Κινέζικη αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Υποτροφιών της Κίνας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

30/05/2023

Ενημερώθηκε: 30/05/2023, 22:30

Άκουσε το άρθρο

Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Υποτροφιών της Κίνας (China Scholarship Council), κος Jianxue Sheng, συνοδευόμενος από κινέζικη αντιπροσωπεία, επισκέφθηκε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023. Την κινέζικη αντιπροσωπεία υποδέχθηκαν ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθ. Ανδρέας Μπουντουβής, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Καθ. Ευάγγελος Σαπουντζάκης, και ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθ. Δρόσος Γκιντίδης.

Τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Υποτροφιών της Κίνας συνόδευσαν ο Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Επιστήμης, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού του Υπουργείου Οικονομικών της Κίνας, κος Jiayu Huang, η Διευθύντρια του Τμήματος Οικονομικών του Υπουργείου Παιδείας της Κίνας, κα Shu Chen, ο Διευθυντής του Τμήματος Διεθνούς Συνεργασίας και Ανταλλαγών του Υπουργείου Παιδείας της Κίνας, κος Yi Wang, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Συμβουλίου Υποτροφιών της Κίνας, κος Xiaopeng Hu, και ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κος Lei Tian.

Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Υποτροφιών της Κίνας, κος Jianxue Sheng,  ενημέρωσε για τις δράσεις του Συμβουλίου. Το Συμβούλιο Υποτροφιών της Κίνας, υπό την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας της Κίνας, είναι υπεύθυνο για την οργάνωση και χρηματοδότηση σπουδών κινέζων πολιτών στο εξωτερικό, αλλά και σπουδών διεθνών φοιτητών στην Κίνα, ώστε να διευκολυνθεί η ανάπτυξη της εκπαίδευσης, της επιστήμης και της τεχνολογίας, και η ενίσχυση πολιτιστικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και άλλων χωρών. Ο σκοπός της επίσκεψης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ως διακεκριμένου στο διεθνή χώρο τεχνολογικού πανεπιστημιακού ιδρύματος, ήταν οι συνομιλίες για ενίσχυση της ανταλλαγής φοιτητών στα πεδία της μηχανικής και της εφαρμοσμένης επιστήμης, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των σπουδών κινέζων πολιτών στη χώρα μας είναι στα πεδία των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.

Ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Καθ. Ανδρέας Μπουντουβής, μετέφερε την εμπειρία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε ερευνητικές κυρίως συνεργασίες με Πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα της Κίνας, και ότι έχουν συναφθεί περισσότερα από είκοσι πρωτόκολλα συνεργασίας του ΕΜΠ με Πανεπιστήμια της Κίνας τα τελευταία είκοσι χρόνια. Επισήμανε ότι λόγω της διδασκαλίας των μαθημάτων των προγραμμάτων σπουδών στην ελληνική γλώσσα, το ΕΜΠ δεν έχει έως τώρα υποδεχθεί κινέζους φοιτητές, αλλά είναι πλέον δυνατή η παρακολούθηση προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών στο ΕΜΠ στην αγγλική γλώσσα, στο πλαίσιο της διεθνοποίησής τους. Παράλληλα, η εμπειρία διμερών ακαδημαϊκών συνεργασιών με Πανεπιστήμια του εξωτερικού, προσφέρει το πλαίσιο στο ΕΜΠ για να υποδεχθεί κινέζους φοιτητές για εκπόνηση διδακτορικών διατριβών μέρους ή ολόκληρης της έρευνας στο ΕΜΠ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΕΜΠ, κα Αντωνία Λαμπροπούλου, και Καθηγητές του ΕΜΠ που διατηρούν στέρεες συνεργασίες με Πανεπιστήμια της Κίνας, και συγκεκριμένα ο Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, κος Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, ο Καθηγητής της Σχολής Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών Μηχανικών, κος Κωνσταντίνος Λουπασάκης, και ο Καθηγητής της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών, κος Δημήτριος Μπούρης, οι οποίοι μετέφεραν εμπειρίες ανταλλαγής φοιτητών και διδακτικού προσωπικού.

Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Υποτροφιών της Κίνας, κος Jianxue Sheng, και ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Καθ. Ανδρέας Μπουντουβής, συμφώνησαν ότι η συνεργασία στο πλαίσιο της χρηματοδότησης εκπόνησης διδακτορικών διατριβών, κυρίως κινέζων φοιτητών στο ΕΜΠ, αλλά και φοιτητών του ΕΜΠ σε Κινέζικα Πανεπιστήμια, είναι η προτεραιότητα και των δύο μερών, ώστε να ενισχυθούν οι νέοι επιστήμονες σε αμοιβαίου ενδιαφέροντος αντικείμενα αιχμής, καινοτομίας και βασικής έρευνας. Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος  ήταν οι δυνατότητες/σχήματα χρηματοδότησης των κινέζων διδακτορικών φοιτητών στο ΕΜΠ, βάσει και της αντίστοιχης εμπειρίας συνεργασίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα ακολουθήσει η προετοιμασία και υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας για να προσδιορίσει, μεταξύ άλλων, τους διαφορετικούς τύπους συνεργασίας και τα κύρια κοινά ερευνητικά πεδία.

https://www.ntua.gr/el/news/announcements/item/3497-kineziki-antiprosop…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ