ΜΑΘΗΤΕΣ

Και φέτος οι μαθητές Λυκείου θα προάγονται στην επόμενη τάξη με κάτω από τη βάση σχεδόν σε όλα τα βασικά μαθήματα να προάγονται

Πρόκειται για απαξίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των βασικών μαθημάτων, στηριγμένη στο πολυδιαφημιζόμενο «αναβαθμισμένο απολυτήριο ΓΕΛ»
Δημοσίευση: 21/09/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σε καμία νομοθετική αλλαγή δεν προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να αποτρέψει την προαγωγή μαθητών Λυκείου στην επόμενη τάξη και στην απόκτηση απολυτηρίου με βαθμούς κάτω από τη βάση  σχεδόν σε όλα τα βασικά μαθήματα.

Πρόκειται για  απαξίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των βασικών μαθημάτων, στηριγμένη στο   πολυδιαφημιζόμενο  «αναβαθμισμένο  απολυτήριο  ΓΕΛ».

Αυτό το φαινόμενο διαπιστώθηκε το έτος 2022 με την εφαρμογή των τροποποιητικών διατάξεων του 2019 της  πρώην υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως.

Τα σχολικά έτη της καραντίνας 2019-20 και 2020-21, επειδή δεν έγιναν οι γραπτές εξετάσεις και η προαγωγή των μαθητών έγινε με τις προφορικές βαθμολογίες το φαινόμενο αυτό δεν είχε εντοπιστεί.

Ωστόσο, από το σχολικό έτος 2021-22, με τη διεξαγωγή των εξετάσεων, οι προφορικοί βαθμοί "παρασύρθηκαν"   προ τα κάτω  από τις  βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών στις εξετάσεις, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί το μεγάλο πρόβλημα με την προαγωγή και απόλυση των μαθητών στα Λύκεια.

Ετσι και κατά το τρέχον σχολικό έτος θα δούμε φαινόμενα προαγωγής μαθητών , όπως τα ακόλουθα ενδεικτικά παραδείγματα:

Μαθητής της Γ Λυκείου απολύεται και λαμβάνει Απολυτήριο με βαθμό 11,7 έχοντας τις ακόλουθες βαθμολογίες:

Εαν κάποιος μαθητής έχει 08 σε κάθε ένα από τα: άλγεβρα, γεωμετρία, φυσική, χημεία, βιολογία, αρχαία, λογοτεχνία κι έκθεση, καθώς επίσης 12 σε γυμναστική, αγγλικά και θρησκευτικά,
βγάζει μέσο όρο 10 και περνά στην επόμενη τάξη.  

Με 12 μαθήματα με βαθμούς από 5,  έως 9 και 8 μαθήματα από 10 έως 12, 3 και ένα 18άρι στη Φυσική Αγωγής μαθητής της Α Λυκείου προάγεται με βαθμό 10.


Με 7 μαθήματα από 5,5 έως 8,4  ο μαθητής προάγεται  με βαθμό 11,8

Σχόλια (14)

 
Ο Καθένας
23 Σεπ 2023 13:40

Είναι ωραίο να λέμε το μακρύ μας και το κοντό μας. Αφήστε την εκπαίδευση στους εκπαιδευτικούς. Οι άλλοι ας κοιτάζουμε να κάνουμε τη δουλειά μας όσο καλύτερα μπορούμε. Θυμηθείτε όταν κάνουμε κριτική αυτή πρέπει να είναι εποικοδομητική. Αλλιώς καταντάει κουτσομπολιά.

 
Α ΛΥΚΕΙΟΥ
23 Σεπ 2023 10:51

Τα παιδιά που φοιτούν φέτος (σχ. χρονιά 2023-2024) στην Α Λυκείου θα ενταχθούν στην θέσπιση του Εθνικού Απολυτηρίου?
Αν τελικά θεσπιστεί από του χρόνου (2024-2025) δεν θα ισχύει για τους προηγούμενους αναδρομικά οπότε θα πορευτούν ως την Γ Λυκείου με μόνο μετρήσιμο τις πανελλαδικές εξετάσεις και οχι τις σχολικές βαθμολογίες για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια?

 
Απαξίωση
22 Σεπ 2023 10:02

του απολυτηρίου Λυκείου.
ή βγάλτε τα μαθήματα έξω ή ενισχύστε τα και να μετρά ο βαθμός όλων ισότιμα στην προαγωγή, όχι με ομαδούλες Α,Β,Γ.
Απλός μέσος όρος.
Και από την α΄άλλη οι καθηγητάδες να βάζουν πραγματικούς βαθμούς και όχι πλασματικούς .

 
@polar fish
21 Σεπ 2023 19:21

"Ξέρω δύο περιπτώσεις"... έλεος. Έτσι βγάζουμε συμπεράσματα; Με τις 2 περιπτώσεις που ξέρει ο ένας, τις άλλες 2 (αντίθετες) που ξέρει ο άλλος;

 
ΧΡΗΣΤΟΣ
21 Σεπ 2023 18:51

Στο εξωτερικό δεν έχουν τόσα πολλά μαθήματα ούτε τόση ύλη για τις εξετάσεις στα ΑΕΙ. Τα μαθηματικά που δίνουν για την εισαγωγή στα ΑΕΙ τα κάνουν σε μεταπτυχιακό στο εξωτερικό.

 
Σώστης
21 Σεπ 2023 17:45

@Η πραγματικότητα,
Αυτή είναι μία: τα μαθήματα στο σχολείο αρκούν και με το παραπάνω για να ανταπεξέλθει κάποιος στον διαγωνισμό των πανελληνίων. Ιδιαίτερα μετά την αύξηση των ωρών διδασκαλίας επί σύριζα ανά μάθημα σε 7! Έγιναν 6 πια. Επαρκούν. Είναι σημαντικό όμως να υπάρχουν μαθήματα επιλογής: θέατρο, μουσική, ψυχολογία, κινηματογράφος, φιλοσοφία, μμε και τόσα άλλα σπουδαία!
Τα μαθήματα στην Α και Β λυκείου, χρειάζονται όλα… με μικρή αλλαγή στην ύλη και στο περιεχόμενό τους θα ήταν άκρως βοηθητικά!

 
πανος
21 Σεπ 2023 16:52

γι αυτο φθασαμε εδω που φθασαμε!αλήθεια η ΟΛΜΕ τι εχει να πει για ολα αυτα;εξακολουθει να χαϊδεύει τους μαθητές και δεν την νοιάζει.

 
ΔΕΠ
21 Σεπ 2023 15:46

Μπράβο! Αριστεία σε όλα τα επίπεδα! βρε ανθρωποι εκεί στο Υπουργείο! Κ. Υπουργέ! Που αλλού στον κόσμο είδατε αυτή την πατέντα; Είναι δυνατόν να προάγεται μαθητής με μέσο όρο κάτω απ'τη βάση; Στραβός είν' ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε;

Το αποτέλεσμα είναι απλό: αντί να αναγκάσετε τους μαθητές να διαβάσουν και να βάλετε τον πήχυ σε ένα λογικό επίπεδο με βα΄ση τα διεθνή πρότυπα, προάγετε την ασχετοσύνη και την αγραμματοσύνη στο επόμενο επίπεδο. Μετά όλο αυτό θα μεταφερθεί στο Λύκειο, και μετά στα ΑΕΙ.

Ντροπή σας!

 
polar fish
21 Σεπ 2023 15:14

τα στοιχεια για τις σχολες πληροφορικης δεν ειναι επαρκη αυτη τη στιγμη. δεν χρειαζεται εβε. το προβλημα με τους φοιτητες των σχολων πληροφορικης ειναι οτι πολλοι εκ των υστερων βλεπουν οτι δεν ειναι αυτο πιυ περιμεναν. ξερω δυο περιπτωσεις παιδιων που ενω εισηχθηκαν σε μια πανεπιστημιακη σχολη πληροφορικης ο ενας εφυγε και πηγε σε τει πληροφορικης επειδη ειναι πιο πρακτικο και το τελειωσε ο δευτερος πηγε σε κολεγιο το οποιο επισης τελειωσε. ειναι πιο συνθετο το θεμα.

 
NN
21 Σεπ 2023 14:41

Ο παραλογισμός είναι ότι τα παιδιά "διδάσκονται"(*) 14 και 16 μαθήματα στην Α' και στη Β' τάξη, αντίστοιχα.
Και τα περισσότερα από αυτά για 2 μόλις ώρες την εβδομάδα. Γιατί δεν μειώνονται στα 5-6 (το πολύ) σαν υποχρεωτικά και ακόμη 2-3 επιλογής σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά τους?
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο Γυμνάσιο, όπου κι εκεί θα πρέπει να γίνει κάτι αντίστοιχο.

* Στην ουσία αναγκάζονται να παρακολουθούν.

 
Ασπασια
21 Σεπ 2023 14:30

Είναι ανεπίτρεπτο!!!

 
Ετεοκρής
21 Σεπ 2023 12:49

Είχα υποσχεθεί σ' ένα μέλος του ΔΕΠ ένα σχόλιο για την ΕΒΕ. Προφανώς χρήσιμη είναι κι αυτό φαίνεται μόλις διαβάσεις τα στατιστικά στοιχεία για τους φοιτητε΄ς που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των προγραμμάτων σπουδών. Μάλιστα πρόσφατα, σε άρθρο του esos, πληροφορηθήκαμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό - δεν το θυμάμαι - των φοιτητών που σπουδάζουν στις σχολές Πληροφορικής των ΑΕΙ, αδυνατούν να αποφοιτήσουν καθώς οφείλουν πολλά μαθήματα για τα οποία το '' 5 '' φαίνεται βουνό σαν τον Ψηλορείτη. Μιλάμε για μαθητές που συγκεντρώνουν αρκετά μόρια για την εισαγωγή τους, αλλά απ' ό,τι φαίνεται, δεν αρκεί μόνο το συνολικό πλήθος για μία επιτυχή φοίτηση. Χρειάζονται προφανώς και άλλα κριτήρια. Μία κατάλληλη λοιπόν ΕΒΕ φαίνεται ως μία αναπόφευκτη αναγκαιότητα. Μπορεί να μην είναι αυτή που νομοθετήθηκε, αλλά είναι προφανής η ανάγκη της εύρεσης μιας αναγκαίας και ικανής συνθήκης. Είναι επίσης προφανές ότι το σχόλιο για την αναβάθμιση του επίπέδου σπουδών που προήλθε ως επακόλουθο της απόρριψης των μαθητών του ''2'', του ''3'' κλπ, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα αφού αυτοί οι φοιτητές δεν φοιτούν, εγκαταλείπουν γρήγορα, δεν εμφανίζονται.

Το πρόβλημα με την ΕΒΕ δεν θα ήταν οξύ, εάν η κοινωνία, το Υπουργείο, τα πολιτικά κόμματα, είχαν συμφωνήσει για την αναγκαιότητα μιας ορθής ΕΒΠ* από το Γυμνάσιο για το ΓΕΛ. Με την ελάχιστη προϋπόθεση της θεσμοθέτησης μιας αποτελεσματικής ενισχυτικής διδασκαλίας για τον αδύναμο μαθητή, που θα ξεκινάει έγκαιρα από την Α τάξη του Δημοτικού και θα συνεχίζεται μέχρι και την Γ Γυμνασίου. Όλα αυτά μπορούσαν εύκολα να γίνουν τη δεκαετία του 80 όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν πανίσχυρο. Με 48% μπορούσε να πράξει τα αυτονόητα, τα λογικά, ό,τι συμβαίνει στις προηγμένες χώρες. Δεν το έπραξε, προείχαν τα χρονο-ντούλαπα, τα εντυπωσιακά συνθήματα και όλα τα άλλα που όλοι γνωρίζουμε. Τώρα χρειάζεται ευρεία συναίνεση, 41% + ; ...
Ας βοηθήσουμε όλοι την Έφη μπας και γίνει το θαύμα.

* ελάχιστη βάση προαγωγής

 
Η πραγματικότητα
21 Σεπ 2023 12:41

Μια χαρά είναι τα πράγματα ως έχουν, αφήστε τα παιδιά ήσυχα. Το λύκειο είναι εν τοις πράγμασι οι πανελλαδικές.

Τα περισσότερα φροντιστήρια ξεκινούν προετοιμασία καθαρά για τις πανελλαδικές από την Β' Λυκείου, πολλά δε και από την Α' λυκείου!

Τι νόημα έχει να τα παιδεύουμε με φιλοσοφίες, δεύτερες και τρίτες ξένες γλώσσες κ.ο.κ. Στα δευτερεύοντα μαθήματα ό,τι γίνεται στο σχολείο και τέλος.

Όποιος θέλει να αλλάξει κάτι ας τολμησει να απεμπλέξει την βθμια από το άλγος των πανελλαδικών.

 
Ανέστης
21 Σεπ 2023 11:28

Μια είναι η "εύκολη" λύση, γραπτές εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.