Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Η απάντηση του Ν. Ανδρουλάκη στον Κ. Μητσοτάκη

"Δεν είμαστε αρνητικοί στην ουσιαστική ρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με γνώμονα την αυτονομία, τη λογοδοσία και τα υψηλά στάνταρ"

06/07/2023

Ενημερώθηκε: 07/07/2023, 07:49

Άκουσε το άρθρο

"Μην περιμένετε να δεχθούμε ως ισότιμα πανεπιστήμια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, που θα βάλουν απλά μια ταμπέλα και θα κάνουν εμπόριο πτυχίων", απάντησε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης στην προτροπή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη  να βρουν μαζί τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Ειδικότερα η απάντηση του Ν. Ανδρουλάκη από το βήμα της Βουλής έχει ως εξής:

"Δεν θα μπορούσα να μην σχολιάσω και την προαναγγελία σας για συνταγματική αναθεώρηση.Κάνατε σύμβολο αυτής της κορυφαίας διαδικασίας μόνο το άρθρο 16.

Όπως έχω δηλώσει επανειλημμένα προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου για να έχουν τα εφόδια, που χρειάζονται όλα τα ελληνόπουλα.

Αλλά δεν είμαστε αρνητικοί στην ουσιαστική ρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με γνώμονα την αυτονομία, τη λογοδοσία και τα υψηλά στάνταρ, που πρέπει να πληρούνται όπως και σε άλλες χώρες.

Σε κάθε περίπτωση μην περιμένετε να δεχθούμε ως ισότιμα πανεπιστήμια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, που θα βάλουν απλά μια ταμπέλα και θα κάνουν εμπόριο πτυχίων".

Σχόλια (12)

@Ferry
|

50 χρόνια κυβερνάει η αριστερά ως γνωστόν. Βαρεθήκαμε τις δικαιολογίες σας.

Στελιος
|

Φέρρυ,

Αν είχες ζησει έστω και λίγο εκτός Ελλάδας θα ήξερες πως σε ελάχιστες χώρες τις ΕΕ υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Και όπου υπάρχουν ειναι πολύ χαμηλότερου επιπέδου από τα δημόσια με ακραία δίδακτρα. (Οι εξαιρέσεις τόσες ελάχιστες όσο τα δάκτυλά του μισού χεριού).
Τα παιδιά σου (όπως κι εγώ) φεύγουν και πάνε σε ευρωπαϊκά δημόσια πανεπιστημια. Ας κανουν τουλάχιστον το ελάχιστο 5% του ΑΕΠ για την παιδεια (όπως ορίζει το Σύνταγμα) και μετά ας μιλήσουν για ο,τι άλλο θέλουν. Για να μη συγκρίνουμε και το 12% ΑΕΠ δημοσιο χρήμα της Φιλανδιας για δημόσια ΑΕΙ..

Αλλά μια ζωή σαπίλα θα μείνει αυτή η χώρα για τους λόγους που αναφέρονται στο παρόν άρθρο!

@Ferry
|

Το σύστημα των Πανελλαδικών δίνει την δυνατότητα σε πλήθος μαθητών να σπουδάσουν δωρεάν με κριτήριο την επίδοση. Ο αριθμός θέσεων στα δημόσια Πανεπιστήμια είναι υπεραρκετός και τροφοδοτεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό με αποφοίτους.
Καλοδεχούμενα τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια αλλά νομίζω θα εντείνουν την στρέβλωση των Ελλήνων να θέλουν να σπουδάσουν όλοι και όλες συγκεκριμένα αντικείμενα. Είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχουν τόσες θέσεις εργασίας οπότε στην συνέχεια θα φύγουν για το εξωτερικό.
ΑΡΑ απαιτείται διασύνδεση προσφοράς και ζήτησης με προβολή στο μέλλον και εμπιστοσύνη από τους γονείς προς άλλες επιλογές...αλλά αυτό δεν είναι πολιτικά σε ορίζοντα 4ετίας αλλά σε ευρύτερο βάθος χρόνου και απαιτεί γνώση και σχεδιασμό...

Ελπίδα
|

@Ferry, οκ να γίνουν ιδιωτικά αλλά το πρόβλημα που αναφέρεις μπορεί να λυθεί με μεγαλύτερους αριθμούς εισακτέων στα υπάρχοντα ελληνικά πανεπιστήμια, ώστε να μη φεύγουν στο εξωτερικό για σπουδές. Όσο για το αν θα φεύγουν ως πτυχιούχοι, προς αναζήτηση εργασίας, είναι άλλο ζήτημα που ήδη υπάρχει έντονο και δεν έχει να κάνει με την παρουσία ή απουσία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

@Ferry
|

Τα "παιδια" πάνε στο εξωτερικό γιατί δεν υπάρχουν δουλειές στην Ελλάδα όπου η οικονομία βασίζεται στο εμπόριο (κυρίως εισαγωγές) και τη φοροδιαφυγή. Το γεγονός ότι μπορούν να ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη καταδυκνείει τη δουλειά που γίνεται στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Δεν περιμένουμε κανένα ημιμαθή/αμαθή πολιτικό να μας πει ποιοι είμαστε και όσο και να μας δυσφημίζουν, για εσωτερική κατανάλωση, θα συνεχίσουμε να κάνουμε εκπαίδευση και όχι κατάρτιση είτε τους αρέσει είτε όχι.

Χειρουργός από ΙΕΚ
|

Δεν έχω ακούσει πιο στιβαρό επιχείρημα υπερ της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το ότι φεύγουν πολλοί φοιτητές στο εξωτερικό....(για να σπουδάσουν ιατρική, νομική και μηχανολογία φυσικά....)

@
|

Ναι, γι' αυτό παραμένουν τα παιδιά έξω, επειδή εδώ δεν έχουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Εμένα που θα πάνε και τα δύο έξω, μετά από σπουδές εδώ, πού με κατατάσσεις;

Εκπαιδευτικός
|

Και γιατί να πηγαίνουν στο εξωτερικό; Ελληνικά Δημόσια πανεπιστήμια δεν έχουμε; Είναι λίγα; Πρέπει να ιδρυθούν και άλλα; Δεν μας ενδιαφέρει όμως το πανεπιστήμιο μας ενδιαφέρει η ιατρική και επειδή δεν έχουμε τις δυνατότητες να σπουδάσουμε στην Ελλάδα πληρώνουμε στο εξωτερικό και παίρνουμε πτυχίο. Ενώ οι Έλληνες που σπουδάζουν στην Ελλάδα γίνονται κορυφαίοι γιατροί και το κακό είναι ότι μένουν στην Ελλάδα γιατί σαν Ελλάδα είμαστε ανίκανοι να τους κρατήσουμε. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μας λείπανε ...

ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ
|

Να μπει πλαφόν το h-index σε βαθμίδες Καθηγητών ΑΕΙ.
Επίκουρος Καθηγητής τουλάχιστον 10.
Αναπληρωτής Καθηγητής τουλάχιστον 15
Καθηγητής Α' βαθμίδας τουλάχιστον 20
Δεν πρέπει να διορίζεσαι σε Α' και Β' βαθμίδα αν δεν έχεις διοριστεί αρχικά στην βαθμίδα Επίκουρου.
Έτσι θα αναβαθμιστούν τα Πανεπιστήμια.

Εκπαιδευτικός
|

Σωστός ο Ανδρουλάκης...πως και ξύπνησε;Όχι ιδιωτικά ΑΕΙ ότι και ότι.. Αλίμονο.Αυτος που μπορεί να σπουδάσει το παιδί του στο εξωτερικό θα το κάνει ούτως ή άλλως, στέλνοντάς το στο αυθεντικό, γιατί να το κρατήσει στο ιμιτασιον;μην κοροιδευομαστε...

@Ferry
|

οσοι πανε στο εξωτερικό ... σε κρατικά πανε (στην Ευρώπη)

Ferry
|

Εξαιτίας της εμμονικής αριστεράς οι Έλληνες θα είναι οι μοναδικοί που δεν θα έχουν ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα τους και θα αναγκάζονται να στέλνουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό όπου πολλά απ' αυτά θα παραμένουν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ