ΠΟΣΔΕΠ: Τι ειπώθηκε στη συνάντηση με τον υπ. Παιδείας

28/07/2023

Ενημερώθηκε: 28/07/2023, 09:42

Άκουσε το άρθρο

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ είχε χθες 26-7-2023 συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, παρόντος και του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Οδυσσέα Ζώρα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο και με τηλεδιάσκεψη, μετά από πρόσκληση του κ. Υπουργού και ενώ είχε προηγηθεί αίτημα της ΠΟΣΔΕΠ με επιστολή στις 4-7-2023, η οποία επισημαίνει τα κυριότερα και ομόφωνα αιτήματα για θεσμικά και οικονομικά θέματα [1].

Ο πρόεδρος και τα μέλη της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ ευχήθηκαν καλή επιτυχία στον κ. Πιερρακάκη και έθεσαν μια σειρά από θέματα, με κυριότερα την αποκατάσταση των αποδοχών, την αναδρομική παροχή των αυξήσεων από το 2017 και την πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (2014 και 2022), η οποία δεν επιτυγχάνεται με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών. Οι αποδοχές των μελών ΔΕΠ, τα οποία πρακτικά αμείβονται με το μισθολόγιο του 2003, πρέπει να επανέλθουν σε αξιοπρεπή και ανταγωνιστικά επίπεδα, και να μην είναι αποδοχές αποτρεπτικές για την προσέλκυση σε νέες θέσεις ΔΕΠ Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό.

Τέθηκαν επίσης εκ μέρους της ΠΟΣΔΕΠ η επιτακτική ανάγκη για έκτακτους διδάσκοντες και για σημαντική αύξηση νέων θέσεων προσωπικού, όπως και η αλλαγή του νόμου για το σύστημα διοίκησης και την εκλογή πρύτανη. Παρουσιάστηκαν μια σειρά προβλήματα των πανεπιστημίων και υποβλήθηκαν ερωτήματα για την τύχη της λεγόμενης πανεπιστημιακής αστυνομίας, για τον στρατηγικό σχεδιασμό της εκπαιδευτικής πολιτικής και για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα τους. Η ΠΟΣΔΕΠ επίσης ζήτησε ο διάλογος με το υπουργείο να είναι διαρκής και ουσιαστικός.

Ο κ. Υπουργός δήλωσε την πρόθεσή του για διάλογο και για ταχεία ανταπόκριση στα προβλήματα, υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρχουν αιφνιδιασμοί εκ μέρους του υπουργείου και ζήτησε προτάσεις και συνεργασία για παρεμβάσεις σε μικρά και μεγάλα θέματα. Είπε ακόμη ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί, αλλά θα εξεταστούν με ανοικτό μυαλό και θα θεραπευτούν δυσλειτουργίες, και ότι θα γίνει προσπάθεια μείωσης της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων, με αρχή τους ΕΛΚΕ και τις διαδικασίες εκλογής καθηγητών. Για τα «μη κρατικά» πανεπιστήμια δήλωσε ότι αυτά θα πρέπει να καλύπτουν κριτήρια ποιότητας, διοίκησης, υποδομών, να αξιολογούνται και να διεξάγουν έρευνα, ενώ στρατηγικό στόχο του υπουργείου αποτελεί η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Η ΠΟΣΔΕΠ, επιδιώκοντας και διεκδικώντας τη στήριξη των πανεπιστημιακών και του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου, θα συμβάλλει εποικοδομητικά στον διάλογο με το υπουργείο.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού
Ο Πρόεδρος Ιωάννης Σεϊμένης Καθηγητής
Ο Γραμματέας Γιώργος Λιτσαρδάκης Καθηγητής

Σχόλια (4)

ΔΕΠ περιφερειακού ΑΕΙ
|

Τα περιφερειακά ΑΕΙ έχουν πολύ λιγότερους φοιτητές από τις διαθέσιμες θέσεις λόγω της ΕΒΕ (αλλά και λόγω των υψηλών συντελεστών που επιλέγουν κάποια τμήματα για δικούς τους λόγους). Η χρηματοδότηση προοπτικά θα μειωθεί δραματικά, ιδίως μετά την εφαρμογή του v+2 και τις διαγραφές οι οποίες θα ξεκινήσουν τα επόμενα 2 χρόνια.
Και παρά τα προβλήματα, μια σειρά από περιφερειακά ΑΕΙ είναι πολύδιασπαρμένα σε διάφορες πόλεις. Πχ ΓΠΑ και ΔΠΘ σε 4 πόλεις, ΠΑΠΕΛ σε 6, ΔΙΠΑΕ σε 7!, ΠΑΘΕΣ, ΠΔΜ και ΕΛΜΕΠΑ σε 5. Δε γνωρίζω κανένα campus στο εξωτερικό με τόση μεγάλη πολυδιάσπαση.
Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Η λογική των ΤΕΙ και η εγκατάσταση ανώτερης εκπαίδευσης σχεδόν σε κάθε πόλη έχει τελειώσει προ πολλού. Καλώς έγινε η μετατροπή των ΑΤΕΙ σε Πανεπιστήμια από τον Γαβρόγλου, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί η πολυδιάσπαση.
Πρέπει να μπουν κάποια κριτήρια, πχ
1. Μέγιστη γεωγραφική διασπορά των ΑΕΙ σε δύο πόλεις.
2. τα τμήματα με λιγότερο από 100 φοιτητές και περισσότερο από 50% κενά να κλείσουν
3. Τα τμήματα που ανήκουν στην ίδια σχολή να έχουν την ίδια έδρα (πραγματικά αυτό αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία. Τμήματα της ίδιας σχολής (δηλαδή με την Κοσμητεία) να είναι εγκατεστημένα σε διαφορετικές πόλεις. Απόλυτη παράνοια.

μκ
|

Η συνδυαστική ανάγνωση της παλαιότερης ανακοίνωσης της ΠΟΣΔΕΠ για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης (σχετικά με το Άρθρο 16) και το ΔΤ της πρόσφατης συνάντησης της με τον Υπουργό δείχνει ότι:
1) H πλειοψηφία της ΠΟΣΔΕΠ δεν διαφωνεί επί της αρχής στην ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων/ μη-κρατικών/ ιδιωτικών πανεπιστημίων. Διαφωνεί μόνον ως προς την προτεραιότητα (που για την κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι υψηλή).
2) Σε σχέση με την πρώτη ανακοίνωση η ρητορική της κριτικής (πάντα στη λογική της διαχείρισης-αξιολόγησης) των μη κρατικών/ιδιωτικών πανεπιστημίων έχει υποχωρήσει στο ΔΤ και (στρουθοκαμήλια) έχει μετατατραπεί σε…ερωτήματα για τις…κυβερνητικές προθέσεις.
Είναι προφανές, ότι η πλειοψηφία της ΠΟΣΔΕΠ δεν χτυπά τύμπανα πολέμου για το 16 (ο κόσμος το’ χει τουμπανο κι αυτή κρυφό καμάρι).

ΔΕΠ
|

Κλείσιμο τμημάτων που δεν έχουν αριθμό φοιτητών περισσότερο απο το 60% των θεσεων που τους κατανεμει το Υπουργειο και μεταφορα των ΔΕΠ σε ομοειδή τμήματα με συγκεκριμένη διαδικασία και φυσικά αξιολόγηση προσωπική.

ΔΕΠ
|

Αγαπητοί συνάδελφοι της ΠΟΣΔΕΠ. Αν θέλετε να διατηρούμε το μάξιμουμ σοβαρότητας ως συνδικαλιστικό όργανο, θα πρέπει να σταματήσουμε να λέμε "τα ίδια και τα ίδια". Απλά δεν είναι αποτελεσματικό να ζητάμε συνεχώς "περισσότερες θέσεις" όταν
α) υπάρχουν ένα σωρό τμήματα διασπαρμένα στο "πουθενά" τα οποία φυτοζωούν με ελάχιστους φοιτητές,
β) κεντρικά (και όχι μόνο) τμήματα με 30 ή 40 διδάσκοντες λένε ότι "δεν έχουν αρκετά ΔΕΠ" και ταυτόχρονα το ΠΠΣ τους απαιτεί ο φοιτητής να περάσει 50-70 μαθήματα (πραγματικά παραδειγματα) για να πάρει πτυχίο. Ας συμμαζευτούμε πρώτα, και μετά ζητάμε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ