Η ΠΕΒ για την ασάφεια σε θέματα της Βιολογίας:Το ερώτημα Α4 είχε πρόβλημα στη διατύπωση, ενώ το ερώτημα Γ3 επιδέχεται και δεύτερης εναλλακτικής απάντησης

Δεκάδες επιστολές υποψηφίων στο esos

08/06/2023

Ενημερώθηκε: 08/06/2023, 22:17

Άκουσε το άρθρο

"Το ερώτημα Α4 είχε πρόβλημα στη διατύπωση, ενώ το ερώτημα Γ3 επιδέχεται και δεύτερης εναλλακτικής απάντησης με βάση τη γενικότητα στη διατύπωση της ερώτησης".

Αυτό αναφέρει σε ανακοινωθέν η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων , σχετικά με τα θέματα , στο μάθημα της Βιολογίας, στα οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ενώ για το ερώτημα Α1 κάνει την εξής διευκρίνιση:

Ο όρος ινίδια χρωματίνης χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη μορφή με την οποία εμφανίζεται το DNA κατά τη μεσόφαση. Όμως από την στιγμή που το σχολικό βιβλίο (τεύχος Α) αναφέρει τον όρο και για την αρχή της πρόφασης, είναι δίκαιο να θεωρηθεί ως σωστή και η απάντηση δ.

  • Δείτε εδώ και τις σχετικά  επιστολές υποψηφίων στο esos

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Πανελλήνιαw Ένωσηw Βιοεπιστημόνων

Τα θέματα στο μάθημα της Βιολογίας Ομάδας Προσανατολισμού των Ημερήσιων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων παρουσιάζουν διαβαθμισμένη δυσκολία και καλύπτουν ευρύ φάσμα της ύλης.

Το περιεχόμενο των θεμάτων είναι αντίστοιχο με θέματα παλαιότερων ετών κα αναμένεται να ανταποκριθούν οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές με κριτική σκέψη, οι οποίοι/ες θα πρέπει να αιτιολογήσουν επαρκώς τις απαντήσεις τους.

Ωστόσο, υπάρχει σε μεγαλύτερο βαθμό ανάκληση κειμένου, μη σύνηθες τα τελευταία χρόνια.

Το ερώτημα Α4 είχε πρόβλημα στη διατύπωση, ενώ το ερώτημα Γ3 επιδέχεται και δεύτερης εναλλακτικής απάντησης με βάση τη γενικότητα στη διατύπωση της ερώτησης.

Το θέμα Δ και ειδικά το Δ4 αποτιμά λιγότερο τη βιολογική γνώση και περισσότερο τη δεξιότητα εντοπισμού αλληλουχιών νουκλεοτιδίων. Αυτό δεν εξασφαλίζει την αναγκαία βαθμολογική διάκριση ανάμεσα στους μαθητές/τριες που έχουν εμβαθύνει στη βιολογική γνώση και εκείνους/ες που έχουν τεχνικές δεξιότητες.

Με βάση τα παραπάνω ο χρόνος εξέτασης κρίνεται οριακά επαρκής.

Δείτε  επίσης εδώ  για το ερώτημα Α1

Σχόλια (4)

Γιωργος Ι.
|

Δεν είναι δίκαιο για τα παιδιά που απάντησαν σωστά να δεχτούν τα άλλα η επιτροπη. Οι ερωτήσεις ήταν κατανοητές για τους καλά διαβασμενους

ΚΟΒΑΝΗΣ ΛΟΥΚΑΣ
|

Η ΠΕΒ σε τελευταία της ανακοίνωση (7/6/2023 και ώρα 16:24 στο fb της) αναφέρεται αποκλειστικά στο Α1 και διατυπώνει σαφώς την εκτίμηση ότι το δίκαιο είναι να θεωρηθεί σωστό και το (δ).

Γιώργος Π.
|

Κύριοι και κυρίες Βιοεπιστή΄μονες,το ερώτημα Α1 για το οποι΄΄ο εστάλησαν
οι περισσότερες επιστολές ,δεν σας προβλημα΄΄τισε καθόλου;
Γιατί το αγνοήσατε ενω συγκεντρώνει τα περισσότερα σχόλια;

Δημήτρης
|

Τα θέματα της βιολογίας εδώ και μια δεκαετία πλέον είναι υψηλής δυσκολίας κι αν εξαιρέσουμε τις ασάφειες δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Ωστόσο αυτή η κατάσταση συγκρίνεται με το αντίστοιχο επίπεδο των θεμάτων σε άλλους προσανατολισμούς και συγκεκριμένα των ανθρωπιστικών σπουδών, καθώς και της οικονομίας/πληροφορικής. Η διαφορά είναι τόσο αξιοσημείωτη που επηρεάζει την επιλογή προσανατολισμού των νέων υποψηφίων αδικώντας τόσο τους ίδιους, όσο και τις σχολές που περιλαμβάνει το 3ο, αλλά και το 2ο πεδίο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ