Ειδικές ρυθμίσεις μισθολογικών αυξήσεων για τα μέλη ΔΕΠ

"Ο μέσος δημόσιος υπάλληλος θα έχει όφελος που θα ανέρχεται σε 1.292 ευρώ μικτά το χρόνο"

08/07/2023

Άκουσε το άρθρο

Την προώθηση  ειδικών  ρυθμίσεων  μισθολογικών αυξήσεων   για τα μέλη  ΔΕΠ  των Πανεπιστημίων, ανακοίνωσε στη Βουλή , στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

"Προωθούνται ειδικές ρυθμίσεις μισθολογικών αυξήσεων για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, και για τα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων", είπε χαρακτηριστικά  ο υπουργός Οικονομικών.

Για τις αυξήσεις γενικότερα στους δημοσίους υπαλλήλους ο Κωστής Χατζηδάκης είπε τα εξής:

"Ο μέσος δημόσιος υπάλληλος θα έχει όφελος που θα ανέρχεται σε 1.292 ευρώ μικτά το χρόνο. Ενώ, αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023 (κατάργηση ειδ. εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων κλπ.) τότε το όφελος για το μέσο δημόσιο υπάλληλο αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά το χρόνο!
Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε Δημόσιος Υπάλληλος θα έχει μία αύξηση 70 ευρώ μηνιαίως, το επίδομα τέκνων αυξάνεται από 20 έως 50 ευρώ, και το επίδομα θέσης ευθύνης αυξάνονται 30%.

Κοντολογίς, οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα ωφεληθούν αναλογικά περισσότερο θα είναι οι χαμηλόμισθοι, εκείνοι που έχουν παιδιά και όσοι λαμβάνουν επίδομα θέσης ευθύνης!".

Σχόλια (34)

Τα Αγιοβασιλιάτικα έθιμα & τα μπερδέματα με απόφαση του…
|

Οι αποφάσεις του ΣτΕ όταν δεν εφαρμόζονται από την κυβέρνηση, και συγκεκριμένα η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των πανεπιστημιακών από το 2017, δεν μπορεί να βαφτίζονται ως "Αγιοβασιλιάτικος μποναμάς" από τον υπουργό.
Το να προσφέρει κάποια "ψήγματα" (συγκριτικά) αναδρομικών, αυθαίρετα από τον 10/2022, ισοδυναμεί με προσπάθεια ακύρωσης (void) της απόφασης του ΣτΕ περί οφειλής αναδρομικών στους πανεπιστημιακούς από το 2017!
Σοφόν το σαφές, αλλά το ασαφές ούτε σοφό είναι ούτε πολιτικά ορθό!
Αργά ή γρήγορα οι προσφυγές των πανεπιστημιακών θα εκδικαστούν στα πρωτοδικεία, και οι αποφάσεις θα πρέπει να εκτελεστούν για να αναδρομικά από το 2017 έως και το 202Χ, για τους 10.000 πανεπιστημιακούς.
Φυσικά η κυβέρνηση σας είναι δεσμευμένη να χρεώσει την χώρα (όλους μας) με αγορά F35 έναντι 200.000.000 Ευρώ έκαστο (για αποστολές υπέρ τρίτων χωρών), από το να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ που αφορά την αξιοπρεπή διαβίωση των 10.000 πανεπιστημιακών της χώρας μας (αυτούς τους προορίζεται για μισθούς από δίδακτρα των φοιτητών - αλλά ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος).
Καλή πρωτοχρονιά, να δούμε και τις αυξήσεις που μας λέτε ότι θα δοθούν, από την κυβέρνηση του Αη Βασίλη!

@Δήμος
|

Τα αναδρομικά των πανεπιστημιακών είναι απόφαση του ΣτΕ η οποία αναφέρει καταβολή αναδρομικών από το 2017, ενώ ο υπουργός κάνει κίνηση για αναδρομικά από 10/2022. Και πολύ λιγότεροι μήνες και πετσοκομμένα σε σύγκριση με την απόφαση του ΣτΕ που δεν εφαρμόζει.
Όλοι μέσα στην "σούπα" του άλλου?

Δήμος
|

Με λίγα λόγια τα περίφημα ειδικά μισθολόγιο θα πάρουν πάλι γενναίες αυξήσεις κ μάλιστα αναδρομικά ενώ οι άλλοι ψίχουλα από καλό χειμώνα..

ο "Ρεζουμέ" ξανά
|

Το 70άρι το μήνα δεν προκύπτει. Έστω και μικτό. Δεν βγαίνουν τα νούμερα στο σύνολο των ΔΥ με βάση όσα είπαν πως θα δώσουν. Κάντε την πράξη, όλα μαζί είπαν καθαρά 500 εκατομμύρια. Καλό θα είναι λοιπόν να σχολιαστεί όταν δοθεί. Αρχικά ειπώθηκε 50άρι μικτό. Έτσι:
Η αύξηση για μένα ως παράδειγμα με 2 παιδιά και 20 βάλε χρόνια είναι:
Καθαρά:
30 από αύξηση μισθού*
30 από αύξηση επιδόματος παιδιών.
18 από αφορολόγητο
22 ευρώ από πέρσι λόγω του 1% και λόγω της ειδ. εισφ. αλλ.
Σύνολο 100.
Θεωρώ πως έχω χάσει πάνω από 100, τουλάχιστον 250 λόγω ακρίβειας στην τριετία, να μην ανοίξω το στόμα μου για παλιότερα.
Επίσης για κάποιον που ανάφερε τα επιδόματα διευθυντών.
Ξανά αύξηση; Δεν δόθηκε το 19 χωρίς κανείς να πάρει χαμπάρι; Που οδηγεί η διαρκής αύξηση των διαφορών;
Για τον κύριο που είπε για κατσίκες και νοοτροπίες.
Βαρεθήκαμε να ακούμε το ίδιο επιχείρημα κι εμείς για χιλιοστή φορά να είμαστε από κει που δεν υπάρχει κατσίκα. Μια φορά για αλλαγή να βρεθώ απ' την άλλη! Τυχαίο; Δε νομίζω!
*Κρατήστε μικρό καλάθι. Έχουν πει και για βαθμολόγιο. Το θυμάστε; Ναι, αυτό που κάποιοι για κάποιο λόγο καθηλώθηκαν ενώ άλλοι παίρναν κλιμάκια. Για καθίστε μην έχει βαθμό και σύνδεση με αξιολόγηση! Για μας μόνο φυσικά. Πάντα. Οι άλλοι έχουν το σύνταγμα, την κυβέρνηση, την κοινή γνώμη κ.α. Καθαρά και ... ευρωπαϊκά!

Ι.Κ.
|

Απάντηση στον @Ι.Κ.10 Ιουλ 2023 08:44
Ναι, τα μέλη ΔΕΠ και ειδικό μισθολόγιο έχουν και δικαίωση από το ΣτΕ. Σε ποιους δίνεται πάντως γενναία αύξηση και σε ποιους όχι είναι πολιτική απόφαση και έχει φυσικά προεκτάσεις (πόσοι βουλευτές είναι μέλη ΔΕΠ, είναι λιγότερα τα μέλη ΔΕΠ από τους εκπαιδευτικούς των σχολείων κ.α.). Δεν έχω τίποτε με την κατσίκα του γείτονα αλλά είναι φανερό ότι είναι πιο καλοταϊσμένη από τη δική μου κι όμως θα της δώσουν κι άλλη τροφή.

από άρθρο για την εφορία
|

"Ο αριθμός των νοικοκυριών που ανήκουν στη μεσαία τάξη αν υποθέσουμε ότι αυτή εκτείνεται στη ζώνη δηλωθέντων εισοδημάτων από 20.000 έως και 50.000 ευρώ ξεπερνάει το 1 εκατ. και συγκεκριμένα ανήλθε σε 1.060.260."

Δηλαδή ο καθηγητής έπεσε από τη μεσαία τάξη και έχει γίνει πια φτωχός και με σφραγίδα από την εφορία, αφού το καθαρό εισόδημα του νεοδιόριστου είναι από 12000 έως και ο παλιός 18000 ευρώ....εξειδικευμένοι, μορφωμένοι, λειτουργοί...αλλά φτωχοί!!

@Ι.Κ.
|

Αγαπητέ/ή, τα μέλη ΔΕΠ όπως μάλλον γνωρίζεις ανήκουν σε ειδικό μισθολόγιο. Άρα οι μισθοί τους δεν έχουν και δεν είναι απαραίτητο να έχουν άμεση σύνδεση με οποιοδήποτε άλλο. Επίσης, αν δεν το γνωρίζεις, οι περικοπές που υπέστην κρίθηκαν αντισυνταγματικές, με αποφάσεις του ΣτΕ. Διάβασε το σκεπτικό αν αισθάνεσαι ότι υπάρχει κάποια "αδικία" στη δικαίωσή τους. Κάποτε να σταματήσουμε τη νοοτροπία της κατσίκας του γείτονα σ'αυτή τη χώρα. Μακάρι.

Δεν θέλουμε αυξήσεις κε Υπουργέ
|

θέλουμε μειώσεις.
μειώσεις στο φόρο
μειώσεις στον ενφια
μειώσεις στο ΦΠΑ
μειώσεις στα τεκμήρια
μειώσεις στην ενέργεια
μειώσεις στην βενζίνη
μειώσεις στα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ
μειώσεις στα ενοίκια

αλλά΄ δεν κάνετε τίποτα για αυτά και μας πετάτε ένα πενιχρό ποσό που δεν λύνει κανένα από τα προβλήματα που εσείς έχετε δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια (οι πολιτικοί)

Πέτρος
|

όταν ο μισθός του καθηγητή΄τη στην Ευρώπη ξεπερνά τα 3000 ευρώ καθαρά, το να φτάσετε το μισθό του νεοδιόριστου στην Ελλάδα στα 840 καθαρά είναι κατόρθωμα ή λόγος να πανηγυρίζουμε;

δεν έπρεπε να λε΄τε αυξήσεις
|

έπρεπε αν λέτε "θα δώσουμε στους Δημόσιους Υπάλληλους φιλοδώρημα!"
να υπάρχει και λίγη σοβαρότητα

Οι αριθμοί είναι πολύ φτωχοί για τα ΄σοα τάζατε
|

"Ο μέσος δημόσιος υπάλληλος θα έχει όφελος που θα ανέρχεται σε 1.292 ευρώ μικτά το χρόνο"
Βάλε 20% φόρο και 24% φπα το 44% ξαναγυρίζει στο κράτος τουλάχιστον (αν πας για βενζίνη το 80%). Καθαρά μένουν 1292-258 φόρο - 310 φπα = 724 ευρώ δια 12 = 60 ευρώ το μήνα!!! Δηλαδή οι αυξήσεις των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ ένα μήνα!!!!
Αυτό δώσατε στον κόσμο και περηφανευόσαστε κιόλας.
ο μέσος δημόσιος υπάλληλος έχει χάσει 17000 μικτά και του δίνετε 1292 δηλ του δίνετε πίσω 7% από τα χαμένα!! Πόσες τετραετίες θέλετε να πάμε στο 100%; 14 τετραετίες....άρα ούτε 56 χρόνια να περάσουν δεν θα πα΄ρει αυτά που έχασε...
και ο ΕΝΦΙΑ, ιατρικές υπηρεσίες και προϊόντα σούπερ μα΄ρκετ που ανεβαίνουν οι αξίες πλασματικά καθε χρόνο; από φούσκα σε φούσκα πάει η οικονομία με τους έλληνες πολιτικούς (χρηματιστήριο, λεφτά υπάρχουν δεν χρειάζεται μνημόνιο, θα σκίσουμε μνημόνιο, θα δώσουμε αυξήσεις...αλλά για κουλούρια!!!!)

Καθηγήτρια ΑΕΙ
|

Ο κύριος πρωθυπουργός θα εξακολουθήσει να αδιαφορεί για την απόφαση του ΣτΕ για το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών ενώ μάχεται με νύχια και με δόντια για τη δημιουργία ιδωτικών πανεπιστημίων; Παράδοξα πράγματα ή πονηρά σχέδια.......

Ο "μέσος" υπ΄άλληλος θα πάρει καθαρή αύξηση 3…
|

Ο πραγματικά"μέσος" υπ΄άλληλος έχει και μερικά παραπάνω χρόνια υπηρεσίας και θα πάρει καθαρή αύξηση 3 ως 4% μετά απο 14 χρόνια στασιμότητας, δηλαδή ούτε το φετινό πληθωρισμό δεν θα καλύπτει. ΄Όπως κι αν τα γράφουν τα sites θεωρούν τον κόσμο τόσο χαζο. Είναι άξιο απορίας. Αλλά ίσως έτσι ΄λένε οι" σύμβουλοι" ότι πρέπει να γραφτει από τα μέσα η περιβόητη τεράστια αύξηση που έρχεται.

Μέγα δούλεμα -
|

Ένας χωρίς παιδιά και θέσεις ευθύνης θα΄ έχει όφελος 692 ευρώ μεικ΄τα δηλ αν έχει 18 χρόνια υπηρεσίας μιας και είναι λίγοι νεοδιορισμένοι στο δημόσιο το 1/3 ενός μηνιάτικου συνολική ετήσια αύξηση και μόνο αυτή.

Αν ο ίδιος έχει 2 παιδιά και πάνω τότε το όφελος είναι 1292 μεικτά δηλ τα 66% ενός μηνιάτικου μόνο.

Αν είναι και Δντης τότε θα έχει όφελος ένα μηνιάτικο το χρόνο.

Αν δε έχει 35 χρόνια τότε η ποσοστιαία α΄υξηση είναι ελάχιστη.

λιγότερο δημοσιο?
|

εφόσον αισθανόμαστε δυνατοί, εφόσον οι πολιτικές ανάπτυξης έχουν πετύχει, εφοσον η ψηφιακη Ελλαδα εγινε πραγματικοτητα, περιμένει κανείς να χρειαζομαστε λιγότερο δημόσιο....ας αρχίσουμε λοιπόν να στρίβουμε αυτό το καράβι...Για παράδειγμα με στοχευμένες εθελούσιες εξόδους από το σκληρό δημόσιο με ένα απλό νομοσχέδιο !!

Δώρα
|

«Μεικτά» Καθαρά μπορείς να μας εξηγήσεις πόσα θα πάρουμε;

Δώρα
|

Α, εντάξει θα πάρουμε «μεικτά» .... Καθαρά πόσα θα πάρουμε άνθρωπέ μου, μπορείς να μας το εξηγήσεις με απλά λόγια; Όχι πια με αλχημείες για αυτό σας ψήφισαν ...

Ι.Κ.
|

Για τα μέλη ΔΕΠ μπορούν να γίνουν (πάλι) ειδικές ρυθμίσεις μισθολογικών αυξήσεων. Βλέπετε είναι αριθμητικά λιγότεροι και μερικοί ανάμεσά μας (από τους ψηφίζοντες βουλευτές) είναι μέλη ΔΕΠ. Για τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, καμία ειδική ρύθμιση αλλά αυξήσεις όπως των λοιπών δημοσίων υπαλλήλων! Κάποια πράγματα δεν θ' αλλάξουν ποτέ...

Όχι άλλο κάρβουνο
|

Το μισθολόγιο των ΔΕΠ έχει κριθεί παράνομο στο ΣτΕ. Αλλά μηδέν ανταπόκριση τόσο καιρό. Μόνο "θα δούμε". Έλεος πια.

Συνεχίζουν να αναγκάζουν τον κόσμο να κάνει μαζικά αγωγές, όπως οι τόσες που ήδη εκκρεμούν.
Και μετά λέει γιατί καθυστέρησε η δικαιοσύνη. Άμα δικάζεις 500 φορές την ίδια περίπτωση, αυτά γίνονται.

Νίκος
|

@ Χ.Ψ.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι κάτω από 3% τον Ιούνιο και μέσα στους 4-5 χαμηλότερους στην Ευρώπη. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι ακόμη υψηλός αλλά ταυτόχρονα και ο τέταρτος χαμηλότερος στις 27 χώρες της Ευρώπης. Οι εκτιμήσεις λένε ότι θα παραμείνει υψηλός μέχρι το τέλος του χρόνου σε όλη την Ευρώπη. Μπορείτε να μας πείτε με πιο μαγικό τρόπο θα μηδενίσει το ελληνικό κράτος τον πληθωρισμό στα τρόφιμα; Μπορείτε να αναφέρετε μια ευρωπαϊκή χώρα που τα κατάφερε; Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν διαγράφεται ο πληθωρισμός με ένα νόμο κι ένα άρθρο. Και ότι συγκριτικά το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε πολύ καλύτερα από τις υπόλοιπες χώρες.

Η αλήθεια..
|

70 ευρώ για όλους (προστίθεται στο εκάστοτε μισθολ κλιμακιο) + 20 ευρώ για ένα παιδί, + 100 ευρώ αύξηση για διευθ δημοτ σχ μας κάνουν 190 ευρω μεικτα
Μείον 35% οι κρατήσεις, έχουμε 123 ευρώ καθαρά..
Αυτή είναι η αλήθεια.
Για ΔΠΕ, ΔΔΕ, είναι πάνω απι 165 ευρώ καθαρά..
Αν κάποιος δεν τα θέλει ας μην δεχτεί να τα πιστώνεται κάθε μήνα...
Αρκετά πια η παραπληροφορηση!!!

αυξήσεις
|

Εδώ να θυμίσουμε ότι στις 27 Σεπτεμβρίου του 2011 δηλαδή λίγες ημέρες πριν την εφαρμογή του Ν.4024/2011 (είχε ημερομηνία εφαρμογής την 01/11/2011) και αφορούσε το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο ο τότε καθ' υ΄λην αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος σε συνέντευξή του είχε πει:

"Άρα, λοιπόν, η εκτίμηση μας είναι ότι το νέο μισθολόγιο, το οποίο δεν θα θίξει καθόλου το 80% των δημοσίων υπαλλήλων -μπορεί και ένα 10% να ευνοηθεί ελαφρώς με μια αύξηση της τάξεως του 7%- θίγει κάποιους λόγω της προσωπικής διαφοράς"

Καλά τα λένε οι πολιτικοί ότι θα δώσουν ως αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά ας περιμένουμε να τα δούμε στην πράξη.
Μη δούμε καμιά μείωση στο τέλος όπως έγινε το 2011.

σε απόλυτες τιμές...
|

ένας καφές πολιτικού....
δηλ. μια κοροϊδία κανονική!!!!
λαμβάνοντας υπόψη την απίστευτη ακρίβεια!!!

εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας
|

Να μας πληρώνουν το ίντερνετ και τον τεχνολογικό εξοπλισμό για όλα όσα κάνουμε ως προετοιμασία, βαθμολόγηση γραπτών σε πλατφόρμες, κλπ. στο σπίτι.
Νομίζουν ότι με το 200άρι που μας πέταξαν πέρσι "καθάρισαν";
Εμείς στηρίξαμε την τηλεκπαίδευση, από την τσέπη μας.
Εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το "πλήρως ψηφιοποιημένο" σχολείο, από την τσέπη μας.

Πυθία
|

τι εννοεί ο ποιητής Χατζηδάκης; θα μας πει κάποιος;

Χ.Ψ.
|

Με τον πληθωρισμό να τρέχει, οι δήθεν "αυξήσεις" προκαλούν γέλιο, αν όχι οργή.
Μας εμπαίζουν κανονικά.

Πιερακακια 'μ, Χατζηδάκια 'μ
|

ισίς τρώτι κι πίνιτι κι μένα μι τρώει η αρκούδα...
Σύρμα κιθάρα μας πάτε!
Δέκα χρόνια, κομμά-τια τώρα, μας έφαγε εμάς η αρκούδα ... και συνεχίζει να τρώει τα πάντα με χρυσά κουτάλια...
Πώς φτωχύναμε έτσι;
Να ζητιανεύουμε στις πύλες του Ιερού Τεμένους του Δημοσίου΄;
Μάλλον δεν έχετε καταλάβει το κρίσιμο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα.
Όποιοι δεν μπορούν να αντισταθούν στον πλούτο, δεν θα την γλυτώνουν εσαεί από την αρκούδα.

panos panagiotou
|

O Υπουργος δεν αναφερθηκε στη συμμορφωση του Ελληνικου κρατους ως προς της αποφασεις του Συμβουλιου της Επικρατειας σχετικα με το μισθολογιο ΔΕΠ.

έχουμε χάσει
|

17000 ευρώ από το 2010...
μας δίνετε ένα πενηντάρι μετά από 13 χρόνια..
λέτε με την αύξηση του ΑΕΠ θα δίνετε αυξήσεις,
με το ρυθμό που αυξάνεται το ΑΕΠ (δεν έχουμε βιομηχανία, υπηρεσίες και ΦΠΑ και πάνω από τα μισά πάνω σε ξένα κράτη), θα ΄χρειαστούν μίνιμουμ 60 χρόνια να πάμε στους παλιούς μισθούς...(κάθε τετραετία ένα πενηντάρι , 60 χρόνια ίσον 15 τετραετίες για να πάρουμε αύξηση 15χ50 = 750 ευρώ καθαρά!!!) εγώ θα έχω πεθάνει (αλλιώς θα είμαι βρυκόλακας) και τον παλιό μισθό δεν θα τον έχω δεί...

Νίκος
|

@Ρεζουμέ

Λάθος υπολογισμοί.
Χωρίς παιδιά 45 ευρώ αύξηση καθαρά (70 μικτά).
Με ένα παιδί άλλα δεκατρία ευρώ αύξηση καθαρά (20 μικτά).
Με δύο παιδιά άλλα 33 ευρώ αύξηση καθαρά (50 μικτά).
Μαζί με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και της ειδικής εισφοράς 1% για το ταμείο δημοσίων υπαλλήλων που ήταν 15+ ευρώ καθαρά πριν από μερικούς μήνες ένας εκπαιδευτικός με 2 παιδιά θα έχει αθροιστικά αύξηση πάνω από 90 ευρώ καθαρά τον μήνα, άρα πρακτικά ένα δέκατο τρίτο μισθό μέσα στον χρόνο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ