Τράπεζα Θεμάτων: "Κατέρρευσε" και σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα

"΄Έχουμε πρόβλημα" απαντά η γραμματεία του ΙΕΠ στους Διευθυντές Λυκείων που κατάφεραν να επικοινωνήσουν για να ρωτήσουν "τι συμβαίνει;".

30/05/2023

Ενημερώθηκε: 30/05/2023, 12:25

Άκουσε το άρθρο

Την ίδια με τη χθεσινή εικόνα αντίκρισαν και σήμερα οι Διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των Λυκείων της χώρας, όταν επιχείρησαν να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων για να κληρώσουν τα θέματα για τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών .

Η πλατφόρμα της  Τράπεζα Θεμάτων και σήμερα Τρίτη έχει "καταρρεύσει" με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τηλεφωνήματα που λαμβάνει το esos από τις 6:30 το πρωί, από τα Λύκεια  να μην μπορούν να γίνουν κληρώσεις.

"΄Έχουμε πρόβλημα" απαντά η γραμματεία του ΙΕΠ στους  Διευθυντές  Λυκείων που κατάφεραν να επικοινωνήσουν για να ρωτήσουν "τι συμβαίνει;".

Πάντως μετά τις 7:30 το πρωί κάποια σχολεία έχουν κάνει κλήρωση θεμάτων, ενώ σε άλλα εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλ. Κόπτσης έκανε λόγο για νέα σημερινή  "ηλεκτρονική επίθεση" στην  πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων.

Το esos  προσπαθεί να επικοινωνήσει με το ΙΕΠ , αλλά δυστυχώς σήμερα είναι αδύνατη η επικοινωνία.

Αν δεν διορθωθεί άμεσα το τεχνικό πρόβλημα το ΙΕΠ με το υπουργείο Παιδείας πρέπει το  να δώσουν  εναλλακτική λύση αν θέλουν να εκδώσουν σήμερα τα Λύκεια  , τα αποτελέσματα των μαθητών της Γ' Λυκείου.

Μία από τις λύσεις είναι να επιλέξουν οι ίδιοι εκπαιδευτικοί τα θέματα, χωρίς κλήρωση, από την  ανοικτή πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων, εφόσον λειτουργήσει, διότι και αυτή σήμερα δεν είναι σε λειτουργία.

Για ότι νεότερο θα επανέλθουμε.

Υπ. Παιδείας: Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα με την "κατάρρευση" της Τράπεζας Θεμάτων

“Ενώ όλη τη νύχτα ήμασταν πάνω στο θέμα και οι τεχνικοί μας χωρίς στιγμή ύπνου και δεν είχε γίνει τίποτα, είχαμε μια μεγαλύτερη επίθεση. Δεν θα τους περάσει. Το κράτος είναι εδώ και θα υποστηρίζει τους μαθητές μας. Δεν θα τους περάσει. Το λέω με κεφαλαία γράμματα. Υπήρχε μια επίθεση όχι μόνο στο σύστημα χθες, αλλά σε όλα τα παράπλευρα συστήματα, ακόμη και στο WiFi στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο με σκοπό να μην μπορούν οι καθηγητές να μπαίνουν. Αυτή η στιγμή αποκαταστάθηκε. Πιθανόν πολλά σχολεία μπήκανε“.

Την παραπάνω δήλωση έκανε  ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλ. Κόπτσης (στην ΕΡΤ) για τη σημερινή νέα  "κατάρρευση" της Τράπεζας Θεμάτων, και σημείωσε:

Είμαστε ικανοποιημένοι από τη ροή.

Αυτή τη στιγμή τα παιδιά θα υποβληθούν σε αυτές τις εξετάσεις και πρέπει να πω ότι είμαστε εντός χρονικών πλαισίων.

Αυτό που είχαμε ορίσει ήταν ότι σήμερα τελειώνουν οι εξετάσεις, άσχετα αν κάποια σχολεία τελείωσαν νωρίτερα και αύριο βγαίνουν τα αποτελέσματα.

Χθες 

"Πανικός" επικρατεί από τα χαράματα και χθες  στα  Λύκεια, καθώς άδικα οι Διευθυντές  και οι εκπαιδευτικοί των Σχολείων προσπαθούσαν  να κληρώσουν τα θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων του ΙΕΠ είχε "πέσει"  με αποτέλεσμα τα σχολεία να μην μπορούν να αντλήσουν τα θέματα δύο ή τρεις ώρες πριν την έναρξη των εξετάσεων , ανάλογα με το μάθημα στο οποίο διαγωνίζονται οι  μαθητές  .

Το esos μετά από τηλεφωνήματα που δέχθηκε  από τις 6 το πρωί επικοινώνησε στην 6:30 με  στέλεχος του ΙΕΠ , το οποίο μας είπε ότι προσπαθούν να διορθώσουν το τεχνικό πρόβλημα.

Ωρα 7:50: Σε ερώτησή μας προς το ΙΕΠ εάν όλα τα θέματα θα πρέπει να επιλεγούν από τα Λύκεια η απάντηση που λάβαμε είναι ότι μια τέτοια ενδεχόμενη απόφαση  είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας.

8:10: Το esos επικοινώνησε με τον υπηρεσιακό υπουργό Παιδείας Χρ. Κίττα , ο οποίος  δεν είχε ενημερωθεί, μέχρι εκείνη τη στιγμή   για το πρόβλημα,  και μας είπε πως θα δώσει άμεσα λύση , κατόπιν επικοινωνίας με το ΙΕΠ.

 Το ΙΕΠ "εγκλωβισμένο" στο νόμο

Το ΙΕΠ αδυνατεί να δώσει οδηγία στο υπουργείο Παιδείας , προκειμένου, λόγω του τεχνικού προβλήματος στην πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων,  οι εκπαιδευτικοί των σχολείων να επιλέξουν, για σήμερα,  μόνοι τους τα θέματα των εξετάσεων.

Κι αυτό διότι ο συντάκτης του νόμου δεν είχε προνοήσει να συμπεριλάβει μια παράγραφο η οποία να προβλέπει τις περιπτώσεις που τα σχολεία αδυνατούν να αντλήσουν θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων. 

Η διαδικασία επιλογής των θεμάτων από την Τράπεζα Θεμάτων

Την ημέρα κάθε προγραμματισμένης εξέτασης ανά συγκεκριμένο μάθημα και Λύκειο, ο/η Διευθυντής/- ντρια και ο/η οικείος/-α ή οι οικείοι/-ες διδάσκοντες/-ουσες, κληρώνουν άπαξ τα προς εξέταση από την Τ.Θ.Δ.Δ. θέματα (έως δύο ώρες προ της ενάρξεως της εξέτασης για όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα και τρεις ώρες για τα μαθήματα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας/Αρχαίων Ελληνικών, των Αγγλικών και της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας/Νέων Ελληνικών, καθώς και για τα μαθήματα Σχεδιαστικού Περιεχομένου).

Η κλήρωση διενεργείται ως εξής:

α) Είσοδος της σχολικής μονάδας στην ιστοσελίδα της Τ.Θ.Δ.Δ. με τη χρήση των κωδικών που διαθέτει στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (Π.Σ.Δ.).

β) Επιλογή: «Τρέχουσα εξεταστική περίοδος (Μαΐου-Ιουνίου 2023 ή Σεπτεμβρίου 2023)», «Τάξη» και «Μάθημα».

γ) Επιλογή: «Κλήρωση»: Ανάλογα με το εξεταζόμενο μάθημα κληρώνονται με τυχαία επιλογή τρεις (3) ενότητες θεμάτων ή έξι (6) θέματα από τα οποία τρία (3) για το 2ο και τρία (3) για το 4ο ερώτημα. Για το μάθημα της Ιστορίας κληρώνονται, αντίστοιχα, τρία (3) θέματα για το 1ο και τρία (3) για το 3ο ερώτημα.

δ) Οι διδάσκοντες/-ουσες επιλέγουν από τα κληρωθέντα μία ενότητα θεμάτων ή ένα θέμα για το 2ο και ένα θέμα για το 4ο (εκτός του μαθήματος της Ιστορίας στο οποίο επιλέγουν ένα θέμα για το 1ο και ένα θέμα για το 3ο) στα οποία θα εξεταστούν οι μαθητές/-τριες. Στη συνέχεια, με ευθύνη του/της Διευθυντή/- ντριας, καταχωρίζουν την επιλογή τους, στην πλατφόρμα της Τ.Θ.Δ.Δ.

Κατά τη διαδικασία αυτή, οι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες διδασκαλίας των γνωστικών αντικειμένων και την εν γένει λειτουργία της σχολικής μονάδας κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Στις προβλεπόμενες από τις ισχύουσες διατάξεις κατατακτήριες εξετάσεις, τα θέματα των προφορικών εξετάσεων καταρτίζονται από τους/τις οικείους/-ες διδάσκοντες/-ουσες. Οι γραπτές εξετάσεις για τα μαθήματα της Ομάδας Α ́ διεξάγονται σύμφωνα με τη διαδικασία των προαγωγικών ή απολυτήριων εξετάσεων. Οι μαθητές και οι μαθήτριες εξετάζονται στην ίδια εξεταστέα ύλη και στα ίδια θέματα με τους/τις υπόλοιπους/-ες μαθητές/-τριες (άρθρα 113 και 136 του ν. 4610/2019).

Εάν, εκ παραδρομής, γίνει κλήρωση σε λάθος μάθημα:

        Ο/Η Διευθυντής/-ντρια καταχωρίζει σε συγκεκριμένη φόρμα της Τ.Θ.Δ.Δ. αιτιολογημένο αίτημα εκ νέου κλήρωσης στο μάθημα αυτό. Στη συνέχεια επιλέγει "Αποστολή‘’. Το αίτημα διαβιβάζεται, μέσω της πλατφόρμας της Τ.Θ.Δ.Δ., στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
        Η οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, αφού προχωρήσει σε σχετικό έλεγχο, δίνει τη δυνατότητα στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα εκ νέου κλήρωσης.

Σε περίπτωση που για τεχνικούς λόγους σε κάποιο Λύκειο δεν καταστεί δυνατή η κλήρωση των θεμάτων, ενημερώνεται ο/η οικείος/-α Διευθυντής/-ντρια Εκπαίδευσης και η σχετική κλήρωση πραγματοποιείται στα γραφεία της Διεύθυνσης. Τα θέματα αποστέλλονται στο σχολείο με τον προσφορότερο τρόπο.

Τη γενικότερη ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων στο πλαίσιο της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (παροχή οδηγιών, υποστήριξη κ.ά.) και την αντιμετώπιση ειδικών προβλημάτων που προκύπτουν στις σχολικές μονάδες ευθύνης του έχει ο/η Διευθυντής/-ντρια Διεύθυνσης Δ/θμιας Εκπαίδευσης.

Για το σκοπό αυτό ορίζεται σε κάθε Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπαίδευσης υπάλληλος/-οι ως Υπεύθυνος/-οι της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας. Ειδικότερες οδηγίες σχετικά με την πρόσβαση και υποστήριξη της διαδικασίας υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας.
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (66)

Μαρία
|

Μετά την Κεραμεως το χάος!!!!!

Ποιος είναι πάλι αυτός ο Karspersky???
|

@ΝΟΥΜΕΡΑΔΑ 30 Μάιος 2023 11:01
Ελάτε τώρα που δεν ξέρουμε εμείς από "νούμερα" και θα μας πει το Karspersky και το Soniwall.... Δεν το ξέρετε ότι μίλησε ο κυρίαρχος λαός και η αντιπροσωπευτική δημοκρατία?
Τον Soniwall τον ξέρω.... Σειρούλα ήμασταν στο στρατό....

Τρικυμία...
|

100 περίπου σχολιαστές τα τελευταία χρόνια λίγο πολύ προεξοφλούσαν τα αποτελέαματα και αγωνιούσαν για το "τέλος" . Το "τέλος" ήρθε αλλά ακόμα δεν κατάλαβαν από πού και για ποιους ήρθε!

Νιέμα προμπλίεμα
|

<<"΄Έχουμε πρόβλημα" απαντά η γραμματεία του ΙΕΠ στους Διευθυντές Λυκείων>>??? Εκείνοι δεν απαντούν, ότι έχουν κι εκείνοι πρόβλημα.... εδώ και 4 χρόνια?

Ο νοών νοείτω
|

Ναι καλά το πιστέψαμε ότι από 114 χώρες ,που ούτε ξέρουν πού βρίσκεται η Ελλάδα, θέλουν να διασύρουν το διάσημο ΥΠΑΙΘ μας!!!!!

Κώστας
|

@Μητερα, Το ακριβώς αντίθετο γίνεται αφού στελέχη πρώην Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν δηλώσεις για ....κατάρευση του συστήματος της τράπεζας θεμάτων και για το κίνδυνο των Πανελλαδικών (άσχετο);

Αλλοδαπός χτίστης (χωρίς ένσημα)
|

@Πατέρας
Για "μπετόν" δεν ξέρω.... αλλά από τούβλα, πλίνθους και κεράμους, είμαστε πλήρως καλυμμένοι....

Πιτσιφλής
|

Εκατομμύρια χτυπήματα στην τράπεζα θεμάτων από πολλές χώρες!...
Ο μόνος που δεν πλήττεται είναι η ΝΔ. Φοβάμαι την κατάρρευση.

Με την ΝΙΚΗ
|

Ούτε χθές, ούτε σήμερα μία δήλωση απολογίας από την κυρία Νίκη;

jim
|

Τα είπαμε. Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας
|

Η κυρία Κεραμέως που χάθηκε;

@ΣΠΥΡΟ
|

έχετε δίκιο. αλλά για σήμερα μπορούσαν να αναλάβουν την ευθυνη στο ΥΠΑΙΘ , να ζητήσουν να κατέβει η τράπεζα σε κάθε ΔΔΕ και να γίνει εκεί επιλογή και να σταλούν ΚΟΙΝΑ θέματα (λόγω χρόνου) πασπαρτου ανά μάθημα στα σχολεία που είχαν πρόβλημα. πόσο λάθος θα ήταν;

Σπάρτακος
|

"Κατέρρευσε" και σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα;;;

Απίστευτο!

Μήπως κάνετε λάθος ρε παιδιά;

ΝΟΥΜΕΡΑΔΑ
|

όποιος θέλει μπορεί να βρει το χτεσινό επίπεδο επιθέσεων ddos για Ελλάδα, στο Karspersky ή στο Soniwall . μιλάνε για 28000 όχι 280000 ένταση

Απορία εκπαιδευτικού
|

Ο ιθύνων νους και δημιουργός της τράπεζας θεμάτων, η κυρία Κεραμέως, που βρίσκεται αλήθεια; Συνήθως είναι λαλίστατη στα ΜΜΕ όταν πρόκειται να κατηγορήσει τους συνδικαλιστές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης!

Ιάκωβος
|

Το κράτος άντεξε στην ασύμμετρη απειλή όπως και σε τόσες προκλήσεις (πανδημίες, φωτιε΄ς, πλημμύρες) τα 4 αυτά χρόνια. Το κράτος έχει θωρακιστεί και έχει αλλάξει επίπεδο από το 2019 και μετά.

Πειραιώτικη φωνή εκ των έσω
|

Μήπως πρέπει να παραιτηθούν οι υπεύθυνοι τώρα; Ή ταλαιπωρία των παιδιών μας δεν τους νοιάζει;

Εκπαιδευτικός
|

Ελεύθερη κλήρωση να τελειώνουμε!ας δείξει ευελιξία το υπουργείο

AMAN
|

Που ζείτε; Ολική επαναφορά στα φαξ μπας και σωθεί η κατάσταση και τα παιδιά δεν λαλήσουν εντελώς (εκτός κι αν είναι αυτός τελικά ο σκοπός)!

Ανθή
|

Από τις 6.30 το πρωί στο σχολείο, έχει πάει 10.20 και ακόμα παλεύουμε την κλήρωση. Αιδώς αργείοι ...

Webex oleo
|

Αρχηγοι λεμε ωτσοσο μια προμηθεια αντιμετωπισης ddos φαινεται οτι καθυστερει.. Ας ελπιζουμε οτι ηταν σκετο ddos, και δε χωσανε τπτ αλλο μεσα.

Μ.Π
|

Άλλη μια εφαρμογή της αριστείας που είναι για τα μπάζα. Ας επευφημειτε την κυβέρνηση σας και το ποσοστό σας όσο θέλετε, η ταλαιπωρία και το άγχος των μαθητών και η ανικανότητα σας υπάρχουν παντού στη σχολική ζωή.

20220124
|

Είναι 9:55, δεν καταφέραμε να πάρουμε θέματα ακόμη. Μιά υπεύθυνη άποψη τι γίνεται στα άλλα σχολεία γενικά μπορεί κάποιος (έστω και το esos) να δώσει;;

μπάχαλο
|

τυπικα΄ η κεραμέως δεν είναι υπουργός αυτή την περίοδο!

good luck
|

Αν οι κακόβουλες επιθέσεις έγιναν για να δοθεί τροφή για πολιτική αντιπαράθεση είναι πέρα για πέρα ανήθικο! Δεν μπορεί να συμβαίνουν αυτά με επιπτώσεις κυρίως στους μαθητές της Γ Λυκείου που δίνουν μεθαύριο Πανελλήνιες! Οι αρμόδιοι θα πρέπει να προνοήσουν για την αντιμετώπιση τέτοιων επιθέσεων!!!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟΣ
|

Τα παιδιά ταλαιπωριούνται από την αναμονή κι εδώ υπάρχει κομματκός οπαδισμός....Δεν υπάρχει σωτηρία για αυτή την χώρα...Όλοι οι έξυπνοι και λογικοί άνθρωποι έχουν φ΄ύγει στο εξωτερικό!

ΣΠΥΡΟΣ
|

@Γονέας μαθητή Γ Λυκείου
Στον νόμο για την κλήρωση θεμάτων από την Τραπεζα Θεμάτων, υπάρχει πρόβλεψη για περίπτωση που ΣΕ ΕΝΑ Ή ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ υπάρξει πρόβλημα με την σύνδεση και την κλήρωση.
Εκεί, σωστά γράψατε, κάνει την κλήρωση το αρμόδιο γραφείο της ΔΔΕ και ενημερώνει τα συγκεκριμένα σχολεία για τα κληρωθέντα θέματα.
Ομως ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ για το τι ενέργειες θα πρέπει να γίνουν αν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ υπάρξει πρόβλημα κλήρωσης.
Επειδή ο "νομοθέτης" ούτε που σκέφτηκε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Σε τετοια περίπτωση λοιπόν, ΟΥΤΕ ΟΙ ΔΔΕ μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα να διεξάγουν την κλήρωση!
Έτσι, ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να δώσει εντολή για "ενδοσχολική επιλογή θεμάτων", αφού μπορεί να βρεθεί κατηγορούμενος και να μπει σε νομικές περιπέτειες.
Οπότε, μένουν όλοι και κοιτάνε τα ταβάνια παρακαλώντας να "ξεκολλήσει" το σύστημα.
Και βέβαια, αυτή την ανικανότητα πρόβλεψης, τελικά, την πληρώνουν τα παιδιά...

Πατέρας
|

Το 41% είναι μπετόν και κάθε μέρα κερδίζουμε κι άλλο. Βάλτε χάκερς, κάντε ό,τι θέλετε. 25/6 γυρίζουμε σελίδα και πάμε μπροστά.

Επιτελικό κράτος!
|

ΟΣΕ !

ΓΙΩΡΓΟΣ
|

ΦΥΓΕΤΕ ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΤΕ!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ