Η πανεπιστημιακή κοινότητα του Ε.Μ.Π. έγινε φτωχότερη!

02/06/2023

Ενημερώθηκε: 02/06/2023, 14:49

Άκουσε το άρθρο

Με βαθιά θλίψη οι καθηγητές, το προσωπικό και οι φοιτητές της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π. αποχαιρετούμε τον λαμπρό επιστήμονα και δάσκαλο Ιωάννη Αθ. Σταθόπουλο, Ομότιμο Καθηγητή της Σχολής ΗΜΜΥ του Ε.Μ.Π. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί το Σάββατο 03/06/2023 και ώρα 12:30 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου του Ορθόδοξου Κοιμητηρίου Ηρακλείου Αττικής.

Ο Ιωάννης Αθ. Σταθόπουλος γεννήθηκε το 1951 στον Βόλο, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, εισήχθη πρώτος, το 1969, μεταξύ όλων των υποψηφίων του Πολυτεχνικού κύκλου στις εισιτήριες εξετάσεις για τα Α.Ε.Ι. και απεφοίτησε πρώτος το 1974, από τη Σχολή Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π. Αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Μηχανικός  (Dr.-lng.) στο Πολυτεχνείο Μονάχου καθ' όλη, δε, τη διάρκεια της εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής (1974–1978), λάμβανε υποτροφία του «Ιδρύματος Μποδοσάκη». Κατά τη διάρκεια της 40ετούς ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας (από 01.09.1979) διετέλεσε καθηγητής στο Ε.Μ.Π., προσφέροντας παράλληλα πολύτιμο διοικητικό έργο, όπως: Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ισχύος του Ε.Μ.Π. (1994–1997 και 2013–2015), Μέλος της Επιτροπής Αυτοαξιολόγησης της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π. (1995) και Εκπρόσωπος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Δ.Σ. της Επιτροπής Διαχείρισης Ειδικού Λογαριασμού του Ε.Μ.Π. (1995–1998). Ακόμη, χρημάτισε (2008–2010) εκπρόσωπος της ΔΕΗ στο Δ.Σ. του Διοικητικού Συμβουλίου του Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), καθώς και μέλος πλήθους Επιστημονικών Οργανισμών, Τεχνικών Συμβουλίων και Επιστημονικών Επιτροπών. Τέλος, διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου Πιστοποίησης του διαπιστευμένου φορέα Πιστοποίησης EQA Hellas (01.2004...12.2011) και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Εργαστηρίων (2005–2007).

Το επιστημονικό του έργο στην περιοχή των Υψηλών Τάσεων είναι ιδιαίτερα πλούσιο και περιλαμβάνει 84 εργασίες δημοσιευμένες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και 167 εργασίες δημοσιευμένες σε πρακτικά διεθνών και εθνικών συνεδρίων, καθώς και 8 διδακτικά βιβλία. Το έργο του είναι κορυφαίας στάθμης και έχει τύχει ευρείας διεθνούς αναγνώρισης, όπως τεκμηριώνεται από το πλήθος των αναφορών και βραβείων (ISH, ICHVE, 1ΕΕΕ, ICLP, UPEC) που έχουν συγκεντρώσει οι δημοσιευμένες εργασίες του.

Είχε επιδείξει ενεργό συμμετοχή ως συντονιστής και επιστημονικός υπεύθυνος σε 67 εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα, εκ των οποίων 49 εθνικά αφορούσαν στη σχεδίαση, βελτίωση, έλεγχο ποιότητας και ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας ηλεκτροτεχνικών και ηλεκτρονικών υλικών, συσκευών και διατάξεων και χρηματοδοτήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες. Επίσης, είχε διατελέσει επιστημονικός συντάκτης και κριτής σε διεθνή περιοδικά υψηλής στάθμης και εμπειρογνώμονας-αξιολογητής για επιστημονικά προγράμματα διεθνών και εθνικών οργανισμών και φορέων.

Η εκπαιδευτική προσφορά του ήταν εξαιρετικά σημαντική. Ήταν αυτός που, με την ανάληψη των καθηκόντων του στο Ε.Μ.Π. τη δεκαετία του 1980, εισήγαγε το αντικείμενο της Προστασίας Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων από Υπερτάσεις στο πρόγραμμα σπουδών της Σχολής, εισήγαγε και δίδαξε αδιάλειπτα όλα τα σχετικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα και δημιούργησε μια εκτεταμένη εργαστηριακή υποδομή για την υποστήριξη των σχετικών εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων. Συνολικά είχε καθοδηγήσει 10 διδάκτορες μηχανικούς της Σχολής ΗΜΜΥ, Ε.Μ.Π., οι περισσότεροι των οποίων διαπρέπουν στον χώρο της βιομηχανίας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και είχε επιβλέψει, πλέον, των 200 διπλωματικών εργασιών.

Ο Ιωάννης Αθ. Σταθόπουλος ήταν Επιστημονικός και Διοικητικός Υπεύθυνος της Εργαστηριακής Μονάδας Παροχής Υπηρεσιών (ΕΜΠΥ) Υψηλών Τάσεων του Ε.Μ.Π., διαπιστευμένης κατά ΕΛΟΤ ΕΝ ΙSΟ 17025:2005 και πιστοποιημένης κατά ΕΛΟΤ ΕΝ ΙSΟ 9001:2015, καθώς και υπεύθυνος διεξαγωγής τεχνικών ελέγχων, δοκιμών και μετρήσεων σε ηλεκτροτεχνικές και ηλεκτρονικές συσκευές και υλικά στο Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων (από το 1980). Το Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων είναι το πρώτο εργαστήριο της ΣΗΜΜΥ που διαπιστεύθηκε από το ΕΣΥΔ κατά ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 17025:2005 και είναι το Εργαστήριο του Ε.Μ.Π. με τις περισσότερες (25) διαπιστευμένες δοκιμές / μετρήσεις / διακριβώσεις. Υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη του Ιωάννη Σταθόπουλου έχουν πραγματοποιηθεί περί τις 10.000 μετρήσεις, δοκιμές και διακριβώσεις με αντικείμενο τον έλεγχο και τη βελτίωση της ποιότητας βιομηχανικών ηλεκτροτεχνικών και ηλεκτρονικών υλικών και εξοπλισμού.

Άφησε σπουδαία παρακαταθήκη όπως αφήνουν μόνο οι μεγάλοι δάσκαλοι!

Καλό σου ταξίδι

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (2)

Nικόλαος Ε. Μαστοράκης
|

"Μια αστραπή είναι η ζωή μας, μα προλαβαίνουμε" έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης. Και ο εκλιπών ανήρ πρόλαβε.
Πρόλαβε να υπηρετήσει την Επιστήμη του Μηχανικού, πρόλαβε να γίνει Καθηγητής στο Κορυφαίο ΑΕΙ της χώρας, πρόλαβε να δημιουργήσει μία αρίστη οικογένεια.
Δεν πέθανε ο Γιάννης Σταθόπουλος, το έργο του θα ζει και η ευγενική και αριστοκρατική του καταγωγή θα είναι για πάντα στη μνήμη μας.

Νίκος Μαστοράκης
mastor

Ιωάννης Γκόνος
|

Έφυγε από κοντά μας ένας άριστος επιστήμονας, ένα ακαδημαϊκός δάσκαλος, ένας γενναιόδωρος άνθρωπος.

Είχα την τύχη να τον πρωτοσυναντήσω, ως τριτοετής φοιτητής του, το 1991. Ήταν για μένα ο μέντοράς μου στα χρόνια των φοιτητικών μου σπουδών. Επέβλεψε τόσο τη διπλωματική μου εργασία όσο και τη διδακτορική μου διατριβή. Με καθοδήγησε στην έρευνά μου και με σύστησε στα υπόλοιπα ιερά τέρατα των Υψηλών Τάσεων. Άνθρωπος της αριστείας (εισήχθη πρώτος, το 1969, μεταξύ όλων των υποψηφίων του Πολυτεχνικού κύκλου στις εισιτήριες εξετάσεις για τα Α.Ε.Ι. και αποφοίτησε πρώτος, το 1974. Αναγορεύθηκε Διδάκτορας Μηχανικός στο Πολυτεχνείο Μονάχου, λαμβάνοντας την υποτροφία του Ιδρύματος Μποδοσάκη). Το επιστημονικό και διδακτικό του έργο στην περιοχή των Υψηλών Τάσεων είναι ιδιαίτερα πλούσιο και αξιόλογο.

Υπήρξε άνθρωπος με όραμα και σχέδιο. Πάντρεψε την βασική έρευνα με την εφαρμοσμένη έρευνα. Συνέδεσε το Πολυτεχνείο με την βιομηχανία. Δημιούργησε το πρώτο διαπιστευμένο εργαστήριο της Σχολής και το μεγαλύτερο διαπιστευμένο ηλεκτρολογικό εργαστήριο της χώρας. Εκσυγχρόνισε και αναβάθμισε τον εξοπλισμό που παρέλαβε, παραδίδοντας στους επιγόνους ένα εντυπωσιακό εργαστήριο. Συνεχίζοντας το όραμα των ιδρυτών του ΕΜΠ, τίμησε τη δημόσια εκπαίδευση και την έρευνα, συμβάλλοντας με την πραγματοποίηση ~10.000 μετρήσεων και δοκιμών στην ανάπτυξη τόσο της Ελληνικής βιομηχανίας όσο και των εξαγωγών της χώρας. Η προσφορά του σφράγισε την πορεία του εργαστηρίου, ωθώντας με το παράδειγμά του και τη Σχολή ένα βήμα μπροστά. Το ισχυρό αποτύπωμά του στο ΕΜΠ αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη, που άφησε για όλους μας.

Για εμάς, τα πνευματικά του παιδιά, αλλά και για όλους τους συνεργάτες του εργαστηρίου μας, ήταν μία πατρική, πληθωρική φιγούρα. Πάντα αγέρωχος, αρχοντικός, εγκάρδιος, γενναιόδωρος, επιβλητικός, πρόσχαρος, αυτό που λέμε λεβεντάνθρωπος και ταυτόχρονα ευρυμαθής και ευφυής. Έτοιμος να μας συμβουλέψει, να μας παροτρύνει και να μας προτρέψει να ανοίξουμε τα δικά μας φτερά, αλλά και να παρασταθεί στη λύπη ή στο στραβoπάτημά μας. Ήταν πάντα πολύτιμος αρωγός για όλους μας αλλά προπαντός το απάνεμο λιμάνι που μας έκανε να νιώθουμε ασφάλεια και σιγουριά. Ήταν περήφανος για τους φοιτητές του, οι οποίοι διαπρέπουν στο χώρο της βιομηχανίας αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Πολύ κοινωνικός και ουσιαστικά επικοινωνιακός μας συναντούσε στις συνεστιάσεις, που διοργάνωνε με παιδικό ενθουσιασμό ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όντας ο πιο φιλόξενος και στοργικός οικοδεσπότης.

Έζησε μία ουσιαστική ζωή για την οποία είναι περήφανη η οικογένειά του. Θερμά συλλυπητήρια στη μητέρα του Ρωξάνη, στη γυναίκα του Δώρα, στα παιδιά του Ρωξάνη, Ελένη και Παναγιώτη, στα εγγόνια του Ντορίτα, Άγγελο και Ιωάννα καθώς και στα αδέρφια του Δημήτρη και Θόδωρο. Αιωνία του η μνήμη.

Καλό σου ταξίδι Δάσκαλε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ