Η Σύγκλητος του ΑΠΘ ανησυχεί για τα μεγάλης ηλικίας κτήρια που στεγάζουν τους 85.000 φοιτητές

"Για να είναι πλήρως ασφαλή για τους χιλιάδες φοιτητές, ερευνητές, καθηγητές, διοικητικούς υπαλλήλους και εργαζόμενους χρειάζονται σε πολλές περιπτώσεις άμεσες παρεμβάσεις"

07/09/2023

Άκουσε το άρθρο

Τον "κώδωνα του κινδύνου" κρούει η Σύγκλητος του ΑΠΘ για τα    μεγάλης ηλικίας κτήρια που στεγάζουν τα 41 τμήματα  του Ιδρύματος

"Η συνεχής συντήρηση και βελτίωση των κτιρίων και υποδομών των 41 Τμημάτων του ΑΠΘ, που εξυπηρετούν τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες 85.000 φοιτητών και περισσότερων από 7.000 ερευνητών, αποτελεί επιτακτική ανάγκη" τονίζει η Σύγκλητος του ΑΠΘ και σημειώνει:

Α. Τα κτίρια και οι υποδομές είναι μεγάλης ηλικίας και χρειάζονται σε πολλές περιπτώσεις άμεσες παρεμβάσεις ώστε να είναι πλήρως ασφαλή για τους χιλιάδες φοιτητές, ερευνητές, καθηγητές, διοικητικούς υπαλλήλους και εργαζόμενους.

Β. Για να ανταποκριθεί το ΑΠΘ στην επιτακτική ανάγκη ύπαρξης ασφαλών κτιρίων και υποδομών, και δεδομένης της χρόνιας υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των υπηρεσιών του, ζητά από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού να προβεί άμεσα στις ακόλουθες ενέργειες:

  • Αύξηση της χρηματοδότησης για τη συντήρηση υποδομών, την εκπόνηση μελετών και την εκτέλεση έργων από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (Ε.Π.Α.) και άρση των καθυστερήσεων στην υλοποίηση του προγράμματος και της χρηματοδότησης.
  • Αύξηση της τακτικής κρατικής επιχορήγησης για τη συντήρηση και βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΑΠΘ
  • Προκήρυξη θέσεων για τη στελέχωση των υποστελεχωμένων Τεχνικών Υπηρεσιών του ΑΠΘ που είναι απαραίτητες για την υποστήριξη και υλοποίηση των απαραίτητων δράσεων, μελετών και έργων.
  • Μείωση των γραφειοκρατικών, χρονοβόρων και περίπλοκων διαδικασιών που απαιτούνται για προγραμματισμό, ένταξη και υλοποίηση των απαραίτητων δράσεων στο πλαίσιο του Ε.Π.Α. και των σχετικών δημόσιων συμβάσεων».

Σχόλια (1)

Η συντήρηση και η συν-τήρηση των συμπεφωνημένων
|

Εύλογα τα αιτήματα, μόνο που δεν αντιλαμβάνομαι αν οι φθορές/βλάβες/προβλήματα στις υποδομές θεωρούνται ότι είναι ανθρωπογενείς ή όχι. Στην περίπτωση μη ανθρωπογενών φθορών επικαλούμαστε την ασφάλεια προσωπικού και φοιτητών. Στην περίπτωση των ανθρωπογενών φθορών, τι κάνουμε;

Έστω ότι το Υπουργείο αντιλαμβάνεται την κατάσταση και παρέχει αυξημένο προϋπολογισμό και νέες θέσεις προσωπικού στην Τεχνική Υπηρεσία. Το πρόβλημα που θα εξακολουθεί να παραμένει είναι το πώς θα διατηρηθούν οι συντηρημένες υποδομές. Για παράδειγμα, πώς θα διατηρηθούν οι πόρτες με χερούλια και βαμμένες, οι τοίχοι καθαροί, τα τζάμια άσπαστα, οι βρύσες ατσαλάκωτες, οι τουαλέτες χωρίς γκράφιτι κλπ. όταν μέσα στα κτίρια κυκλοφορούν άτομα που καθόλου δεν σέβονται την δημόσια περιουσία, θεωρούν ότι "τα καθαρά κτίρια κρύβουν βρώμικες συνειδήσεις" και ισχυρίζονται ότι οι καθαροί τοίχοι υποκρύπτουν τα σχέδια της κυβέρνησης, των πρυτάνεων και των εργολάβων για ένα αποστειρωμένο πανεπιστήμιο;

Συνεπώς θεωρώ ότι η συντήρηση των υποδομών συνδέεται άρρηκτα με την φύλαξη και την ύπαρξη πραγματικών και όχι ρητορικών κυρώσεων στον εσωτερικό κανονισμό των Σχολών και του ΑΠΘ για όποιους βανδαλίζουν τα κτίρια (αν υπάρχουν, δεν εφαρμόζονται).

Ένα πρώτο μέτρο για την διατήρηση των υποδομών (συντηρημένων ή μή) θα ήταν τα κτίρια του ΑΠΘ να έχουν τις ίδιες ημέρες και ώρες λειτουργίας όπως όλα τα δημόσια κτίρια, δηλ. εντελώς κλειστά τα σαββατοκύριακα, και τις καθημερινές να αδειάζουν και να κλείνουν στις 10 μμ. Αυτή τη στιγμή πολλά κτίρια είναι προσβάσιμα από όλους, είτε σχολικούς είτε εξωσχολικούς, λόγω συστηματικών δολιοφθορών σε εξώπορτες, κλειδαριές και μέτρα ασφαλείας, με σκοπό να "μένουν τα κτίρια ανοιχτά για το λαό" και για την απρόσκοπτη διενέργεια συγκεντρώσεων και πάρτι χωρίς άδεια και χωρίς κανέναν έλεγχο.

Ένα δεύτερο μέτρο θα ήταν η ύπαρξη φύλαξης όλο το 24ωρο, η οποία δυστυχώς με τον παρόντα πενιχρό προϋπολογισμό δεν είναι εφικτή.

Τέλος, ένα τρίτο μέτρο θα ήταν η καταβολή ενός συμβολικού ποσού π.χ. €10 για κάθε φοιτητή/τρια ανά εξάμηνο, για την κάλυψη των εξόδων τακτικής συντήρησης και καθαριότητας. Ένα τέτοιο μέτρο δεν αντιβαίνει στην συνταγματική επιταγή της δωρεάν παιδείας (δεν αφορά δίδακτρα) και επιπλέον δίνει στους φοιτητές/τριες την αίσθηση της συνευθύνης για ό,τι συμβαίνει μέσα στα κτίρια και του σεβασμού στους χώρους στους οποίους φοιτούν καθημερινά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ