ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Νίκη Κεραμέως: Αν κάποιοι λένε ότι το υπ. Παιδείας είναι «ηλεκτρική καρέκλα», για μένα είναι η μεγαλύτερη τιμή να έχω θητεύσει στο υπουργείο αυτό

Νίκη Κεραμέως προς Εργαζόμενους Υπουργείου Παιδείας: «Σας ευχαριστώ από καρδιάς που κάναμε το ταξίδι αυτό μαζί»
Δημοσίευση: 26/05/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με ιδιαίτερα συγκινησιακή φόρτιση παρέδωσε σήμερα η απερχόμενη Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως τα καθήκοντα στον Υπηρεσιακό Υπουργό κ. Χρήστο Κίττα, στην καθιερωμένη τελετή στην οποία παρευρέθησαν επίσης η Υφυπουργός κ.κ. Ζέττα Μακρή, καθώς και οι Γενικοί Γραμματείς κ.κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, Οδυσσέας Ζώρας, Γιώργος Βούτσινος και Γιώργος Καλαντζής.

Η υπουργός παρουσίασε έναν σύντομο απολογισμό του έργου της τετραετίας, αναφερόμενη στις πλέον κομβικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, τα σχολεία, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, τα πανεπιστήμια και τη διά βίου μάθηση, καθώς και στα θρησκεύματα. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας, κάθε εργαζόμενο του Υπουργείου Παιδείας και των εποπτευόμενων φορέων, τους νυν και τέως Υφυπουργούς και Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου, τους συντάκτες του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ και τους συνεργάτες της, για τη σκληρή δουλειά όλων, την άριστη συνεργασία και την αφοσίωση στο στόχο.

Για τον κ. Κίττα, Ομότιμο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, του οποίου μάλιστα έχει διατελέσει και Πρύτανης, ενώ έχει υπηρετήσει την Πολιτεία και από ανάλογη διοικητική θέση, ως υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η κ. Κεραμέως υπογράμμισε ότι είχε την τιμή να συνεργαστεί κατά τη διάρκεια της θητείας της, ζητώντας τις συμβουλές του για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, και ότι τον έχει ήδη ενημερώσει για όλα τα τρέχοντα ζητήματα, όπως η λήξη του σχολικού έτους, οι Πανελλαδικές εξετάσεις και η προετοιμασία για την νέα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά.

Η Νίκη Κεραμέως έκλεισε την ομιλία της με μία ευρύτερη σκέψη για τα χρόνια αυτά, επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο αυτό μπαίνει στα περισσότερα σπίτια της χώρας και, συνεπώς, οι αποφάσεις επηρεάζουν μεγάλο πληθυσμό της χώρας. Παράλληλα, το Υπουργείο συναρτάται με ένα ευρύτατο πεδίο αρμοδιοτήτων, από το σχολείο, μέχρι το Πανεπιστήμιο, την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και τη διά βίου μάθηση, αλλά και θέματα ερευνητικά, θρησκευτικά, τα γενικά αρχεία του κράτους, τις βιβλιοθήκες.

«Μιλάμε για έναν ωκεανό αντικειμένων, ανθρώπων, προκλήσεων, μία θάλασσα όχι πάντοτε ήρεμη και καλοτάξιδη, αλλά με συχνούς ανέμους και τρικυμίες. Παρ’ όλα αυτά, και με το χέρι στην καρδιά, ομολογώ ότι αυτό το ταξίδι το αγάπησα. Με τις νηνεμίες και με τις φουρτούνες, με τις λαμπρές στιγμές του και με τα λάθη και τις αστοχίες μας, με την ποικιλομορφία και τις εκπλήξεις του. Σας ευχαριστώ από καρδιάς που κάναμε το ταξίδι αυτό μαζί. Και αν κάποιοι λένε ότι το Υπουργείο αυτό είναι «ηλεκτρική καρέκλα», για μένα είναι η μεγαλύτερη τιμή να έχω θητεύσει στο Υπουργείο αυτό. Η επένδυση στην παιδεία είναι από τις πιο σημαντικές επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε στη χώρα μας. Από την παιδεία που θα δώσουμε σήμερα στα παιδιά μας, θα εξαρτηθεί τι χώρα θα έχουμε αύριο.»

Ο κ. Κίττας δήλωσε  συγκινημένος, καθώς, όπως είπε, έχει διατελέσει πάνω από 50 χρόνια δάσκαλος και ταυτόχρονα μαθητής, καθώς ο εκπαιδευτικός πρέπει να καταλαβαίνει τις ανάγκες και του άριστου αλλά και του πιο αδύναμου, να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις. «Από τα μεγαλύτερα αγαθά που έχει ο άνθρωπος είναι το ελεύθερο πνεύμα, που καλλιεργείται μέσω της Παιδείας, και το υγιές σώμα. Ευτύχησα, λοιπόν, να τα υπηρετήσω και τα δύο. Το να βρίσκομαι στο Υπουργείο Παιδείας, να συνεχίζω το έργο της κυρίας Κεραμέως, να είμαι σε θέση που υπηρέτησαν μεγάλες προσωπικότητες στο παρελθόν είναι ιδιαίτερα συγκινητικό».

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Υπουργού ΕΔΩ 

Σχόλια (19)

 
ΠΑΤΕΡΑΣ
28 Μάιος 2023 12:50

ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!
ΕΜΜΟΝΙΚΗ,ΔΟΓΜΑΤΙΚΗ, ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ!
ΦΥΓΕ ΚΑΙ ΜΗ ΓΥΡΙΣΕΙΣ! ΠΟΤΕ!

 
Μαμά
28 Μάιος 2023 02:23

Η κυρία Κεραμεως πρέπει να φύγει!!Αρκετά κούρασε μαθητές ,γονείς,Καθηγητές!Χωρίς να κάνει τελικά σε αυτό που κλήθηκε για την παιδεία το μονο που κατάφερε είναι όλοι να έχουν απέχθεια για το σχολείο!!! Κάθε 3 μήνες εξεταστική έχουμε ήρθαν οι προαγωγικές και οι μαθητές έπαθαν υπερκόπωση.Απλως απαράδεκτη. Θέλουμε καινούριο υπουργό με καινοτομίες στην εκπαίδευση!!Επιτέλους.....

 
Πέτρος
27 Μάιος 2023 20:03

δεν είναι μόνο πρώτη σε σταυρούς, είναι πρώτη και σε παραγγελίες εκτάκτων δικαστηρίων εναντίον απεργιών, τάσεων εργασία κλπ των υπαλλη΄λων του Υπουργείου της! Πάντα πρωτιές σε όλα!

 
Αρετή.
27 Μάιος 2023 17:24

Όχι και ηλεκτρική καρέκλα. Τι λόγια είναι αυτά. Στα πούπουλα μας έχει γι'αυτό το ψηφίσαμε το κορίτσι μας.

 
Ωραία τα παραμύθια
27 Μάιος 2023 16:46

Ταξίδι (που έκανε μόνη της), ωκεανοί, θάλασσες, φουρτούνες, άνεμοι και τρικυμίες και ηλεκτρική καρέκλα? Να σας πω εγώ καλύτερα, τη Σταχτοπούτα? Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν μια άσχημη και κακιά μητριά....

 
Εκπαιδευτικός λυκείου
27 Μάιος 2023 12:52

Η θητεία της Κεραμέως στο ΥΠΕΘ βασίστηκε σε δυο βασικούς πυλώνες: συνειδητή αμετροέπεια και απογείωση της επικοινωνιακής αυτοπροβολής. Αμφότερα αποτελούν βασικά εργαλεία του ηθικολόγου απαίδευτου πολιτικού και ιδιάζοντα χαρακτηριστικά της Νέας Δεξιάς και νεοφιλελεύθερης φυσιογνωμίας του κυβερνώντος κόμματος. Δυστυχώς τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, από την εκλογική οπτική, ελάχιστα κατάφεραν απέναντι σε αυτή την υπερσυντηρητική στροφή στα εκπαιδευτικά πράγματα της χώρας.

 
Δεν μίλησε...
27 Μάιος 2023 12:32

...ούτε για τα λάθη στα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων που βρίσκουμε μπροστά μας στις ενδοσχολικές!

 
ένας απλός εκπαιδευτικός
27 Μάιος 2023 11:22

Η καρέκλα ήταν ηλεκτρική για εμάς!

 
Ciao!
27 Μάιος 2023 10:24

Στο καλό και ελπίζουμε να μην την ξαναδούμε!

 
Μίλησε
27 Μάιος 2023 09:25

Για την ενδοσχολική βία και το bulling στους καθηγητές από τους μαθητές μίλησε; Που παραιτήθηκε καθηγητής γιατί δεν τον άφηναν να κάνει μάθημα;
Για τα σχολεία που πέφτουν σοβάδες στα κεφάλια;
Για τους διαδραστικούς που δεν ήρθαν ακόμα στης τάξεις;
Για τους νεοδιόριστους που κοιμούνται στα sleeping bags στο αυτοκίνητό τους και περιμένουν βοήθεια από τους γονείς σαν να είναι ακόμα φοιτητές;
Για τις διαδικασίες που του ΥΠΑΙΘ έκανε εξαγγελία και μετά δεν τις έκανε ή τις πήγαινε με 100 παρατάσεις 2-3 χρόνια μετά;
Για σύγκλιση μισθών Ελλάδας με την Ευρώπη στους καθηγητές και δημοσίους Υπαλλήλους; (που ειδικά τους εκπαιδευτικούς είναι το ένα τρίτο από την Ευρώπη).
Και τιμή δική μας ήταν, αλλά να λύνεται και κανένα από τα χρόνια προβλήματα΄ οχι μόνο τα εύκολα
Όλοι οι Υπουργοί να λένε τί έκανα και τα θετικά αλλά να μην σβήνουν και κρύβουν κα΄τω από το χαλί τα αρνητικά. 'Ετσι όλοι άριστοι και επιτελούντες τεράστιο ε΄ργο είμαστε.

 
@ good luck
27 Μάιος 2023 01:52

Για τα "καλύτερα επιδόματα για τα στελέχη" να είσαι σίγουρος.
Τα υπόλοιπα ούτε μία στο εκατομμύριο.
Άλλωστε τι χρειάζεται άλλο η εκπαίδευση πέρα από καλοπληρωμένα
"στελέχη" που δε θα πρέπει ποτέ να χάσουν τη θέση τους;

 
Εκπαιδευτικός
26 Μάιος 2023 23:06

Διαδραστικοί πίνακες στις τάξεις πότε θα μπουν;αλλαγές στα προγράμματα σπουδών θα έχουμε; καινούργια βιβλία;

 
Απλά εκπαιδευτικός
26 Μάιος 2023 21:44

Τιμή ήταν και για μας που σας είχαμε υπουργό Παιδείας!

 
Εκπαιδευτικός
26 Μάιος 2023 21:18

Είμαι περίεργος αν κατάλαβε 4 χρόνια τι εστί παιδεία. Αν κατάλαβε με πόσες παρουσίες μπορεί να περάσει ένας μαθητής. Αν κατάλαβε ότι αν κάποιος κα΄νει ακρηβώς ότι του ζητάει προλάβει να κάνει μάθημα και πολλά πολλά άλλα.
Μάσκα αερόστατο, και παγουρίνο !!!!

 
good luck
26 Μάιος 2023 20:31

Σίγουρα οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στην αναβάθμιση της Παιδείας! Σίγουρα πρέπει να είμαστε εκπαιδευτικοί και για τους άριστους μαθητές αλλά και για τους αδύναμους! Σίγουρα ότι καλό υλοποιείται στην εκπαίδευση οφείλεται στο φιλότιμο και την δουλειά του μαχόμενου εκπαιδευτικού και των στελεχών! Εκείνο που θα έπρεπε να δρομολογηθεί με την νέα κυβέρνηση να δοθούν κατάλληλα κονδύλια για την αναβάθμιση των υποδομών στα σχολεία και καλύτερες αμοιβές για τους εκπαιδευτικούς και καλύτερα επιδόματα για τα στελέχη!!!

 
Πιτσιφλής
26 Μάιος 2023 16:24

Μπράβο στον κύριο Υπουργό που μίλησε για τις ανάγκες του αδύναμου μαθητή. Δεν θυμάμαι κάποιον άλλο να έχει μιλήσει έτσι. Παρήγορο κι ας είναι για λίγο.

 
ένας απλός εκπαιδευτικός
26 Μάιος 2023 16:24

1.Το ένα δεν αποκλείει το άλλο.
2.Αν η σχέση είναι επιδερμική και δεν δοθείς ολόψυχα, τότε σίγουρα δεν είναι ηλεκτρική καρέκλα.

 
ένας απλός εκπαιδευτικός
26 Μάιος 2023 16:11

Εμπλουτισμός βιογραφικού.

 
Με τη νικη
26 Μάιος 2023 16:10

Έχει απόλυτο δίκιο. Άλλαξε η επικοινωνία, η εσωστρέφεια του σχολείου και έγινε καθημερινότητα η τεχνολογία. Της αξίζουν τα καλύτερα. Μπράβο Νικη μας.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.