Συνάντηση του Τομέα Παιδείας με εκπροσώπους του Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Τομέα Παιδείας με εκπροσώπους του Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. Η συνάντηση έγινε στα γραφεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τον Τομέα Παιδείας εκπροσώπησαν ο Νίκος Τσούλιας, Γραμματέας και ο Γιάννης Τσάκνης, Αναπληρωτής Γραμματέας και τον εν λόγω Σύλλογο οι κ.κ. Βίκτωρ Πολίτης και Γιάννης Λαλαδάκης.
Ο διάλογος αφορούσε το αίτημα του Συλλόγου τους για αντιστοίχιση των παλαιών πτυχίων Τ.Ε.Ι. με τα νέα πτυχία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Σε ανακοίνωσή του ο τομέας παιδείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ , μετά τη συνάντηση διατύπωσε την ακόλουθη θέση:
Κρίνεται αναγκαία η με ακαδημαϊκά κριτήρια αντιστοίχιση των πτυχίων αυτών - και αυτή η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα, όπου υπάρχουν πανεπιστήμια.
Θεωρούμε πως ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δεν πρέπει να εκκρεμεί, όταν μάλιστα αφορά δεκάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενους. Οφείλουμε, επίσης, να λάβουμε υπόψη μας τόσο το σχετικό ευρωπαϊκό πανεπιστημιακό πεδίο όσο και την νεοφιλελεύθερης εκδοχής πραγματικότητα των Κολεγίων με την ισοτιμία των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους με εκείνα των πανεπιστημίων – και μάλιστα χωρίς κανέναν εποπτικό έλεγχο από την πολιτεία.
Ειδικότερα:
- Οι πτυχιούχοι ΤΕΙ που κατέχουν Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό Δίπλωμα συναφές με το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος που αποφοίτησαν πρέπει να τους αποδίδεται το αντίστοιχο Πτυχίο του Πανεπιστημιακού Τμήματος που μετεξελίχθηκε το Τμήμα ΤΕΙ, γιατί δεν είναι δυνατόν κάποιος να κατέχει πτυχίου δευτέρου και τρίτου κύκλου σπουδών και να μην διαθέτει αντίστοιχο πτυχίο πρώτου κύκλου σπουδών.
- Τα ΤΕΙ μετά το 2001 εντάχθηκαν στην Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση (Ν.2916/2001) και η διάρκεια σπουδών ήταν 7 εξάμηνα σπουδών συν ένα εξάμηνο πρακτική άσκηση, συνολικά 8 εξάμηνα και η πολιτεία τα κατέταξε στο επίπεδο 6. Μετά το 2018 που τα ΤΕΙ έγιναν πανεπιστήμια (Ν. ) στα περισσότερα Τμήματα προστέθηκε ένα εξάμηνο σπουδών.
Συνεπώς οι πτυχιούχοι ΤΕΙ για να αποκτήσουν πτυχίο Πανεπιστημίου πρέπει να παρακολουθήσουν τα πρόσθετα μαθήματα. Για να υλοποιηθεί αυτό πρέπει κάθε πανεπιστήμιο της χώρας να οργανώσει ειδικά Τμήματα για πτυχιούχους ΤΕΙ εξαμηνιαίας διάρκειας, όπου μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων οι φοιτητές θα δίνουν εξετάσεις και οι επιτυχόντες θα παίρνουν πτυχίο πανεπιστημίου.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Α. Γεωργιάδης: Στην απεργία της ΟΙΕΛΕ συμμετείχαν μόνο 30 ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί σε σύνολο 9.000
- 179.580 οι αριστούχοι (18,1 – 20) μαθητές στο Γυμνάσιο-Λύκειο (σε σύνολο μαθητών 680.000) κατά το σχ. έτος 2022-23
- Αναστέλλεται η λειτουργία σε Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο στην Κέρκυρα
- Αναστέλλεται η λειτουργία Νηπιαγωγείου στη Ροδόπη
- Αναστέλλεται η λειτουργία Νηπιαγωγείου στη Λάρισα
- Σήμερα η ανακοίνωση βαθμολογίας των υποψηφίων των Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ 2023
- Οι δράσεις του Πανεπιστημίου Πατρών
- Ένωση Ερευνητών: Η αντιμετώπιση των φυσικών κινδύνων απαιτεί συντονισμό και αξιοποίηση της έρευνας- Όχι ατελέσφορες εξα...
- ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: “Η Κυβέρνηση υπονομεύει τον θεσμό της παράλληλης στήριξης”
- Εκπαιδευτές ΙΕΚ: Πρωτοφανές μη άνοιγμα Μητρώου για επικαιροποίηση προσόντων
Σχόλια (2)
Η σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής είχε διάρκεια σπουδών 8 εξάμηνα (7 εξ. Θεωρία, 1 εξ. Πρακτική) και πριν το 2001. Σκόπιμα κάποιοι το παραβλέπουν ...
Με ποια κριτήρια θα αντιστοιχηθούν τα πτυχία των πρώην ΤΕΙ με τα καινούργια των πανεπιστημίων; Στα νέα προγράμματα σπουδών και κυρίως στα νέα πενταετή προγράμματα σπουδών δεν μπορεί να γίνει αυτό από την στιγμή που είναι τελείως διαφορετικά τα προγράμματα σπουδών των πρώην ΤΕΙ με τα ΑΕΙ. Υπόσχονται στο κόσμο ενώ δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο. Εδώ έχουν ιδρύσει πενταετή τμήματα με προγράμματα σπουδών αντίστοιχα με αυτά των πολυτεχνικών τμημάτων και ακόμα δεν έχουν αντιστοιχηθεί αυτά τα τμήματα με πολυτεχνικά τμήματα ενώ ακαδημαϊκά είναι αναγνωρισμένα και έχουν και integrated master.