Σε αναμμένα "κάρβουνα" κάθονται οι Πρυτάνεις-Πρόβλημα χρηματοδότησης για την πρόσληψη Διδασκόντων - Επιστημόνων Κατόχων Διδακτορικού

Το θέμα θα θέσει το Προεδρείο τη Συνόδου Πρυτάνεων  στον υπουργό Παιδείας Κ. Πιερρακάκη στην προγραμματισμένη  συνάντηση της Δευτέρας

07/07/2023

Ενημερώθηκε: 20/07/2023, 19:14

Άκουσε το άρθρο

Σε αναμμένα "κάρβουνα" κάθονται τις τελευταίες ημέρες  οι Πρυτάνεις, καθώς έχουν έχουν πληροφορηθεί ότι η  Κομισιόν προβληματίζεται  για τη συνέχιση της χρηματοδότησης , μέσω ΕΣΠΑ,   για τη πρόσληψη Διδασκόντων - Επιστημόνων Κατόχων  Διδακτορικού.

Το τρέχον ακαδημαϊκό έτος   τα Πανεπιστήμια  πήραν "ανάσα" με την πρόσληψη 1.506  Νέων  Επιστημόνων  Κατόχων  Διδακτορικού, μέσω αυτού του Προγράμματος.

Το θέμα θα θέσει το Προεδρείο τη Συνόδου Πρυτάνεων  στον υπουργό Παιδείας Κ. Πιερρακάκη στην προγραμματισμένη  συνάντηση της Δευτέρας.

Μέσω αυτού του Προγράμματος, κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος,  ανά Πανεπιστήμιο δόθηκαν οι ακόλουθες θέσεις:

Η συνολική δαπάνη ανά προσληφθέντα στην περίπτωση ανάθεσης τριών μαθημάτων ανέρχεται σε 12.510,00€ ανά ακαδημαϊκό έτος (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενου, εργοδότη ή τυχόν αναλογούντος ΦΠΑ).

Στην περίπτωση που ο τόπος μόνιμης κατοικίας του ωφελούμενου βρίσκεται σε διαφορετικό νομό ή νησί, από εκείνο στον οποίο βρίσκεται η έδρα του Τμήματος στο οποίο αυτός διδάσκει και προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες κίνησης/διανυκτέρευσης του ωφελούμενου, η ως άνω αμοιβή προσαυξάνεται κατά 400,00€ στην περίπτωση που διδάσκει μάθημα/τα σε ένα μόνο εξάμηνο ή κατά 800,00€ στην περίπτωση που διδάσκει μαθήματα και στα δύο εξάμηνα του ακαδημαϊκού έτους.

Σε περίπτωση ανάθεσης λιγότερων των τριών (3) μαθημάτων, η αμοιβή του ωφελούμενου αναπροσαρμόζεται αναλογικά και άρα λαμβάνει τα 2/3 της αμοιβής σε περίπτωση ανάθεσης δύο (2) μαθημάτων και το 1/3 της αμοιβής σε περίπτωση ανάθεσης ενός (1) μαθήματος.

Παραδείγματα εκτίμηση ύψους αμοιβής (3/3=12.510,00€): (α) 3 Μαθήματα = Αμοιβή 3/3, (β) 2 Μαθήματα = Αμοιβή 2/3, (γ) 1 Μάθημα = Αμοιβή 1/3. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (6)

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ
|

Σε κάποια περιφερειακά Πανεπιστήμια διδάσκουν και υποψήφιοι διδάκτορες και όχι διδάκτορες διότι δεν υπάρχουν κίνητρα να πάει κάποιος διδάκτορας να διδάξει ως ακαδημαϊκός υπότροφος για 625 ευρώ το μήνα . Στο έργο των ακαδημαϊκών υποτρόφων δεν θα πρέπει να υπάρχει κράτηση 40% αν θέλουμε να αναβαθμίσουμε το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο με αξιόλογο ερευνητικό και διδακτικό επιστημονικό προσωπικό με διδακτορικές σπουδές. Επίσης οι Πανεπιστημιακοί υπότροφοι θα πρέπει να λαμβάνουν τα ίδια χρήματα με τους Ακαδημαϊκούς εφόσον διαθέτουν διδακτορικό τίτλο. Αν δεν προκύψει αναβάθμιση της ακαδημαϊκής διδακτικής και ερευνητικής εργασίας οι νέοι διδάκτορες θα φεύγουν στο εξωτερικό .

Αυτό είναι το πρόβλημα
|

Γενικά η Ευρώπη δίνει χρήματα ωστόσο κάποια στιγμή σταματάει να δίνει και εκεί δημιουργείται το πρόβλημα.
Αυτός είναι και ο λόγος που η Ελλάδα δεν πρέπει να στηρίζεται στα λεφτά της Ευρώπης αλλά στα πόδια της.

ΔΕΠ
|

Δεν χρειάζονται και δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσει αυτή η διαδικασία. Υπάρχει μόνιμο προσωπικό που μπορεί να καλύψει τα κενά. Αν θέλουν μόνιμη θέση να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους στο ΑΠΕΛΛΑ.

panos panagiotou
|

Το προβλημα ειναι πολυ σοβαρο και πρεπει να βρεθει λυση. Μιλαμε για 1500 νεους ανθρωπους που ξεκιναν την ακαδημαϊκη σταδιοδρομια τους. Σε πολλα τμηματα, η ελλειψη αυτων ισοδυναμει με καταργηση μαθηματων.

Nikos
|

Με τις κρατήσεις στο 40%, καθώς είναι σύμβαση έργου, το καθαρό ποσό είναι 7500. Δηλαδή 625 το μηνά! Συγχαρητήρια σε αυτόν που σκέφτηκε αυτό το πρόγραμμα και οι κάτοχοι διδακτορικού που διδάσκουν στα πανεπιστήμια λαμβάνουν κάτω από τον κατώτατο μισθό.

Ανδρέας
|

γύρω-γύρω ευρώπη και στη μέση μισθοί Ζιμπάμπουε

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ