ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Υφ. Παιδείας: Έχουμε ελλείψεις σε Χημικούς γιατί πάνε στη φαρμακοβιομηχανία

Δημοσίευση: 12/09/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Έχουμε ελλείψεις σε Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία και έχουμε και κάποιες ελλείψεις ίσως έχουμε  και σε Χημικούς γιατί το επάγγελμα έχει ανοίξει και κάποιος Χημικός θέλει να πάει και στη φαρμακοβιομηχανία παραδείγματος χάρη και κοιτούμε πως μπορούμε να ανοίξουμε τις ειδικότητες αυτές".

Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου, προκαλώντας τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι πάνω   από 2500 Χημικοί περιμένουν να δουλέψουν στην εκπαίδευση.

Η Χημικός  Μ. Ιωάννα   μας έστειλε την ακόλουθη επιστολή:

"Η υφυπουργός παιδείας σήμερα ανέφερε ότι δεν υπάρχουν  Χημικοί να εργαστούν στον κλάδο της εκπαίδευσής και αναρωτηθήκαμε όλοι αν αναφέρετε στην Ελλάδα ή σε κάποιο άλλο κράτος. Στις τελευταίες προκηρύξεις 2ΓΕ/2023  και 3ΕΑ/2022 βλέπουμε 2477 άτομα στη γενική εκπαίδευση  και 97 (κύριος) /450(επικουρικός ) άτομα στην ειδική εκπαίδευση.  

Από αυτά διορίστηκαν 50 άτομα στη γενική εκπαίδευση και μόλις 2 στην ειδική αγωγή. Στην ά φάση αναπληρωτών 2023 προσλήφθηκαν μόλις 159 άτομα.  Αυτό το νούμερο διορισμών που ηχεί ως κακόγουστο αστείο στα αυτιά μας δεν οφείλεται στο ότι δεν υπάρχουν χημικοί στους πίνακες.. Για όλους εμάς που περιμένουμε με αγωνία να δουλεύουμε έστω ως αναπληρωτές  ,που γυρίζουμε όλη την Ελλάδα με τα παιδιά μας, για όλους εμάς που αγωνιζόμαστε για την αναβάθμιση της χημείας στην εκπαίδευση , η δήλωση είναι το λιγότερο απογοητευτική..

Ναι δεν υπάρχουν Χημικοί στην εκπαίδευση και  πως να υπάρξουν αν δεν μας προσλαμβάνουν; Για το λόγο αυτό καλούμε το υπουργείο να προβεί άμεσα  σε κάλυψη των κενών, που το ίδιο δήλωσε ότι υπάρχουν , με διορισμούς .Προτείνουμε άμεση συνάντηση με τη Υφυπουργό και  απαιτούμε αναβάθμιση του μαθήματος της Χημείας στο γυμνάσιο με τη θέσπιση δίωρου και γραπτώς εξεταζόμενου μαθήματος. Η χημεία στο Γυμνάσιο διδάσκεται σε μεγάλο βαθμό από άλλες ειδικότητες που συμπληρώνουν ωράριο και όχι από Χημικούς, αυτό δεν προβληματίζει το υπουργείο;

Η Χημεία είναι μαγεία λέμε με τους μαθητές μου, που όσοι την ανακαλύπτουν την αγαπούν , αλλά  στερούμε από τα παιδιά την ομορφιά της …Για αυτά τα παιδιά παλεύουμε και δηλώνουμε ότι διεκδικούμε θέσεις στην εκπαίδευση….".

Σχόλια (21)

 
Τρομπέτες
13 Σεπ 2023 20:45

Τρομπέτες πάντως έχουν πλεονασμα, ήμαρτον πια!!
Εχουμε την αγωνία μας αν θα δουλέψουμε, ποτε, που κλπ, και ακούμε και ένα σωρό βλακείες!!

 
D.L.
13 Σεπ 2023 15:45

Σοβαρά τώρα;
Επαφή με την πραγματικότητα καμία, ή μας δουλεύουν....

 
Ελπίδα
13 Σεπ 2023 15:31

Ηθοποιοί που παίζουν την φαρσοκωμωδία "Η Κυβέρνηση", με τις ευλογίες του "κυρίαρχου λαού".

 
Πε80
13 Σεπ 2023 15:04

Πιο άσχετ@@ πεθαίνεις…

 
Υφυπουργος στα χαρτια
13 Σεπ 2023 14:25

Ας ενημερωθει πριν ανοιξει το στομα της η συμπαθης μεν, εκ των πραγματων ανενημερωτη υφυπουργος, οτι εχει 2500 χημικους στον γενικο πινακα αναπληρωτων. Καλες οι φωτογραφιες απο τον αγιασμο στα σχολεια, τα χαμογελακια και τα ωραια ρουχα, αλλα δεν εξαντλειται το εργο του υφυπουργου σε χαμογελακια. Η κυρια Κεραμεως δεν ειχε χαμογελακια, αλλα εκανε εργο. Για το ονομα του Θεου, η ιδια κυβερνηση ειναι και επελεξε για υφυπουργο ατομο που δεν ξερει τι γινεται στο ιδιο το υπουργειο της και παιρνει και δημοσια θεση για αυτο. Πιερρακακη βλεπεις?

 
Σατραπεια
13 Σεπ 2023 14:25

Καλά κάνουν. Τα τιμολόγια για υλικά δεν μας φτάνουν. Όλο αγοράζουμε
.

 
Χρήστος Φυσικός
13 Σεπ 2023 11:52

Προς ενημέρωση των "ενημερωμένων"(βλέπε φιλόλογο) και αποκατάσταση της αλήθειας, το αντίθετο γίνεται στον ενοποιημένο κλάδο ΠΕ04, καθώς οι χημικοί που διορίστηκαν τα τρία τελευταία χρόνια είναι πολλαπλάσιοι των φυσικών ενώ με βάση την ποσόστωση που ισχύει στον κλάδο θα έπρεπε οι φυσικοί να είναι οι περισσότεροι. Οι φυσικοί έχουν τις περισσότερες ώρες πρώτης ανάθεσης στη δευτεροβάθμια(23 ώρες) από τους άλλους κλάδους ΠΕ04 και δόθηκαν οι λιγότερες οργανικές. Αποτέλεσμα αυτού να διοριστούν χημικοί σε γυμνάσια με 2 ώρες πρώτης ανάθεσης δίνοντάς τους οργανικές, ενώ θα έπρεπε να έχουν τουλάχιστον 12 ώρες, και να παίρνουν τις ώρες της φυσικής για να συμπληρώσουν ωράριο και σε πολλές περιπτώσεις παράνομα ακόμη και κατεύθυνσης. Και η απάντηση των αρμοδίων στο πρόβλημα είναι ότι έχουν διορίσει παρά πολλούς και δεν ξέρουν τι να τους κάνουν. 15 χρόνια στην εκπαίδευση βλέπω χημικούς-βιολόγους-γεωλόγους να "διδάσκουν" φυσική σε βάρος των παιδιών, γιατί αυτοί το έχουν ανάγκη, και όχι οι φυσικοί.

 
ΑΝΕΣΤΗΣ
13 Σεπ 2023 11:13

Να ενημερώσει κάποιος την υφυπουργό ότι οι συνθήκες και οι καταστάσεις στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν ισχύουν πάντα και στη δημόσια εκπαίδευση.

Αυτά που αναφέρει ισχύουν στην ιδιωτική εκπαίδευση, ναι υπάρχει μια κάποια έλλειψη χημικών επειδή εργάζονται στην βιομηχανία (όπως υπάρχει και έλλειψη πληροφορικών και βιολόγων για τον ίδιο λόγο) το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τα ΦΜΕ να μην μπορούν να βρούν χημικούς (αφού οι απολαβές και οι συνθήκες εργασίας στα φροντιστήρια είναι χάλια) και τα ιδιωτικά σχολεία είτε να μην μπορούν να βρούν εύκολα χημικούς (τα κακά ιδιωτικά σχολεία) είτε να μην μπορούν να βρούν καλούς χημικούς (τα καλά ιδιωτικά σχολεία).
Τα παραπάνω όμως ισχύουν για την ιδιωτική εκπαίδευση, στην δημόσια εκπαίδευση υπάρχουν μερικές χιλιάδες χημικοί που περιμένουν να πάνε αναπληρωτές, δεν είναι ίδια η κατάσταση.

 
Οικονομολόγος
13 Σεπ 2023 09:46

Λένε ότι τους κατέβει στο κεφάλι, καμιά σχέση με την πραγματικότητα και με την κοινή λογική.

 
"Μ' αεροπλάνα και βαπόρια" και με τραίνα
13 Σεπ 2023 09:40

Σε λίγο δεν θα βρίσκετε πράγματι σε καμία ειδικότητα, γιατί όλοι θα έχουν πάει εξωτερικό.... Βασιλιάδες θα είστε μόνο με συνταξιούχους, αστυνομικούς, καλοκαιρινούς σερβιτόρους και μετανάστες....

 
Δώστε εκπαίδευση pass στους χημικούς
13 Σεπ 2023 08:33

Προφανώς αν η βιομηχανία πληρώνει καλύτερα καλά κάνουν οι χημικοί και πάνε εκεί. Η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να αντιμετωπίζει τα πάντα σαν θεομηνίες πέρα από τον έλεγχο της και να λάβει μέτρα.

Στην πραγματικότητα όμως αμφιβάλλω για το αν η υφυπουργός ξέρει τι της γίνεται. Απλά λέει κάτι για να φανεί ΄ότι ασχολείται. Και επιβιώνει μόνο εξαιτίας του πλημμελούς ελέγχου στην οποία την υποβάλλουν τα ΜΜΕ, οπότε μπράβο στο esos που δημοσιεύει και τον αντίλογο της συναδέλφου.

 
ΦΩΤΕΙΝΗ φιλόλογος
13 Σεπ 2023 08:10

Οι χημικοί δε λείπουν από τα σχολέια μας,άσχετη με την παιδεία κ.Μιχαηλίδου, επειδή πάνε στη φαρμακοβιομηχανία , αλλ΄α η χημεία -ένα εξαιρετικό μάθημα- διδάσκεται εν έτει 2023 τις λίγότερες ώρες στα γυμνάσια (από μία ώρα στη Β΄΄και Γ΄τάξη! ).Τις περισσότερες φορές ,να μην πω όλες τις κάνουν οι ΠΕ0401,ΠΕ0404,ΠΕ05 ,ό,τι υπάρχει από ειδικότητα που περισσεύει από τα ΠΕ04.!Η υποτίμηση γενικά του μαθήματος είναι δεδομένη ! (σημ: παρόλο που είμαι φιλόλογος ,τα μαθήματα: χημεία, βιολογία και γεωλογία-γεωγραφία ήταν ,είναι και θα είναι τα αγαπημένα μου !Και πάντα ήταν απο τα πιο υποτιμημένα στην παιδεία μας από το Υπουργείο παιδείας !Λίγο έχει καλυτερέψει η κατάσταση με τη βιολογία )

 
ΔΜ
13 Σεπ 2023 08:08

Θα ήταν ....ευλογία να υπάρχουν θέσεις στη φαρμακοβιομηχανία και να απορροφούνται εκεί. Αλλά.....όλα εισαγόμενα !!!

 
Rotation
13 Σεπ 2023 07:14

στην ανακύκλωση...πρώτη πρώτη! ερασιτεχνισμός στην πολιτική ηγεσία της εκπαίδευσης το 2023 σε ευρωπαϊκή χώρα, ουδόλως μας χρειάζεται !....έχουν χαθεί οι επιστήμονες παιδαγωγοί;

 
ΙΩΑΝΝΗΣ
13 Σεπ 2023 03:02

Συγχαρητήρια για το άρθρο συναδέλφισσα. Πρέπει επιτέλους να απαντώνται οι παπάτζες των κυβερνώντων.

 
Έχουμε ανάγκη από χάπια, η αλήθεια είναι....
13 Σεπ 2023 01:28

@Κυρία Μ. Ιωάννα
Για να σας δικαιώσει, πρέπει πρώτα να "ανακαλύψει" τη χημεία και τη σημασία-αξία της ως γνωστικό αντικείμενο στην εκπαίδευση.
Πιστεύω ότι κάθε μέρα "ανακαλύπτει" και κάτι νέο και πρωτόγνωρο για την εργασία της.... αλλά φοβάμαι ότι προς το παρόν είναι δυστυχώς ακόμα στο γράμμα "άλφα". Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο χρόνο θα χρειαστεί, για να φτάσει ως το "χι".....
ΥΓ. Συγχαρητήρια για την επιστολή σας στο esos. Ελπίζω κι εύχομαι να εισακουστείτε.

 
Νικος
13 Σεπ 2023 01:20

Τρεις λαλουν δυο χορευουν σ αυτό το υπουργείο!!! Όλοι άσχετοι ξανά και ξανά!! Τώρα δε βρίσκουν χημικούς μετά θα πουν δε βρίσκουν βιολογους πληροφορικους κλπ

 
Ελπίδα
13 Σεπ 2023 00:18

Δώστε κάποια καλή αποζημίωση στη φαρμακοβιομηχανία για να τους αποδεσμεύσει...

 
Παρασκευάς
13 Σεπ 2023 00:07

καλά πήγε αυτό, οι συμβουλές έχουν πάει περίπατο

 
ΜΑΡΚΟΣ
12 Σεπ 2023 23:41

Και μη χειρότερα , οι πίνακες είναι γεμάτοι και από ΧΗΜΙΚΟΥΣ.Γιατι δεν ενημερώνεται Υφυπουργός είναι...

 
PE19
12 Σεπ 2023 23:12

Και πολύ καλά κάνουν πολύ θετικό να πηγαίνουν στη βιομηχανία !!! ... αν πάνε !

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.