΔ και μάλιστα 3 μέρες πριν τις εκλογές. Αναρωτιέμαι πως επιτρε΄πεται αυτή η συμπεριφορά από τους προϊσταμένους του.
Ως μέλος ΔΕΠ σε περιφερειακό ΑΕΙ, που μάλιστα έγινε ΑΕΙ από ΑΤΕΙ επί Γαβρόγλου, προσπάθησα να βρω κάποιο πρόβλημα στα λεγόμενα του κ. Ζώρα. Δυστυχώς (sic) δεν βρήκα κανένα.
1. Ήμουν κατά της ΕΒΕ όταν θεσμοθετήθηκε, βλέπω όμως ότι βελτίωσε σημαντικά την ποιότητα των φοιτητών και των φοιτητριών μας.
2. Οι διαγραφές μετα΄ τα ν+2 έτη (στο οποίο επίσης ήμουν κατά παλαιότερα) είναι σε σωστή κατεύθυνση, καθώς η συσσώρευση φοιτητών και οι λιμνάζοντες δημιουργούν προβλήματα στην εικόνα της χώρας στην ΕΕ. Και την Ευρώπη δεν θα την πείσουμε ότι οι αιώνιοι φοιτητές δεν πειράζουν διότι δεν έχουν κόστος . Η ευρωπαική παράδοση θέλει σχετικά σύντομο χρόνο αποφοίτησης. Είτε μας αρέσει, είτε όχι.
2. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα τμήματα με μικρό αριθμό φοιτητών, δηλαδή αυτά που συμπληρώνουν από 5% ως 40% των διαθέσιμων θέσεων, είναι τα τμήματα που στην πολυαναμενόμενη αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη θα πρέπει να κλείσουν ή να συγχωνευτούν. Και αυτή η ανάγκη για κλείσιμο τμημάτων δεν έχει να κάνει με την ποιότητα και την αποδοτικότητα των μελών ΔΕΠ σε αυτά, αλλά με τη χαμηλή ζήτηση. Η χαμηλή ζήτηση οφείλετε συχνά σε γεωγραφικούς λόγους, ή σε λόγους μεγάλου πλήθους παρόμοιων τμημάτων. Είναι μια απλή πραγματικότητα. Ένα τετραετές τμήμα με 40 φοιτητές ανά έτος θα βρεθεί στα 4 χρόνια εφαρμογής της ΕΒΕ με πραγματικό δυναμικό πολύ μικρότερο απο 4*40=160 φοιτητές. Κάποιοι θα ξαναδώσουν πανελλαδικές, κάποιοι θα πάρουν μεταγραφές, κάποιοι απλά δεν θα πατήσουν ποτέ (εδώ χρειάζεται το ν+2).
4. Σοβαρή μέριμνα πρέπει να δοθεί από τα ΑΕΙ κυρίως, αλλά και από το υπουργείο, για την ποιότητα των σπουδών. Κάπως η ποιότητα θα πρέπει να ελεγχθεί. Η πιστοποίηση που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο δεν αρκεί. Χρειάζεται σοβαρή ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Τα πτυχία με την ίδια αξία πρέπει να έχουν τον ίδιο βαθμό δυσκολίας, να ενσωματώνουν το ίδιο γνωσιακό περιεχόμενο. Δυστυχώς εδώ υπάρχει έλλειμμα, τόσο στα προπτυχιακά, όσο και στα μεταπτυχιακά.
Σας ευχαριστώ.
Αντώνης
Θεσμικό ατόπημα η συμμετοχή ΓΓ σε κομματική αντιπαράθεση.