Κ. Μητσοτάκης: Γιατί δεν έκλεισα τα "ΑΕΙ Γαβρόγλου"

"Γιατί δεν κλείσατε τα περίφημα ΑΕΙ Γαβρόγλου;", ήταν μία από τις ερωτήσεις τις οποίες δέχθηκε ο πρόεδρς της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης από τον δημοσιογράφο Αλ. Παπαχελά σε συνέντευξη στην Κυριακάτικη Καθημερινή.
Διαβάστε την απάντηση που ακολουθεί:
Δημοσιογράφος: Γιατί δεν κλείσατε τα περίφημα ΑΕΙ Γαβρόγλου;
Κ. Μητσοτάκης: Γιατί δεν μπορούσε να γίνει αυτό. Από την άλλη η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη μεταρρύθμιση και καθόλου δημοφιλής. Ηταν απαραίτητη όμως διότι έχω μια ευθύνη απέναντι σε ένα παιδί 18 χρόνων να μη διευκολύνω το να καταλήξει σε ένα τμήμα από το οποίο κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αποφοιτήσει ποτέ για το οποίο δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να ασχοληθεί. Αρα και τα ίδια τα πανεπιστήμια μέσα από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής μπορούν να δουν ποια τμήματα τελικά είναι ανταγωνιστικά και να αναλάβουν τα ίδια την ευθύνη. Είμαι πολύ περήφανος γι αυτό που γίνεται στην τεχνική εκπαίδευση για το πόσα παιδιά πια επιλέγουν τα δημόσια ΙΕΚ αντί για το πανεπιστήμιο για να μπορέσουν να πάρουν ένα δίπλωμα το οποίο έχει αξία στην αγορά εργασίας. Γιατί γνωρίζουμε σήμερα πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές καριέρας σε ειδικότητες που δεν απαιτούν κατ ανάγκην ένα πανεπιστημιακό πτυχίο και ότι αυτό απαιτεί μια αλλαγή κουλτούρας στην ελληνική κοινωνία. Και γι αυτό η μεταρρύθιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ήταν τόσο σημαντική. Αλλά και τόσο δύσκολη πολιτικά.
Δημοσιογράφος: Στην Παιδεία έχουν γίνει πράγματα αλλά υπάρχουν κι άλλα που έχουν μείνει μετέωρα Για παράδειγμα είναι η πανεπιστημιακή αστυνομία που ήταν μια βασική σας δέσμευση Έχει νόημα η πανεπιστημιακή αστυνομία;
Κ. Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι πρέπει με καθαρό μυαλό να αξιολογήσουμε τον τρόπο με τον οποίο εξασφαλίζουμε ότι τα πανεπιστήμια μας είναι ασφαλή. Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν λειτούργησε στην έκταση που ενδεχομένως θα θέλαμε. Από την άλλη αυτή τη στιγμή είναι στελεχωμένη με έν ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να αξιοποιηθεί και να το αισθάνονται και οι φοιτητές ότι είναι στην υπηρεσία των ιδίων. Πρέπει να σας πω ότι σε πάρα πολλά περιφερειακά πανεπιστήμια γίνεται μία εξαιρετική δουλειά και η εικόνα τους είναι τελείως διαφορετική από την εικόνα κάποιων μεγάλων πανεπιστημίων. Τα πανεπιστήμια μας κάνουν συνεργασίες με το εξωτερικό αναπτύσσουν ξενόγλωσσα προγράμματα συνδέονται περισσότερο με τον κόσμο της έρευνας και της ίδιας της βιομηχανίας. Εχουμε βιομηχανικά διδακτορικά τα οποία γίνονται πια στα πανεπιστήμιά μας. Αυτά είναι άλματα τα οποία έχουν γίνει.>
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Πρότυπα-Πειραματικά: Τοποθετήσεις , ανακλήσεις για διακοπή θητείας εκπαιδευτικών
- Ύλη και οδηγίες για τη διδασκαλία των μαθημάτων γενικής παιδείας των Α’, Β’ και Γ’ τάξεων ΕΠΑ.Λ. και προτύπων ΕΠΑ.Λ. σχ...
- Α. Γεωργιάδης: Στην απεργία της ΟΙΕΛΕ συμμετείχαν μόνο 30 ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί σε σύνολο 9.000
- 179.580 οι αριστούχοι (18,1 – 20) μαθητές στο Γυμνάσιο-Λύκειο (σε σύνολο μαθητών 680.000) κατά το σχ. έτος 2022-23
- Αναστέλλεται η λειτουργία σε Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο στην Κέρκυρα
- Αναστέλλεται η λειτουργία Νηπιαγωγείου στη Ροδόπη
- Αναστέλλεται η λειτουργία Νηπιαγωγείου στη Λάρισα
- Σήμερα η ανακοίνωση βαθμολογίας των υποψηφίων των Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ 2023
- Οι δράσεις του Πανεπιστημίου Πατρών
- Ένωση Ερευνητών: Η αντιμετώπιση των φυσικών κινδύνων απαιτεί συντονισμό και αξιοποίηση της έρευνας- Όχι ατελέσφορες εξα...
Σχόλια (45)
Εχετε περάσει καν απο ΙΕΚ, ποια αναβάθμιση εκανε και σε ποιο τομέα. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΟΥ ΙΕΚ ΕΧΕΙ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ήτοι ΜΕ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΙΆΣΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΓΙΑ ΑΕΙ ΤΕΙ, δεν αναφερομαι σε ειδικότητες επαλ που μονο με το επαλ επαιρναν ήδη επαγγελματικα δικαιώματα. Εχετε ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΙΕΚ.. ΦΩΣ ΕΙΔΑΤΕ?
σοβαρά τώρα; έχουμε επαφή με την πραγματικότητα πέρα για τις ψεματάρες του πρώην ;;;;
για την εκατέρωθεν ιδεοληψία πολύ σωστό ! αλλά ιδεοληψία με ψέματα και υπόγειες αλαζονικές στρατηγικε΄ς είναι χειρότερη (και νομίζει η όποια αστεία αντιπολίτευση - ειδικά του 11% - ότι και με λίγες έδρες διαφορά θα είναι απειλητική αχαχαχααχαχαχα. πολλά γέλια. αν δεν έχει εξουσία να τους ρίξει και με μία έδρα διαφορά θα παίξουν τους πάντες στο ταψί άλλη μία 4ετία , χειρότερη. εκτός αν πιστευουν τον σιγαστηρα που έχει πέσει και είναι όλοι σαν να έχουν πα΄ρει ζαναξ μετεκλογικά ! )
Η απάντηση του πρωθυπουργού στο προκλητικό ερώτημα αποκαλύπτει τόσο θετικά όσο και αρνητικά στοιχεία. Γιατί θετικό στοιχείο είναι ότι η ελληνική κοινωνία πρέπει να αλλάξει κουλτούρα στο θέμα της επιλογής επαγγελμάτων στα οποία δεν είναι αναγκαία η πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Σωστά λοιπόν κινήθηκε η πολιτική της υπουργού του Κεραμέως στην αναβάθμιση των δημόσιων ΙΕΚ με τη δημιουργία Πρότυπων και Πειραματικών ΙΕΚ σε αρκετές πόλεις.
Από εκεί και πέρα όμως επαναλαμβάνεται όλο το ιδεοληπτικό μέρος της πολιτικής της υπουργού του που μοιάζει με την ανάποδη με τις ιδεοληψίες της Αριστεράς στο ίδιο θέμα. Κι εξηγούμαι. Πώς μπήκε το ψεύτικο επιχείρημα ότι υπάρχουν τάχα τμήματα που οι υποψήφιοι δε θα τελειώσουν ποτέ; Είναι δυνατό να γίνεται σιωπηρά αποδεκτό ότι η ελληνική κοινωνία έχει από δεκαετίες αποδεχτεί διακομματικά ότι υπάρχουν ευγενή τμήματα ψηλής ζήτησης που πρέπει να εισαχθείς και να τα τελειώσεις γιά να θεωρείσαι πετυχημένος κι άλλα που απ' αυτά δε θα κάνεις τίποτα και μάλλον δε θα τα τελειώσεις; Γιατί ο Μητσοτάκης εσωτερικεύει τη συντηρητική κατεύθυνση των επιλογών των γονέων γιά τις σπουδές των παιδιών τους; Ποιός τελικά διαμορφω΄νει αυτές τις έρημες τις βάσεις και τέλος Μήπως αυτή η περιβόητη ΕΒΕ δεν απαντά σ' αυτά τα ερωτήματα, αλλά τα συγκαλύπτει πίσω από μία γενική αντίληψη ότι όσοι είναι κάτω από τη βάση ας πάνε να σπουδάσουν σε ΙΕΚ. Την ίδια όμως στιγμή εκείνοι οι υποψήφιοι που οι γονείς τους έχουν χρήματα, ας έχουν πιάσει ένα πεντάρι μέσον όρο, μπορούν να γραφτούν σε ξένα πανεπιστήμια με δίδακτρα, μόνο με το απολυτήριο.
Στο μεταξύ, υπάρχουν αρκετά παιδιά που έχουν πιάσει κοντά στα 8000 μόρια κι έχουν μείνει απέξω από τέτοιες σχολές που αναφέρει που μπορεί τα ίδια πανεπιστήμια να τις κλείσουν από μόνα τους, αλλά αυτά όχι μόνο παραπέμπονται στα ΙΕΚ, δημόσια και ιδιωτικά, αλλά κινδυνεύουν να μείνουν εκτός γιά πάντα από τα πανεπιστήμια αν αυτά τα τμήματα κλείσουν.
Εδώ ανοίγονται πάλι δύο προβλήματα. Πρώτα ότι τμήματα ΙΕΚ όλου του φάσματος δεν υπάρχουν σε όλες τις περιφέρειες όπως στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία γιατί τα τμήματα ΙΕΚ δεν είναι μόνιμου όπως τα τμήματα ΑΕΙ, αλλά μεταβατικού χαρακτήρα. Άρα, αναγκαστικά ο υποψήφιος θα επιλέξει να πάει σε ιδιωτικό ΙΕΚ αν θέλει να ακολουθήσει μία συγκεκριμένη σχολή που δεν υπάρχει σε δημόσιο ΙΕΚ της πόλης του.
Το δεύτερο είναι το κεντρικότερο πρόβλημα της αστικής τάξης που σήμερα υπάρχει σε όλα τα κόμματα κι εναλλάσσεται στην εξουσία. Πραγματικά επί Γαβρόγλου ιδρύθηκαν πολλά πανεπιστήμια στην περιφέρεια κυρίως γεωπονικής και γεωργοοικονομικής κατεύθυνσης. Κι αντί το αθηνοκεντρικό κράτος που μας κυβερνά να το δεί αυτό ως ευκαιρία αποκέντρωσης και ισόρροπης ανάπτυξης των περιφερειών με την ανάδειξη επιτέλους του πρωτογενούς τομέα, το βλέπει με γκρίνια και με ειρωνεία και ρεβανσιστική διάθεση. Αντί να κοιτάμε στο μέλλον, βλέποντας μία νέα γενιά μορφωμένων γεωργοεπιχειρηματιών που θα μείνουν στην επαρχία, και έχω πολλά τέτοια προσωπικά παραδείγματα, πασχίζουμε να κλείσουμε αυτά τα τμήματα ως μη αναγκαία, αφού δεν έχουν ψηλή ζήτηση.
Από την άλλη, παραβλέπεται από το κεντρικό κράτος, η οργανωτική δομή τέτοιων τμημάτων με τα εργαστήρια, τα ινστιτούτα έρευνας και τα μεταπτυχιακά που έχουν, τα οποία τα μετατρέπουν από απλά σχολεία σε καθετοποιημένες παραγωγικές μονάδες με δικά τους προϊόντα που αξιοποιούν και προβάλλουν την τοπική παραγωγή.
Δεν αποκλείω ότι μπορεί να έχουν γίνει και υπερβολές με την ΄ίδρυση και ύπαρξη τόσων πολλών τμημάτων Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στην τελευταία ευρωπαϊκή χώρα με ενδιαφέρον γιά το περιβάλλον και τα δάση. Όμως και τα δήθεν υπερπλεονάζοντα τμήματα Μηχανικών που ιδρύθηκαν με το νόμο Γαβρόγλου μπορεί να χρησιμεύσουν στην προσέλκυση των επιστημόνων μας που σήμερα ευδοκιμούν στα ιδρύματα του εξωτερικού. Κι εκείνα έχουν παραγωγικές δομές έρευνας και τεχνολογίας που φέρνουν εκατομμύρια στις πόλεις της Περιφέρειας. Δεν περισσεύει λοιπόν τίποτα αν το καλοσκεφτούμε.
Μάλλον όμως χρειάζεται να διορθωθούν οι στρεβλώσεις στην κατανομή των τμημάτων στα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Έτσι, διπλά, τριπλά και τετραπλά τμήματα ομοειδών αντικειμένων σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Κρήτη πρέπει να μετακινηθούν αμοιβαία μεταξύ των πανεπιστημίων ή να αλλάξουν ελαφρά το αντικείμενό τους.
Αν λοιπόν τέλος, δεν υπάρχει ζήτηση γιά κάποια τμήματα που είναι στα σύνορα ή σε μικρές πόλεις της επαρχίας, κι εφόσον ούτε ο Μητσοτάκης παίρνει την ΕΒΕ στα σοβαρά αφού τη θεωρεί σωστή μόνο γιά εκείνους που την πιάνουν, αλλά όχι γιά εκείνους που μπορούν να την παρακάμψουν, τους οποίους και ισοτιμεί τα πτυχία από το εξωτερικό, να μπούν δι΄δακτρα σ' αυτά τα τμήματα γιά όσους ενήλικους πλέον τα προτιμήσουν και έτσι να μην κλείσουν.
Διότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, υπάρχει ένας αριθμός εργαζόμενων συμπολιτών μας, πολλές φορές και γονέων, οι οποίοι έχοντας τελειώσει σχολές επιπέδου ΑΤΕΙ ή και άλλες σχολές χαμηλής ζήτησης, έχοντας τελικά κατασταλάξει μέσα στη ζωή, φοιτούν σε εσπερινά ή εσπερινά ΕΠΑΛ γιά να εισαχθούν σε τέτοιες σχολές. Γιατί λοιπόν δε δίνεται μία ευκαιρία ανανοηματοδότησης της ύπαρξής των τμημάτων που δήθεν πρέπει να καταργηθούν με τη γενίκευση της διαβίου μάθησης σε όλους, αλλά με δίδακτρα αυτήν τη φορά; Άλλη πρόταση είναι να υπαχθούν σε ένα μεγάλο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο σε όλη τη χώρα ή ακόμα και σε δύο, ένα στη Βόρεια κι ένα στη Νότια Ελλάδα.
ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΕΝΑΝ ΝΑ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.
Τι μας λέει
"Είμαι πολύ περήφανος γι αυτό που γίνεται στην τεχνική εκπαίδευση για το πόσα παιδιά πια επιλέγουν τα δημόσια ΙΕΚ αντί για το πανεπιστήμιο για να μπορέσουν να πάρουν ένα δίπλωμα το οποίο έχει αξία στην αγορά εργασίας."
H τον παραπληροφορούν και δεν εχει ιδέα ή λέει συνηδειτά ψέμματα.
Τα ΙΕΚ υποβαθμίστηκαν με νόμο κεραμέως ΣΕ ΛΥΚΕΙΟ.
Δηλαδή εσείς δεν καταλαβαίνετε ότι η ερώτηση υπονοεί ότι τα ΤΕΙ ανωτατοποιηθηκαν και έγιναν ΑΕΙ από τον Γαβρόγλου.. Η ερώτηση δεν θα έπρεπε να αναφέρει "πανεπιστήμια ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ" και όχι "ΑΕΙ Γαβρόγλου" όταν η ίδια η υπουργός, ο ΠΘ αλλά και πολλοί άλλοι μιλάνε για "ανωτατοποιηση" των ΤΕΙ σε μια νύχτα. Εσείς συνηθίζετε να κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε ή πραγματικά δεν το καταλαβαίνετε; Καθώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για το δεύτερο δεν πρόκειται να ασχοληθώ άλλο.
Για τον αναγνώστη που έβαλε το θέμα των φοιτητών τμημάτων που θα κλείσουν.
Οι φοιτητές και οι οικογένειές τους δεν έχουν να ανησυχούν σε τίποτα.
1.Όταν κλείνει συγχωνεύεται ή μεταφέρεται ένα τμήμα τότε οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να διδαχθούν τα μαθήματά τους κανονικά μέχρι να φτάσω στο τελευταίο έτος.
2. Έχουν το δικαίωμα να εξετάζονται σε αυτά και να τα παίρνουν όσες φορές θέλουν κατά τη διάρκεια της κανονικής εξεταστικής.
Εδώ φυσικά παίζει το ρόλο και το ν + 2 το οποίο θα εφαρμοστεί από το 2025 και μετά.
Τέτοιου τύπου διαδικασίες αλλαγές έδρας συγχωνεύσεις αλλαγή ονόματα και θα έρθεις έστω κινήματος έχουν γίνει πάρα πολλές φορές. Με ποιο διευρυμένη διαδικασία το σχέδιο Αθήνα το 2001.
Αν δείτε τώρα πολλά τμήματα από τα πρώην ΤΕΙ που έχουνε ενταχθεί σε πανεπιστήμια, εξετάζουν 2 και 3 προγράμματα σπουδών από παλιά τμήματα.
Όλοι οι φοιτητές που έχουν ενταχθεί στο Ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο έχουν το δικαίωμα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους χωρίς προβλήματα. Και σε αυτο το θέμα όλα τα μέλη δεπ βοηθούν
πάντως στα μηχανογραφικά....δε νομίζω οι υποψήφιοι να δήλωναν πρώτα σχολές ΤΕΙ κι έπειτα "παλαιά πανεπιστήμια ΑΕΙ...". Σε λίγο θα διαβάσουμε ότι όλοι επέλεγαν ΤΕΙ γιατί ήταν ανώτερα των ΑΕΙ
Γράφει πουθενά "ΤΕΙ"; "ΑΕΙ Γαβρόγλου" τα λέει ο δημοσιογράφος. Είναι σύνηθεια να βάζετε λόγια στο στόμα των άλλων;
Το ίδιο κείμενο διαβάσαμε απλά εσείς συνεχίζετε να προσποιηστε ότι δεν ξέρετε περί της ουσιαστικής ανωτατοποίησης των ΤΕΙ από το 2011 όπως επίσης ότι αρκετά "παλαιά" πανεπιστήμια βρίσκονται πίσω από τα νέα που ιδρύθηκαν το 2018 σε διεθνείς λίστες κατάταξης.
Δεν εξηγειται διαφορετικά πως δεν βλέπετε την παραπληροφορηση...
Συνεχίστε το ίδιο παραμύθι με τον ΠΘ, απλά αυτή η "άγνοια" καταντάει κωμικη για κάποιον που γνωρίζει δύο πράγματα (και δεν είναι λίγοι πλέον).
Να το ξαναπούμε άλλη μια φορά λοιπόν προς εμπέδωση και για τον πιο αγαθό.. Τα ΤΕΙ άνηκαν στην Ανώτατη εκπαίδευση από το 2011, ναι ήταν ΑΕΙ!
@Πολίτες 28 Μάιος 2023 14:18
Πώς είναι ποτέ δυνατόν να υπάρχει προστασία και ασφάλεια στα ΑΕΙ, όταν δεν υπάρχει έξω από αυτά?
Σαν να συζητούν δύο παιδίατροι, αν τα μωρά κλαίνε μόνο μέσα στο σπίτι.... κι όχι έξω απ' αυτό....
Ναι χρειάζεται ορθολογισμός στα ΑΕΙ. Παρατηρώ ότι υτα κριτήρια ετσιάζονται σε συντεχνικά συμφέροντα (δεπ, διοικητικοί, καθηγητές κλπ). Ξεχνάτε ότι υπάρχουν οι εισαχθέντες φοιτητές, οι απόφοιτοι και οι οικογένειές τους που πληρώνουν ακριβά δημόσια δωρεάν (;) τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Απαιτούνται ορθολογισμός, συναινέσεις και προπάντων σχεδιασμός με βάση τις ανάγκες της χώρας μας. Είναι πράγματι παράδοξο να δηλώνει η Υπουργός ότι υπάρχουν πολλοί απόφοιτοι σε έναν τομέα και την ίδια ώρα να ιδρύεται τμήμα παρόμοιο που από φέτος θα πάρει νέους εισαχθέντες. Υπάρχει λογική σε αυτό; Όχι βέβαια. Δείχνει προχειρότητα και μη σχεδιασμό.
Μα ακούστηκε ότι μόνο το Harvard είναι συζητήσιμο τόσο στο επίπεδο σπουδών που μας ταιριάζει όσο και στα δίδακτρα που μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και όχι τα δημόσια ΙΕΚ .
Πότε επιτέλους θα το μάθουν όλοι πως τα ΤΕΙ ηταν ενταγμένα στα ΑΕΙ από το 2001 με το νόμο του Πέτρου Ευθυμίου; Ο δημοσιογράφος που έκανε την ερώτηση μιλώντας για ΑΕΙ Γαβρογλου θα έπρεπε να ντρέπεται τόσο απέναντι στο εκπαιδευτικό προσωπικό των πρώην ΤΕΙ που πανεπιστημοποιηθηκαν, όσο και απέναντι στους φοιτητές, όπως και θα έπρεπε να ντρέπονται πρωθυπουργό και υπουργοί που επί 20 χρόνια δεν γνωρίζουν το νόμο και μιλούν για ΑΕΙ και ΤΕΙ. Επίσης, ο δημοσιογράφος αν είναι σωστός στη δουλειά του, αλλά και ο εκάστοτε πρωθυπουργός να φροντίσουν να μαθουν από την ΕΘΑΑΕ πως αξιολογήθηκαν τα τμήματα των πρώην ΤΕΙ στα πανεπιστήμια που εντάχθηκαν.
Με την ΕΒΕ και τον τροπο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, αποκλείονται μαθητές και μαθήτριες απο τη δυνατότητα φοίτησης σε δημόσια δομή, αλλά αν έχουν χρήματα μπορουν να σπουδάσουν στα ιδιωτικά, χωρίς απαγορεύσεις. Και σιγά σιγά τους δίνονται επαγγελματικά δικαιώματα. Άρα σπουδάζει μόνο ο "έχων".
Τί ψέματα και πια παραπληροφόρηση έκανε; Δεν ξέρω αν διαβάσαμε το ίδιο κείμενο;
Είμαστε, δυστυχώς μια χώρα που συζητάει αν θα πρέπει να υπάρχει προστασία και ασφάλεια στα ΑΕΙ.
Σαν να συζητούν δύο παιδίατροι αν τα μωρά πρέπει να πείνουν γάλα......Η απόλυτη τρέλα.....
@Απόφοιτος ΑΑΤΕΙ
Και η δεύτερη ερώτηση ήταν λάθος? Όταν σε ρωτούν για την πανεπιστημιακή αστυνομία.... κι απαντάς (μεταξύ άλλων) ότι τα πανεπιστήμια έχουν "συνεργασίες με το εξωτερικό αναπτύσσουν ξενόγλωσσα προγράμματα" και ότι "Εχουμε βιομηχανικά διδακτορικά".... τότε φταίνε οι ερωτήσεις..... ή ο "μαθητής" που όποια ερώτηση κι αν του κάνεις, απαντά τα sos που διάβασε μόνο?
Ο νόμος λέει ότι "Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) δύνανται να συγχωνεύονται, κατατέμνονται, μετονομάζονται, μεταβάλλουν την έδρα τους, απορροφώνται από άλλο Α.Ε.Ι. ή να καταργούνται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Εσωτερικών." Οπότε ναι, μπορεί μια κυβέρνηση (αφού ο/η υπουργός παιδείας ορίζεται από τον πρωθυπουργό) να κλείσει τα τμήματα που δεν έχουν λόγο ύπαρξης.
Έπρεπε να γίνει κάτι τέτοιο; Κατά τη γνώμη μου ναι, και μάλιστα πριν την εφαρμογή της ΕΒΕ. Τα τμήματα που η επόμενη κυβέρνηση θα κλείσει, είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια ότι πρέπει να κλείσουν. Κι αυτό λόγο χαμηλού ρυθμού αποφοίτησης, έδρας σε πόλεις χωρίς άλλα τμήματα άρα χωρίς το κατάλληλο ακαδημαικό περιβάλλον κλπ.
Γιατί δεν το έκανε η Κεραμέως την προηγούμενη τετραετία; Εξαιτίας των μικροπολιτικών επαρχιώτικων παρεμβάσεων των βουλευτών της ΝΔ που διαμαρτυρήθηκαν. Γι αυτό και έκανε την ΕΒΕ και, όπως ομολογεί ο κ. Μητσοτα΄κης τώρα, έγινε έτσι για να υποχρεώσει όλους να δούν το πρόβλημα και την αναγκαιότητα κλεισίματος τμημάτων.
Τι θα γίνει τώρα; Υποχρεωτικά πρέπει να κλείσει έναν σημαντικό αριθμό τμημάτων από κάθε κατεύθυνση με κριτήριο τη μικρή πληρότητα και τους λίγους φοιτητές, το ρυθμό αποφοίτησης κλπ.
Και μια παρατήρηση. Τα μέλη ΔΕΠ των τμημάτων χωρίς φοιτητές δεν έχουν καμία ευθύνη γι αυτό. Μπορεί όντως να έχουν καλύτερα cv και κατατάξεις από ΄ότι συνάδελφοί τους σε τμήματα κεντρικά και με γεμάτα αμφιθέατρα. Δεν είναι μομφή προς τους καθηγητές το αν θα κλείσει ένα τμήμα. Απλά, δεν έχει νόημα να διατηρήσεις υποδομές και εργαζόμενους σε μικρές πόλεις για να παρακολουθούν και να συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές διαδικασίες 15, 20 ή 50 φοιτη΄τές ανά έτος. Μην ξεχνάτε ΄΄ότι από αυτούς που εισάγονται ένα μόνο μέρος είναι ενεργό, ιδιαίτερα στις επαρχιακές σχολές με ακριβά ενοίκια (πχ νησιά με τουρισμό). Οι αγαπητοί συνάδελφοι θα βρουν καλύτερους ερευνητικούς δρόμους σε πιο αναβαθμισμένο και ¨πλήρες" ακαδημαϊκό περιβάλλον.
Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε ακόμα για το αν το δικαίωμα να σπουδάσεις κανείς στην Ελλάδα πρέπει να "ρυθμίζεται" από την εκάστοτε κυβέρνηση. Σε κανένα πολιτισμένο κράτος δεν συμβαίνει αυτό, εδώ και καιρό.
Αυτή η "κρατική στρόφιγγα" για εισαγωγή στα δημόσια ΑΕΙ συμβάδιζε με τον κυβερνητικό έλεγχο της πάλαι ποτέ "αποκατάστασης" των "δικών μας παιδιών".
Αναχρονιστικά πράγματα που δεν διορθώνονται όσο παραμένει στην Ελλάδα το μοτίβο για δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μόνον σε κρατικά χρηματοδοτούμενα δημόσια ΑΕΙ.
Δύο εφικτές αλλαγές που θα γίνουν αμέσως αποδεκτές μόλις εφαρμοστούν από τον κόσμο που θέλει πρόσβαση στην τριτοβάθμια:
1) Τριτοβάθμια εκπαίδευση σε υβριδικά δημόσια και ιδιωτικά ΑΕΙ με προγράμματα που θα χορηγούν 2-ετή, 3-ετή, 4-ετή και 5-ετή πτυχία (δίχως ισότιμα μεταξύ τους επαγγελματικά δικαιώματα ή μόρια). Τα δημόσια με υβριδικό σύστημα, με ή δίχως καταβολή διδάκτρων.
2) Στα δημόσια η πρόσβαση κατόπιν πανελλαδικών εξετάσεων, όπου το κάθε τμήμα καθενός ΑΕΙ θα επιλέγει: α) τον αριθμό εισακτέων (σύνολο με ή χωρίς δίδακτρα) και β) την ελάχιστη βάση εισαγωγής πάνω από την οποία θα επιτρέπει φοίτηση δίχως δίδακτρα, ανάλογα την κρατική ή μη-κρατική επιδότηση που λαμβάνει ετησίως.
Στα ιδιωτικά και δημόσια ΑΕΙ θα ακολουθούνται οι ίδιες διαδικασίες εκλογής των ΔΕΠ, με τα ίδια κριτήρια και προσόντα. Η νομιμότητα της διαδικασίας όλων των προσλήψεων να ελέγχεται από αρμόδια νομική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας.
Όλα τα υπόλοιπα είναι για να κοροϊδευόμαστε και να γελάνε μαζί μας οι πάντες στο εξωτερικό (καθηγητές Α-βαθμίδας με μισθό λιγότερο από την υποτροφία μεταπτυχιακού φοιτητή στο εξωτερικό, και ένα σωρό ακόμα).
Το "χωρίς να έχουν τις προϋποθέσεις" από που το ξέρεις; είσαι αξιολογητής όλων των τμημάτων μόνος σου; Το ξέρεις ότι πολλά από αυτά τα Τμήματα αξιολογούνται τώρα (ΠΑΔΑ ΕΛΜΕΠΑ κα) και παίρνουν καλύτερο βαθμό από πολλά πανεπιστημιακά τμήματα που "είχαν τις προϋποθέσεις" !!!!
Λάθος είσαι πρόεδρε !!!!!
Να σας πω κάποια τμήματα που φέτος είχαν ελλείψεις σε εισακτέους
Φυσικό ΑΠΘ, Μαθηματικό ΕΚΠΑ, ΣΣΕ, (όχι πολλές αλλά ελλείψεις)
Φυσικό ΚΡΗΤΗΣ, Τμήμα Επιστήμης Υλικών (όπου δη), ΗΜΜΥ ΕΛΜΕΠΑ, κλπ
Σχολές με εξαίρετο προσωπικό και αποφοίτους με διεθνείς διακρίσεις ιδρύματα που γίνεται πολύ βαριά έρευνα με απίστευτη χρηματοδότηση. Τα τμήματα αυτά και πολλά άλλα λόγω της ΕΒΕ κυρίως και άλλων στρεβλώσεων μένουν με τους μισούς και λιγότερους εισακτέους θα τα κλείσετε ?
Τι κοινό έχουν όλα αυτά τα τμήματα ??? ανήκουν στην Θετική κατεύθυνση (παλιά πρώτη δέσμη) που είναι το μεγάλο θύμα της ΕΒΕ αφού είναι Δυσκολότερη, πάνε (όλο και) λιγότεροι και καλύτεροι μαθητές με αποτέλεσμα μαθητές με 12 και 13 σε μαθηματικά φυσική και χημεία μένουν έξω από τμήματα που μια χαρά θα μπορούσαν να τελειώσουν ενώ περνούν σε διπλανά τμήματα (Ηλεκτρονικών μηχανικών πάλι ΕΛΜΕΠΑ) μαθητές του 8 (από το 4ο πεδίο) που τελικά εγκαταλείπουν το τμήμα.
Χρειάζεται σίγουρα συμμάζεμα το πράμα αλλά θέλει και το θάρρος να κλείσεις σχολές με κριτήρια όχι μια βάση που πετάει το ¼ των υποψηφίων έξω αλλά καθαρά επιστημονικά.
Για αρχή πρόεδρε απλά δέξου τις εισηγήσεις ΟΛΩΝ των τμημάτων για τον αριθμό εισακτέων ΑΜΕΣΑ ο αριθμός των «εισακτέων» από 70 000 θα γίνει 60 000.
Μετά βάλε ΕΒΕ το 6.5 (το 1/3 του μέγιστου βαθμού) ή το 0.6 του μέσου όρου όποιο είναι λιγότερο ΑΜΕΣΑ οι κενές θέσεις θα ελαχιστοποιηθούν και όπου υπάρχουν κάτι θα σημαίνουν.
Πρόεδρε αύριο το πρωί κατάργησε αυτό το μέτρο καρμανιόλα.
ΙΕΚ δημόσια ΧΑΧΑΧΑΧΑ καλό ανέκδοτο με τι εργαστήρια ? τι υποδομές ? τι (μόνιμο) προσωπικό ? ΙΕΚ αν βρεθούν κάποια αξιοπρεπή αυτά είναι ιδιωτικά.
Μέγιστο σφάλμα η κατάργηση των ΤΕΙ το ίδιο όμως και η κατάργηση των 2ετών τμημάτων. Τεχνολογική ΔΗΜΟΣΙΑ εκπαίδευση μπορεί να γίνει μόνο σε ΑΕΙ.
Για τα επαγγελματικά δικαιώματα που δεν έχουν πάρει εδώ και 4 χρόνια τα τμήματα των Σχολών Μηχανικών δεν τον ρωτήσατε. Είμαι απόφοιτος φοιτητής και δεν μπορώ ασκήσω το επάγγελμα του μηχανικού όπως και εκαντοντάδες απόφοιτοι φοιτητές των Σχολών Μηχανικών.
ΑΣΧΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ο ΠΘ!
@ Π. Γεωργιάδης
Δηλαδή αν τα ονόμαζε πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών θα άλλαζε κάτι προς το καλύτερο? Μάλλον θα συνεχιζόταν ο διαχωρισμός. Οι εφαρμοσμένες επιστήμες δεν χρειάζονται ταμπέλες. Εφαρμοσμένες επιστήμες είναι η ιατρική η φαρμακευτική η μηχανολογία και πολλές άλλες. Τώρα για το εάν κλαίνε οι απόφοιτοι μάλλον μόνο εσύ το βλέπεις. Με εξαίρεση τους πτυχιούχους μηχανικούς, για τους οποίους εκκρεμεί η διαδικασία, οι υπόλοιποι πλέον απολαμβάνουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα
@ Απόφοιτος ΑΑΤΕΙ
Και εσύ πως ξέρεις πως τα ΤΕΙ δεν είχαν τις προϋποθέσεις? Έχεις κάποια επίσημη έρευνα που να το αποδεικνύει? Η πρώην ΑΔΙΠ που είχε αξιολογήσει τα ΤΕΙ μια χαρά τα βρήκε
Η ερώτηση είναι λάθος.
Η σωστή ερώτηση θα ήταν:
Γιατί δεν κλείσατε τα ΤΕΙ που βαπτίστηκαν Πανεπιστήμια μέσα σε νύχτα από τον "νονό" Γαβρόγλου, χωρίς να έχουν τις προϋποθέσεις;
Οι φοιτητές και τα προσωπικό των "ΑΕΙ Γαβρόγλου" τα οποία ήταν ΑΕΙ από το 2011 (Διαμαντοπουλου) και πολλά από αυτά κατατασσονται πλέον σε διεθνής λίστες αξιολογήσεων πάνω από τα παλαιά "πανεπιστήμια" θα ανέχονται τον προσβλητικό και γεμάτο ψέμματα/ παραπληροφορηση λόγο σου;; (αφού κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε τη λογική ίσως προβληματιστουμε με αυτό)
@Αριστεία, όχι αστεία, θα σου το εξηγήσει την επόμενη τετραετία αφού δεν κατάλαβες ότι αυτή ήταν η ερώτηση!
Ναι μεν δεν μπορεί να κλείσει αλλά μπόρεσε και άνοιξε και κάποια καινούργια. Εκεί δεν είχε δυσκολία.
https://www.esos.gr/arthra/83377/exarthrothike-symmoria-anilikon-poy-die...
Σελίδες