Σύμφωνα με την αριθμ. Φ.253.2/95951/A5/1-9-2023 Υπουργική Απόφαση, η οποία θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, ειδικά και μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι Λυκείων του Δήμου Παλλήνης, που έχουν πληγεί εξαιτίας φυσικών καταστροφών και οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση δήλωση και συμμετείχαν στις πρώτες μετά το συμβάν πανελλαδικές εξετάσεις που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2023, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.).
Το δικαίωμα αυτό ισχύει για τους μαθητές της τελευταίας τάξης του σχολικού έτους 2022-2023 καθώς και για τους αποφοίτους, οι οποίοι υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση στα Λύκεια της ανωτέρω περιοχής και συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2023.
Η ανωτέρω ρύθμιση εφαρμόζεται επίσης για μαθητές και αποφοίτους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, οι οποίοι κατοικούν μονίμως στην ως άνω περιοχή και συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2023, ακόμα και εάν υπέβαλαν αίτηση-δήλωση συμμετοχής σε Λύκειο άλλης περιοχής ή σε άλλη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το ειδικό ποσοστό που αποδίδεται στους εν λόγω υποψηφίους βάσει του αριθμού των πληγέντων σε σχέση με τους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις 2023 ανά κατηγορία Λυκείου, ορίζεται ως εξής:
(i) Για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων των Ημερήσιων ΓΕΛ, αποδίδεται ποσοστό 1,23% καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων της κατηγορίας τους σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α).
(ii) Για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων των Εσπερινών ΓΕΛ, αποδίδεται ποσοστό 1,95% καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων της κατηγορίας τους σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α).
(iii) Για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων των Ημερήσιων ΕΠΑΛ αποδίδεται ποσοστό 0,26% καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων της κατηγορίας τους σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι.
Για τη διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών θα ακολουθήσει ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας.
Δυστυχώς το κράτος διαχρονικά κοροϊδεύει τον κόσμο με το "καθ'υπέρβαση". Δεν υπάρχει καθ'υπέρβαση. Ο χρόνος των διδασκόντων είναι πεπερασμένος. Οι καρέκλες στο αμφιθέατρο είναι συγκεκριμένες. Οι θέσεις στο εργαστήριο το ίδιο. Οι υπολογιστές το ίδιο. Δεν υπάρχει "καθ'υπέρβαση".
Κάθε ένας που εισάγεται "καθ'υπέρβαση" τουλάχιστον στα ήδη επιβαρυμένα κεντρικά ΑΕΙ, αφαιρεί πόρους από τους υπόλοιπους που πέρασαν με την κανονική διαδικασία: γράφοντας εξετάσεις και παίρνοντας αρκετά μεγάλο βαθμό.
Είναι σαν να έχουμε 10 άνθρωποι να φάμε μια κατσαρόλα φαγητό, και "καθ'υπέρβαση" θα έρθουν άλλοι 3 να φάμε. Όπως τα είπε και προηγούμενος σχολιαστης, το κράτος δρα ενοχικά, μοιράζοντας θέσεις που δεν υπάρχουν για να καλοπιάσει κάποιους άτυχους συνανθρώπους.
κκ. του Υπουργείου έτσι όπως τα κάνατε γιατί το περιορίζετε σε φυσικές καταστροφές; Αν κάποιος μαθητής διαγνώστηκε με κατάθλιψη και δεν μπόρεσε να γράψει καλά; Αν κάποιος έχασε ένα συγγενή του; Αν τον χτύπησε αυτοκίνητο; Αυτοί όλοι γιατί δεν εισάγονται καθ'υπέρβαση;