Σύνοδος Πρυτάνεων: Δεσμεύσεις "Πιερρακάκη" για βελτιωτικές ρυθμίσεις στο νόμο "Κεραμέως" όπου κριθεί απαραίτητο

Η ανακοίνωση της Συνόδου Πρυτάνεων

14/07/2023

Ενημερώθηκε: 14/07/2023, 18:05

Άκουσε το άρθρο

"Μέσα από την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τα ΑΕΙ, θα έχουμε στενή συνεργασία με τις Πρυτανικές Αρχές και θα προβούμε σε οποιαδήποτε βελτιωτική ρύθμιση κριθεί απαραίτητη, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων μας και τη διαρκή αναβάθμισή τους".

Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στη Σύνοδο  Πρυτάνεων, κατά το κλείσιμο, σήμερα, των τετραήμερων εργασιών , στην Καστοριά.

"Στην 103η Σύνοδο Πρυτάνεων είχαμε έναν εξαιρετικά γόνιμο διάλογο με τις Πρυτανικές Αρχές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας μας", τόνισε ο υπουργός Παιδείας , αμέσως μετά το κλείσιμο των εργασιών και υπογράμμισε:

  • Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάσαμε τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την ουσιαστική ενίσχυση του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου.
  • Ενδεικτικά, δρομολογούμε: αύξηση απολαβών ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού, αύξηση κονδυλίων για την έρευνα, απλούστευση διαδικασιών και αντιμετώπιση δυσλειτουργιών σχετικά με τα Ειδικά Κονδύλια Έρευνας και χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών μέσω πανεπιστημιακών ταμείων.

Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα κάνει παρεμβάσεις με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση  των διαδικασιών στους ΕΛΚΕ.

Για το πρόβλημα που προέκυψε με τη χρηματοδότηση, μέσω ΕΣΠΑ, για την πρόσληψη Διδασκόντων - Επιστημόνων Κατόχων Διδακτορικού, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού ορίστηκε από τη Σύνοδο ο Πρύτανης του Παν. Πειραιά Μιχάλης Σφακιανάκης να συναντηθεί με την αρμόδια Ειδική Γραμματέα Νίκη  Δαδόλου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα.

Ο Κ. Πιερρακάκης δεσμεύτηκε  να παρέμβει στο υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της καταβολής  της εθνικής χρηματοδότησης  στα Πανεπιστήμια για τα ανταγωνιστκά ερευνητικά προγράμματα ευρωπαϊκής προέλευσης.

Επίσης υποσχέθηκε σε συνεργασία με την υπουργό Εσωτερικών Ν. Κεραμέως να "τρέξει" το ζήτημα της προώθησης των Προεδρικών Διαταγμάτων για τους οργανισμούς των ΑΕΙ.

Οι Πρυτάνεις δια τύπωσαν την "πικρία" τους για το γεγονός ότι όσες φορές και αν  κατέθεσαν  στο υπουργείο Παιδείας τα Σχέδια των Οργανισμών,ποτέ δεν προχώρησαν.

Προκειμένου να επικαιροποιηθούν τα Σχέδια Οργανισμών,σύμφωνα και με το νέο προσοντολόγιο,  οι Πρυτάνεις ζήτησαν παράταση προθεσμίας μέχρι τέλος του έτους .

Η ανακοίνωση της Συνόδου Πρυτάνεων

H 103η Σύνοδος Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων διεξήχθη από τις 11 έως τις 14 Ιουλίου 2023 στην Καστοριά με φυσική παρουσία, με διοργανωτή το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Προεδρεύοντα τον Πρύτανη Καθηγητή Θεόδωρο Θεοδουλίδη και με τη συμβολή των υπολοίπων μελών του Προεδρείου στο οποίο συμμετέχουν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Καθηγητής Παναγιώτης Καλδής και ο Πρύτανης του Ιόνιου Πανεπιστημίου Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, συμμετείχαν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, εκπροσωπούμενη από τον Υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδυσσέα Ζώρα. Στις εργασίες της Συνόδου μετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Νίκη Δανδόλου, ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Πελοπίδας Καλλίρης καθώς και ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Καθηγητής Περικλής Μήτκας.

Η Σύνοδος σηματοδότησε την πρώτη συνάντηση του νέου Υπουργού με τους/τις Πρυτάνεις και την αναλυτική του ενημέρωση για τρέχοντα και πάγια προβλήματα των ελληνικών ΑΕΙ, μεταξύ των οποίων και ζητήματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του νέου νόμου.

Ο Υπουργός τόνισε την ανάγκη συνεργασίας και διαλόγου με τα Πανεπιστήμια για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη επίλυση των προβλημάτων και δεσμεύτηκε να εξετάσει όλες τις προτάσεις που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των Πανεπιστημίων. Επιβεβαίωσε ότι το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και θα ενισχυθεί με στοχευμένες πολιτικές.

Συγκεκριμένα, με βάση τις προτάσεις της Συνόδου, ο Υπουργός κάλεσε σε συνεργασία για την απλοποίηση των διαδικασιών στους ΕΛΚΕ και τη μείωση εν γένει της γραφειοκρατίας ενώ δεσμεύτηκε για τη χορήγηση της εθνικής χρηματοδότησης σε ερευνητικά ανταγωνιστικά έργα (matching funds).

Η Σύνοδος αναλαμβάνει να συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επανενεργοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ με προτεραιότητα το πρόγραμμα πρόσληψης διδασκόντων για απόκτηση ακαδημαϊκής εμπειρίας.

Η Σύνοδος έθεσε ως επιτακτικό πρόβλημα την υποστελέχωση των Πανεπιστημίων σε διοικητικό και διδακτικό προσωπικό και ζήτησε την αναπλήρωση των θέσεων μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικού Προσωπικού που κενώνονται λόγω συνταξιοδοτήσεων κλπ. Επίσης, πρωταρχικής προτεραιότητας θεωρεί την έγκριση νέων Οργανισμών των Πανεπιστημίων ώστε να αναβαθμιστεί και εκσυγχρονιστεί η λειτουργία τους. Τέλος, ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ).

Η Σύνοδος προσβλέπει στη διαρκή και γόνιμη συνεργασία με τον νέο Υπουργό στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης και περαιτέρω ανάπτυξης των Ελληνικών Πανεπιστημίων, ώστε να ανταποκριθούν στις εθνικές και διεθνείς προκλήσεις.

Σχόλια (7)

Μαρία
|

Κύριε Υπουργέ
Πώς θα δουλέψουν τα Πανεπιστήμια και πως θα γίνουν τα εργαστήρια και η πρακτική άσκηση φοιτητών όταν γίνονται ελάχιστες αποσπάσεις εκπαιδευτικών που στην ουσία αυτοί στηρίζουν αυτές τις διαδικασίες,δεν δίνεται το δικαίωμα μετάταξης;
Δεν μπορεί να έχουμε 2 εκπαιδευτικούς στην βιβλιοθήκη Ξάνθης,4 εκπαιδευτικούς στο ΓΑΚ Θεσσαλονίκης και εκατοντάδες σε φορείς ήδη στελεχωμενους και στα Πανεπιστήμια με 400-500 φοιτητές πρακτικής να στέλνετε 1 ή 2 άτομα!!!!
Και μάλιστα να αιτιολογούν τα τμήματα την άμεση αναγκαιότητα των εν λόγω αποσπάσεων.
Δείτε άμεσα αδικίες και προχωρήστε σε συμπληρωματικές αποσπάσεις οι οποίες σε όλα τα Πανεπιστήμια δεν θα ναι ούτε 30 άτομα!!!

Λόγια, λογια
|

πολλά υποσχόμενα… πάντως οι μεχρι τώρα επιλογές ως προς τη στελέχωση σε καίριες θέσεις δεν έχουν να επιδείξουν κάτι σημαντικό. Οι απλοί εκπαιδευτικοί της τάξης σίγουρα διαθέτουν περισσότερα εφόδια και προσόντα. Το παιδειας δεν περιορίζεται σε ψηφιακες εφαρμογες, διαλειτουργικότητα κλπ., αλλά επικεντρώνεται σε έμψυχο υλικό. Αυτό φάνηκε και από τις αποσπάσεις σε φορείς- δεν τηρήθηκε καμμία ισορροπία, εστω και προσχηματικά-… Οψόμεθα…

Polar_Fish
|

@Αναπληρωτής
Aν δεν έρθει κάποια διαγωνιστικη διαδικασία θα κλείσουν τα αντιστοιχα τμηματα ΑΕΙ.

Δεσμεύσεις? Ενδεικτικά? ΕΠΑ?
|

Υπουργός: "... παρουσιάσαμε τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, ..."
Πρυτάνεις: "..άμεση ενεργοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ)"
Για τους πανεπιστημιακούς εκτός συνόδου, ας μας ενημερώσουν ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ (όχι ενδεικτικά ή περιληπτικά ΄η συνοπτικά) για τον σχεδιασμό του υπουργού και για το ΕΠΑ της συνόδου.
Ημέρα καύσωνα, της Βαστίλης, της 103ης συνόδου, του σχεδιασμού και του ΕΠΑ, έχουμε φτάσει σε σημείο Βρασμού.

Αναπληρωτής
|

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΓΡΑΠΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΕΠ !!!

Καλδη
|

Μήπως πρέπει να ξανασκεφτειτε το κουστούμι που και που;

AEI
|

Πείτε μας όμως και για τις φοιτητικές εστίες καθώς και τα σχέδιά σας για την αναδιάρθρωση του ακαδημαικου χάρτη

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ