Του Γρηγόρη Ι. Τζίμα*
Η νομοθεσία του κράτους υφίσταται για την εύρυθμη λειτουργία του και την διατήρηση της νομιμότητας σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής, διοικητικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. Θεωρούμε θεμελιώδες δικαίωμα και υποχρέωση του κάθε πολίτη την υπεράσπιση της νομιμότητας σε όλο το φάσμα της καθημερινότητας και της κοινωνικής διαβίωσης.
Δυστυχώς όμως σε αρκετές περιπτώσεις η νομιμότητα δεν ακολουθείται από όλους και όλες, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τους νόμους. Σε πολλές δε των περιπτώσεων η κείμενη νομοθεσία δεν γίνεται σεβαστή με αποτέλεσμα προβλήματα στην έννομη τάξη και την υπεράσπισή της. Το νόμο δεν τον υπηρετούν και τον υπερασπίζονται μόνον οι πολιτικοί, τα ανώτερα στελέχη του κράτους, οι δημόσιοι λειτουργοί, οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και όλοι οι πολίτες για να προστατεύσουμε το κράτος δικαίου.
Στο πεδίο της νομιμότητας των ενεργειών, της χρηστής διοίκησης, της εφαρμογής και τήρησης των νόμων, εμπίπτει και η λειτουργία των συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιακών συμβουλίων του δημόσιου τομέα των Ν.Π.Δ.Δ, των Ν.Π.Ι.Δ. και όλων των κρατικών οργανισμών. Τα μέλη των συλλογικών οργάνων και ιδιαίτερα των υπηρεσιακών συμβουλίων πρέπει να διακατέχονται από κουλτούρα συνεργασίας, συλλογικότητας, νομιμότητας ενεργειών, σεβασμού της έννομης τάξης σε όλα τα πεδία λειτουργίας και ευθύνης τους.
Τα υπηρεσιακά συμβούλια των Δημ. Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες, συγκεκριμένη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία που απορρέει από το σύνταγμα, καθώς τμήμα του διοικητικού δικαίου αποτελεί το δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων. «Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι εκτελεστές της θελήσεως του Κράτους και υπηρετούν το λαό, οφείλοντες πίστη στο Σύνταγμα και αφοσίωση στην Πατρίδα» (Άρθρο 103 του Συντάγματος).
Στη σημερινή όμως πραγματικότητα και πρακτική, αρκετά συχνά, μέλη Διοικητικών και Υπηρεσιακών Συμβουλίων δεν παρέχουν τα εχέγγυα όχι μόνο της αμεροληψίας αλλά και της εμπειρίας και των γνώσεων εκείνων που απαιτούνται για να αντιμετωπίζουν τις δύσκολες νομικές έννοιες και τις σύνθετες διοικητικές πράξεις που καλούνται να διαχειριστούν και να επιλύσουν. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η γενικότερη απαξίωση του δημόσιου τομέα και της διοίκησης, η ασέβεια στο κύρος των αποφάσεων των συμβουλίων, οι συχνές προστριβές διοίκησης και υπαλλήλων, οι ενστάσεις κατά αποφάσεων, οι προσφυγές σε διοικητικά δικαστήρια, η σπατάλη πολύτιμου χρόνου εργατοωρών.
Για να μπορέσουμε να αναστρέψουμε την κατάσταση αυτή απαιτείται: Αυξημένη διαφάνεια. Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου (η πολυνομία έχει ως αποτέλεσμα την κακονομία η οποία καταλήγει αρκετές φορές σε ανομία). Αποτελεσματικότητα ενεργειών όλων των μελών των συμβουλίων. Ξεκάθαρες και σαφείς εισηγήσεις των προέδρων των συμβουλίων βασισμένες στην κείμενη νομοθεσία με νομιμότητα και σεβασμό στην υπεράσπισή τους. Βελτίωση ατομικών ικανοτήτων όλων των μελών, μέσω στρατηγικής προγραμμάτων κουλτούρας νομιμότητας. Διοικητικές γνώσεις και εφαρμογές μέσω εξειδικευμένης εμπειρίας. Ανταλλαγή εξειδικευμένων γνώσεων και επιτυχημένων πρακτικών.
Έχουμε όλοι και όλες δικαιώματα, αρκεί οι νόμοι να τηρούνται. Απολαμβάνουμε τα δημόσια αγαθά, αρκεί αυτά να προστατεύονται μέσω της κείμενης νομοθεσίας, της χρηστής διοίκησης και της νομιμότητας των ενεργειών της.
*Ο Γρηγόρης Τζίμας διετέλεσε για δύο θητείες Δ/ντής Π.Ε. Ιωαννίνων, αναπληρωτής Περιφερειακός Δ/ντής Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Ηπείρου και Σχολικός Σύμβουλος Θεσπρωτίας. Υπήρξε για αρκετά έτη Πρόεδρος και μέλος Υπηρεσιακών Συμβουλίων και Συμβουλίων Διοίκησης.
Ο κος Τζίμας είχε την καλύτερη διοικητική εικόνα στο νομό Ιωαννίνων και σε όλη την Ήπειρο. Δικαιοσύνη, αξιοκρατία και χρήστη διοίκηση με γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και των εκπαιδευτικών. Οι απόψεις του σεβαστές και αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Οι συνάδελφοι και οι πολίτες γνωρίζουν καλά.