ΤΡ/ΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ

Οι οδηγίες του υπ. Παιδείας για τα σχολεία που δεν έγιναν οι εξετάσεις λόγω "κατάρρευσης" της Τράπεζας Θεμάτων

Υπ. Παιδείας: Η πλατφόρμα της τράπεζας θεμάτων δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση (DDoS)
Δημοσίευση: 29/05/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με οδηγία που εξέδωσε πριν λίγο το υπουργείο Παιδείας για τα σχολεία που δεν έγιναν οι εξετάσεις λόγω κατάρρευσης της Τράπεζας Θεμάτων:

  • Για τους μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου, που δεν εξετάστηκαν σήμερα, θα εξεταστούν στο συγκεκριμένο μάθημα εντός του προβλεπόμενου διαστήματος, δηλαδή ως τις 15 Ιουνίου.
  • Οι μαθητές της Γ’ τάξης των Γενικών Λυκείων, που δεν εξετάστηκαν σήμερα, θα εξεταστούν αύριο Τρίτη και τα αποτελέσματα θα βγουν μεθαύριο Τετάρτη, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στη σχετική εγκύκλιο.
  • Οι μαθητές της Γ’ τάξης των Επαγγελματικών Λυκείων, που δεν εξετάστηκαν σήμερα (αφορά λίγες εκατοντάδες άτομα), επίσης θα εξεταστούν αύριο Τρίτη και τα αποτελέσματά θα βγουν το βράδυ της ίδιας μέρας.

Επιθέσεις

Σχετικά με τα αίτια της "κατάρρευσης" της Τράπεζας Θεμάτων το υπ. Παιδείας υποστηρίζει ότι:

  • "Από τις πρώτες πρωινές ώρες, η πλατφόρμα της τράπεζας θεμάτων (https://trapeza.iep.edu.gr/) την οποία διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και φιλοξενείται σε υποδομές του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση (DDoS).
  • Με απλά λόγια, έγιναν μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα (μέχρι και 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο) οι οποίες έχουν ως σκοπό να την κάνουν μη λειτουργική. Αυτές οι κατανεμημένες επιθέσεις DDοS αποσκοπούν κακόβουλα να εμποδίσουν την ομαλή πρόσβαση των χρηστών στο σύστημα. Δεν αποτελούν παραβίαση του συστήματος ούτε είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία του και τα δεδομένα του".

Κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Επίσης σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχετικά με το πρόβλημα αναφέρονται τα εξής:

Εισαγωγικά:

- Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στις προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών Λυκείου αντιμετωπίστηκε άμεσα, χάρη στις ενέργειες των υπουργείων, σε περισσότερα από 9 στα 10 σχολεία.

- Δεν υπάρχει καμία αβεβαιότητα για τους μαθητές που δεν ολοκλήρωσαν σήμερα τις εξετάσεις τους: Θα εξεταστούν αύριο κανονικά. Θα σταλεί σχετική εγκύκλιος στα σχολεία.

- Η υπόθεση αφορά αποκλειστικά τις εσωτερικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των Λυκείων. Δεν συνδέεται κατά κανένα τρόπο με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις – που έχουν διακριτό σύστημα μετάδοσης θεμάτων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το πρόβλημα: Από τις πρώτες πρωινές ώρες, η πλατφόρμα της τράπεζας θεμάτων (https://trapeza.iep.edu.gr/) την οποία διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και φιλοξενείται σε υποδομές του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση (DDoS).

Με απλά λόγια, έγιναν μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα (μέχρι και 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο) οι οποίες έχουν ως σκοπό να την κάνουν μη λειτουργική. Αυτές οι κατανεμημένες επιθέσεις DDοS αποσκοπούν κακόβουλα να εμποδίσουν την ομαλή πρόσβαση των χρηστών στο σύστημα. Δεν αποτελούν παραβίαση του συστήματος ούτε είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία του και τα δεδομένα του.

Αντιμετώπιση: Με κοινές ενέργειες του ΙΕΠ και του ΕΔΥΤΕ η επίθεση απομονώθηκε στις 9:20 και επανήλθε η εγχώρια συνδεσιμότητα και η πρόσβαση των χρηστών. Οι κακόβουλες επιθέσεις επέμειναν και συνεχίστηκαν και μετά τις 9.20, ωστόσο αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.

Σημαντική σημείωση: Το σύστημα που μεταδίδει τα θέματα στις εξετάσεις του Λυκείου είναι διαφορετικό από αυτό των Πανελλαδικών εξετάσεων, το οποίο ΔΕΝ μπορεί να επηρεαστεί από τέτοιου τύπου κακόβουλες μαζικές επισκέψεις.

Μαθητές τρίτης Λυκείου: Σε κάποια σχολεία που δεν πήραν έγκαιρα τα θέματα οι εξεταζόμενοι αποχώρησαν από τα εξεταστικά κέντρα, με αποτέλεσμα κάποιοι να μην ολοκληρώσουν τις εξετάσεις τους σήμερα.

Έτσι:

- Για τους μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου, που δεν εξετάστηκαν σήμερα, θα εξεταστούν στο συγκεκριμένο μάθημα εντός του προβλεπόμενου διαστήματος, δηλαδή ως τις 15 Ιουνίου.

-Οι μαθητές της Γ’ τάξης των Γενικών Λυκείων, που δεν εξετάστηκαν σήμερα, θα εξεταστούν αύριο Τρίτη και τα αποτελέσματα θα βγουν μεθαύριο Τετάρτη, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στη σχετική εγκύκλιο.

-Οι μαθητές της Γ’ τάξης των Επαγγελματικών Λυκείων, που δεν εξετάστηκαν σήμερα (αφορά λίγες εκατοντάδες άτομα), επίσης θα εξεταστούν αύριο Τρίτη και τα αποτελέσματά θα βγουν το βράδυ της ίδιας μέρας.

Σχόλια (27)

 
Φτάνει πια!
29 Μάιος 2023 23:51

Απίθανες δικαιολογίες και αστειότητες από την πλευρά του ΥΠΕΘ και ΙΕΠ. Η μόνη επίθεση είναι στην λογική και τα νεύρα μαθητών και εκπαιδευτικών. Ανάξιοι να διευθετήσουν τα απολύτως απαραίτητα, διότι είναι ακατάλληλοι για τον χώρο της εκπαίδευσης. Και βεβαίως δεν ευθύνεται ο υπηρεσιακός υπουργός Παιδείας σε καμία περίπτωση, για τις τραγικές γκάφες του ΙΕΠ!

 
ψιλό γαζί
29 Μάιος 2023 23:02

Μας δουλεύουν ψιλό γαζί!

 
Predator
29 Μάιος 2023 21:44

Άμα θέλουμε σας πιστεύουμε ότι δεχτ΄ή΄κατε επίθεση... Εδώ μας δουλεύετε με ψιλό γαζί, ένα αθώο ψεματάκι δε θα μπορούσατε να πείτε; Πώς θα καλύψετε την ανεπάρκεια και την ανικανότητα της πιο άχρηστης κυβέρνησης;

 
Ο κύριος
29 Μάιος 2023 20:23

γενικός γραμματέας, άλλοτε λαλίστατος που είναι;
κάποια δήλωση, κάποια παραίτηση;
μόνο δηλώσεις για τους υπαλλήλους των Διευθύνσεων για τα ΠΥΜ;
τώρα που κρύβεται;

 
Αποφράδα ημέρα σήμερα
29 Μάιος 2023 19:19

Σαν σήμερα "Η Πόλις εάλω" το 1453.
Σήμερα "Η αξιοπιστία εάλω" ως προς την "πολίτικη" διαχείριση της πολιορκίας των χάκερ στην γραμμή πρόσβασης: ΙΕΠ-ΕΔΥΤΕ-Τράπεζας Θεμάτων.
Η πολιορκία λύθηκε. "Η αξιοπιστία εάλω".
Περιμένουμε σύντομα την αποκάλυψη των "πολιορκητών".

 
Σημερινός επιτηρητής
29 Μάιος 2023 19:14

9-11 πρώτη βάρδια, μάθημα Γ λυκείου ΕΠΑΛ, επαρχία.
1:15 ώρα έναρξης, έγραψα στον πίνακα της αίθουσας. Κάποια άλλα τμήματα με άλλα μαθήματα ξεκίνησαν λίγο νωρίτερα. Όχι, δεν καθυστέρησαν οι εισηγητές.

 
τελικά
29 Μάιος 2023 19:12

ο καθένας κρίνεται στις κρίσιμες και μεγάλες στιγμές αν θα αποδώσει και θα δείξει συνέπεια και χαρακτήρα.
Εδώ φαίνεται προβληματική η υποδομή που έχει στηθεί (από εξαρχής) και η κα Υπουργός και το επιτελείο είχαν σαθρά θεμέλια σε αυτό το θέμα. (μην τα ρίχνουμε στον Υπουργό της μίας ημέρας).
Θα πρέπει να στήνονται τα πα΄ντα σε σωστή βάση, με σωστου΄ς πόρους και δικλείδες ασφαλείας και να μην τα ρίχνουμε στους ¨άγνωστους χάκερ".
Οι τράπεζες δέχονται καθημερινά χιλιάδες επιθέσεις....αν είχαν υποδομές σαν του ΥΠΑΙΘ δεν θα δούλευε ποτέ ούτε ΑΤΜ ούτε e-banking..
Αλλά βολεύει τα λάθη μας αν τα αποδίδουμε αλλού...

Αφιερωμένο στο ΥΠΑΙΘ του αείμνηστου Κηλαηδόνη το άσμα:

"Τι θα πει δε φταίμε εμείς
τι θα πει πως φταίγαν οι άλλοι
τι θα πει πως φταίνε αυτοί
τι θα πει ρε σεις τι θα πει;

Θα πει πως φταίμε κι εμείς,
φταίτε κι εσείς, ναι, φταίνε κι οι άλλοι.
Φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς,
φταίει κι ο Χατζηπετρής.

Τι θα πει μας τα ‘παν αλλιώς
τι θα πει τα φάγαν οι άλλοι
τι θα πει πως φταίει ο χοντρός;
Φταίει κι ο χοντρός κι ο λιγνός.
.......................
"

 
Ευτυχω΄ς
29 Μάιος 2023 19:02

που το ΥΠΑΙΘ δεν πήρε την οργάνωση των Ολυμπιακών του 2004!
Στους δρομείς θα είχαν στραβές γραμμές και το πιστο΄λι δεν θα έκανε μπάμ, στο άλμα επί κοντό θα έσπαγαν τα κοντάρια, στις πισίνες θα είχε άμμο αντί νερό κ.ο.κ.

 
Κώστας
29 Μάιος 2023 19:01

Δηλαδή οι εξετάσεις ξεκινούν την Παρασκευή και με αυτόν τον τρόπο οι υποψήφιοι χάνουν 1 ημέρα έτσι απλά.
Έτσι απλά οι "ξύπνιοι" που θέλουν να κάνουν "αντίσταση" και "χαβαλέ" στρέφονται κατά των παιδιω΄΄ν μας (τελειόφοιτοι) που είναι στα κόκκινα αυτήν την περίοδο.
Το υπουργείο πρέπει απλά να μεταφέρει τις εξετάσεις μετά τις εισαγωγικές.
Πόσο μυαλό χρειάζεται δηλαδή;

 
Που είναι το βραβείο
29 Μάιος 2023 19:00

που πήρε το ΥΠΑΙΘ για τις καινοτομίες στην παιδεία; Αφού το βράβευσαν δεν έπρεπε και να το αξιολογούν; ή μόνο αξιολόγηση είναι στους εκπαιδευτικούς του ΥΠΑΙΘ και όχι στο ίδιο το Υπουργείο;

 
Εκσυγχρονιστική αντίσταση
29 Μάιος 2023 18:49

Όταν οργανώνεται επιτελικό σαμποτάζ με "μέχρι και 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο" συνειδητοποιείς πόσο σημαντικό εκσυγχρονισμό συνιστά ο θεσμός της Τράπεζας Θεμάτων.

Όσο και να μην αρέσει σε ορισμένους, είναι ο μόνος τρόπος για να "μετράνε" οι βαθμοί και τα απολυτήρια των σχολείων πανελλαδικά.

 
Στενές επαφές 23ου τύπου
29 Μάιος 2023 18:38

Είναι τσεκαρισμένο ότι δεν μας επιτέθηκαν εξωγήινοι και predator?

 
ΠΕ86
29 Μάιος 2023 18:34

Δεν μας είπαν όμως τι να κάνουμε αν ξαναγίνει.
To plan b εξακολουθεί να αναζητείται.

 
GM
29 Μάιος 2023 18:27

Και παρακαλώ να μας εξηγήσουν γιατί δεν έχουν plan b (σιγή ιχθύος). Το σύστημα άρχισε να επανέρχεται σταδιακά από τις 10:30-12:00. Εκπαιδευτικοί και μαθητές απελπίστηκαν και καθε σχολείο αφού δεν υπήρχε συντονισμός και οδηγίες από το Υπουργείο αποφάσισε διαφορετικά!!!! Αλαλούμ...ακόμα και αν είναι αλήθεια η επίθεση το Υπουργείο σήμερα αν αξιολογηθεί (που θέλει μόνο να αξιολογεί όχι να αξιολογείται) παίρνει 0 (κουλουράκι)!!!!!

 
Β.Π.
29 Μάιος 2023 17:53

Για την Α και Β λυκείου των ΕΠΑΛ τι θα γίνει; Αυτή υποχρεούνται να τελειώσουν τις εξετάσεις μέχρι 6 Ιουνίου και όχι 15 που μπορούν τα ΓΕΛ. Θα τους δοθεί μια επιπλέον ημέρα; Ή μια ζωή στην απόξω;;;

 
ένας απλός εκπαιδευτικός
29 Μάιος 2023 17:52

Έπρεπε να έχει δοθεί γραπτή οδηγία να αποχωρήσουν οι μαθητές της Α ' βάρδιας και να επαναληφθουν οι εξετάσεις άλλη μέρα, σε όσα σχολεία δεν κατέστη εφικτή η κλήρωση μέχρι τις 9 το αργότατο. Αυτό περίμενε ο Δ/ντής στο δικό μας, διαφορετικά δεν τους άφηνε.
11.30 έγινε η κλήρωση για α ΄ βάρδια. Μέχρι να ελέγξουμε, να επιλέξουμε, να ενσωματώσουμε, να φωτοτυπήσουμε, να ετοιμάσουμε άλλες αίθουσες (διότι α και β βάρδια θα έδιναν ταυτόχρονα), και να μοιράσουμε θέματα πήγε 12! Από τις 8 μέχρι τις 2 οι μαθητές της α΄ βάρδιας παρέμειναν σχολείο, σαν όμηροι, γιατί ουδείς πήρε την ευθύνη να τους "διώξει" κσι να βάλει τα μαθήματα άλλη μέρα (2 κατευθύνσεις της β λυκείου.) Το βρίσκετε λογικό και παιδαγωγικά ορθό αυτό;

 
Ok
29 Μάιος 2023 17:39

Συμβαίνουν αυτά με την τεχνολογία. No problem!

 
good luck
29 Μάιος 2023 17:39

Θα πρέπει να υπάρξει τρόπος αντιμετώπισης αυτών των κακόβουλων επιθέσεων από τρίτους έτσι ώστε να μην προκύπτουν τέτοια θέματα που να ταλαιπωρούν καθηγητές και μαθητές!

 
Το βράδυ
29 Μάιος 2023 17:36

Τα αποτελέσματα θα βγουν το βράδυ της ίδιας ημέρας!!! Είναι δυνατόν!!!! Γίναμε εσπερινό και δεν το ξέρουμε;

 
Για γέλια
29 Μάιος 2023 17:31

Πουρνό πουρνό ξυπνήσανε 280.000 νοματαίοι για να κάνουν επίθεση στην Τράπεζα που είναι υψίστης σημασίας για τη λειτουργία του ελληνικού κράτους! Άλλη σκοτούρα λέω εγώ δεν είχαν παρά να ασχοληθούν μαζί της! Φαντάζομαι ότι η Δίωξη θα μας ενημερώσει κιόλας από πού προέρχονταν αυτή η λυσσαλέα επίθεση εναντίον της μικρής πλην τίμιας ψηφιακής πλατφόρμας του ΙΕΠ. Ελπίζω να μην επιτεθούν και στην ιστοσελίδα του σχολείου μου που με τόσο κόπο και τζάμπα έστησα.

 
Για όποιον δεν κατάλαβε...
29 Μάιος 2023 17:15

Μια παρέα 10 νεαρών είπαν να "γλεντήσουνε" το "υπουργείο τους"

(Είναι κι αυτό μια άποψη του τι έγινε...)

 
Πιτσιφλής
29 Μάιος 2023 17:00

Να συλληφθούν όλοι οι οχτροί που προκάλεσαν όλο αυτό το κακό και να @@##!...
Τα κωλ@π@δα, που να @@##!

 
"Ψηφίστε με" που έλεγε κι ο Χάρρυ Κλυνν
29 Μάιος 2023 16:53

Καλυτερότερη σημείωση : Αν δεν φταίει ο Φίλης, τότε σίγουρα φταίνε οι συνδικαλιστές για την αδυναμία μας να αντιμετωπίσουμε την επίθεση. Φάγαμε γκολάκι από τ' αποδυτήρια αλλά δεν φταίμε. Ψηφίστε μας, να κάνουμε καμιά καλή μεταγραφή την επόμενη 4ετία.

 
Διευθυντής
29 Μάιος 2023 16:52

Είναι το ίδιο τροπάρι σε κάθε υπουργείο. Φταίει κάποιος άλλος και εμείς ευτυχώς το αντιμετωπίσαμε άμεσα και αποτελεσματικά. Τα ΜΜΕ θα πουν αυτό ακριβώς και ο κόσμος θα ευχαριστεί τους άξιους που θα συνεχίσουν να μας κυβερνάνε.

 
ΠΕ83
29 Μάιος 2023 16:48

Όταν λέει ότι τα αποτελέσματα της Γ ΕΠΑΛ θα βγουν έως αύριο το βράδυ, τι ακριβώς εννοούν; θα καθίσουμε στα σχολεία μετά τις 2 το μεσημερι; θα πάρουμε υπερωριες;

 
Ασυστολα ΨΕΥΔΗ!!!
29 Μάιος 2023 16:46

Αντίγραφο από την ανακοίνωση του ΥΠΟΥΡΓΕΊΟΥ

Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στις προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών Λυκείου αντιμετωπίστηκε άμεσα, χάρη στις ενέργειες των υπουργείων, σε περισσότερα από 9 στα 10 σχολεία

Όσοι είχαν επαφή με τις εξετάσεις ΓΝΩΡΊΖΟΥΝ ότι το άμεσα ήταν κατά τις 10.30 και αργότερα...

 
Χαζή απορία...
29 Μάιος 2023 16:40

Γιατί δεν ενεργοποίησαν φίλτρο ΙΡ ώστε μόνο αυτές από το ΠΣΔ να έχουν πρόσβαση???

Όλη μέρα είχα πρόσβαση μέσω του κινητού κλπ. Δεν το σκέφτηκε κανείς???

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ