Υπ. Παιδείας: Κανένας μαθητής της Γ’ Λυκείου δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων

Τα θέματα μεταδόθηκαν σε όλα τα σχολεία και οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου ολοκληρώθηκαν

30/05/2023

Άκουσε το άρθρο

Α. Τα  θέματα μεταδόθηκαν σε όλα τα σχολεία και οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου ολοκληρώθηκαν.

Β. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια. Κανένας μαθητής της Γ’ Λυκείου δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων.

Τα παραπάνω αναφέρει κοινό ανακοινωθέν των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων  και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αφορμή και τη σημερινή "κατάρρευση" της Τράπεζας Θεμάτων, η οποία αποδίδεται σε κακόβουλες επιθέσεις οι οποίες επαναλήφθηκαν από νωρίς το πρωί με στόχο αυτή τη φορά  την υποδομή της πλατφόρμας του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ).

Οι επιθέσεις, τονίζεται στο ανακοινωθέν, αποκρούστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ βρισκόμαστε σε συνεννόηση  με την  Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις απαραίτητες ενέργειες.

Η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες. Είναι η πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση  των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων  και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Χθες  η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων του ΙΕΠ, που φιλοξενείται στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη  επίθεση. Στόχος  η παρεμπόδιση της διεξαγωγής των εσωτερικών  προαγωγικών  και απολυτήριων εξετάσεων Λυκείου. Οι επιθέσεις απομονώθηκαν και οι εξετάσεις διεξήχθησαν κανονικά στην συντριπτική πλειονότητα των σχολείων.

Σήμερα, οι κακόβουλες επιθέσεις επαναλήφθηκαν από νωρίς το πρωί με στόχο αυτή τη φορά  την υποδομή της πλατφόρμας του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ). Οι επιθέσεις αποκρούστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ βρισκόμαστε σε συνεννόηση  με την  Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις απαραίτητες ενέργειες.

Η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες. Είναι η πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό.

Σημειώνεται ότι τα  θέματα μεταδόθηκαν σε όλα τα σχολεία και οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου ολοκληρώθηκαν.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια. Κανένας μαθητής της Γ’ Λυκείου δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων.

Υπογραμμίζεται εκ νέου, ότι η πλατφόρμα αυτή του ΕΔΥΤΕ είναι απολύτως διακριτή από το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Σχόλια (7)

Στράτος
|

Το γεγονός ότι χθες και σήμερα σε πολλά σχολεία υπήρξαν σοβαρές δυσλειτουργίες στο webmail του ΠΣΔ έχει κάποια σχέση; Αποτελεί κι αυτό προϊόν άλλης κυβερνοεπίθεσης; Επίσης ότι το myschool πολλές φορές, ειδικά κατά τις ημέρες έκδοσης αποτελεσμάτων, σέρνεται; Ότι πολλές σχολικές μονάδες έχουν ίντερνετ χαμηλής ή ανύπαρκτης ταχύτητας; Γνωρίζετε ότι και τις προηγούμενες μέρες πολλά σχολεία (Λύκεια) κατέβασαν θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων με δεδομένα από τα κινητά των εκπαιδευτικών ή των Διευθυντών όχι λόγω δυσλειτουργίας της πλατφόρμας αλλά λόγω ανύπαρκτου ίντερνετ; Και να σκεφτεί κανείς ότι σε πολλά από αυτά η οπτική ίνα περνάει λίγα μέτρα έξω από το σχολείο αλλά κανένας στον Δήμο δεν φροντίζει να χρηματοδοτήσει την σύνδεση του σχολείου με αυτήν την οπτική ίνα! Κατά τα άλλα, όντως ξεκίνησε αυτές τις μέρες η αποστολή και εγκατάσταση διαδραστικών πινάκων σε πολλές σχολικές αίθουσες. Που όμως αύριο μεθαύριο δεν θα μπορούν να δείξουν κάτι οι εκπαιδευτικοί λόγω αδυναμίας σύνδεσης στο διαδίκτυο ή επειδή θα πέφτει το ΠΣΔ. Όχι, δεν είναι όλα μαύρα. Έχουν γίνει πολλά βήματα. Αλλά ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης έχει ακόμη πολλά (χιλιο)μετρα να διανύσει...

ΠΕ83
|

Οι άνθρωποι είναι εμμονικοι. Δύο μέρες παλέψαμε σε συνεργασία με τη ΔΔΕ της περιοχής μας να μας δοθεί μια εναλλακτική λύση και αυτοί επέμεναν στο αφήγημα τους. Μόνο ντροπή για αυτούς τους ανθρώπους.

Σοφία
|

Ακόμη κι αν μας χακέριασαν, το Υπουργείο (ο θεός να το κάνει) θα έπρεπε άμεσα να δώσει δικαίωμα στους εκπαιδευτικούς να βάλουν τα θέματά τους και να τελειώνει το θέμα. Ούτως ή άλλως, οι άνθρωποι αυτοί σίγουρα θα βάλουν καλύτερα και πιο προσεγμένα θέματα από αυτά της τράπεζας, τα οποία βρίθουν λαθών και ανακριβειών γιατί φυσικά δεν ελέγχονται από κανέναν (π.χ. μέχρι και "διχοτόμο πλευράς τριγώνου" διαβάσαμε!!!) .
Κάποιοι μίλησαν για τροπολογία, αλλά φυσικά η αναμονή και η ταλαιπωρία των μαθητών, οι οποίοι έχουν φάει στην πλάτη όλες τις φοβερές "καινοτομίες" τα τελευταία χρόνια, προφανώς δεν αξίζει τον χαρακτηρισμό της έκτακτης ανάγκης. Αρκεί να κάνει η κ. Κεραμέως το δικό της.

Προφανώς ούτε φιλότιμο υπάρχει αλλά και ούτε κοινή λογική.
Και όχι, δεν είμαι εκπαιδευτικός.

Ξένιος Ζεύς
|

Πράγματι είχανε τα θέματα και διεξήχθησαν οι εξετάσεις σήμερα.

Επαγγελματικός Προσανατολισμός
|

Όλη αυ΄τη η ιστορία γίνεται για να δουν οι μαθητές τις επαγγελματικ΄ες ευκαιρίες στο χω΄ρο της Κυβερνοασφάλειας

(Άντε καλή επιτυχία στους μαθητές στις εξετάσεις που ακολουθούν)

@jim
|

Ετσι ειναι η φύση αυ΄των των DDoS επιθεσεων, χιλιαδες μολυσμένοι υπολογιστές από "ιους" διατασονται από αυτούς που τους ελέγχουν να χτυπησουν ένα στόχο.

Σήμερα από ότι φαίνεται ενεργοποίησαν ένα "CDN" (το Akamai από ότι μπορώ να δώ) και αντί να βοήθήσουν στην πραγματικότητα ΕΝΙΣΧΥΣΑΝ την επίθεση, με απο΄τέλεσμα να είναι ΕΝΤΕΛΩΣ κάτω η τράπεζα.

Μετά σκέφτηκαν το ΠΡΟΦΑΝΕΣ να κόψουν την κίνηση από το εξωτερικ΄ό (GeoIP filter λέγεται...) και με "μαγικό" τρόπο γύρω στις 8.30 όλα έφτιαξαν!!!

Ελπίζω να πάρουν κάποια μαθήματα από αυτή τη "δωρεάν" εκπαίδευση που πρόσφεραν (ή ήταν μόνο ένας???) οι χάκερ.

jim
|

Θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι όλη η υφήλιος ασχολείται εδώ και δυο μέρες, με το πώς θα πλήξει την τράπεζα θεμάτων του Κούλη και της Κεραμέως.
Βάσει των αποτελεσμάτων των εκλογών, όχι απλά νομίζουν ότι απευθύνονται σε ηλίθιους, αλλά όντως απευθύνονται σε ηλίθιους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ