Οι απαντήσεις στη Βουλή για την ίδρυση Κτηνιατρικής στο ΔΠΘ

ΕΘΑΑΕ: Η ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής απαιτεί σημαντικούς ανθρώπινους και υλικούς πόρους

14/09/2023

Ενημερώθηκε: 14/09/2023, 06:35

Άκουσε το άρθρο

Το ζήτημα της ίδρυσης τμήματος Κτηνιατρικής στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου μέχρι τέλος του έτους 2023, κατά την  κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Ιδρύματος, σύμφωνα με έγγραφο του  Πρύτανη  του Ιδρύματος Φώτη  Μαρη , το οποίο διαβίβασε ο υπουργός παιδείας Κ. Πιερρακάκης στη Βουλή , ύστερα από σχετική ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ Αν. Δημοσχάκη (Εδώ η ερώτηση) .

Το υπουργείο Παιδείας έκανε γνωστό στη Βουλή ότι το ΔΠΘ, με το αρ. πρωτ. ΔΠΘ/ΣΥΓΚ/35897/1452/31-03-2022 έγγραφό του, έχει αποστείλει στο Υπουργείο την Απόφαση 1/66/30-03-2022 της Συγκλήτου, που αφορά σε προτάσεις αναδιάρθρωσης του Ιδρύματος καθώς και σε σχετικές εισηγήσεις των Τμημάτων του Δ.Π.Θ. χωρίς ωστόσο να εντάσσει στον Στρατηγικό Σχεδιασμό του την ίδρυση Ευρωπαϊκής Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) Π. Μήτκας  σημειώνει στο απαντητικό έγγραφό του,   ότι η ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής απαιτεί  σημαντικούς ανθρώπινους  και υλικούς  πόρους και υπενθυμίζει ότι πρόσφατα η ΕΘΑΑΕ έδωσε θετική γνώμη για την ίδρυση δύο τμημάτων στο ΔΠΘ (Ψυχολογίας το Διδυμότειχο και Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή), τα οποία θα πρέπει κατά προτεραιότητα να στελεχωθούν.

Σχόλια (10)

@@@Δεπ
|

Το 1997-1998 επί εποχής Αρσένη εννοεί ο προηγούμενος, που εν μια νυκτί διπλασίασε τους εισακτέους στα ΑΕΙ (από 40κατι χιλιάδες στους 80 χιλιάδες) χωρίς καμία μελέτη για αυτό.

(εντάξει, για διπλάσια κουκιά)

Άμα δεν ασχολείστε με την παιδεία, μη σχολιάζετε άκυρα...

@ @Δεπ
|

Ενω απο το 1980 - 1996 και απο τα 1999-2019 ετρεχε ρολόι

@Δεπ
|

Όχι το 2019, αλλά το 1997-1998! Και το 2019, ολοκληρώθηκε...

Δεπ
|

Γιατί μία και όχι 10 κτηνιατρικές; Έτσι και αλλιώς η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα έχει καταστραφεί από το 2019

Η Βόρεια Ελλάδα
|

Είχε παλαιοθεν ίδρυμα ΑΕΙ (με πολλά τμήματα στο καθένα) ανά π.χ. μια ώρα με το αυτοκίνητο, ενώ στη νότια...

Κωνσταντίνος Κυρ.
|

Η Ελλάδα δε χρειάζεται τρίτη κτηνιατρική σχολή.

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ
|

Και η Αιτωλοακαρνανία , το Μεσολόγγι ή το Αγρίνιο επιθυμεί Τμήμα Εργοθεραπείας ή εναλλακτικά το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία που το κράτησαν στα Ιωάννινα μετά τη συγχώνευσή τους με το ΤΕΙ Ηπείρου και άδικα για το Μεσολόγγι διότι αυτό το τμήμα αρχικά ήταν του ΤΕΙ Μεσολογγίου και ως παράρτημά του ( τμήμα Βρεφονηπιοκομίας ) λειτουργούσε στα Ιωάννινα.
Επίσης Κτηνιατρική διεκδικεί και το Αγρίνιο ως πιο κεντρικό σημείο στην Ελλάδα και μεγάλη ζωική παραγωγή ως ο μεγαλύτερος Νομός της Χώρας ( Νομός Αιτωλοακαρνανίας) Επίσης στο ΤΕΙ Μεσολογγίου υπήρχε εξ αρχής τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία και τμήμα Αυτοματισμού και τμήμα Κοινωνικών Επιχειρήσεων που τα έκλεισαν όλα ενώ ήταν βιώσιμα και είχαν χιλιάδες σπουδαστές. Τώρα στο Μεσολόγγι στο αρχαιότερο και μεγαλύτερο περιφερειακό ΑΤΕΙ υπάρχει μόνο ένα τμήμα Φυτικής Παραγωγής και ένα τμήμα Αλιείας που ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το πρώην ΤΕΙ Μεσολογγίου και Δυτικής Ελλάδας μετέπειτα, έχει συγχωνευτεί με το Πανεπιστήμιο Πατρών και μετράνε τα δυο νέα Πανεπιστημιακά τμήματα στο Μεσολόγγι κάθε χρόνο 50 με 60 νέους εισαχθέντες ενώ διαθέτει στο Μεσολόγγι σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις εκπαίδευσης σε ένα τεράστιο οικόπεδο, Βιβλιοθήκη, μεγάλα αμφιθέατρα, εστιατόριο , καφέ και εσωτερική φοιτητική εστία που όλα έχουν ερημώσει ….."άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει"….
Ενδεικτικά ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας είχε και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο που τελικά έκλεισε και αυτό και έχουν μείνει μόνο δυο τμήματα στο Αγρίνιο που ανήκουν πλέον στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Επίσης υπήρχε και τμήμα τηλεπικοινωνιών και δικτύων στο ΤΕΙ Μεσολογγίου-Δυτικής Ελλάδας στη Ναύπακτο που επίσης έκλεισε.
Εναλλακτικά και για να εξισορροπηθούν οι παραπάνω απώλειες τμημάτων, ένα νέο τμήμα Επιστημών Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Τεχνολογιών Ναυτιλιακής Διαχείρισης θα μπορούσε να εδραιωθεί στο Μεσολόγγι ή στο Αγρίνιο προκειμένου να υποστηριχτεί η επικείμενη ανάπτυξη στο μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι στο Πλατυγιάλι Αστακού.
Το Πλατυγιάλι βρίσκεται πολύ κοντά σε διεθνείς θαλάσσιες αρτηρίες, και πύλη για την θαλάσσια κυκλοφορία ανάμεσα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ανατολής. Είναι ο θαλάσσιος κρίκος ανάμεσα στην Αδριατική, τα Βαλκάνια, την ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Συνανταγωνιστικά μπορεί να γίνει πρωταγωνιστικό λιμάνι, αφού τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα είναι τέτοια που του επιτρέπουν επάξια να συναγωνιστεί τα κυριότερα λιμάνια της Μεσογείου. Το βάθος του λιμένα ξεπερνά στα κρηπιδώματα τα 14 μέτρα, γεγονός που σημαίνει πως δεν υπάρχουν περιορισμοί στο μέγεθος των πλοίων που θα ελλιμενίζονται.
Ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας έχει ερημώσει από τη νεολαία ( το μέλλον της Χώρας μας) που αγαπάει τις σπουδές στην δυτική περιφέρεια της Χώρας και την περιφερειακή ανάπτυξη και προκοπή σε αυτόν τον όμορφο τόπο με άπειρο πράσινο, ποτάμια, λίμνες, θάλασσες και παραλίες (Λούρος κλπ), υδροβιολογικά οικοσυστήματα, φυσικό τεράστιο λιμάνι στο Πλατυγιάλι, σύγχρονο οδικό δίκτυο κλπ
Ευχόμαστε να αλλάξει κάτι και ο Νομός της Αιτωλοακαρνανίας να ανέβει σε μια νέα στάθμη βιώσιμης ανάπτυξης και προόδου στο διηνεκές .

@
|

και νομικές δυο η βόρειος ελλάδα και η νότια μία, η συμμετρία της πάτρας τους ήταν πρόβλημα !

γιαννης
|

H βορειος ελλαδα εχει ηδη 2 σχολες κτηνιατρων ( Θεσσαλονικη Καρδιτσα) η νοτιος καμια
Γιατι το γεωπονικο αθηνας να μην εχει ?... ειναι το βασικο πανεπιστημιο μας που ασχολειται με την διατροφη
Το 1/3 του πληθυσμού μας εχει 2 σχολες...τα 2/3 καμια... ε δεν εχει λογικη για 3η σχολη στα βορεια
Κατι αναλογο συμβαινει και με τις νομικες ...2 επανω μεγαλες ..μια κατω

ΔΔ
|

Ο πρωθυπουργός πήγε στο ΔΠΘ έταξε διάφορα, νέα τμήματα στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη και στο Διδυμότειχο, συνένωση της Καβάλας με το ΔΠΘ ώστε να γίνει το 3ο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας και απλώς μετά τα ξέχασε όλα...
Αυτό είναι πάγια τακτική εδώ και χρόνια... Δεν θα εξετάσω αν θα πρέπει να γίνουν αυτά ή όχι αλλά το ότι κοροϊδεύουν τον κόσμο αυτής της περιοχής ξανά και ξανά...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ