Ο παραλογισμός της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Μόνη λύση στο πρόβλημα είναι η κατάργηση της ΕΒΕ, ο δραστικός περιορισμός των εισακτέων στα τμήματα, η συγχώνευσή ομοειδών τμημάτων στην ίδια πόλη αλλά και η εισαγωγή σωστού επαγγελματικού προσανατολισμού

04/08/2023

Άκουσε το άρθρο

Κατσαρός Κωνσταντίνος, Εκπαιδευτικός

Για ακόμη μια χρονιά η ελληνική Εκπαιδευτική Κοινότητα ήρθε αντιμέτωπη με τον παραλογισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) στα Ανώτατα Ιδρύματα.

Η ιδέα εισαγωγής αυτού του κόφτη ωρίμασε το καλοκαίρι του 2019 όταν για πρώτη φορά είχαμε εισακτέους σε «καλά» τμήματα με άθλιες βαθμολογίες. Κι όμως, όπως έγραφα τότε, το πρόβλημα δεν είχε προκύψει από τις κακές επιδόσεις των μαθητών αλλά από την μεγάλη αύξηση του αριθμού εισακτέων, την ίδρυση τμημάτων σε πολλές πόλεις με ίδιο αντικείμενο αλλά και τη μη συγχώνευση τμημάτων των πρώην ΤΕΙ με ομοειδή τμήματα ΑΕΙ στην ίδια πόλη.

Χωρίς να έχει γίνει ακόμη απόλυτα αντιληπτό, σιγά - σιγά ολισθαίνουμε στο να έχουμε ένα σύστημα που παράγει πολύ περισσότερους επιστήμονες συγκεκριμένων κατευθύνσεων από όσους χρειαζόμαστε, με μόνο αποτέλεσμα την αύξηση των …εξαγωγών τους κυρίως προς τις χώρες της ΕΕ. Την ίδια ώρα θα φτάσουμε να μην έχουμε επιστήμονες που έχει ανάγκη η ελληνική μηχανή. Θα γίνουμε δηλαδή μια χώρα που θα ετοιμάζει γιατρούς προς εξαγωγή και θα εισάγει ιχθυοκαλλιεργητές για να στελεχώσει τη βιομηχανία της.

Το πρόβλημα όμως έχει μια ακόμη παράμετρο που πρέπει να εξετάσουμε. Όταν σε όλα τα τμήματα εισάγονται πολύ περισσότεροι από όσους πρέπει, τότε σίγουρα θα συνεχιστεί το φαινόμενο να έχουμε και εισακτέους με πολύ χαμηλές βαθμολογίες. Στις φιλολογικές σχολές η βάση είναι εδώ και χρόνια …κάτω από τη βάση. Πρώην περιζήτητες και καλές σχολές, δηλώνονται από όσους μαθητές «περισσεύουν» από άλλες επιλογές με αποτέλεσμα να έχουμε και κενές θέσεις (λόγω ΕΒΕ), όπως συνέβη και φέτος στα τμήματα των Μαθηματικών Ιωαννίνων και Πατρών, αλλά και αλλού. Τμήματα σε πόλεις που παραδοσιακά έσφυζαν από φοιτητική ζωή αλλά και τμήματα που φτιάχτηκαν στη Θράκη και τα νησιά Αιγαίου για εθνικούς λόγους είναι έτοιμα να κλείσουν.

Όπως είναι απόλυτα κατανοητό πλέον, ακόμη κι αν δεχτούμε ως σωστό το στόχο να μην έχουμε εισαγωγή μαθητών με μικρές βαθμολογίες σε ανώτατα ιδρύματα (που κι εδώ σηκώνει πολύ κουβέντα), τα τρία χρόνια εφαρμογής της ΕΒΕ όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα αλλά δημιούργησαν ακόμη περισσότερους πονοκεφάλους.

Θα συνεχίσω να υποστηρίζω, όπως έκανα από το 2019 που είχε αρχίσει η συζήτηση, ότι μόνη λύση στο πρόβλημα είναι η κατάργηση της ΕΒΕ, ο δραστικός περιορισμός των εισακτέων στα τμήματα, η συγχώνευσή ομοειδών τμημάτων στην ίδια πόλη αλλά και η εισαγωγή σωστού επαγγελματικού προσανατολισμού με ταυτόχρονη μελέτη των μακροχρόνιων αναγκών της χώρας σε επιστημονικό δυναμικό. Μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτό που θέλει η Κοινωνία αλλά σε βάθος χρόνου θα φανεί ως μονόδρομος που τελικά θα την ικανοποιήσει.

Το μπαλάκι για μια ακόμη φορά είναι στο Υπουργείο Παιδείας που πρέπει να διορθώσει άμεσα την κατάσταση. Ας ελπίσουμε ότι ο νυν Υπουργός θα τολμήσει…

Σχόλια (17)

Sotos
|

Ο παραλογισμός βρίσκεται στο ότι παρόμοια τμήματα, απαιτούν διαφορετικό συντελεστή. Χημικό Θεσσαλονίκης 0,8 συντελεστή, χημικό Καβάλας 1,2.

Αντωνης, ΔΕΠ
|

Η ΕΒΕ έκανε το ήδη υπάρχει πρόβλημα κάποιων τμημάτων πιο εμφανές.
Σε πολλά απομονωμένα τμήματα σε μικρές πόλεις ο ρυθμός αποφοίτησης δηλαδή ο αριθμός των φοιτητών που παίρνουν πτυχίο φέτος είναι μικρότερο από 10%
Για παράδειγμα, Όταν τα τμήματα αυτά έπαιρναν 150 φοιτητές, προ ΕΒΕ, από φοιτούσαν περίπου 15 άτομα ανά έτος. Τώρα με την εδε που ο αριθμός εισακτέων είναι πχ ο μίσος ή και μικρότερος, αναμένεται να αποφοιτούν πέντε με δέκα άτομα ανά έτος.
Το πραγματικό πρόβλημα ήταν πάντα η χαμηλή τιμή απόκτησης. Το κόστος διατήρησης τέτοιων τμημάτων είναι δυσανάλογα υψηλό και δεδομένου ότι όλοι παίρνουν χρηματοδότηση από το ενιαίο κονδύλι του ΑΕΙ, είναι άδικο για τους διδάσκοντες και φοιτητές των υπολοίπων τμημάτων. Να μη μιλήσουμε για τον ιδιαίτερα φόρτο εργασίας των μελών δεπ σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Τα τμήματα βαρίδια πρέπει να κλείσουν άμεσα. Και το κάθε πανεπιστήμιο δεν μπορεί να έχει πάνω από δύο έδρες σε διαφορετικές πολεις

Κίμων
|

1.Καποιοι δλδ ζητούν την κατάργηση της ελάχιστης βάσης φοιτησης όταν αυτη υφίσταται για να προαχθεί ο μαθητής σε Γυμνάσιο/Λύκειο
2. Σε τμήματα με μηδενικό ή ελάχιστο αριθμό εισακτέων ισχύει ο,τι κ για τα σχολεία, δλδ αναστολή λειτουργίας όταν είναι αντίστοιχα μικρός ο αριθμός τούς ή όχι;

Ας μη γελιόμαστε...
|

Η μόνη λύση είναι η εξής: αποδέσμευση του Λυκείου από την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο. Συγχώνευση και κατάργηση Πανεπιστημιακών Τμημάτων σε πολλές πόλεις. Η εικόνα, κάθε πόλη - κάθε κωμόπολη και μια σχολή, εξευτελίζει τις πανεπιστημιακές σπουδές. Ποιός, άραγε, θα το τολμήσει; Όσο για τα μέλη ΔΕΠ, σε κάποια απ' αυτά τα Τμήματα, ο απόλυτος ευτελισμός του πανεπιστημιακού δασκάλου. -

@ΔΕΠ
|

Ακριβως οπως τα λετε. Επιπροσθετα, τα 100δες τμηματα της περιφερειας στα πιο απιθανα μερη που δημιουργηθηκαν μονο για ψηφοθηρικους λογους καταναλωνουν πορους απο το υποθηκευμενο μελλον της επομενης γεννιας.

Νίκος
|

Στο παρελθόν τα τμήματα ζητούσαν μείωση εισακτέων αλλά η εκάστοτε κυβέρνηση για πολιτικές σκοπιμότητες πάντα όριζε μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων από τον προτεινόμενο από τα τμήματα. Τώρα η απόφαση για τον αριθμό εισακτέων ανατέθηκε στα τμήματα και αυτά ρυθμίζουν τον εκάστοτε αριθμό με την βοήθεια της ΕΒΕ. Αν η πολιτεία εισακούσει τα αιτήματα των τμημάτων (που δεν έγινε κάτι τέτοιο ποτέ στο παρελθόν) η ΕΒΕ δεν χρειάζεται.

Αγγελος Παπαγεωργίου
|

έγινε κάποια έρευνα τι απέγιναν αυτοί οι μαθητές που εισήλθαν σε σχολές με χαμηλή βαθμολογία?

Αύξηση κλίμακας ΕΒΕ σε 0.9-1.3
|

Λίγο το 0.8-1.2
Ας εξετάσουμε το 0.9-1.3

@ΔΕΠ
|

Το ίδιο λέτε με τον αρθρογράφο... αφού το "δραστική μείωση των εισακτέων στα τμήματα" και το "συγχώνευση ομοειδών τμημάτων" θα συμβάλλουν (που εσείς λέτε) στο "οι φοιτητές στα ΑΕΙ θα έπρεπε να είναι στο μισό από αυτό που είναι τώρα"... απλά δεν διακρίνατε (και είναι σαφές), ότι με την εφαρμογή αυτών δεν θα χρειάζεται πια κανένας αλγόριθμος τύπου ΕΒΕ (θα έχει έρθει το σύστημα στα "ίσια του"). Και αυτό περιγράφει ο αρθρογράφος.

Βέβαια, η κεντρική πολιτική σκηνή του Υπ. Παιδείας έβαλε τον κόφτη-ΕΒΕ για τον απλούστατο λόγο: δεν ήθελε ξεκάθαρα να επωμιστει στο σχετικό πολιτικό κόστος τπυ να κλείσω τμήματα ΑΕΙ (και ιδίως στην επαρχία)... οπότε (παμπονηρα...) βάλε ΕΒΕ (όχι και οριζόντιο κόφτη τύπου το 10, όπως παλιότερα, πάλι κακός φαίνομαι) και λ, επίσης, βάλε τα ΑΕΙ να φαίνονται ότι ορίζουν συντελεστή (μεταξύ 0,8-1,2 του μ.ο.) και τσουπ... οι κακοί μαθητές που δεν διαβάζουν και τα ΑΕΙ, που όρισαν υψηλούς δείκτες , φταίνε (μόνο που πάντα οι τελευταίοι θα είναι εκτός σε οποιοδήποτε επίπεδο βαθμολογίας και αν αυτοί βρίσκονται).

ΔΕΠ
|

Λέει ο αρθρογράφος ότι "Μόνη λύση στο πρόβλημα είναι η κατάργηση της ΕΒΕ, ο δραστικός περιορισμός των εισακτέων στα τμήματα, η συγχώνευσή ομοειδών τμημάτων"....
Συγνώμη, αλλά καταλαβαίνετε ότι αυτά είναι αντιφατικά μεταξύ τους; Η ΕΒΕ περιορίζει τον αριθμό εισακτέων. Θέλετε και την κατάργησή της και τον περιορισμό των εισακτέων.. μα ακριβώς για αυτό το λόγο υπάρχει η ΕΒΕ και καλά κάνει και υπάρχει.
Ο φορολογούμενος δεν θέλει και δεν πρέπει να πληρώνει για τις σπουδές μου αν είμαι αρκετά κάτω από το μέσο όρο των υπόλοιπων υποψήφιων.

Αν καταργηθεί η ΕΒΕ και περιοριστεί ο αριθμός εισακτέων με άλλο τρόπο (π.χ. το υπουργείο αυθαίρετα πει ότι στο τάδε τμήμα θα μπούν 50 αντί για 100 φοιτητές) θα έχουμε τις ίδιες "φωνές" να ζητούν την κατάρτηση εκείνου του μέτρου.

Πάρτε το χαμπάρι, οι φοιτητές στα ΑΕΙ θα έπρεπε να είναι οι μισοί από αυτούς που είναι τώρα - και σε κάποιες σχολές ακόμα λιγότεροι. Τόσους "αντέχει" το σύστημα, τόσους ζητ΄άνε οι σχολές, τόσους μπορούν να εκπαιδεύσουν, τόσοι και λιγότεροι μπορούν να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας. Αλλά καμία κυβέρνηση δεν έχασε ψήφους παραγεμίζοντας τα τμήματα με φοιτητές - το αντίθετο, ενώ καμία κυβέρνηση δεν κέρδισε ψήφους κόβοντας θέσεις.
Και έτσι είμαστε στο σημερινό χάλι.

Σάββας Κούβ.
|

Ό,τι και να καταργηθεί, οποίος δεν περάσει στην σχολή που θέλει πάει ιδιωτικό ποια. Στα ιδιωτικά υπάρχουν πέρα από τα οικονομικά, αγγλική φιλολογία, παιδαγωγική, που υπήρχε μέχρι σήμερα και μαθηματικό, χημικό κτλ. Όλα ήταν σχεδιασμένο.

ΠΡΥΤΑΝΗΣ
|

ΕΒΕ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΊ. ΑΡΧΊΖΕΙ Η ΚΆΘΑΡΣΗ

ΠΤ ΔΕΠ
|

Σε κάθε περιφέρεια όλα τα ομοειδή τμήματα πρέπει να βρίσκονται στην ίδια πόλη.
Πλην Αθήνας, άντε και Θεσσαλονίκης, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερα από ένα (1) πανεπιστήμια ανά περιφέρεια.
Ταυτόσημα διπλά τμήματα ανά περιφέρεια πλεονάζουν, πόσο μάλλον στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Κωνσταντίνος Παπακώστας
|

Οι αρχιτέκτονες της ΕΒΕ, Κεραμέως και οι υπόλοιποι, όταν νομοθέτησαν τη βάση γιά τα τμήματα όλων των πεδίων, ακόμα και γιά τις στρατιωτικές και άλλες επαγγελματικές σχολές, προφανώς και δεν είχαν υποψιαστεί ότι πρώτα θύματα της βαρβαρότητάς τους θα είναι οι ανθρωπιστικές επιστήμες.
Μάλιστα, επειδή πάσχουν από μόνιμη ιδεοληψία με το μάθημα της Κοινωνιολογίας, καταδίκασαν τους απόφοιτους του συγκεκριμένου τμη΄ματος σε μόνιμη ανεργία, αφαιρώντας το από τις πανελλήνιες εξετάσεις. Αλλά το "φίδι", πριν ψοφήσει δάγκωσε και την "εργατική" υπουργό και τους υφυπουργούς και τους σοφούς γραμματείς και φαρισαίους της. Διότι τσουβάλιασαν τα τμήματα Κοινωνικών Επιστημών μαζί με εκείνα των Ανθρωπιστικών Επιστημών και οι υποψήφιοι όπως είναι επόμενο, προτίμησαν τα τμήματα των Κοινωνικών κι όχι των Ανθρωπιστικών Επιστημών αφού τους δόθηκε η ευκαιρία να περάσουν δίνοντας το πανεύκολο μάθημα των Λατινικών. Μπήκαν δηλαδή σε δυναμικά ακόμα τμήματα όπως της Κοινωνιολογίας, της Ψυχολογίας, της Κοινωνικής Εργασίας, του Π.Τ.Δ.Ε με Λατινικά κι όχι με Κοινωνιολογία ή Μαθηματικά.
Έτσι, τα Ιστορικά-Αρχαιολογικά και τα Φιλολογικά πάτωσαν, εξαφανίστηκαν και δεν τα δηλώνουν. Γιατί είχαμε αυτά τα αποτελε΄σματα; Μα διότι κατασκευάστηκε ΄΄ενα 1ο πεδίο ως υπερμάρκετ, να στεγάζει τη Δημόσια Διοίκηση μαζί με τη Θεολογία!, τις Ψυχολογίες-που γιά να μπείς από κατατακτήριες στο Ρέθυμνο δίνεις Μαθηματικά- μαζί με την Ιστορία-Αρχαιολογία κλπ. Σκοτώνεται ο κάθε υποψήφιος λοιπόν να περάσει Νομική, Ψυχολογία, Παιδαγωγικά και Ξένες Φιλολογίες και τα άλλα δεν τα δηλώνει καν.
Αλλά αν υπήρχε ένα 5ο πεδίο να στεγάζει όλες αυτές τις σχολές που είναι μεν θεωρητικές, αλλά θέλουν Μαθηματικά κι όχι Αρχαία, Κοινωνιολογία κι όχι Λατινικά, θα έμεναν οι υπόλοιπες σχολές (Νομική, Φιλολογία, Θεολογία, Ιστορία-Αρχαιολογία, Φιλοσοφία, Παιδαγωγικά Νηπιαγωγών, Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, Ξένες Φιλολογίες, Κοινωνική Θεολογία κλπ.), μόνες τους σε ξεχωριστό πεδίο, με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο χαμηλά οι βάσεις τους.
Θα μου πείτε η Ν.Δ. έχει ιδεοληψία με την Κοινωνιολογία και τους κοινωνιολόγους. Πώς να κάνει περισσότερους διορισμούς κοινωνιολόγων και ψυχολόγων, αφού θέλει να κάνει οικονομία; Οικονομία να κάνει, αλλά όχι σε βάρος των επιλογών των υποψηφίων που πρόχειρα προετοιμασμένοι, εισάγονται σε σχολές από τις οποίες παραιτούνται πολύ γρήγορα αφού δεν τις θέλουν πραγματικά.
Επειδή η κατάργηση της βάσης είναι λαϊκιστικό μέτρο προτείνουμε άλλες λύσεις ως εξής΅: α) αλλαγή του προπαρασκευαστικού συστήματος των εξετάσεων , έτσι ώστε να προσαρμοστεί στα προγράμματα σπουδών των τμημάτων που θα κατατάσσονται σε 5 κι όχι σε 4 πεδία. Δηλαδή κάτι σαν προπαρασκευαστικό έτος να γίνει η Γ' Λυκείου με 12 μαθήματα το κάθε πεδίο(Κοινά: Γυμναστική, Μουσική, Ξένη Γλώσσα, Νέα Ελληνικά και 8 το καθένα πεδίο). Στις Πανελλήνιες θα γίνεται η εξέταση σε 5 ή σε 6 μαθήματα όπως παλιά κι όχι σε 4 που είναι σήμερα, γιά να μειώνεται κι άλλο η βάση στο κάθε πεδίο και να περνούν περισσότεροι υποψήφιοι στα τμήματα που έχουν δηλώσει. Η βαθμολογία σε 4 μόνο μαθήματα-που ΄όπως είπαμε παραπάνω δε λέει τίποτα, αφού δώσανε Λατινικά γιά να μπουν Κοινωνιολογία!-είναι δεσμευτική γιά κάποιους υποψήφιους που αν αποτύχουν σε ένα μάθημα, δεν μπορούν να το διορθώσουν με τη βαθμολογία κάποιου άλλου. Δεν είναι όμως ο χώρος εδώ γιά να παραθέσω τη σύνθεση των μαθημα΄των του καθενός πεδίου.
β)Στη συνέχεια, πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων στα προβληματικά τμήματα από το υπουργείο, επειδή αυτό είναι και ένα από τα χρόνια αιτήματα των καθηγητών. γ)Οι τελευταίοι πρέπει να μειώσουν τους συντελεστές των τμημάτων γιά όλα τα μαθήματα στο 0,80 γιατί είναι οι πρώτοι που θα αντικρίσουν άδεια αμφιθέατρα.
δ)Να απορριφθεί η θεωρία γιά άχρηστα τμήματα. Όλα τα τμήματα έχουν στελεχωθεί από ικανότατους επιστήμονες με διακρίσεις στο εξωτερικό και στο εσωτερικό που έχουν παραγάγει αξιόλογο επιστημονικό έργο, άσχετα αν λειτουργούν στα σύνορα ή στα νησιά. Εκείνο όμως που λείπει από τον ακαδημαϊκό χάρτη είναι η ισόρροπη χωροταξική τους κατανομή ανά Περιφέρεια. Έτσι, στα κεντρικά Πανεπιστήμια λειτουργούν διπλά, τριπλά και τετραπλά ακόμα ομοειδή τμήματα ενώ στα σύνορα ή στα νησιά δεν έχουν τέτοια τμήματα ούτε γιά δείγμα. Από την άλλη λειτουργούν στα σύνορα ή στα νησιά τμήματα αδύναμα με πολύ χαμηλές βάσεις τα οποία δεν υπάρχουν στο κέντρο. Και τέλος, 38 τμήματα γειτνιάζουν με άλλα ομοειδή τους με αποτέλεσμα να υπονομεύει το ένα το άλλο.
Μία λοιπόν χειρουργική λύση, επίπονη, αλλά μόνιμη είναι να γίνουν αμοιβαίες ανταλλαγές τμημάτων από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο. Μ' αυτόν τον τρόπο, πολύ λίγα τμήματα θα κλείσουν ή θα μετονομαστούν κι όλα τα πανεπιστήμια, κεντρικά και ακριτικά θα ωφεληθούν αφού το καθένα θα πάρει εκείνο το τμήμα που του λείπει και θα μειωθούν τα "αδύναμα" τμήματα.
Σ' αυτήν την κατηγορία εντάσσονται γύρω στα 110 τμήματα. Αν κλείσουν τα αδύναμα ή τα διπλά ή τριπλά τμήματα όπως λένε πολλοί, πάλι δεν επιτυγχάνεται η ισόρροπη κατανομή τους στον ακαδημαϊκό χάρτη.
Παράδειγμα εφαρμογής: Στη Βόρεια Ελλάδα λειτουργούν σε έναν ισχνό πληθυσμιακά χώρο από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αλεξανδρούπολη,3 ΤΕΦΑΑ. Από την άλλη, σε ολόκληρη τη Νότια Ελλάδα ΤΕΦΑΑ λειτουργεί μόνο στην Αθήνα. Η ΄βάση του ΤΕΦΑΑ Σερρών επειδή το τμήμα είναι πολύ κοντά σε κείνο της Θεσσαλονίκης και την Κομοτηνής, κάθε χρόνο συρρικνώνεται και σε λίγα χρόνια θα μεταβληθεί κι αυτό σε αδύναμο τμήμα. Στο Πανεπιστήμιο Πατρών λειτουργεί ένα τμήμα Επιστήμης Υλικών το οποίο κάθε χρόνο χάνει φοιτητές και η βάση του πέφτει συνεχώς. Δηλαδή εντάσσεται μέσα στα φθίνοντα-αδύναμα τμήματα και γιατί το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών ως πιό ζητήσιμο, είναι στα Ιωάννινα, πολύ κοντά στην Πα΄τρα. Μπορεί λοιπόν να γίνει αμοιβαία ανταλλαγή τους(μετακίνηση του ΤΕΦΑΑ που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη κι όχι εκείνου των Σερρών) η οποία και θα αυξήσει τον αριθμό των εισακτέων τους(το τμήμα Επιστήμης Υλικών θα το δηλώσουν περισσότεροι Βορειοελλαδίτες)και θα αποκατασταθεί η γεωγραφική κατανομή των τμημάτων ΤΕΦΑΑ στον ακαδημαϊκό χάρτη και τέλος και το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΑΠΘ θα γλυτώσουν από τμήμα που δε χρειάζονται και θα πάρουν τμήμα που χρειάζονται.
Τέλος, η παραπάνω διαδικασία δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως αν δε γίνουν περεταίρω συγχωνεύσεις μεταξύ των 53 σημερινών δημόσιων ιδρυμάτων, σχολών, Ανώτερων και Ανώτατων πολιτικών και στρατιωτικών. Παράδειγμα εφαρμογής: Το Τμήμα Ιστορίας Κέρκυρας γειτονεύει με το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας Ιωαννίνων που ανήκουν σε διαφορετικά. Γι' αυτό και το πρώτο παρουσιάζει μία φθίνουσα πορεία και οι εισακτέοι του του χρόνου θα είναι μηδενικοί. Σε μία διαδικασία συγχώνευσης των πανεπιστημίων Ιωαννίνων με το Ιόνιο τα οποία λειτουργούν σε μία φθίνουσα δημογραφικά περιοχή, το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας Ιωαννίνων συγχωνεύεται και μένει το Τμήμα Ιστορίας Κέρκυρας γιά να είναι μακριά από το άλλο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας που είναι στο Βόλο. Στο μεταξύ, το τμήμα δεν καταργείται ως τμήμα, αφού μετακινείται στη Λειβαδιά της Στερεάς Ελλάδας όπου πρόκειται να γίνει νέο Πανεπιστήμιο, εφόσον είναι η μόνη Περιφέρεια που δε διαθέτει ακόμα....κλπ.(Ακολουθούν κι άλλες μετακινήσεις έτσι ώστε κανένα Πανεπιστήμιο να μη χάσει και κανένα τμήμα να μη χαθεί).
Μπορεί όλο αυτό το πλέγμα μετατροπών, μετακινήσεων, μετεγκαταστάσεων, συγχωνεύσεων να φαίνεται αποκρουστικό αφού όλοι έχουμε βολευτεί με το υπάρχον καθεστώς εδώ και 50 χρόνια όπου τα τμήματα εγκαθίσταντο στις διάφορες περιοχές με πολιτικά κριτήρια. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι και το σωστό. Από την άλλη, τα Πανεπιστήμιά μας θα ισχυροποιηθούν ταχύτατα αφότου πάρουν εκείνα τα τμήματα που έχουν ανάγκη και απαλλαγούν από τμήματα που τους είναι βαρίδια. Αν μάλιστα συγχωνευθούν, θα λιγοστε΄ψουν στα 16 από 53 που είναι σήμερα, κι αυτό είναι σοβαρό κίνητρο ψηλότερης και καλύτερης κατάταξής τους στις διεθνείς μετρήσεις.

Δήμητρα
|

Συμφωνώ με όλους τους προβληματισμούς για την ΕΒΕ και θα προσθέσω ακόμη μια δυσλειτουργία. Για τα ίδια τμήματα των Πανεπιστημίων υποψήφιοι από διαφορετικό πεδίο έχουν άνιση πρόσβαση π.χ για Γεωπονικά τμήματα , αν έισαι στο 4ο πεδίο με 8,34 ΕΒΕ περνάς, ενώ από το 2ο πεδίο για τα ίδια τμήματα απαιτείται ΕΒΕ 9,67….
Ποια Δημοκρατία; Ποια ισονομία; Πρόκειται για τα ίδια τμήματα…..

ΔΕΠ
|

To ότι θα ιδρυθούν άλλα 100 Τμήματα (Μη κρατικά ΑΕΙ) στην Αθήνα/Αττική τι συνέπειες θα έχει τόσο βραχυπρόθεσμα (πχ 0 εισακτέοι στα περισσότερα τμήματα της περιφέρειας) όσο και μακροπρόθεσμα (π.χ. ερήμωση Έβρου, Αιγαίου κλπ) το έχει κάποιος ποσοτικοποιήσει;

ΕΒΕ ή Φιλτρο ενός Πανεπιστημίου
|

Ενα απο τα πράγματα(όχι μονο) που απαιτείται για να λειτουργεί σωστά κάθε Πανεπιστημιακό τμήμα και να γίνονται χωρίς προβλήματα τα μαθήματα, είναι οι φοιτητές να έχουν ένα ελάχιστο επίπεδο γνώσεων.
Αν το επίπεδο είναι πολύ χαμηλό, ο καθηγητής δεν μπορεί να κάνει σωστά το μάθημα του.
Η ΕΒΕ πιστεύω ότι βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση.

Αν δεν θέλουμε την ΕΒΕ, θα πρέπει να εφαρμοστεί κάποιο άλλου είδους φίλτρο.
Για παράδειγμα σε Πανεπιστήμιο της Γαλλίας που φοιτεί συγγενής μου, αν στο έτος δεν περάσει ένα ελάχιστον ποσοστο μαθημάτων, τότε τον διώχνουν από το ίδρυμα.
Ισως θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάτι ανάλογο και εδώ, οπότε δεν θα χρειαζοταν η ΕΒΕ, αφού οι "μη επαρκής φοιτητές" θα κοβόντουσαν από το ιδιο το Πανεπιστήμιο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ